Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

МОН - промените продължават

 • 128 516
 • 1 526
 •   2
Отговори
 • Мнения: 21 385
Проект на НАРЕДБА за изменение и допълнение на Наредба № 10 от 1 … щното образование
Мотиви

Бележки, становища и предложения по проектa на наредба да бъдат изпращани до дирекция „Организация и контрол" на е-mail: e.trichkova@mon.bg, l.damyanova@mon.bg и k.nikova@mon.bg до 28.08.2017 г. включително.


Проекти на заповеди  за учебната 2017/2018 година
Определяне на началото и края на ваканциите, на неучебните дни и … тория учебен срок
Дати за провеждане на национално външно оценяване в IV клас, в V …  2017/2018 година
График на дейностите по приемане на ученици в неспециализираните … новно образование
Дати за провеждане на държавните зрелостни изпити през учебната 2017/2018 година
Дати за провеждане на държавните изпити по теория на професията  … ална квалификация

Бележки, становища и предложения по проектите на заповеди могат да бъдат  изпращани към дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" на e-mail: a.tringov@mon.bg  и k.alexandrova@mon.bg до 28.08.2017 г. включително.

Останалите проекти на документи можете да намерите на страницата на МОН.

Тъй като проектите на заповеди, които цитирах по-горе, са обект на сериозно обсъждане в почти всички наборни теми и засягат всички деца в училищна възраст, може би е добър вариант да съберем  мненията на едно място.
Реших да пусна тази тема, тъй като постоянно се появяват нови проекти на документи и по всичко личи, че в МОН кипи усилена дейност. Не съм цитирала всички предложения, а само тези, които смятам за особено важни, но това не означава, че останалите не могат да са обект на обсъждане в тази тема.
За пореден път са предложени промени в една от ключовите наредби. Тази за организацията на дейностите в училищното образование. Според мен на особено внимание от страна на родителите ще се радват някои промени в организираните посещения на обекти и пътуванията, балообразуването за кандидатстване в неспециализираните училища след седми клас, преместването в друга паралелка или друго училище, началото на учебния ден, продължителността на часовете и на почивките между тях,чл. 43 - засягащ критериите за прием в първи клас и др. под. Трудно е да изброя всичко.
Пускам темата в група " Основно образование", като се надявам, че така тя ще бъде забелязана от повече родители, които имат деца в различни групи и класове - от предучилищна до 12. клас, които ще се включат в обсъждането.

Последна редакция: сб, 29 юли 2017, 12:00 от министър Дидева

Реклама
# 1
 • Мнения: 6 879
Благодаря за темата! Чаках да се появи такава, за да прочета повече мнения. На първи прочит категорично не харесвам идеята с удължаване на учебната година, нито виждам положителни мотиви в разделянето на НВО и ДЗИ.

# 2
 • Ямбол
 • Мнения: 28 236
Против удължаване на учебната година съм. По-нататък може да сложа и аргументи. Сега малко нахално, но само се записвам.

# 3
 • Мнения: 1 156
Против удължаване на учебната година съм. По-нататък може да сложа и аргументи. Сега малко нахално, но само се записвам.

И аз смятам, че удължаването на учебната година е излишно. Последните няколко седмици само ще се размотаване на учениците, а учителите няма да има време да излязат в отпуск. Така или иначе повечето учители от 1 септември са на работа.

# 4
 • Мнения: 46 160
И аз съм против удължаването. Племенниците ми живеят в друга страна и там имат повече ваканции в учебно време, но по-дълга учебна година. Уморително е, въобще не ми допада.
Да не забравяме и факта, че лятото при 40 градуса ще са стаи като пещи.

Има толкова други неща, които се нуждаят от промяна, не е нужно малкото хубави да пипаме.

# 5
 • Мнения: 21 385
Големият брой проекти на учебни планове и програми ми е попречил да забележа, че промени се предвиждат и в Наредбата за оценяването.

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 1 … ието на учениците

Мотиви

Бележки, становища и предложения по проекта на Наредба могат да бъдат  изпращани към дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" на e-mail: r.rangelova@mon.bg  до 23.08.2017 г. включително.

