МОН - промените продължават

• 138 720
  • 1 526
  •   1
Отговори
# 630
  • Ямбол
Дали в този подфорум няма някоя тема за изучаването на чужди езици, сертификати и други подобни или може би някой от желаещите да дискутира ще пусне?
Моля ви, темата ме вълнува, но само в частта за промените. Не искам да чета за езици и някакви съждения на хора, които си мислят, че много разбират.
Благодаря за разбирането. Вярвам, че поне модераторите ще ме разберат, ако и след тази молба, няма да се спре.

# 631
Не, аз имах предвид, че ако реалното А2 е постижимо за моята 11-годишна, определено нестрадаща от гениалност дъщеря, значи за десетокласници е нищо на клечка.

Лиляна, програмата по чужди езици е част от обсъжданата тема за промените, готвени от МОН. Дали ти се чете нещо или не, е твой личен проблем, а не част от дискусията по темата.

# 632
  • Ямбол
Това, което обсъждате не е свързано изобщо с промените, за които е пусната темата. По отношение на изучаването на чужди езици, няма голяма промяна, не смея да твърдя, че е никаква, макар да си мисля, че е така.

# 633
Напротив, има голяма промяна в хорариума по чужди езици точно в гимназиален курс.

# 634
  • There I was on a July morning
the wishmaster, разбрах те много добре какво имаш предвид, но първо не е доказано, че дъщеря ти покрива знанията за А2 за възрастни и второ - има значение за колко години са придобити. В гимназиите не може да се учи само език, все пак се преподават и други не по-маловажни предмети. За 2-3 години не може да се достигне високо ниво, ако не си учил предварително езика.Simple Smile

П.С. Обучението по езици е част от образованието и е в контекста на темата.

# 635
  • Ямбол
Напротив, има голяма промяна в хорариума по чужди езици точно в гимназиален курс.
Можеш ли да цитираш поне един пост, в който се обсъждат тези промени? Благодаря.

# 636
Лиляна, програмата по чужди езици е част от обсъжданата тема за промените, готвени от МОН.
Не съвсем. За първа гимназиална степен вече е утвърдена и от септември ще се учи по нея.

В София от над 340 паралелки с прием след седми клас, 43 са без интензивно и разширено изучаване на езика.
Много е възможно известна част от тях да са били закрити, тъй като не са събрали необходимия минимум от ученици.
Проверих произволно минималния бал за няколко от тях на първо класиране тази година.

41, 61, 57, 30.... При максимален 500. Едва ли деца, които досега не са проявили интерес към задълбоченото изучаване на език, ще се вълнуват точно от нивото, което ще покрият в новото си училище.
Освен това говорим за задължителна подготовка в училище, а не за курсове и школи. По математика също има немалко школи, доста деца покриват знания, които не се получават в училище, но не съм чула някой да се оплаква, че училищното ниво е ниско и се работи бавно. Напротив.
Лиляна е права. Излязохме доста извън темата.
За мен е притеснително, че докато обръщаме внимание на ваканциите и езиците, купища типови учебни планове и учебни програми ще бъдат утвърдени и ако има някакви дефицити в тях, те ще лъснат след време, когато вече ще е късно.

Малко трудно може да се сравняват хорариумите в паралелките, в които езиците са профилиращ предмет, тъй като в рамковите планове се вижда броят на часовете от ЗП, но не и конкретното разпределение в ПП. Аз лично не съм видяла още конкретен училищен учебен план. Така или иначе наредбата за учебния план беше приета през 2015 и времето за изпращане на възражения, мнения и забележки по проекта отдавна е минало.

# 637
Скубиду, вярно е, че се учат и трябва да се учат и други предмети, но е безсмислено да се учи чужд език с малко часове седмично, защото на практика ще губят време, а реални знания няма да имат.

# 638
  • There I was on a July morning
В профилираните гимназии в осми клас се учи предимно език, а следващите години часовете пак не са малко. В останалите гимназии не са и необходими такъв голям брой. Не всички ученици са с интерес към филологията.

# 639
  • European Union
Първият чужд език се учеше в 9, 10 и 11 клас с хорариум 380 часа. Сега ще се учи в 8, 9 и 10 клас с хорариум 288 часа.
Моето възмущение беше не от намаления хорариум, не от очакваното ниво, а от факта, че в осми клас се започва от А1. Стана ясно, че
Цитат
Едва ли деца, които досега не са проявили интерес към задълбоченото изучаване на език, ще се вълнуват точно от нивото, което ще покрият в новото си училище.
Съгласих се.

Училищни учебни планове ще се появят в началото на септември. За професионалните гимназии сроковете за възражения изтекоха в началото на август (поне за няколкото, които аз разгледах в сайта на МОН). Предполагам обаче, че предметите за ЗИП ще се решават година за година, в учебните планове поне засега ще бъдат дадени само като брой часове.

# 640
  • Пловдив
288 часа език ще има в 8 клас неинтензивно и неразширено изучаване на ЧЕ, в 9 и 10 клас са по 72 часа. Интензивното изучаване продължава да си е 648 часа, а разширеното - 432 часа. Както вече се спомена по-нагоре, наредбата с рамковите учебни планове беше публикувана още през 2015 и тези неща могат да се видят там. Проблемът е, че в случая говорим за часове ЗП, а във всеки учебен план за съответния клас има часове ПП/ЗИП, които не е ясно как точно ще бъдат разпределени.

# 641
СПИСЪК на учебниците и учебните комплекти за II клас, на учебниците за VI клас и за VIII клас, на учебните комплекти по чужд език за постигане на ниво от общата европейска езикова рамка, които ще се използват в системата на училищното образование за учебната 2017/2018 година, утвърден със Заповед № РД09-3681/18.08.2017 г. на министъра на образованието и науката, която допълва Заповед № РД09-982/24.01.2017 г., допълнена със Заповед № РД09-1701/21.02.2017 г.

Списък

# 642
8 варианта на учебник по български език за 8 клас? 8 издаделства, с 8 учебника?

# 643
  • Ямбол
Хубаво е да има избор.
Нямаше да е лошо да имаме време да ги прегледаме.

# 644
Хубаво е да има избор.
Нямаше да е лошо да имаме време да ги прегледаме.
Изборът е хубаво нещо, учителят преценява как да поднесе материалът, който е заложен по ДОИ.
Но искам като тестват учениците под каквато и да е форма, да не държат на точния изказ до запетайката, записан в един конкретен учебник (досега беше Просвета).
За времето за преглед - да, жалко е, че всичко е от днес за вчера  Sad

Общи условия

Активация на акаунт