Бихте ли осиновили или да сте приемна майка на някое дете

• 44 286
  • 687
  •   1
Отговори
# 525
Даун, действието в България ли се развива?

# 526

Мащеха майка не става. Баба ми и дядо ми, които са отгледани от мащехи, особено баба, останала сирак на няма и 2г и не помнеща майка си, винаги правеха разлика. Имали са добри отношения с мащехите, които даже са гледали майка ми като малка и са я взимали през ваканциите. Едната мащеха на баба я помня. Нищо лошо към нея, даже ме е гледала заедно с родната си правнучка, но знаех, че не ми е прабаба и това ми го е казвала самата тя. Имам си прабаба, която емпочинала и която не познавам. Когато дядо ми и брат му говореха за вече покойната мащеха я наричаха по име, като пред името и слагаха баба. Баба еди коя си. Уважаваха я много за това, че ги е отгледала, единия брат от лазещо бебе. Казвали са ми го неколкократно. Но уважаваха и паметта на майка си и тя имаше място в сърцата им. Място, която друга жена никога не може да заеме.
Мисля, че това е прекалено романтична представа-зависи каква е майката и каква е мащехата.

П.П.: мащеха звучи адски грозно. От едно време е останало схващанено, че трябва да звучи зле, че мащехата е лошата и т.н., но втората майка може да е дори по-добра и от биологичната. Как може да се нарича по друг начин, за да не употребявам/е мащеха?

# 527
Втора майка е точно казано или съпруга на бащата.

# 528
  • Paris, France
Какво пък му е грозното на мащеха? Втора майка ми звучи като оксиморон, съпруга на бащата е дълго. На португалски мащеха е мадраща, произнася се мадращъ. Като напишеш в гугъл "моята мащеха" на португалски, веднага излизат три допълнения. Първото е: мащехата ми е вампир, вторито - мащехата ми ме проклина (урочасва) и третото - мащехата ми е гадна. Нищо положително не излиза. На френски е маратр, а майка е мер. Окончанието -атр променя смисъла на думата в "приличащ на, с оттенък на". Примерно, руж - червен/а, ружатр - червеникав/а. Маратр е нещо като майка, но не съвсем. Не разбирам поривите да се слага насила човек в роля, в която никога няма да влезе, дори и да е в близка родвтвена връзка с майката. Имам приятелка, чиято мащеха е сестра на майка и, тоест родна леля. Тя си и вика лельо еди коя си. И я обича много. Ако не знаех, че не и е майка никога нямаше да разбера.

# 529
  • София
невена, точно като за тази темаа наскоро гледах точно за случай, съвсем истиннски, развива се в реално време, на вече пораснала 20-годишна млада жена, която иска да разбере истината. Накратко, има си най-добра приятелска още от детстввото, но някъде в пубертета нещо се сдърпват , прияталката подмята, че момичето е осиновено, после отива вкъщи, майката не отрича и става ясно, че БМ на това момиче е майката на приятелката. Двете семейства са комшии, дори едните са живяли у другите, когато БМ забременява, дори мъжът на другата жена е вписан в акта за раждане като баща, и БМ дава детето на тези хора, защото  те като разбрали, че ще го оставя след раждането са поискали да го гледат. Така и не ми стана ясно, май официално осиновяване няма, защото БМ през цялото време е получавала от държавата полагащите се пари за това дете и не ги е давала на семейството, и се аргументира с това, че на нея й се полагали, защото била дала детето, а това семейство известно време живяло у тях, та трябвало тя да си плаща ипотеката. Стана голяма драма, защото до последно БМ и по-голямата дъщеря (приятелката на момичето) отричаха истината, бяха дистанцирани, те не се приемаха като майка и сестра, дори голямата дъщеря реагира доста ревниво и като цяло им личеше, че не са хепи. Това още повече нарани момичето, защото беше отхвърлено втори път.
Не казвам, че примерът е примерЪТ, от който трябва да правим обобщения, но ето, има случаи, в които е по-добре млякото да стои покрито, защото истината не носи полза никому. Всичко бяха наранени.

# 530
  • София
Втора майка е точно казано или съпруга на бащата.

Мащехата си е мащеха, колкото и да не му харесва на някого тази дума. Няма как да е втора майка, защото тя не е майка на това дете. Втора майка може евентуално да кажем, ако го осинови. Иначе си е жената на бащата. По същия начин няма как пастрокът да е втори баща, той си е пастрок. Нещата не са се променили особено, човешката природа си е все същата, колкото и да се правят опити за пробутване на идеята как нямало значение кое дете чие е. Винаги си остава "моето и твоето бият нашето".