Предвижда се:
- въвеждане на текущи изпитвания по производствена практика;
- оценките от входните нива да се включат в минималния задължителен брой текущи изпитвания по учебен предмет;
- промени в изпитите за определяне на срочна оценка;
-  със заповед на министъра ще се определя " лице, което подготвя окончателните варианти на изпитните материали за съответния учебен предмет от националното външно оценяване и конкретните правила за оценяването им и ги утвърждава“; ( същият текст присъства и за ДЗИ);
-  в състава на комисиите по за проверка на НВО и ДЗИ се включват лица, “с професионална квалификация “учител” по съответния учебен предмет ( оцветеното в червено е нов текст),  които в съответната учебна година заемат учителска длъжност и преподават по съответния учебен предмет.
- заличава се текстът, даващ право на представители на родители, попечители...да присъстват при осъществяване на видеонаблюдение за правилното протичане на изпита( ДЗИ).
- тези представители вече няма да се определят от обществения съвет, а по ред, определен в правилника за дейността на училището.
- промени в признаването, приравняването и валидирането на резултати от обучението;
и разни други неща, които се опитвам да осмисля в момента.

И още нещо, на което обърнах внимание чак сега. В заповедта за определяне на датите за НВО отсъстват такива за НВО по чужд език в седми и осми клас, за разлика от миналата година. Бъдещите осмокласници са по нови учебни планове и програми, а седмокласниците трябва да завършат по плановете и програмите, по които са започнали обучението си, но смятам, че ще се зарадват на промяната.

Последна редакция: сб, 29 юли 2017, 14:17 от министър Дидева

# 6
 • София
 • Мнения: 1 064
А защо ще отнемат правото на родителите да наблюдават ДЗИ ? Нещо тайно ли ще става?

# 7
 • Мнения: 21 385
Дала съм линк към мотивите, но ето извадката, която засяга този текст.
С оглед необходимостта от опазване на личните данни се отнема възможността присъстващите при провеждането на държавните зрелостни изпити родители да участват в процеса на видеонаблюдение за правилното протичане на изпита.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 064
Дала съм линк към мотивите, но ето извадката, която засяга този текст.
С оглед необходимостта от опазване на личните данни се отнема възможността присъстващите при провеждането на държавните зрелостни изпити родители да участват в процеса на видеонаблюдение за правилното протичане на изпита.
Да, прочетох го със закъснение...
Какви са тези "лични данни", през видеонаблюдението най-много да видят някой да си бърка в носа.... освен, че може да препише!
Да бяха уеднаквили входните нива и класните. Те и сега влизат като текущи оценки. Има много голяма разлика, особено в малките градове.

# 9
 • Мнения: 10 823
Не ми харесва:
-  разминаването във ваканциите на 12-ти клас с останалите ученици. Това накъсва/ скъсява отпуската на учителите, преподаващи в дванайсти клас и на възпитателите в общежитията, които също ще работят през част от ваканцията
- удължаването на втория учебен срок за гимназистите. Професионалните гимназии в 10/ 11 клас имат две седмици практика през юли. Това означава, че ще приключат на 20.07. , ще се изместят и графиците на поправителните изпити в тези училища. Като почнат горещините през юни и юли учениците си мислят за басейн и ваканция, а не за класни и контролни.

# 10
 • Ямбол
 • Мнения: 28 236
Така е, и сега ефективността в края на юни е почти нула, какво остава за юли. А големите ученици направо си взимат бележки и започват работа на морето.
И какво ще направя аз за да ми върви работата, ще оставя за накрая разни проекти и преговори и ще сбия материала на по-кратко време през по-прохладните месеци. Така ще натоваря учениците с повече нови знания, но не виждам друг полезен ход.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 529
Тази тема за всякакви реформи на МОН ли ще е или само за тези, свързани с продължителността на учебната година?

# 12
 • Ямбол
 • Мнения: 28 236
То си пише, предполагам е за тазгодишните проекти на МОН.

# 13
 • Стрелбище-в пряк и преносен см
 • Мнения: 671
Да има по- големи почивки през учебната година не е лошо, но не за сметка на края на учебната година, а по- скоро с по- ранно започване- от 01 или 07 септември. Защото след 01.09 вече се разваля времето, трудно става за море и почивки, докато не само в началото на юли, но и в края на юни е такава жега навън и в учебните стаи, че трудно се концентрират децата за някакъв учебен процес. В повечето училища в гимназиалния курс в последния момент се сещат да ги изпитват и оформят и им "пукат ушите", което в жегата не е никак приятно.Nature Sun With Face

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 529
Сетих се нещо. Нали казаха, че официално решение ще бъде оповестено след 1 месец (след 28 август). Това не прави ли невъзможно започването на 1 септември - ще настъпи масова истерия, че трябва за няколко дни да се подготви всичко за новата учебна година - раници, несесери и други ученически пособия. Пък може и някой да е отишъл на почивка тогава.

Общи условия

Активация на акаунт