Деца с очни проблеми - тема 9

• 118 347
  • 686
  •   1
Отговори
# 555
  • Пловдив
Нямам представа, наистина, но това са резултатите от прегледите. На апарата, забравих му името, където окото се упражнява да слива картинки от двете очи, не се справя добре със сливането, и на теста с точките се вижда. Във всекидневието не и пречи.
То не е казано, че остротата върви паралелно с двуочното виждане, при вас може да е добро при 70%.
За далекогледство мисля, че не е нужно това с фините неща. Моята има далекогледство, но това беше изрично за стимулиране на мързеливото око.

# 556
Мързеливото око се стимулира като се закрива здравото и се работи с детето - писане, рисуване, подреждане на малки предмети.
Хубаво е да има двуочно зрение . Моят син го възстанови със закриване и носене на призматични очила. Необходими бяха 8 години.
Съпругът ми няма двуочно зрение, писала съм из темите.
Изработва детайли с точност до милиметри, но на 3D кино не може да отиде, защото не вижда ясно картината.
Mariya Hris зрението на детето с това око може да достигне 70%. Ако закрият по- добре виждащото око ще се отчетат. В същото време предаването на образа като нервен импулс може да не се възстанови и мозъка да приема образа от по-добре виждащото око. Стереотеста е показател за това. С години продължи при сина ми, но той имаше и раздвояване на образа, защото кривогледството се появи на 4 г. след висока температура.

# 557
Димис, а при какви условия се слагат тези призматични очила и кой офтамолог ги изписа? При нас засега никой дума не е отварял за нищо освен оклузия. Даже сега ни препоръчаха вече много агресивна програма да спазваме, защото детето не вдигало достатъчно бързо. За призми нищо -- ни в Германия ни в България, но не пречи да попитам. Как мога да разбера дали детето ми има двуочно виждане? Това с чернобялото листче, в което търси форми ли се тества? Не ми казаха резултата, но беше видял само една фигурка.
Има и някаква терапия със светлини в Александровска, за която четох, някой знае ли детайли?

Изобщо, аз съвсем се обърках, защото чета, че фолиото било по-добре за развитието на двуочно виждане, но на нас категорично ни препоръчаха лепенка -- тоест тотално нищо да не вижда със здравото око. Предполагам, защото при нас е тежка ситуацията с остротата. Но пък действително, това, че подобрява остротата с едното око, не означава, че слива образа...

# 558
MariyaHris много пъти съм описвала случая ни. Звучиш ми объркана и притеснена и е нормално като родител. Ще пиша пак, дано няма критики от съфорумки.
Синът ми изкриви окото след вирусно заболяване. Забелязах,  че пресвива едното око. Мислех,  че е стрес от градината. Не беше това/госпожата ми е приятелка и не сподели за проблем/ .Когато го попитах, директно отговори, че с две очи вижда работите по две. Светна ми червената лампичка. Първите прегледи бяха при доцент.  Установи се  че има загуба на зрение. Закривахме окото, което не кривеше, за да може другото да гледа. След поредния преглед и нови очила, детето каза, че вижда предметите пак по две, по-малко по две, но са две. Това е описание на 4 годиниш но дете.  Тогава реших, че ще го заведа в очната болница във Варна, в оная стара държавна болница, в частна и лъскава бях.
Докторката намали диоптъра.  Продължихме да закриваме окото. Когато възвърна зрение го оперира. Остана да носи очилата заради малкия плюсов диоптър и атегматизма и да укрепне мускула Две години след операцията пак след висока температура окото се изкриви и започна двойното виждане.  Ъгълът на кривене обаче не подлежеше на операция,  беше малък. Точно тогава докторката ми обясни,  че през пубертета главата и очните мускули растат с различен интензитет и ако сега оперира и през пубертета окото се изкриви навън пак ще трябва операция. Директно ме попита колко пъти искам да се режат и шият тези мускули.  Тогава изписа тези призматични стъкла, като каза,  че най-вероятно ще ги носи и като възрастен. Започна от 10 призми. Като ги направих и видях колко са дебели стъклата и ми каза, че вижда нещата по две се разплаках. Обяснението беше,  че постепенно мускула ще се отпуска и предметите ще се слеят.  Когато каза, че предметите са по един, направихме теста за стереозрение.  В България е една книга, на едната страна има муха, на другата цветя с различно изпъкнали цветчета. Мухата, дете с двуочно зрение трябва да я вижда във въздуха.  Когато се справи с този тест, намали призмите на 8. До обяд носеше очилата с 10 призми, следобед с 8. Беше вече първи клас.  Нямаше нужда да му се напомня. През месец, два ходихме до Варна заради този стереотест. Лятото бяхме на упражнения с апарати за стимулиране на двуочното зрение. При него имаше голям ефект,  призмите паднаха на 5. Винаги е носил до обяд очилата с по-големи призми, следобед с по-малки. Като прецени докторката носи само с по-малките призми докато реши да ги намали. С годините паднаха на 3 и след това без редуване на очила го остави без призми. Беше на 16г. Докторката се радваше заедно с нас, не вярваше, че ще успее да свали съвсем тези призми. През цялото време показател беше теста за стереозрение.
Тестът за стереозрение показва,  че мозъка възприема образа от двете очи и го прави един. Ако сина ми кажеше, че вижда предмета един, но нямаше стереозрение  това означава че мозъка "вижда" със здравото око, а другото го изключва и ще загуби съвсем зрението си.
Ако теста е един и същ,  синът ми сега трудно различава изпъкналото листо на последното цвете.  Винаги обаче е различавал истинския от неистинския предмет. Не мога обаче да кажа тези призматични стъкла само на деца с двойно виждане ли се изписват. Разбрах обаче,  че ако това се случи на възрастен човек изхода е само да носи тези очила.
Съпругът ми е с вродено кривогледство, не е коригирано добре и няма стереозрение,  но изработва детайли с точност до милиметри.  При липса на стереозрение момчетата не се приемат във военните училища.
Дълго стана, но съм насреща за въпроси и помощ! Успех!

