Нашите кухни - 70

• 103 261
  • 750
  •   1
Отговори
# 90
Аз да питам: а какви осветителни тела си слагате в кухните? Какви оформяте тавани? Особено живо се интересувам от такива кухни, които са в едната стая със хол и трапезарията.  

Да се включа тук, понеже това с таваните и осветлението е един наистина безкрайно сложен казус, на мен ми отне месеци, докато го измисля. Та - зависи в каква форма ще бъде кухнята. Ще има ли барплот или не. Къде ще е разположена спрямо трапезната маса и холната част, и на коя от всичките три зони искаш да акцентираш. У нас се получи следното - с "фабрично" окачени тавани сме и имахме изведени кабели за осветление на 4 различни места в холнята. Премахнах напълно два от тях, а останалите два преместих. Две лампи, които да пасват на кухнята, пуснах над барплота и две сложих една до друга на различни височини по средата над трапезната маса (там дори още съм с временни абажури, докато намеря моите), но тези две зони са в противоположни краища на стаята. В зоната, предвидена за хол, нямам нито една таванна лампа.

Въобще много комплексни са нещата и като човек, преминал през това съвсем наскоро, горещо съветвам да помислите много добре и много сериозно по този въпрос, тъй като е изключитено важно.  Peace

mariat, сега разбира защо на всеки допълнителен цвят в една стая казваш, че ще стане много шарено - много бяло, много сканди у вас! Hug И икейските абажури!  Heart Eyes

# 91
Madeleine, над Икейските абажури трябваше да има цвят, но проектът е замразен, докато почнем ремонт на помещението и сменим ламината, който се оказа много, много кофти качество. Тогава ще решаваме как да оцветяваме тавана- дали с ламинат, като на пода, дали с ефектна мазилка или нещо друго. Но в общи линии да, обичаме бялото.

# 92
Здравейте,

В чуденка съм за плоскостите, от които ще бъдат изработени долен ред кухненски шкафове и холна секция (в едно помощение са).  Засега съм се спряла на това: http://bg.kronospan-express.com/bg/decors/view/kronodesign/synchro/8069. Единствено ме притеснява лекия лъскав ефект, който има на мострата.  Някой дали има мебели от тази плоскост? Ако да, ще помоля да добави снимка, на която да се види как стоят.

Горният ред шкафове планирам да бъде цвят крем или памук. Предварително благодаря.

# 93
  • Пловдив
Аз лично бих ви посъветвала, да преосмислите плоскостите Rolling Eyes
В началото и аз се бях насочила към тях, защото имат точния нюанс зелено, който исках, но след много четене и разговор с мебелисти се насочих към Egger

# 94
mariat , благодаря за снимките, много са Ви хубави таваните. Аз се замислям на нещо подобно, но бордюрчето ако мога да го нарека така, да минава само покрай стената, но още мисля. Дано да случите на качествен ламинат този път.
Скарлет*, ще очаквам с нетърпение снимките Ви, както го описвате, ще стане много интересно.
Madeleine, наистина е сложен казус, само за това си мисля последно време, чак ги сънувам тези тавани, лунички, и т.н. Laughing Вече си мисля, че май трябва да измисля кухнята, и вече след това да мисля над таваните.
Като цяло, самата стая е примерно 4,5 на 5,5, т.е. почти квадрат, и това страшно ме дразни, защото, ако е стандартно правоъгълник или с чупки, съм го измислила на момента, но тук... Ще се получи като ъглова кухня, но няма да има стандартен бар плот със столове (ММ ме остави да правя целия апартамент, както сметна за добре, но единственото му условие беше да няма бар плот със столове, не знам защо, но много го дразнят:expressionless:). Плюс има комин, изпъкващ от стената, по която ще бъде основната кухненска част, та в малка ниша, ако мога да я нарека тъй, ще сложа хладилника. Не виждам да има друго място за него. От комина до ъгъла-вграден плот с газови котлони, под него фурна, после чекмеджета там, в ъгъла мивка, и от ъгъла по другата стена - вградена съдомиялна. Вижда ми се малко. Искаше ми се точно след нея да сложа бар-плот, та дори без столове, да стане като буква П, като тук:

да има повече място,но банално, май няма да остане мястото, защото точно след съдомиялната ще стои масата със столове (а на мен много ми се иска да сложа кухненски диван, харесах си този: http://eshop.mebelinovdom.com/Soft-furniture/kitchen-corners/kitchen-corner-vito4. Да го сложа със гърба към кухнята, и по-дългата част да бъде успоредна на кухнята). След това - холовата секция, която ще бъде адски малка, защото в ъгъла имаме и газов котел, който ще бъде "прибран" в един от шкафовете на секцията. Много ми е объркано описанието, не знам дали някой нещо е разбрал, но това е най-добрата подредба, която успях да измисля. Съответно, мисля сега какъв таван да измисля над всичкото това "чудо".
Мислех и над подобен вариант, като да сложа един плот, като тук:

