Великолепният век Кьосем (Muhteşem Yüzyıl Kösem) №7

• 86 214
  • 751
  •   1
Отговори
# 645
Премиерата на филма "Проницателният Реджай" в Берлин - Боран К., Кенан Й., Мерием

# 646
Здравейте,

Благодаря ви за увлекателната информация! Много се радвам за новата тема! Flowers Hibiscus
Зари, на мен също заглавието ми харесва! Hug

# 647
Вчера почти догледах последния епизод на Кюсем, тоест този,който тук излъчиха.
Еми, не мога да си кривя душата,сериала ме разочарова, не ми харесва. Не ме грабна Кюсем, нито одобрявам нейните действия, нито нечии други като цяло.И Зюлфикяр ага ми падна в очите.Разбрахме,че е много лоялен на султана, ама на каква цена? И аз да съм и аз няма да го погледна.! Да рискува лобовта си,да причини такова нещо на любимата си жена....не знам да му се възхищавам ли...да го мразя ли...?
Впечатли ме Сафие когато се самоуби с кафето и й даде пръстена.Какъв грациозен начин да умре, една достойна султанка.....
Не,не са се постарали с този сериал или просто не им се получи.
От доста време не съм писала, просто загубих интерес. А Другия сериал за Фатих ако изобщо скоро има превод може и да го поглеедам да го видя какъв е,но май ще ми дойде твърде много.

Цитат
Реших да не гледам сега втори сезон на Кьосем, защото захванах по една от ТВ култовата роля на Берен Саат- Фатмагюл и загледах

Междудругото и на мен ми иде на ум точно туй да направя.Още умувам.Заглеждала съм го предии години когато го излъчваха по БТВ, но не бях редовна. А това е наистина култова нейна роля. А и моя русокос любимец е там....ще поразсъждавам още малко... Simple Smile

# 648
Никой ли не гледа 2 сезон на Кьосем ?

# 649
Гледа ,гледа ,че и изгледах!

# 650
A супер. Понеже никой не коментира ...
Аз сега започнах , но нещо не съм много въодушевлена.

# 651
Е, аз честно съм от предимно четящите.

# 652
  • София
Тамер Йолмез (шехзаде/султан Осман) и Едже Чешмиоолу (Атике Султан, втори сезон) през този сезон ще са част от каста на сериала "Лице в лице" (Yüz Yüze), чиято премиера е в четвъртък.

Сериалът е продукция на Tims&B - продуцентите на "Кьосем" (Tims) и Бурак Саяшар (Bi Yapım, "Висше общество"), сценарист е Етхем Йозъшък ("Пойраз Карайел" , "Обещание"), а режисьор Осман Ташчъ ("Пойраз Карайел").

# 653
Здравейте Hug

Благодаря за коментарите! Flowers Cherry Blossom

За гледащите втори сезон на Кьосем, които явно са малко, но ако искате да коментирате - моля пишете, споделете мненията си, аз лично с радост ще се включа. Ако има гледащи, които предпочитат да четат коментари и се интересуват от допълнителна информация - в предишните теми можете да прочетете нашите постове, когато гледахме и коментирахме сериала он лайн. Доста подробно коментирахме, дискутирахме и анализирахме. Blush
Да са живи и здрави младоженците! Харесвам Исмаил и Кеманкеш беше един от любимците ми!

За сериала "Кьосем" - лично аз много се радвам, че гледах тази сага...беше ми интересно, вълнувах се и чаках с нетърпение всеки следващ епизод. Научих много от съфорумките, порових се доста и аз. Харесвам музиката, костюмите, декорите, актьорите и начинът им на игра. Адмирации за всички...бяха страхотни! Лично аз имам прекрасни спомени от моментите със сериала и във форума.

