Въпроси за приемното семейство?

• 36 453
  • 297
  •   1
Отговори
# 270
Честито, Марияна!

Марина, прочетох темата ти. Можеш да кандидатстваш за приемен родител, но не можеш да откажеш срещите с биологичните родители. Единствената възможност е те да не желаят да идват. Също така, ако детето им е било отнето, защото са го малтретирали, срещи няма да има, но доколкото разбирам в твоя случай не е така. Аз в момента минавам обучение и покрай него разбрах, че родители, които никога не са се интересували от децата си, изведнъж започват да се интересуват много от тях, щом разберат, че някой друг ще ги гледа и в повечето случаи се опитват да направят живота на приемния родител ад. Това обаче не бива да те спира. Срещите са в присъствието на социалния работник и до голяма степен зависи и от теб как ще протичат.
Много ще се радвам ако още едно дете намери своето семейство.
При мен нещата се развиват добре. В четвъртък и петък ще мина последните теми от обучението. До тук ми дадоха отлична оценка и психоложката е на мнение, че ще съм чудесен приемен родител. След това остава доклада да се представи пред комисията и да ми потърсят подходящо дете. Отказах да си го избирам сама, тъй като ми се струва аморално, но се оказва, че ако има няколко, които са подходящи, пак ще трябва да избирам. Чудя се как ли ще избера...

# 271
STILLNESS,благодаря за отговора ! Днес търсих мениджърката,която ръководи проекта "малки групови домове "(в една от тези къщички е Ради ).Не беше в офиса и аз си оставих телефона (поискаха ми го ). Чакам да ми се обадят,за да разговаряме за Ради . newsm44 Току-що говорих с въпросната дама . Каза , че ще изпрати соц.работник да се срещне с мен . Stillness,от теб научавам за 1 път,че ако си одобрен за пр.родител,може да ти дадат право на избор !Изборът ще е труден,но ако имаш предпочитание за момче или момиче,може би ще ти е от полза . УСПЕХ !!!

# 272
  • София
Stillness ,
за съжаление, имайки предвид професионалният си опит бях убедена, че много от приемните родители ще се сблъскат с "рекета" на биологичните.  ooooh!Дано не съм лош пророк, но някои от биологичните родители ще видят шанса си да "пооправят" своя живот, изнудвайки или в най-добрия случай досаждайки на хората, отглеждащи децата им. Такъв род хора изобщо не им пука за изоставените в институции деца, нито уважават факта, че е даден шанс за нормално развитие на детето им. От всичко ще видят и търсят лична облага и "келепир". #Cussing out Дано този род случаи са малко, но доста ме съмнява. В такава ситуация, приемните родители трябва да действат твърдо и безкомпромисно, иначе ще се видят в приключения.

# 273
Не е само рекета. Там ме убедиха, че ако ми се наложи дори мога да извикам полиция и че трябва да им напомням за установеното време за "свиждане", ако те често го забравят. Simple Smile Въпроса е, че изведнъж майката се чувства изместена и саботира всяко решение. Например - решиш да и пробиеш ушите (ако е момиченце) и майката отсича "Не, каква си ти, че да и ги пробиваш" и е напълно в правото си, все пак детето е нейно. Беснее срещу темата дълго време и когато вече се примириш ти предлага, все пак да и пробиеш ушите, защото е момиченце. Просто биологичните родители са против приемните.

# 274
Абсолютно същото ми казаха и на мен-нямам почти никакви права като приемен родител.Трябва всяко решение,което се взема за детето да бъде съгласувано с биологичните родители.Разбира се ,само ако ги намерят.Защото много от тях са в пълна неизвестност.Тогава поставихме и въпроса за евентуално лечение на детето-ако не дай Боже!-се наложи.Ще трябва ли и тогава да търся родителите?
За мен лично най-големия ми страх е как тези срещи на детето с биологичните му родители биха се отразили на психиката му?Аз съм голям човек,мога да преживея контакта с някой зарязал детето си.Но детето????? Но нали  и идеята на приемната грижа все пак е такава-то остава в приемно семейство,докато собственото му може отново да се грижи за него.
Много се надявам отдела за закрила на детето да работи както трябва и наистина да направят така,че то да бъде защитено.Ако биологичните родители не докажат категорично,че могат да се грижат за него,да не се допускат никакви срещи,камо ли връщане в семейството.