като той да тръгва от този изпъкналия комин, отдолу да си има чекмеджета, и така той ще дойде успоредно на вратата. Вратата ще се отваря без проблем, проверявах, стаята е широка (по добре да беше дълга, ама имаме това, което имаме). Има и достатъчно място (не много де, но таман) да се влезе в стаята, а не директно от вратата да се блъскам във плота.И подобно като тук, мога да сложа някакви малки рафтове за подправките, който да върви по комина нагоре (не знам, колко е удачна идея, споделям хрумването). Единствения проблем, че от основната кухненска част ще трябва да заобиколя плота, за да стигна хладилник.
Иначе над самата кухненска част искаше ми се таванът да е оцветен в цвят, например, като долните шкафчета, но, това означава, да направя някакво зониране все пак, но като не знам, колко точно ще заеме кухнята...Май трябва да викам майстора, който ще прави кухнята преди този, който ще прави таваните, иначе никога няма да го измисля докрай. Кухнята ще е по поръчка, горните шкафове ще бъдат до тавана, да не остава празно място, затова ми е драма този таван, защото после няма да мога да добавям чупки, зонирам, или каквото и да е било. Тъкмо ще разбера, този майстор, който избрахме, дали ще ми изнамери цветовете, в които искам да бъде кухнята ми. Обожавам виолетовото, студения му вариант, та исках долните шкафчета да бъдат в тъмно виолетово, горните в цвят люляк, като тези цветове, които съм отбелязала. Тъмното дори искам да е още по-тъмно.

Ако някой има някакво хрумване относно кухнята, как по-добре да я подредя, споделете. Приемам всякакви идеи.

# 95
Лилавото е силно задължаващ цвят, надявам се, че си го обмислила добре. Обаче в никакъв случай не прави тавана толкова тъмен (и даже лилав въобще), защото така ще се схлупи и ще ти отнеме визуално от пространството, че чак ми е трудно да ти го опиша.  Rolling Eyes И ако кухнята ще е лилава, тогава какви ще са другите цветове в стаята?

Заради формата на стаята и заради изпъкналия комин, аз на твое място бих се отказала  от каквито и да било чупки по тавана. Ако държиш на луничките и вграденото осветление - ок, сложи си, но според мен в една равнина, не пускай по-ниски части, както е при mariat. Ако ще се заобикаля плота, за да се стигне хладилника, втория вариант за допълнителен плот не е опция въобще.

Ако имаш желание, пусни един чертеж на стаята с врати прозорци, комина къде е и т.н., може някой да се включи с добро предложение за оптимално разпределение на пространството, а това като направиш, много по-лесно ще решиш за таваните.  Peace

# 96
  • Бургас, София
Asmegin, може да начертаеш на някоя програмка стаята или дори на лист и да качиш снимка на чертежа. С размери и разположение на врати, прозорци. В темата има доста хора, които могат да помогнат с идеи за колебанията ти. Не съм убедена дали си правя правилни изводи за размерите.
Ако плотът ще ти пречи на пътя до хладилника, не го слагай. Не си заслужава 5 или 10 години неудобство при ходене до един от най-важните и ползвани уреди в кухнята, заради 2-3 шкафа за натурии. Пък и мъжът ти не харесва бар плотове. Wink
Моите стаи пък са тесни и дълги и така ме е яд, хахах, щеше ми се да са по-квадратни. Струва ми се, че бих ги подредила по-удачно, но каквото такова. Laughing

Сега се замислих за лилавото, наистина е коварен цвят. Аз обожавам лилаво във всякаквите му форми, но съм си забранила да правя каквото и да е в къщи от него. Просто знам, че няма да ги съчетая добре, не ми се отдава, а сама си правя дизайните на стаите (в главата си, не в разни порограми). Лилавото ми се струва трудно за съчетаване, капризно е. Може акцентите в стаята да са лилави, или ако държиш да ца шкафчетата - избери ненатрапчив, убит нюанс.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/2c/4b/8a/2c4b8a9d785c1 … 69f6d4b747f56.jpg
https://i.pinimg.com/564x/a1/68/c1/a168c1909ddfb3fd8b6e5c6fcec9a9e3.jpg
В крайна сметка е важно на теб да ти харесва, дори и да не се вписва в чуждите разбирания изборът ти.

Последна редакция: пт, 18 авг 2017, 09:21 от stasy-bs

# 97
  • София
Asmegin, пусни някаква схема дори с молив начертана, че с тия романи дето ги пишеш за обяснения е много трудно да се разбере какво - що.

