Време е за първото пюре, МАРТенчето бързичко расте!-тема 5

• 37 684
  • 740
  •   1
Отговори
# 90
Ориз какъв ползвате - обикновен бял или някакъв по-специален?
В началото знам че трябва да е бял ( т.е обелен от обвивката му, която на кафевия не е махната, защото дразни стомахчето им).
А за броколите и карфиола, аз лично ще ги отложа до към 8мес, т.к предизвикват много газове и съответно е много вероятно да се сдобиеш  с неспокойно бебе.
Между другото баткото не искаше и да помирише купешко пюре от тиквичка, а домашното става леко сладникаво и се харесваше и сега беб го захраних с домашно.

# 91
Сис олиото не съм го въвеждала като нов продукт ( аз преди слагах рапично и сега съм си купила такова), започва се с няколко капки, докато се стигне до 1 ч.лъжичка.
Синът ми го нося на хълбок и се държи изправен.

# 92
Като я нося на хълбок е леко сгъната и главата лека се клатушка, но като цяло е стабилна.
Колко сте напред със захранването, аз още не съм започнала Simple Smile

За столчетата опит с баткото - без да съм проверявала изрично съм чела, че в бг по закон до година и три месеца трябва да се возят наобратно. Баткото беше в кошница до осми-девети месец, после не можеше да се натъпче вътре, макар че нямаше килограмите. Купихме столче 0-18 на бритакс и до година и половина някъде го возихме в него обратно на движението. Да, последните месеци малко мрънкаше, особено по светофари, но като цяло не е било драма. Нямаше проблем с изскачащи и подпиращи крака. Сега дребосъчка е в кошчето, като спре да се побира вътре или ще вземем столче за нея от същата категория, или по-вероятно на баткото ще вземем ново, а тя ще наследи неговото. За мен безопасността е най-важна. Случвало се е да пътуваме софия-пловдив и баткото да реве през целия път. Спирахме през десет минути за почивка и гушкане, но той без кошче или столче не се е возил. Аз нерви ще намеря, стига да е в безопасност.

# 93
  • От Луната
С авокадовото олио не съм захранвала отделно. Нито с лук и подправки.

Стерилизирам в каната за гореща вода Simple Smile. Няма реотан, а е инокс. Та в нея събирам по 3 бурканчета и кипя. Оставям там за 10мин и фи вадя, но ги насипвам горещи и веднага ги варя. Вадя, обръщам докато изстинат и после в хладилника. Слеся да шупне капачката, когато ги отварям.
Тиквичката на пара става много вкусна, за разлика от варената. Махам семките. В началото варях на една голяма цедка, сега от левчето си взех решетка.
Картофа го стържа и изкисвам, да се махне нишестето. И пасирам, така не става на лепило.

Оризът е голяма хамалогия, но не ще инстантния вече.
Та измивам хубав, бял ориз, под хубав имам предвид чист и български. Не търся био и т.н. Измивам хубаво до бистра вода, нареждам на хартия за печене и пека на 120-150 г без вентилатор. Ще пробвам и със... Разбърквам често, пека докато изсъхне. Като семки. После смулам с кафемелачка и държа в хладилник. Ползвам кутии от АМ.
Така може и елда, просо ... Всякакви брашна да се приготвят.

Иначе елдата сега я давам на Хумана, понеже не мога са намеря хубава елда.

Последна редакция: чт, 17 авг 2017, 22:21 от ♥Синеока♥

# 94
Спирахме през десет минути за почивка и гушкане, но той без кошче или столче не се е возил. Аз нерви ще намеря, стига да е в безопасност.
Браво! И мм е на това мнение. Аз един -
 два пъти съм го носила в раницата в колата, но след един път когато колата пред нас рязко наби спирачки, и ние също (за щастие бебето не беше в колата) се убедих, че е най-добре занапред да пътува САМО ОБЕЗОПАСЕН!

Делфиниум, бързо възстановяване на сестра ти  Sparkling Heart и на твоето спокойствие. Сега като си на разстояние  ще почнат да те ценят Simple Smile

Синеока, много яки съвети. Записвам си прилежно основните положения и идеи които споделяте, че нали сме от късните мартенчета и мисля да започнем към началото на септември (5м и пол.)

Tео, и аз имам мерак да започна с ЗВБ. Мм е против, макар че не можа да обясни защо Rolling Eyes Накарах го да се зачете по темата и да решим до септември как ще започваме с пюрета или с жулиени. Ама искам да ми се аргументира логично Smile

Електра, от все сърце ти желая едно малко сладко чудо!