# 531
Ама вие пак гледате биологичния аспект. Ясно ми е, че за вас майка е единствено и само жената, която е родила детето, нищо пък че може да е пълен боклук като човек. Но за мен майка е тази, която се грижи за детето, която се притеснява и страда за него. Така че да наречеш мащеха (дума, която звучи грозно и студено) жената, която се грижи за детето на мъжа си по такъв начин, че си личи любовта ѝ и привързаността ѝ към това дете, за мен е недопустимо! Същото се отнася и за пъстрока!
Има хора, които не правят разлика между биологични, доведени и/или заварени деца и си ги обичат, има и такива, които вечно ги делят на „моите и твоите“!

# 532
  • Paris, France
Андариел, в разказаната история има мръсни тайни. Там е проблемът. Естествено е да се държат така. Ако от самото начало се бяха споразумели и разбрали, а и бяха обяснили всичко на децата мисля, че нямаше да има такава драма.

Скрит текст:
Ама вие пак гледате биологичния аспект. Ясно ми е, че за вас майка е единствено и само жената, която е родила детето, нищо пък че може да е пълен боклук като човек. Но за мен майка е тази, която се грижи за детето, която се притеснява и страда за него. Така че да наречеш мащеха (дума, която звучи грозно и студено) жената, която се грижи за детето на мъжа си по такъв начин, че си личи любовта ѝ и привързаността ѝ към това дете, за мен е недопустимо! Същото се отнася и за пъстрока!
Има хора, които не правят разлика между биологични, доведени и/или заварени деца и си ги обичат, има и такива, които вечно ги делят на „моите и твоите“!

Спринг, да майка си е биологично понятие, не социално и не винаги е свързано с грижа. И колкото и да се притеснява и прави на многострадална Геновева жената, която се грижи за детето, ако тя не му е майка, тя не му става майка. Емиииииии, не мога да нарека мащехата с друго име, съжалявам. А и ти самата пишеш, че е грозно и студено. И никаква грижа и привързаност не променят факта, че жената е мащехата му. Същото за баба, леля, стринка, които отглеждат детето с много любов и привързаност, а те са роднини.  И по-топло няма да стане. Какво му е недопустимото? Според кого е недопустимо? Думата си я има в речника. Пъстрок не се ли пишеше с а? Все мислех, че е пастрок. Като пъстърва звучи или пастурмито на баба ми с бобец.

Не отричам, че е възможно чуждо дете да бъде обичано повече от собствено, но засвидетелствуване на обич и грижа не ни правят родители.

# 533

Скрит текст:

Спринг, да майка си е биологично понятие, не социално и не винаги е свързано с грижа. И колкото и да се притеснява и прави на многострадална Геновева жената, която се грижи за детето, ако тя не му е майка, тя не му става майка. Емиииииии, не мога да нарека мащехата с друго име, съжалявам. А и ти самата пишеш, че е грозно и студено. И никаква грижа и привързаност не променят факта, че жената е мащехата му. Същото за баба, леля, стринка, които отглеждат детето с много любов и привързаност, а те са роднини.  И по-топло няма да стане. Какво му е недопустимото? Според кого е недопустимо? Думата си я има в речника. Пъстрок не се ли пишеше с а? Все мислех, че е пастрок. Като пъстърва звучи или пастурмито на баба ми с бобец.

Не отричам, че е възможно чуждо дете да бъде обичано повече от собствено, но засвидетелствуване на обич и грижа не ни правят родители.

О, да, грешката е моя-пастрок се пише.

Обаче с това:„  засвидетелствуване на обич и грижа не ни правят родители  “ никога се бих могла да се съглася! А кое ни прави родители?! Да го родя детето и да го захвърля и след година да почна да си го искам, защото аз съм му родителя?! Пък бащата никакъв го няма и него в картинката. Помня, че ти подкрепяше идеята за род, кръвната връзка и по тази линия родителстването, НО за мен е срамота една жена или мъж да настояват, че са родителите на детето, когато са го захвърлили и изведнъж от някъде си се появят.