За "Фатих" - много ми допаднаха думите на Кенан И. Усеща се, че възприема ролята изключително отговорно. Вярвам, че сериалът ще ни грабне! Интересно е, че ще гледаме "началото на всичко" (ако мога така да се изразя)...включително и написването на закона за братоубийствата, след като сме изгледали следващите епохи - Сюлейман, Кьосем. От гледаното до сега става ясно, че основна част от мотивите за едни или други действия е именно този закон - страхът от него и прилагането му или облагите от него; Интересно ще ми е да видя как ще представят причините за написването на този жесток закон, който аз така и не мога да приема. Още си спомням емоциите, когато гледах началните серии на "Кьосем" с малкия Мустафа. Просто сърцето ме болеше...още повече, че като майка на малко момче просто не исках и не можех дори да си представя какво изживяват онези майки, които чакат със свити сърца искането и изпълнението на фетвата за смъртта на децата си.

Сериалите "Малки убийства" и "Лице в лице" изглежда ще бъдат интересни. Искам да попитам, има ли момичета, които ще гледат някой от тях?

Последна редакция: нд, 15 окт 2017, 22:34 от dana78

# 654
  • София
Аз съм им навита и на двата, особено на втория (Лице в лице), но не знам до колко ще имам възможност да ги следя редовно. На български засега не се очертава да имат превод, явно екипите ще изчакат да видят как ще тръгнат, но на руски със сигурност ще имат.

Май се писа по-рано, но "Фатих" ще се превежда на български. Отсега е заявено.

Сега нещо за Нургюл Йешилчай (Кьосем). Предстои й да се снима в игралния филм на иранския режисьор Байрам Фазлъ Yedullah'ın Güzel Cini, за снимките на който ще замине за Иран. Героинята й ще се казва Дилара. Освен това се говори, че през следващата част от сезона, ще се завърне на малкия екран отново с продукция на Tims.

# 655
Отново ще си сложа изтрития пост. Изглежда някой не е наясно, че си ценя труда и времето, затова съм намерила начин да си запазвам постовете.

Част от интервюто на журналиста Хакан Гендже с Кенан И., която се отнася за участието му в серила "Мехмет Фатих"