# 275
Виждам,че се вълнувате от проблемите с БР.За обикновено лечение не се изисква тяхното мнение,но когато се налага някаква по-сложна операция-да.Що се отнася до срещите,на мен ми казаха така''Ако детето не желае да се среща с родителите си,то няма да бъде принуждавано!Ако срещите се отразяват зле на детето -също!''Това е!Не можем да ги игнорираме,но не е толкова страшно.А и целта не е да ги игнорираме!Насочете позитивната си енергия към детето и не мисля,че ще имате големи неприятности с БР.Поне аз за всичките години нямам такива,а и не са поискали от 2 години да я видят!

# 276
  • София
Ако създават проблеми умишлено и недобросъвестно, трябва да се режат в зародиш, та ако е необходимо и с помощта на социалните и полицията.Имали са възможност на избор дълго време и са го направили,  от всичко останало  което правят, било от гузна съвест или просто от лошотия ще страда детето/имам предвид когато вече е настанено при приемно семейство/.Разни хора, разни идеали, винаги ще има неприятни ситуации, дано са по-малко и по-рядко.

# 277
В блока ни има лкиника и непрекъснато има чакащи хора отпред. Всеки път като се прибирам или излизам , се оглеждам и все някого оприличавам на бащата на Еми.Тъй като му е изпратено и на него писмо, че детето е настанено у нас и там има адреса и, съм в очакване. Тя го спомена няколко пъти- че и бил обещал да я вземе, че можело да и се разсърди, че аз съм я взела.
Сега пък не иска да ходи в Дома /на децата много им е мъчно за нея и много искат да я видят/, защото можело и други деца да ме поискат и да кажат"Остави Емилия, вземи нас". Laughing. Тя все още няма чувството за принадлежност- иска да ходи да спи на други места, да си тръгва с други хора, които са я впечатлили с нещо в даден момент.Не е малка и престоят през всичките тези години си е казал думата. Предстои ни  не лек път, само да сме здрави- с другото ще се справим.

# 278
Монда,и ние минахме етапа с искането да спи в други къщи,с харесването на други хора,с тръгването с непознати........Трябваше ни много време докато разбере значението на думата ''семейство'' ,и че тя е вече член на нашето.Това е част от адаптацията,но ще се преборите.Що се отнася до посещенията в дома-сама ще го пожелае,когато усети сигурност във вас.Валя вече не иска да пропуска такова,но на мен ми е трудно,защото всеки път ме моли да взема и някоя от приятелките й.

# 279
Извинявам се за дългото отсъствие , положителните емоции ни бяха много!
Монда няма за какво да се извиняваш , не си ме засегнала. Можеш ли да ми кажеш защо си дала домашния си адрес - доколкото знам не се дава освен на соц.? Детето има право да откаже среща с БР ако е над 10 год. , а ако по време на срещата и след нея то не се чувства добре ,соц. работник ,който присъства пише доклад , че срещите не са желателни и те не се състоят за във бъдеще - това знам аз.
Искам да споделя с вас момичета колко съм щастлива - "нашета принцеса " беше под предлог , че е на гости у дома от  петък до неделя. Със сина ни се харесаха от пръв поглед , бяха като сиамски близнаци ,неразделни. Тя сама поиска да остане с нас завинаги.Всичките ми страхове се изпариха , имах чувството ,че цял живот е била с нас.Ходя при нея всеки ден от неделя насам и се моля другия понеделник да не се налага да я "връщам". Чакаме заповедта за настаняване. Успех на всички "борещи се" и здрави нерви.

# 280
  • Русе
МОМИЧЕТА , възхищавам ви се и ви желая много късмет!

# 281

Монда Можеш ли да ми кажеш защо си дала домашния си адрес - доколкото знам не се дава освен на соц.?
аз не съм го давала. Това е заповедта на АЗД, в която се казва, че детето е временно настанено пр близки до окончателното съдебно решение. И копие на тази заповед е изпратена на адресите на родителите. За майката няма данни да е в страната,  но на адреса, посочен от бащата живее някаква леля, така че има кой да получи заповедта и да му предаде. И ако той реши да си потърси детето, разполага само и единствено с моя адрес.

# 282
Монда, много ти благодаря за инфото.Ние чакаме нашата заповед до края на седмицата и ако има начин ще напишем друг адрес. Поне в това ни уверяваха , че не е задължително да даваме настоящия си адрес.Знаеш ли нещо по въпроса? Впрочем ти ми даде идеята за настаняване при "близки" , за което съм ти безкрайно благодарна.

# 283
Ами на мен  не ми казаха, че мога да не си давам настоящия адрес. А и нали на него ме призовават за делото?

# 284
Аз по лична карта се водя на друг адрес , може би затова мога да избирам.Днес ще ги питам.Вие досега не сте ли имали среща с Б.баща?

Общи условия

Активация на акаунт