Гледаш само една част от написаното и си ги изваждаш нещата без да се опиташ да разгледаш целия контекст и да ме разбереш .Не че за мен това е от значение").
Ти още преди да си осиновила си сигурна, че родителите са изоставили детето. Сигурна си в нещо, което още не се е случило и може и да не се случи по този начин. Майката може да е умряла и да няма живи роднини, които да имат възможност да отгледат детето. Детето може да е отнето, защото социалните смятат, че тя няма условия да го отглежда. Може да е в лошо психично здраве и да е под попечителство и да няма право да решава. Може да е в затвора и да излежава дълга присъда и затова социалните да са сметнали, че е по-добре да бъде осиновено. Имам познат, роден докато майка му е излежавала присъда в Сливенския затвор. Една година е бил с нея и след това и го взимат и го предлагат за осиновяване на стари бездетни хора от Плевенския край. Намира майка си чак 94та година. И в България е имало случаи на, буквално откраднати, деца и Магдена в преден пост разказа такъв. Но ти вече си решила, че тя го е изоставила. Мислиш ВМЕСТО детето. Сигурна си, че то ще се откаже от нея. Как точно ще се откаже? Ще си смени генетичноя код или истинското удостоверение за раждане? В твоето съзнание си нарочила майката като недостойна за общуване и даже среща. Не е ли по-логично детето само да реши? Освен ако не е невменяемо, разбира се.
Повечето хора в темата описват биологичните майки като етнически циганки, но повечето осиновени на моя възраст, които познавам се оказаха от български произход. Има и от турски, което много ме очуди. Веднъж прочетох съвет към кандидат-осиновители на дете от друга раса, който гласеше " Ако поне веднъж седмично на масата ви не сядат чернокожи, не излизате с такива и не слушате еднаква музика, не ходите у тях нито те у вас, не осиновявайте черно дете! " И мисля, че може да се отнесе и към цигани. Ще бъде много трудно в ежедневието да се прикриват негативните чувства, което детето рано или късно ще усети. А етоса му, физиката му и историческото му наследство са част от самото него и никога няма да бъдат променени.
Абсурт, и ромският бит се променя. Тук има доста бг-цигани и някои са много добре уредени. Всички цигани не са мърляви и от гето. Семейството ми познава доста преуспели и това по Тошово време. Насила хубост не става. Две годишната военна служба си беше загуба на време за мъжете и е добре, че вече я няма. Нещата бавно и плавно си птиват по местата. Имаше наскоро едно ромско момче, което беше писало тук. Пишеше прекрасно и много увлекателно. На 27г, с амбиции, работил е в Англия и си милее за единственото дете, което има. Второ не иска. Видях семейството във фейсбук. Красиви хора и ако не знаех, че е циганин нямаше и да го помисля. Естествено за мене това не е проблем. А като знаят как да получават социални помощи защо си оставят децата за осиновяване?
Brie, едно време са пращали млади лекари по разпределение на такива места. Майка ми ми е разказвала, че още като студенти са ги пращали в гетата да пръскат хората с ДДТ против паразити. А днес знаем колко е опасно ДДТто. И да, биели са ги и са ги гонели и затова ходели само с полиция. Много от младите ползуват противозачатъчни днес. Даже тук, във форума млад ром беше писал, че тъстовете му го посъветвали да изчака за деца докато успее да купи жилище. Тези във Франция, които познавам имат по едно дете, дори и да са го родили на 15г.
Cuckoo, точка 1 и 2 са валидни за Франция. Тук на оставилата за осиновяване дете не се гледа с омраза и презрение. Гледахме един филм с дъщеря ми и бременно от изнасилване момиче се колебаеше между аборт и оставяне за осиновяване. Избра аборта (което бих избрала и аз). Дъщеря ми беше ужасена. Рева и повтаряше, че толкова хора искат деца и биха щастливо осиновили детето а момичето е избрало да го убие. Тук много хора гледат на аборта като на убийство (католически традиции все пак) а на оставянето на дете за осиновяване като на благородно дело, заслужаващо уважение. Културни разлики.