"-Вы возвращаетесь с сериалом «Мехмет – завоеватель мира.
-Когда я Фатих, я чувствую невероятную ответственность, Каждая капля пота, которую я не истощаю, грузом на меня давит. Ве больше и больше узнавая о Фатихе, я чувствую себя маленьким. Наша цель состоит в том, чтобы рассказать нашу историю нынешнему поколению, не беспокоя костей наших предков.
- Как Вы готовитесь к роли?
- Я совершенно не похож на персонажа, мне 42(43) года и я не представляю, как из меня сделают двадцатилетнего. Я беседую со сценаристами, преклоняюсь перед их эрудицией. Разговориваю с историками, читаю книги...
-Что вы узнали о персонаже? Знаете ли вы, например, как кататься на лошади?
-Я только сейчас научился ездить верхом, я знал как использовать меч, научился бросать стрелы.
- Что Вы чувствуете, сравнивая с предыдущими историческими сериалами ?
- В Турции не следует сравивать, у каждого своя стоимость и назначение.
- Говорят, что Вы зарабатываете астрономический гонорар за эпизод?
- Цифры приводят нереальные. Когда я начал сниматься в «Сумасшедшем сердце», денег, которых давали ведущему актеру, было достаточно, что бы содержть дом и оплатить аренду. Сегодня, конечно, лучшие условия, я надеюсь, что это будет еще лучше. Это означает, что индустрия выросла и прочно закрепилась на мировом рынке."

````````````````
Сватбата на Исмаил Дерменджи и Ханде Сорал

Още снимки и клипчета ТУК

# 656
Здравейте!  wavey
Благодаря за всички информации и коментари!
Много обичам времето преди да започне сериалът, който искам да следя, и има време човек да влезе в епохата.

Както ни подкани Лучия, седнах сутринта с намерението да напиша впечатленията си за "Ертугрул", който гледах веднага след "Кьосем".
С него трябваше да успокоя емоциите от двете години, за да мога да гледам и нещо ново. Беше ми любопитно да видя друг исторически сериал, при това с такъв висок рейтинг, а и разказваш за началото. Дана, ти си права за любопитството към епохата Фатих като началото за закона. Имам го и аз. А към "Ертугрул" любопитството ми беше като към началото преди империята и султаните.
Но ще продължа по-късно.

Сега само да отговоря за заглавието на темата:
Зарани, даже много ми харесва твоето предложение.

И ето втората част на преведеното на руски филмче за Фатих, което още не съм гледала:
"Човекът, изменил съдбата на Европа."

https://vk.com/video-95129973_456239890

На Исмаил и Ханде пожелавам много щастие. Надявам се той да е научил каквото трябва от Кеманкеш!

До по-късно!

# 657
Гледам и аз втори сезон на "Кьосем", но съм още на първите серии. Засега ми харесва. Интересно ми е как ще се развие любовта между Гевхерхан и Силахтар. Явно и тя го обича, но се страхува от последствията, ако си признае. Спомням си, във "Великолепният век" Ибрахим и Хатидже султан получиха благословията на султан Сюлейман. Притеснявам се само Атике да не полудее и да се каже на Мурад, че Силахтар си е позволил непристойно поведение. Тогава главата му ще хвръкне на секундата. Гледам с интерес и много се забавлявам на щуротиите на Евлия и, как му беше името, Безкрилия  Joy

# 658
И сега за „Diriliş "Ertuğrul". Много се чудих за какво се отнася „възкресението“ от заглавието. Може да е за Ертугрул, който много пъти беше смъртно раняван, и в момента преди началото на новия четвърти сезон не е ясно (уж, а от историята знаем, че има още дълго да живее) дали е жив. От видяното по-скоро ми се струва, че „възкресението, възраждането“  се отнасят за племето на Ертугрул, на което той  вдъхва нов живот като го превежда през различни бедствия,  отвоюва му собствена земя, където да се засели, и заедно с мъдрото водачество му вдъхва идеята  за самостоятелен  живот.

Сценарист на сериала: Мехмед Боздаг; режисьор: Метин Гюнай; процукция на ТЕКДЕН филм. От 2014 г. досега са излъчени три сезона. В главната роля е Енгин Алтан Дюзайтан. Участват още: Каан Ташанер, Хюлия Дарчан, Есра Билгич, Сердар Гьокхан и още много  мечта актьори. Мащабът на тази продукция не позволява нищо да бъде изредено и изказано докрай.

Ертугрул (1191/1198 – 1281) е баща на легендарния Осман.  На този етап  родоначалникът на Османската династия все още не е роден, това ще стане през предстоящия нов сезон, той е очакваното трето дете на Ертугрул и Халиме. Самият Ертугрул е един от четиримата сина на своите родители:  Сюлейман и Хаиме. Събитията в сюжета се развиват през 13 в. Героите принадлежат на племето кайъ, произхождащо от  огузите. Водят живот на номади: всички яздат коне, готови са за бой във всеки момент, при това и мъжете, и жените си служат с оръжие, за много кратко време селищата им от разглобяеми и преносими юрти са готови за нов преход, в който участват всички. Възрастните и болните – на коли, конете носят товари или тези, които не могат да вървят, повечето хора вървят пеша. Целта на придвижванията са пасища за добитъка, сигурност, търсене на собствено място за заселване, близост до пазари. Така е показано в сериала.