Последна редакция: чт, 17 авг 2017, 22:56 от Cookie_Monsta

# 95
Тео, аз също зная , че гъбите се дават след 3г възраст.
Столчето , за което се говореше е уж специално изработено да има достатъчно място за крачетата и при по- голямо дете. Закрепят се с Iso Fix. От всички , които съм разглеждала, когато търсех за каката,( те точно преди около 2 год. и нещо приеха в правилника деца до  18 м. да се возят обратно на движението) мисля , че само Be Safe  и може би Britax Roemer правят такива столчета. Но аз също съм на мнение , че дете над годинка не би стояло кротко в такова столче. На каката и взехме Britax Roemer по посока на движението от mother care. При нас столчето по сайтовете е около 700 лв , от Англия го поръчанме за 120£, ако правилно помня. Ако се решите на по - скъпо столче , ви съветвам да разгледате и в чуждите сайтове, дори и с доставката до БГ ще ви излезе по - изгодно.
Днес дадох и няколко лъжички пъщарнак - хареса се. Да ви попитам , грешно ли е ако не смесвам пюрето с кърма , а след нова веднага слагам бебка на гърда? И относно авокадовото олио , докато се прибера в София да си купя , мога ли да слагам тиквено или орехово ? На голямата ми дъщеря съм слагала от тиквени семки и мисля , че всичко е било наред. Надявам се !

# 96
  • В чуден свят с четири Слънца
Аз също още не съм захранила, не е готова, но от седмица седи с нас на масата в нейното си столче. Аз също ще я карам по ЗВБ, честно, нямам нерви като вас🙄 Каката и малкия батко така захраних, и сега ще потретя. С големия батко пасират, броих лъжички, луда бях станала, а резултата е трагичен, на 12 години е един капризен, нищо не яде, даже все се задава и му се гади от всичко различно от пица с пържола и картофки.... А малките ядат всичко и най-важното здравословно. Не знам дали ЗВБ има пръст или си е до дете, но определено е по-лесно и естествено. Да подчертая,  вкъщи наблягаме на здравословното хранене и Георгия може спокойно да хапва от нашата храна. Ама не ще засега😜

В понеделник сме на ДК, ще видим как расте, че е станала страшно шило, не се спира, вече съвсем сама се изправя, като докопа опора. И много взе да ме хапе с острите си зъби... днес даже си поплаках. Бях забравила колко боли, мен малкия батко така ме ръфаше до 3 г, когато се отби. Другите разбираха от дума😏

За излизането, ММ е домошар интроверт, аз купонджийка, иии сме намерили баланса-правя купони вкъщи и да е на него му харесва. Каня приятели с и без деца и се хилим с часове, нещо като смехотерапия. Те моите добри приятели всичките са чешити с невероятно чувство за хумор и става весело😀

# 97
За звб аз нямам нерви за цапаницата, дори при класическото захранване в един момент е страшна мизерия, а пък при звб е абсолютен ужас, храна навсякъде. Макар че съм чувала за бебета, които се хранят чисто от самото начало, но това ми се струва мит Simple Smile моя на три години и мога кокошки да гледам под него Simple Smile
Не си спомням да съм взимала специални олиа за дребния, май му слагах масло от един момент, а преди това просто не се сещам. Зехтинът дали е подходящ?

# 98
  • Германия
Ще взема да се въздържам от даване на гъби в близко бъдеще, но не мисля че ще чакам до 3 години.

А за олио аз съм чувала, че от рапица е подходящо, даже и на Хип има. Не знам дали с нещо е по-различно от нормалното олио от рапица освен с цената. Аз се чудя дали да не слагам по няколко капки върху зеленчуците, но пък ако станат още по-хлъзгави от него не знам как ще ги яде..

# 99
  • От Луната
Зехтина бил след 7м, рапица ако е рафинирана е направо канцерогенна. Някакво рафинирано олио не бих дала.
Масло при млечните ...
Мазнина си трябва, пинеже зеленчука не може да замести млякото.

# 100
Реших, ще започна с плод, това е. Жалко, че няма да вървим задно с групата, но ще следя захранването при всички най - обстойно.
 Казаха да започнем с банан, ябълка, круша, портокал. С портокала съм малко скептична заради колики, ще е по нататък.
 Като започна зеленчуци ми казаха , че мога да слагам зехтин 🤔  Тук има едни зеленчуци, които в  България никога не съм виждала, не знам дали въобще съществуват , но и тях ще пробвам по - нататък, на тях ми обърнаха вснимание, че листата не се давали, че имали много нитрати, в т.ч и спанака. 
 В схемата, която ни дадоха се посочва, че до годинка не било хубаво престояло пюре в хладилника да се дава, или прясно или да се замрази.

