Коя банка ползвате и какви такси ви удържат?

• 170 166
  • 1 663
  •   2
Отговори
# 1 155
За съжаление, на банките много им хареса тази такса за превалутиране. И никога не я споменават към условията по картата. Ако не си чел тарифата подробно, обикновено разбираш едва, когато я видиш в банкирането.

За мен продължава да е необяснимо какво точно включва месечната такса за поддръжка, като допълнително се начисляват такси, свързани с използването на сметката.

# 1 156
Каква е тази такса превалутиране? Ако сметката е в лева и плащаш в лева? Не съм имала такава досега, следя си всичко в банкирането. В УниКредит бях досега.

# 1 157
В ТБИ с карта Неон Виза, скоро извадена, не мога да разбера двете безплатни тегления от банкомат на месец как се засичат - до 30/31 число или ако съм имала тегления на 6то и 10то число, после мога да тегля безплатно след 6ти следващия месец, но не преди това?
Календарен месец.

# 1 158
Някои банки имат такса превалутиране /на ПИБ примерно има 0.25% ако се плаща в евро, долари и т.н., УниКредит нямат такава такса/.
То ако има превалутиране от евро или долари в лева - ок, посочили са си го в тарифата. И може лесно да се избегне ако се ползва Curve примерно за покупки в чужда валута. Но БАКБ не знам каква им е системата, но превалутираха  транзакция в лева, в България и ако си платил 5 лв примерно, след осчетоводяването от сметката реално излизат 5 лв и 10-20 стотинки отгоре. Като ги питах миналата година - било посочено в общите условия, ползвали някакъв курс на Виза/Мастъркард.. Не знам кой човек ще им ползва картите ако все още продължават с тази схема. Чудех се дали да не пусна жалба в БНБ, но си закрих сметката след 1 месец ползване и не ми се занимаваше.

# 1 159
Превалутира се, когато плащането е във валута, различна от валутата на сметката. Освен това е важно какъв е сетълментът. Ако покупката е в долари, а сетълментът в евро, превалутирането става долар-евро-лев.
Райфайзен, мисля, също имаха такава такса. В ДСК не е отделна такса, а завишават курса на валутата с 1%. Поради тази им идиотщина спрях ползването на съвместната им карта с Уизеър, държа я само заради дискаунта.

# 1 160
  • гр. София
В ТБИ с карта Неон Виза, скоро извадена, не мога да разбера двете безплатни тегления от банкомат на месец как се засичат - до 30/31 число или ако съм имала тегления на 6то и 10то число, после мога да тегля безплатно след 6ти следващия месец, но не преди това?
Календарен месец.
Т.е. до 31 число?

# 1 161
Календарен месец.
Т.е. до 31 число?
От началото до края на месеца.

# 1 162
  • гр. София
И още едно питане. Преди малко опитах да изтегля 1300лв и ви изписа "Транзакцията не може да бъде осъществена". Лимитът за карта Неон е 2000лв. Други пари днес не съм теглила. Защо според вас не ми разрешава?

# 1 163
Може би банкоматът има по-нисък лимит и трябва на 2-3 пъти?
Не знам, не тегля често, с Неон изобщо не съм теглила.

# 1 164
  • гр. София
Банкоматите не знам имат ли лимит.....беше в клон на банка. Странно! Thinking

# 1 165
И още едно питане. Преди малко опитах да изтегля 1300лв и ви изписа "Транзакцията не може да бъде осъществена". Лимитът за карта Неон е 2000лв. Други пари днес не съм теглила. Защо според вас не ми разрешава?

По 800 ли ги тегли, или на цяло?

Лимит на 1 теглене е 800 лв. Така пише в тарифата..сега проверих.

# 1 166
  • гр. София
Нацяло. Пробвах 1300, 1000, накрая и 800 и все това изписваше. На четвъртия път ми излезе съобщение, че картата е блокирана. С мъж ми после коментирахме и решихме, че вероятно е защото не съм сменила още ПИН кода, който първоначално ми дадоха от банката. Сигурно е имало някакъв срок за това, защото съм теглила два пъти досега и нямаше проблем.

# 1 167
ПИН кода не е задължително да го сменяш. На УниКредит искаха задължително да се смени, но тук не.

# 1 168
  • гр. София
Е, добре, тогава защо? Изчерпах се откъм идеи.... Ще трябва да си чатя с тях явно... Чата им денонощен ли е?

# 1 169
Аз, както се колебаех дали има смисъл да упорствам с Ти Би Ай, и те сами ме отказаха.

След две седмици най-накрая решиха, че сигурно съм си сбъркала паролата и трябва да си извадя нова. В офис, разбира се. Девойката в офиса нямаше много идея какво да прави - трябваше да гледа вече попълнена бланка да види къде какво се отбелязва. Тръгвам си от офиса и след пет минути ми звъни да диктувам кода от получения смс. След още пет - да ми каже, че ще ми пратят линк за промяна на паролата, ама да побързам, че щял да бъде активен само няколко минути. Разбираме се да звънна, когато се добера до компютър. Звъня и установявам, че за новата парола ще ме таксуват пет лева.
Ми, не, след две седмици чакане няма да плащам за нещо, което и най-смотаните сайтове правят безплатно.
Отсвирих ги, но ще се наложи още ходене до офис, за да си изтегля парите - веднъж за подам заявка, втори път за тегленето.
В събота не можело да тегля, не работели с депозити. За първи път чувам такава смехория.

Условията може и да са добри, но имайте предвид, че обслужването хич го няма. Общо взето, е един кол-център с дежурен отговор "ще предам на колегите".

Сега ще умувам дали да се жалвам до някой мениджър (отказаха да ми дадат контакт, та трябваше да вадя адреса на управление и имената на директорите от търговския регистър) или да не си троша повече нервите.

Общи условия

Активация на акаунт