Бихте ли осиновили или да сте приемна майка на някое дете

• 44 809
  • 687
  •   1
Отговори
# 120
Сирен, имала съм други мотиви при зачеването на децата си.

Ти може да си имала всякакви рационални мотиви, но тялото си има инстинкти и много добре е предвидило дали ще са здрави (а свързано с това- и хубави).  Всеки си има някакво ниво на вид и здраве, под което не слиза. И да, за някои сините очи са доста важно нещо, защото по принцип гените си вървят в пакет и са свързани.

# 121
  • София
Сирен, имала съм други мотиви при зачеването на децата си.

Ти може да си имала всякакви рационални мотиви, но тялото си има инстинкти и много добре е предвидило дали ще са здрави (а свързано с това- и хубави).  Всеки си има някакво ниво на вид и здраве, под което не слиза. И да, за някои сините очи са доста важно нещо, защото по принцип гените си вървят в пакет и са свързани.
Сините очи са рецесивен ген, но дори и това е просто обяснение, има си и други особености при наследяването.
А с какво вървят те?
Ей, аз много харесвам пакета "сини очи - тъмна коса - бяла кожа" - като Снежанка. Ама са кът

# 122
Ами ако ти си със сини очи, инстинктивно едва ли ще търсиш партньор, който да е много по-тъмен от теб. Нито пък ще чакаш синеоко дете, ако ти самата нямаш и помен от такива гени.

Въпросът е, че щом си избрала партньор, то е имало някакви инстинктивни моменти, макар да не може да обясниш рационално защо точно той.

# 123
Сини очи може да изскочат неочаквано през поколения. Племенницата ми напримр се пръкна синеока, като единствените ни синеоки роднини са двете ми баби, от рода на зетя май също има някаква баба със светли очи, но и в двата рода всички деца и внуци са с кафяви очи и чак правнучката получава този ген.

# 124
Не е неочаквано, но малко вероятно. Просто някои хора си носят алел за сини очи и ако се съберат два алела, детето ще е синеоко. Но вероятността ще е по-малко от 25%.

# 125
  • София
Наистина е забавно да се твърди колко важни са нашите гени пред чужди, все едно ние сме от епруветка, без недостатъци. Дали съм знаела как точно ще се съчетаят моите и на ММ гени? Тц. Изразът "природно интелигентен" показва точно, че не всеки добър ген се развива в дадена среда.
А гените и техното съчетаване и проявление са доста сложна материя, отвъд видимата наследственост.
Скрит текст:
Интересно как един и същи човек в една тема защитава приема в добро у-ще на всяка цена, а тук - гените били първостепенни. Щом е така, човекът ще стане човек дори в непрестижно у-ще, дори там ще изпъкне повече

ако говориш за мен, то поне се обърни към мен, напиши ми ника, недей така подмолно. Не разбирам, някакво противоречие ли виждаш? Какво е то?
Да, за мен, съвсем в личен план, гените са важни - може да не са кой знае какви,, дори да са бъгави някои, ама са си мои, децата ми може да не са блестящи, ама са си мои, и съм искала да ги имам тези деца точно от този мъж, а не от всяки убитак на улицата. И да, влизането в добро училища пак си е важно и няма противоречие - за моите си деца искам възможно най-доброто, което за момента може да се направи.  Естествено, че искам да изпъкнат, нали са си мои тези деца, те и родителите ми са ми най-близките хора в живота ми, дори ако щеш и генетично.
Да, в добро училище всяко дете може да постигне изключително много, ама в кофти училище всичко ще се скофти. И тъй като съм егоист за себе си и децата си, предпочитам да съчетая гените си с добра среда, за да има повече шанс за децата да дръпнат напред.

# 126
  • София
За егоизма аз вече разбрах, но е добре повече хора да го прочетат.
А твоят ген няма начин да е лош и децата ти незаслужено да дръпнат пред други, с по-добър ген, но неуспели в борбата на метър кожа и литър кръв.

# 127
Тук донорството е анонимно, но приемащия може да остави данни и дарилия, ако реши, може да потърси биологичните си деца. Не е задължително.

# 128
  • София
Може да се каже, че интуитивно си знаела как ще се комбинират гените, щом си се влюбила и си го избрала за баща на децата. Защото има хора, с които никога не би се решила да правиш деца, нали?

Е, ти си пример за това, как инстинкта ти не е сработил- първо си избрала един за баща на децата си, после друг. Peace

# 129
  • София
А твоят ген няма начин да е лош и децата ти незаслужено да дръпнат пред други, с по-добър ген, но неуспели в борбата на метър кожа и литър кръв.