Това не го разбирам: „ И колкото и да се притеснява и прави на многострадална Геновева жената, която се грижи за детето, ако тя не му е майка, тя не му става майка. Емиииииии, не мога да нарека мащехата с друго име, съжалявам. А и ти самата пишеш, че е грозно и студено. “  
Да оставим настрана отношението ти към втората майка, която се прави на многострадална Геновева Rage , ако видя, че тя ме обича и се грижи за мен истински, пак ли ще трябва да я наричам със грозното и студено мащехо?Thinking

Последна редакция: сб, 30 сеп 2017, 15:37 от Spring is my season

# 534
  • Paris, France
Да, пак се нарича мащеха, в което аз не виждам нищо, ама нищо грозно. Към мащеха с "мащехо" не бих се обърнала. Бих се обръщала и се обръщам към нея по име.

И да се появят и да не се появят си остават родители, макар и не от най-добрите. Имах роднина, отгледана от родната си майка, която я е хвърлила в гората докато е бягала с другите си големи деца. Прадядо ми, който е бил четник в отряд за защита на християнско население, я намира и я занася по случайност на родната и майка за да я накърми, защото е знаел, че тя има бебе. Взима си я и си я отглежда, при това много добре. Това, че в един момент човек не е имал възможност да си гледа детето не го прави автоматично неродител.

Последна редакция: сб, 30 сеп 2017, 15:44 от Nevena Virolan

# 535
  • Пловдив
И аз не виждам нищо изначално грозно и студено в едно обикновено название за вид роднинска връзка по сватовство. Грозното и студеното е ясно, че идват от историите за лоши мащехи, които се държат зле с доведените деца - къде истински истории (ясно, че има такива, и в днешно време има), къде не. Но лично аз мисля, че това е като поговорката "заради наш Илия намразваш свети Илия" - не е добре да става така.

# 536
Доколкото разбрах, Невена е отгледана от баба си. Нямам представа каква ѝ е болката, но прекалено идеализира майката. Затова пък в друга тема пише, че дете на 7 години е достатъчно голямо да бъде оставено от майка си, която да замине в чужбина.

# 537
  • София

Не виждам кои " вие" твърдят това? newsm78
Просто не бива да се смесват термините, защото ползата е никаква.
Ако мащехата се грижи с обич за детето, е добре, но за да му стане майка трябва да го осинови.
И не виждам защо се настоява всички житейски ситуации да се слагат под един генерален знаменател?!

Не искаш да сключиш брак, но тропаш с краче, че сте семейство и приятелят ти е " мъжът ми".
Не искаш да осиновиш детето, но пак тропаш с краче, че след като си се омъжила за баща му и се отнасяш човешки с него, то трябва да не те наричат " мащеха", а " майка"?

Мащеха е дума като всяка друга, но е натоварена с отрицателни емоции- интересно, защо ли през вековете се е стигнало дотам?
Същото е и със " свекърва"- нищо ѝ няма на думата, ако нямаш някоя гад насреща си.

# 538

Не виждам кои " вие" твърдят това? newsm78
Просто не бива да се смесват термините, защото ползата е никаква.
Ако мащехата се грижи с обич за детето, е добре, но за да му стане майка трябва да го осинови.
И не виждам защо се настоява всички житейски ситуации да се слагат под един генерален знаменател?!

Не искаш да сключиш брак, но тропаш с краче, че сте семейство и приятелят ти е " мъжът ми".
Не искаш да осиновиш детето, но пак тропаш с краче, че след като си се омъжила за баща му и се отнасяш човешки с него, то трябва да не те наричат " мащеха", а " майка"?

Мащеха е дума като всяка друга, но е натоварена с отрицателни емоции- интересно, защо ли през вековете се е стигнало дотам?
Същото е и със " свекърва"- нищо ѝ няма на думата, ако нямаш някоя гад насреща си.
Мисля, че беше ясно кои са потребителките, които съм заместила с „вие“.
Да, за мен „ Не искаш да сключиш брак, но тропаш с краче, че сте семейство и приятелят ти е " мъжът ми". “ е напълно валидно. Не ми е нужен подпис, за да създам семейство с човека, когото обичам и когото съм избрала за баща на децата.

# 539
  • Пловдив
Аз приятел нямам, а с мъжа ми, с когото нямам брак и имаме две деца, сме семейство, аз, той и децата.
Децата ни нито са без семейство, нито имат две отделни семейства, живеещи в съседство в едни и същи стаи, смятам.

Общи условия

Активация на акаунт