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 19:30 от Димис

# 559
Ивинявам се, наистина съм объркана, не съм офтамолог, всеки път чета и нещо ново откривам за себе си. Просто ми е страшно трудно да обработя цялата информация, а лекарите или не ми обясняват изобщо, освен ако не ги попитам изрично, или ми обясняват по начин, по който не съм разбрала. На мен лекарите ми отделят по няколко минути -- преглеждат детето, първоначално с капки, вторично без капки и го гледат на апарати и по табла. После им вадя думите с ченгел 5 мин, дават ми схема за закриване на окото и това е. Никой нищо не ми е казвал за стереозрение. Знам, че в началото изобщо не е ползвал едното око, сега като е с 40% нямам представа дали има двуочно виждане или пак гледа само с доминантното, когато не носи лепенка.
Аз трябва да отида при офтамолог и на своя глава да разпитам за този стереотест и да видим. Много много ти благодаря. Просто не съм отделила достатъчно време, за да се образовам по темата и засега бях фокусирана върху остротата...сега ново 20 с двуочното зрение. А времето лети ли лети и не е в полза на моя син.

# 560
Честно казано стереотестът се появи в прегледа чак в очната болница. Година по-рано тръгнахме по очни лекари.  Ако детето сте го носили на 3Д кино и вижда картината с всеки ефекти, то има стереозрение.  ММ няма стереозрение и на 3Д кино вижда обикновена картина, без ефектите. Имаше период в който докторката ме предупреждаваше, да не нося детето на такива филми и да натоварвам очите и мозъка му. Ако знаеш какъв учебник има по офталмоневрология? Много е сложно.
И аз бях объркана, разтревожена. Слушах коментари от лекарката и понякога не задавах въпроси, защото не можех да осмисля информацията на момента.
Довери се на лекар при който детето ти е спокойно и му съдейства при прегледа. Погледни при нас колко време отне лечението.  Ще стане бавно и трябва търпение! Явно и ти си като мен, нетърпелива, да става всичко набързо и да не го мисля.  Но не става така. Всичко това ме научи на търпение. Бъди спокойна и уверена, за да се чувства и детето спокойно и пълноценно. Ще порасне и ще си намери място в живота.  
Аз съм с много голем диоптър късогледство, мъжа ми с вродено кривогледство,  детето с придобито кривогледство,  за учебник по очни болести сме. Но ето той порасна, студент е  справя се добре далеч от нас.
И истината е, че колкото по-малко знаеш, толкова по не мислиш.
Прегръдки!