Племето кайъ има собствена организация, но се явява и част от Селджукския султанат. В тази общност то оцелява в суровите условия и търси своето място под слънцето. Жестоки врагове го  дебнат и от изток, и от запад: кръстоносци, монголи, Византийската империя, които са и врагове на султаната. Героичните битки в много добре направени бойни сцени са безброй, сценарият е много ясен и лесен за разбиране. Въпреки жестокостите и вълненията за изхода, а често и загубите, Ертугрул и неговите верни войни в крайна сметка винаги побеждават. Веднъж с оръжието и храбростта си в името и с вярата в Аллах, и освен това, със справедливостта на борбата, своя дух и готовност да отдадат живота си за племето и своите близки. Така сценарият показва този поход, който ще промени историята. А кой не иска да гледа такъв филм за своето минало?  След „Кьосем“ този сериал ми се видя като приключенски филм за юноши. Но не мога и да отрека, че гледах с интерес и не усетих скучни моменти.

Сега ще кажа какво на мен най-много ми хареса. Оставям настрана актьорите, някои от които вече добре познавам, а други гледах за първи път и харесах, самият Енгин много обичам; оставям настрана и оценката за историческите събития. Най-хубаво за мен се съдържа във  възстановката на живота на племето,както също и на неговите врагове: монголи, кръстоносци, византийци. Много усилия са положени и резултатът е налице, т.е. на екрана е, и е прекрасен. Селището; юртите и вътре в тях живеенето; стопанските дейности навън: отглеждането и използването на животните, ковачеството, изработването на оръжията, приготвянето на храната и любопитните комични моменти на среща на номади, учещи се да ядат от уседналите „полезна“ храна във вид на салати („Да не сме кози!“) или супи и т.н.; килимарството; красивите костюми и накити за глава, невероятните килими, които тъкат жените от кайъ от обработваната от самите тях вълна и всичко това в цветовете на естествените багрила, добивани от природата. Костюмите са правени под ръководството на добре познатия ни от „Великолепния век“ и от „Кьосем“   Сердар Башбуг, а неговата работа по тези сериали знаем какво силно изразително средство е. В „Ертугрул“ тази красота от багри, тъкани и красиви хора омекотява и очовечава суровия образ на войната, оръжията и смъртта.
По-нататък ще покажа някои моменти, които дават представа за атмосферата в сериала. Тези примери са по-силни от каквито и да е думи.

Само ще допълня, че в този сериал е интересно още да се видят различното място, което заема жената в семейните и обществените отношения (в сравнение по-късно с това в двореца), както и отношенията мъже – жени, родители – деца. Напр. след смъртта на водача на племето, неговата жена веднага зае мястото му и изпълнява задълженията му до провеждането на следващия избор. Или, независимо, че религията позволява повече от една жена, Ертугрул се отказа от втора жена, въпреки че това не е в полза на преследваните от него цели за обединението с друго племе, „за да не обиди своята Халиме“.  Отношенията между героите, половете, възрастите са много по-демократични и напомнят българското голямо семейство преди Освобождението. Героите в сериала са показани много повече хора, по-чисти, със запазени  добродетели.. Мъжете са смели и безстрашни,  но пред жените са като деца. Някаква чистота, сякаш от епоха, преди да започне да тече историческото време.  

Символът на племето кайъ, от което води началото си Османската империя.
Сходен е с прабългарския ипсилон с две хасти.  

Ертугрул: неговите родители и жена му Халиме; брат му и жена му

Войни, приятели, повече от братя.

Атмосферата в селището на кайъ:

Юртите.

Закупената от продажбата на килимите храна и тъкачните станове за килими:

Семейството на Ертугрул:

Посрещане на гости:

Съветът на старейшините:

Приготвяне на храната:

Ковачът на оръжие: централна фигура в условията на постоянна война

Хаиме е заела мястото на починалия Сюлейман като водач на племето:

Духовният водач:

Една малка част от костюмите:

Селджукският султан;

Водачът на монголите Ноан.

Византийският дворец и кръстоносците.

Последна редакция: пн, 16 окт 2017, 16:20 от vanja@

# 659
Много интересно!Благодаря Ваня!
Къде ги има качени целите сезони-при рускините?
С превод имам в предвид!

Общи условия

Активация на акаунт