не разбирам каква е каузата ти. Трябва в случая да се почувствам виновна ли, що ли? Оставам с впечатление, че се опитваш да го изкараш така, все едно съм ощетила някого. Ти откъде знаеш дали децата ми незаслужено са дръпнали пред други? Постиженията са си техни - нитоо аз съм пяла вместо тях, нито съм свирила, нито съм се явявала на изпити, нито съм купувала резултати. Моята роля е в това да им създам условия и възможности. като в поговорката - можеш да заведеш коня до реката, но не можеш да го накараш да пие от нея. Като майка съм направила това, което зависи от мен. Ако можеш да ми посочиш чий е този по-добър ген, неуспял за борба на метър кожа и литър кръв, то ще е добре. Кой знае, може би си мислиш, че си ти?
Радвай се, че не сме шимпанзета, защото там буквално кръв се лее за гените и съвсем буквално при това - новият водач като нищо ще затрие бебетата, които са родени от предишния, за да може женските веднага да са готови да бременеят от него.

# 130
Може да се каже, че интуитивно си знаела как ще се комбинират гените, щом си се влюбила и си го избрала за баща на децата. Защото има хора, с които никога не би се решила да правиш деца, нали?

Е, ти си пример за това, как инстинкта ти не е сработил- първо си избрала един за баща на децата си, после друг. Peace

Що да не е сработил, децата са си хубави и здрави. Пък и невинаги баща = добър съпруг. Тук вече има доста повече елементи- социални, емоционални. Има мъже, които може да са много добри съпрузи, но генетично ще са кофти бащи.

# 131
Не! Мисля, че не бих осиновила. Мисля си, че даже и да не мога да имам собствено дете/деца няма да прибегна да осиновяване. Разбира се всичко е хипотетично за сега, но така мисля. А за приемна майка отказвам да мисля. То човек взима в къщи коте или кученце и се привързва към него, а какво остава за дете. Аз съм много емоционална, ще се привържа към него и после при раздяла ще бъде ужасяващо! Смятам ,че приемното родителство е за по-прагматични хора. За даряване на яйцеклетки съм категорично против. Изобщо пълен етоист ще кажат някои.

# 132
  • Пловдив
Думите "твоят ген няма начин да е лош" нямат смисъл. Вродено ни е да искаме децата ни да са биологично наши. Не непременно най-добрите (т.е. не се стремим да гледаме биологичните деца на расови и умни екземпляри), а най-добрите възможни наши. Инстинкт. Това е положението и няма общо с това, чии гени били най-"добри" (че да му дадем на този с най-добрите една идея по-неотменно право да се размножава).

Допълвам. И при Мамасита-Сирена е същото - инстинктът децата ти да са биологично твои, нищо друго, не грижа да дадеш на света добри екземпляри или усешщането, че при твоята качественост можеш да си позволиш деца. Нищо, че Мамасита се опитва да обясни този стремеж "рационално" (всъщност вероятно с цел да се изфука и да дразни), с намеци и пряко, с това, че на нея чисто и просто поради доброто и наследство и ставали хубави децата. Изобщо не е до на кой са му добри гените и прочие дивотии желанието да имаш генетично собствени деца. Дори при нея. Най-много човек може да си мисли, че е до това, ако няма навик много да се замисля.

Всеки е егоист за себе си и децата си, естествено. Искаме най-доброто за тях по възможност, а не баш подреждането им на справедливо място в класацията по талант и заслуги. Не се смята за неморален стремежът за даване на добро образование и добър "старт" на деца дори при положение, че други по-талантливи може и да го нямат.

Последна редакция: чт, 10 авг 2017, 15:29 от Магдена

# 133

Aко моите деца са дръпнали пред други, то не е незаслужено, а е въпрос на възможности и постиженията са си лично техни - комбинация между заложби и подготовка, като подготовката означава да дадеш повече от себе си, но не и да се надскочиш, никой не може да се надскочи, ако ще самият Ферма да възкръсне и да му дава частни уроци. Сега, ако някой го е яд, че детето ми с лекота е попаднало на мястото, за което неговото не се е класирало, въпреки че е учило много повече, не прави моето дете незаслужило. Някои постигат с малко труд повече, отколкото други с много, но това не означава, че първите не заслужават, понеже на тези под чертата им изглежда, че не полагат усилия и едва ли не даром получават всичко.

# 134
  • София
Лекотата е привидна и относителна. Като ги гледаме гимнастичките с каква лекота хвърчат, ще речеш, че ей на, само да врътнеш леко обръча, и той ще полети както трябва. Хвръква, ама те удря по дебелата глава. Сигурно и за тях някой казва, че е имало момичета с по-добри гени, които са заслужавали да са в отбора. Е, да, ама не! В този живот и късмет си трябва, и работа, а гените помагат.

Общи условия

Активация на акаунт