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 22:50 от Димис

# 561
Ох, Димис, твоето мнение ми беше много полезно. Аз си мисля, че при нас гледат с едно като развален телевизор за стереозрение, но при него първия път просто нямаше такова.
Трябва да намерим правилния лекар. Аз,обаче, си мисля, че при нас за стереовиждане трябва да се работи след като напредне зрението. При такава ниска острота, няма как мозъкът да иска да слива двата образа. Иначе и аз четох, че монокулярната острота се повишава с лепенката, но не се решава проблемът с двуочното виждане, проблемът със супресията, който е с допълнителен механизъм и препоръчват визуална терапия и даже самите 3Д филми помагат за този механизъм, защото насилват инпут от слабото око.
Детето ми е все пак на 4 години и няма как да е ходило на кино, вкл 3Д кино Simple Smile Но ще тръгне с терапевтична цел. 

Понеже съм с последно мнение, добавям тук. Ние почнахме с леки упражнения за напрягане на окото. Въпреки, че детето ми толерира носене на стикера, то много се дразни и ядосва с упражненията с напрягане. Явно му е наистина трудно. Гледам да не давам прекалено дребни детайли, мо ми е трудно да знам колко точно вижда и все пак искам да му е трудничко, за да се пъне, та е много тегаво. Засега съвсем малко правим --- казваме цифрички фигурки, както и имаме една книга за търсене на обекти, там много търсим. Иначе определено вижда със слабото око, дори сравнително дребни неща, просто явно размазано.
Вчера ми се сви сърцето. Той ходи на урок по музика след градината и там рпавят различни неща -- танцуват, пеят, свирят. Подът е сиво-син и го видях как не може да си види синята папка, когато тя е върху пода. Преди не съм го пускала да ходи със стикер на окото, без лепенка си вижда добре -- другото му око е силно. Та мъчно ми стана. Ние сега много трябва да носим лепенката, за да видим дали ще се вдигне над 50% и ще намалим, но с лепенка не смея и колело да кара, за да не се пребие. Та ми е тъпо. Иначе, огромната папка не може да види, ако е със сходен цвят като бекграунда, но сравнително малки цифри при добър контраст вижда. Та хем съм обнадеждена, имаме огромен напредък спрямо преди половин година, когато детето не виждаше с окото изобщо, хем ми е много мъчно, заради ограниченията на детето.

Последна редакция: вт, 19 ное 2024, 09:23 от MariyaHris

# 562
  • София
Здравейте, може ли да ми препоръчате за профилактичен преглед, офталмолог,/гр.София/ който преглежда недоносени деца и работи със ЗК.

# 563
  • София
MariyaHris, ще отговоря тук, а не на ЛС, за да се чете и от други. И нашият случай е отдавна.  Синът мисля е набор на детето на Димис (на 19 г. е). На 3г 6 м открихме мързеливото око, почна да носи очила и лепенка. Като при нас в началото се почна с най-много дни (6:1, след 2 мес 4:3, после по 6 ч/ден, после по 2, по 1) и постепенно намаляваше периода на закриване на по-силното око. От 10 % в началото е стигнал до 100% за близо 4 години. Бавен е процесът, но пък се случва. За по-силното око също да кажа, че то е тръгнало от 40 % (не е като да е било супер силно и то) и стига до 100 малко по-бързо. Много важно беше след постигнатите 100% да прави поддържащо закриване до навършване на 12 год, за да няма регресия.

erna,  в Александровска болница - детски очен кабинет, д-р Г. Димитрова, д-р Велева, но по ЗК се чака повече. Дано не ви е спешно.

Последна редакция: вт, 19 ное 2024, 20:35 от Jiema

# 564
Jiema благодаря за споделеното! Здраво и успешно да е детето ти!
И аз затова споделям. Да се знае, защото в ония години,  в нашия малък град нямаше кого да питам, кой да ме насочи, даже и интернета в ония години не беше така достъпен.
Трябва обаче търпение и постоянство и ще се случат нещата.