# 101
Наистина много сте напреднали със захранването. Моето диване е от февруарчетата, а аз още не съм започнала, но чета каквото пишете и попивам Simple Smile Един въпрос, Синеока, като затваряш буркани не разреждаш с нищо, нали? Чак после, преди хранене? А ориза като го направиш на брашно как го приготвяш после?
Аз реших да започна с пащърнак (картофа не го броя, нали не го ще). Яд ме е за ЗВБ, исках и аз, но прочетох, че има голям шанс така да си остане гладен и се уплаших. Нали ми е един фин и строен... Въпреки че вече мисля, че просто такава му е структурата и дебел няма как да стане. Вечно е в движение, маха с ръце, крака. Стиска силно, едва си откопчвам косата като я хване Mr. Green Рита яко. Жилав е много и откакто се върти по корем, се изправя на длани, за да се огледа по-хубаво. Пълзи дори, а по мен се катери като маймун Joy И като го оставя на широко започва едно въртене, чак свят да ти се завие - от гръб по, корем и обратно и това със замах и по не знам колко пъти. Имам чувството, че енергията му е неизчерпаема. Луда ще стана догодина като проходи, ПУПУПУ, все така да ми е, аз предпочитам! Та мисълта ми беше, че такова шило няма как да е пухкаво бебе Simple Smile
Някой питаше - изправен си стои от доста време, само седнал малко се килва настрани, но аз споменах вече, че е много жилав, така че до дете си е, дайте им време Simple Smile

Куки, благодаря за пожеланието Hug

Още нещо исках да пиша на някого, но забравих Blush

# 102
  • София
Синеока- нарочно ли не използваш оризово брашно а си го правиш? Аз много си правя сладкиши с него и е евтино мисля. Само не съм сигурна че му е мито нишестето предварително.
Пише рапицово олио да се слага в кашите...  и за зеленчуците е важно поради наличието на мастно-разтворими витамини. Аз авокадото не го уважавам.
Маслото и млякото не се заместват - маслото се дава за аминокиселини за развитието на мозъка , а млякото за протеини за растежа.
Аз понякога разреждам пюрето с кърма, обикновенно първите 2 дни, после пробвам да го давам чисто и кърмя след това. Не мисля че има значение, важното е да има поне 30-50мл кърма/АМ на храненето. Ако е гъсто пюрето обаче трябва да се разреди с нещо де.
Благодаря за инфото за столче за кола - и аз се оглеждам и съм харесала Britax.

# 103
  • София
Само да допълня за олиото - аз съм почитател на кокосовото масло, то не образува канцерогенни в-ва при термична обработка и се води здравословно. Имаше още едно такова - не помня дали беше рапично ... трябва да проверя в книгата на Гайдурков. Кравето масло също е вариант, но трябва да е пречистено, т.е. Гхи. Предполагам че в книгата на М Пашова са обяснени тези неща.

# 104
  • От Луната
Ами нарочно го правя аз брашнито, за да знам каквослагамн. Имам и купено, но нека мине някой и друг месец.
Електра, 1 мерителна лъжичка от АМ с малък връх - 3г, към 125мл студена вода. Варя 15мин под непрекъснато бъркане на средна степен. От това количество става 60г каша, и добавям 50мл друго - круша, зеленчуци, кърма. Кърмата непосредствено преди ядене и да не е гореща кашата.
Правя две порции, едната давам сега, другата е за другия ден. Тях не ги стерилузирам, само затварям горещото бурканче и тя капачката хлътва. Ако слагам пъпеш, него го слагам преди ядене на стайна т.

Рапицата трябва да е студенопресована иначе не става. Затова избрах авокадо. И аз не съм му фен... Но малкия много го обича.
То аз и круши не ям, и тикви ... Но на него давам.

ГХИ се въвежда при млечните, като първи продукт от тази група. Понеже има съмнения за алергии, няма да бързам с тях.
Поне аз така ще направя, за да ми е по-спокойно. В седмия месец ще въведа и зехтин, и него не го харесвам Simple Smile, но трябва да има мазнина в пюрето, не може само зеленчук. Има и кокосово, обезмирисено, то също става Simple Smile

Жерен, физически не ми е възможно да варя всеки ден. Това означава да не излизам никъде и да съм вързана за котлона. Той яде на две хранения, това е мин 1час в кухнята. А купените пюрета не са по-различни.
Месото ще го замразявам, нямам доверие на стерилизацията за меса. Купих си големи ледарки от джъмбо и сега слам в тях кубчета авокадо, после и месото.

Последна редакция: пт, 18 авг 2017, 12:01 от ♥Синеока♥

Общи условия

Активация на акаунт