# 98
Щом казваш, че стаята е малка(аз така разбрах) бих направила така, че да изглежда по- голяма и просторна. В този ред барплотът дали наистина е необходим? Другото, което ми направи впечатление е височината на горните шкафове. Лично за мен, ако не са до тавана не ми харесва. Отделно се събира прах.
В момента питам на прима виста, дали хладилникът може да се сложи до комина. Един вид да има от едната страна ниша за него и да не се вижда, когато се влиза в стаята. Отваряш вратата и примерно виждаш снимки, картинки по едната страна на комина, а от другата се е скрил хладилника.

# 99
Моите стаи пък са тесни и дълги и така ме е яд, хахах, щеше ми се да са по-квадратни. Струва ми се, че бих ги подредила по-удачно, но каквото такова. Laughing

Абсолютно си права, аз съм на същото мнение. В стая с квадратна форма мебелите се подреждат много по-оптимално, отколкото в дълга и тясна правоъгълна стая. Спалнята ни е такава и обзавеждането й е един малък кошмар, докато стаята на детето е почти квадрат и там всичко си пасва перфектно, има място за движение между мебелите и въобще - диша се!

# 100
Ох, да, знаех си, че от тия романи, както се изрази alpha_beta, нищо няма да се разбере. Ще се опитам да нарисувам или да нахвърлям на някоя програма, и ще кача, че наистина, за да се добие представа, трябва да се види. Само да да намеря размерите, и малко да се освободя от работа, че съм затрупана много сега. mariat, да, хладилника ще е нещо, като скрит зад вратата, в нишата между комина и ъгъла. Ще кача схемката на стая и ще се разбере. Друго, по-подходящо място не съм му измислила, но знае ли се. И кухненски шкафове, а и въобще всичката мебел за мен, задължително догоре. Madeleine, stasy-bs,знам че лилавото е адски капризен цвят, и е много задължаващ, и не всеки се решава да го използва. А и аз харесвам само определени оттенъци, за които е важно да има правилна светлина. От друга страна пък, нестандартно е, от много време си мечтая точно за виолетовата кухня, не ми харесват всякакви неутрални бежови и т.н., и никога няма да се изморя от този цвят. Другите мебели в стаята ще бъдат в черно, бяло и виолетово,смятам, че черното и бялото много добре се съчетават със виолетово. Madeleine , ще последвам съвета ти и няма да си боядисам нищо в тъмно. Наистина ще бъде необмислено действие. Относно тавана - щеше ми се нещо по-нестандартно да направя, с чупки всякакви и на различни нива, но няма да е удачно в моя случай. Много ми се искаше поне да направя скритото осветление и да изпъква надолу малко, като тук:
Скрит текст:
но, затова и почнах да мисля за самата кухня, за да стигна до правилния избор, защото само след около 2-3 седмици майстора ще дойде да вършее. stasy-bs, да, не ги харесва от тия, дето са по-широки, със столове от другата страна, защото му пуснах мухата отначало да нямаме трапезна маса, а само такъв бар-плот, и холната масичка да е от тези, нивото на които може да се повдигне. Но не го хареса, и оттогава мрънкания за бар-плот. Но, когато казах, че искам да е без столовете, а да има повече място за съхранение и да има допълнително място, където може да се работи - се съгласи (той е професионален готвач, и думите "допълнително място за работа" за него са магически Smile ). А относно квадратните и правоъгълни стаи - другия ни апартамент, в който живеем сега, е с такава правоъгълна холо-кухня, и има една стена, която го разделя на две по-средата, и много ми харесва, защото има отделно кът за кухня и за хранене, и отделно холовата част. Като се прибера в България, ще го снимам да покажа. Бях скептично настроена, когато го купувахме,  но се оказа много добро решение. Дори в този апартамент, който ще го правим сега, исках да направя подобно разделение, но заради пустата му квадратна форма няма да мога.

# 101
Madeleine , ще последвам съвета ти и няма да си боядисам нищо в тъмно. Наистина ще бъде необмислено действие.

Може да си боядисаш нещо в тъмно, само не тавана. Simple Smile Изглежда супер мрачно, тягостно едно такова, и смалява визуално височината.

Освен ако нямате мноооого високи тавани, тогава може - като на долната снимка от Houzz, обаче тогава задължително трябва да имаш нива, не може просто да боядисаш половината таван...  и също не е ясно дали само едно такова боядисано каре над кухненската част ще стои добре в стаята, няма да е никак симетрично.

# 102
A, ето като на последната снимка ще е и при нас....някога.

# 103
Мда, като я видях тази снимка, веднага за теб се сетих. Simple Smile Обаче забележи как на тъмния под са сложили светъл килим, за да балансира тъмния таван. Ако го нямаше, ефектът щеше да е подобен като на горната картинка.

# 104
Естествено. И аз така съм го замислила. Ама и беличкото не са го пестили.

Общи условия

Активация на акаунт