# 565
MariyaHris много пъти съм описвала случая ни. Звучиш ми объркана и притеснена и е нормално като родител. Ще пиша пак, дано няма критики от съфорумки.
Синът ми изкриви окото след вирусно заболяване. Забелязах,  че пресвива едното око. Мислех,  че е стрес от градината. Не беше това/госпожата ми е приятелка и не сподели за проблем/ .Когато го попитах, директно отговори, че с две очи вижда работите по две. Светна ми червената лампичка. Първите прегледи бяха при доцент.  Установи се  че има загуба на зрение. Закривахме окото, което не кривеше, за да може другото да гледа. След поредния преглед и нови очила, детето каза, че вижда предметите пак по две, по-малко по две, но са две. Това е описание на 4 годиниш но дете.  Тогава реших, че ще го заведа в очната болница във Варна, в оная стара държавна болница, в частна и лъскава бях.
Докторката намали диоптъра.  Продължихме да закриваме окото. Когато възвърна зрение го оперира. Остана да носи очилата заради малкия плюсов диоптър и атегматизма и да укрепне мускула Две години след операцията пак след висока температура окото се изкриви и започна двойното виждане.  Ъгълът на кривене обаче не подлежеше на операция,  беше малък. Точно тогава докторката ми обясни,  че през пубертета главата и очните мускули растат с различен интензитет и ако сега оперира и през пубертета окото се изкриви навън пак ще трябва операция. Директно ме попита колко пъти искам да се режат и шият тези мускули.  Тогава изписа тези призматични стъкла, като каза,  че най-вероятно ще ги носи и като възрастен. Започна от 10 призми. Като ги направих и видях колко са дебели стъклата и ми каза, че вижда нещата по две се разплаках. Обяснението беше,  че постепенно мускула ще се отпуска и предметите ще се слеят.  Когато каза, че предметите са по един, направихме теста за стереозрение.  В България е една книга, на едната страна има муха, на другата цветя с различно изпъкнали цветчета. Мухата, дете с двуочно зрение трябва да я вижда във въздуха.  Когато се справи с този тест, намали призмите на 8. До обяд носеше очилата с 10 призми, следобед с 8. Беше вече първи клас.  Нямаше нужда да му се напомня. През месец, два ходихме до Варна заради този стереотест. Лятото бяхме на упражнения с апарати за стимулиране на двуочното зрение. При него имаше голям ефект,  призмите паднаха на 5. Винаги е носил до обяд очилата с по-големи призми, следобед с по-малки. Като прецени докторката носи само с по-малките призми докато реши да ги намали. С годините паднаха на 3 и след това без редуване на очила го остави без призми. Беше на 16г. Докторката се радваше заедно с нас, не вярваше, че ще успее да свали съвсем тези призми. През цялото време показател беше теста за стереозрение.
Тестът за стереозрение показва,  че мозъка възприема образа от двете очи и го прави един. Ако сина ми кажеше, че вижда предмета един, но нямаше стереозрение  това означава че мозъка "вижда" със здравото око, а другото го изключва и ще загуби съвсем зрението си.
Ако теста е един и същ,  синът ми сега трудно различава изпъкналото листо на последното цвете.  Винаги обаче е различавал истинския от неистинския предмет. Не мога обаче да кажа тези призматични стъкла само на деца с двойно виждане ли се изписват. Разбрах обаче,  че ако това се случи на възрастен човек изхода е само да носи тези очила.
Съпругът ми е с вродено кривогледство, не е коригирано добре и няма стереозрение,  но изработва детайли с точност до милиметри.  При липса на стереозрение момчетата не се приемат във военните училища.
Здравейте! При кой лекар в очна болница правихте тестът за стереозрение? Ние се следим при доц. Контрова, при нея е най-спокойно детето, ходили сме и в Св. Петка, но там се скъсваше от рев и много трудно се осъществяваше преглед. При нас кривене има и на двете очи, като по-често е дясното и слагаме лепенка на лявото за 2 часа на ден. Диоптърът и на двете очи е +4.

# 566
  • на малък остров в океана
Jiema, моята дъщеря (17 годишна сега) закриваше окото някъде до към 8 годишна, но нямам спомен да са ни препоръчвали до 12 години да продължаваме.
Няма регрес, слава богу.

# 567
Здравейте! При кой лекар в очна болница правихте тестът за стереозрение? Ние се следим при доц. Контрова, при нея е най-спокойно детето, ходили сме и в Св. Петка, но там се скъсваше от рев и много трудно се осъществяваше преглед. При нас кривене има и на двете очи, като по-често е дясното и слагаме лепенка на лявото за 2 часа на ден. Диоптърът и на двете очи е +4.
При д-р Барбукова правихме тестовете за стереозрение.  Въобще синът ми си хареса нея, беше спокоен и израстна в кабинета й. Аз съм й много благодарна.

# 568
  • София
Jiema,благодаря!

# 569
  • Варна
Барбукова е много сърдечен лекар!
Имам дете с вродена катаракта, оперирана на 2 месеца и закриваме здравото око вече 4 години, но остротата ни е 4% и не помръдва. Божа работа! Не всичко е до усилията на родителите, но трябва да сме направили най-доброто, за да има максимален шанс.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт