МОН - промените продължават

• 138 714
  • 1 526
  •   1
Отговори
# 645
Мен повече ме притеснява, че често в различните учебници има различни неща. На кандидатстващи им се налага заради разминаванията да учат по ВСИЧКИ учебници ,за да няма изненади на изпита( където въпрос си е съвсем в реда на нещата, ако отговора го има в един единствен учебник от одобрените Sunglasses.

# 646
Абсолютно е така. Пример: Разглеждам учебник за 6. клас в раздела местоимения. Не се уточнява изискването за граматична норма - от типа Кой/ Кого. В тестовите задачи се пита за граматична грешка.

# 647
  • Майничка
Искрено се надявам настоящите промени в прогимназиален и гимназиален етап да бъдат съпътствани от сериозни и подробни разяснения пред деца и родители, касаещи планирането, както и консултации за профилиране и кариерно ориентиране.

# 648
  • В полите на Пирин планина
И аз искрено се надявам, че точно това ни предстои. Големият ми син ще е 7-ми клас на есен. Специално по БЕ материалът е доста труден, а учебникът, по който учиха в 6-ти клас изобщо не ми хареса как е написан. Учиха по учебника на Булвест.

# 649
  • Русе
  Запитах Просвета, защо няма възможност за изтегляне на pdf файл на новите учебници

Отговор : "Държавата осигурява безплатни учебници от 1 до 7. клас. След това НЕ осигурява безплатни учебници на учениците и трябва да се закупуват. Такава е държавната политика по отношение на образованието. Ние, от "Просвета", с цел да облекчим максимално родителите сме предвидили два варианта на учебници за 8. клас - цветни и черно бели, които са по-евтини."

# 650
А, отдава им се четенето с разбиране, а Simple Smile
Или държавната политика е винаги да се дава уклончив отговор Simple Smile не по темата

# 651
A m b e r, не може ли да се закупи т.нар. електронен вариант?
Или са само за учители  Thinking

# 652
  • Русе
A m b e r, не може ли да се закупи т.нар. електронен вариант?
Или са само за учители  Thinking
От тук би следвало да може http://www.e-uchebnik.bg/, но на първо четене не видях за 8 клас. Писаха ми на лични, да си дам телефона, но предполагаха, че съм учител.

# 653
  • София
Предварително се извинявам, ако въпросът не е за тук, но ме вълнува при кандидатстването за първи клас, как се процедира ако адреса на майката и бащата е различен, ако единият попада в прилежащия район да речем, а другия не, пак ли се начисляват точките, или училището само ще си прецени?

При електронната система, ако се спази принципа на градините, местоживеенето на всеки родител носи точки, ако е в правилния район и едно дете може да се регистрира само веднъж в системата.

Ако адресите на родителите са различни обаче по някаква причина, единият може да подаде документи в едно училище, другият в друго. Правилно ли разсъждавам или ако само единият родител е на адреса, не дават точки, или може би делят на половина? Забелязах, че има разлика в заявленията за училищата: някои искат данни само за родителя, който попълва заявлението, а други, искат и за двамата. Затова, интересно ми е какво става в случаите, когато адресите са различни.

# 654
Бърза справка в проекта за изменение на Наредба 10 показва, че там пише само " родител/настойник", както и че се взема по-благоприятният за ученика адрес, ако постоянният и настоящият са различни.

# 655
Тъй като вече не мога да редактирам последното си мнение, се налага да пусна ново.
След като беше предложен изцяло нов вариант на Наредбата за приобщаващото образование, такъв е изготвен и за Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала.
Проект
Мотиви

Бележки, становища и предложения по проекта могат да бъдат изпращани към дирекция „Учебници и училищна документация“ на e-mail: m.nesheva@mon.bg  до 25 септември 2017 г. включително.

Новите учебници за 1, 2, 5, 6 и 8. клас са одобрени по действащата в момента наредба. Останалите явно ще са по новата, ако предложеният проект стане факт, в което не се съмнявам.

# 656
Смятам се за принципно заинтересован родител, но от тоновете проекти, разпоредби, промени, нормативни актове, като човек извън системата на образованието-не виждам да успея да "хвана" нещо смущаващо. Трябва да отделя месец-два на проучване и внимателно  четене, за да хвана нещо.

# 657
За мен смущаващото е точно това. През последния месец на страницата на МОН изсипаха толкова много нови проекти, че дори човек да разполага с достатъчно време и познания, едва ли ще успее да прегледа всичко. Особено ако трябва да сравнява старите и новите варианти, за да открие разликите.

# 658
  • Ямбол
Аз съм в системата, че вече не знам къде да гледам и чета. След десетина дни започвам работа, ще изготвяме разпределения, ще уточняваме помагала и учебници...

# 659
От 1 септември 2017 г. 1103 екипа с общо 11 600 експерти от разлини институции ще започнат да обикалят по домовете на деца, които са отпаднали или са в риск от отпадане от образователната система, и да убеждават родителите им да ги изпращат на училище.
...
Таксите на детските градини за 5 и 6-годишните ще бъдат намалени до минимум. Буквално до цената на храната. Идеята е те изобщо да отпаднат, но това ще стане през следващите години“

Цялата новина

Общи условия

Активация на акаунт