Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Домашно насилие - Тема №3

 • 54 287
 • 58
 •   1
Отговори
 • Мнения: 9
След три години събирам сили да пиша отново по темата. Заведох дело за домашно насилие след 7 години тормоз под всякаква форма. Не искам да споделям подробности, прекалено болезнено е за мен. Този човек ме срина, направи ме роб на собствените му интереси. Безпочвените му обвинения толкова дълбоко са вгнездени в мен, че трябваше да го напусна за да  осъзная колко всъщност греша. Не спирам да се питам колко дълбоко е това разтройство на личността, за да изпитваш удоволствие от побой над беззащитен и съжаление че не му е било достатъчно.  Разбирам колко енергия и време е пропиляно, но не за да се запази любовта, а да се поддържат страстите на свадите, омразата и желанието за мъст. Какво трябва да се случи, че да предизвика това недоволство и презрение към човека, който въпреки всичко твърдиш че обичаш? Може ли човек да промени същността си за да влезе в тесните рамки на другия и колко ще му струва тази жертва? Ами ако продадем щастието и се покорим, дали това ще промени нещата? Загубих представа връз основа на какво се гради едно семейство, кое е добро и кое не, загубих себе си.... и това чувство за вина обгръща цялата ми душица свита, като камък. Де, да можех поне да заплача ...страхувам се момичета, много тежка битка ми предстои. Аз без трохичка самочувствие, срещу един заблуден и убеден, че е прав добър актьор способен да изкривява истината. И дали има справедливост често се питам? Само се моля лъжата да не надделее над истината. Той цели да вземе правата за попечителство Sad
 
Линк към старата тема

Последна редакция: пт, 25 авг 2017, 16:24 от Tatti

# 1
 • Мнения: 444
Прегръщам те силно! Моя съвет е да бъдеш силна и да не се поддаваш на мъстта! Аз смятам, че.доброто трябва накрая да победи! Как може да ти отнеме попечителството?
Какво има срещу теб? Не се поддавай на манипулации! Бъди силна като скала! Майчината обич е по-силна ор всичко! Само не се поддавай на злото! Успех и пиши тук за утеха! ❤ Прегръщам те силно! Моя съвет е да бъдеш силна и да не се поддаваш на мъстта! Аз смятам, че.доброто трябва накрая да победи! Как може да ти отнеме попечителството?
Какво има срещу теб? Не се поддавай на манипулации! Бъди силна като скала! Майчината обич е по-силна ор всичко! Само не се поддавай на злото! Успех и пиши тук за утеха! ❤

Последна редакция: пт, 25 авг 2017, 16:15 от Tatti

# 2
 • Мнения: 488
betina_nina
Ти си една много силна и борбена жена.С времето ще намериш себе си и ще започнеш да вярваш в преценката си за хората.
За справедливостта...ми за съжаление живота никак не е справедлив, но каковото и да се случи ще направиш най-доброто което зависи от теб.Живота ни не се определя от една битка или едно решение, всичко е низ от малки всекидневни решения.Боли ме за теб , но не винаги истинната надделява.Знам колко е трудно и колко боли. Ти вече си спечелила излязла си от този токсичен брак.Относно попечителството , стискам палци.Надявам се имаш добър адвокат, събираи доказателства за това какъв баща е.Доказателства за тормоз върху теб, всеки емайл, смс... всичко което имаш, свидетели.Вземи становище от лекар, учителина детето, приятели, които да свителестват за ротителските му способности, връзката с детето, ангажираността му.Отитай да мислиш, практично. Адвоката има огромна роля, ако нямаш добър или имаш съмнения в твоя..смени го. Ако си в БГ няма да му е лесно да вземе попечителство, а дори и най-лошите ти кошмари да се сбъднат и  да го направи това не е окончателно. Ще събираш доказателства за това какъв родител е за около 6 месеца и ще се върнеш в съда да искаш промяна
 Ако искаш пиши на лични.

# 3
 • Мнения: 474
betina_nina,
поздравявам те за много важната крачка, която си предприела. Никога не е късно. Много кураж, вярвай, че ще победиш, защото те точно на страха ни разчитат. Спре ли да те е страх, си с една стъпка по-близо до това да го победиш.  Hug

# 4
 • Насред хаоса
 • Мнения: 5 464


Няма мъж със 100% самоконтрол. Такова животно не съществува. Дали ще бъде провокиран от някой наглец в трафика, дали коварно гаменче, дали арогантна кучка...всеки си има своя лимит.

Така, че съм любопитен да чуя и другата страна с историята на авторката.
Това не е вярно. Самоконтрол може да прояви всеки, когато се касае до това дали да удари някого или не. Друг е въпросът дали иска да прояви самоконтрол или иска да се направи на големия мачо, от когото всички треперят. Разбира се, най-удобно е да се прави на мачо пред по-слаби от него, иначе проявяват завиден самоконтрол, ако срещу тях стои някой с техните габарити и сила. Нищо не оправдава насилието под каквато и да била форма. Имаш избор да се скараш, да вдигнеш скандал, да трошиш предмети, да се разделиш с човека. Щом някой решава проблемите с юмруци върху друг, обвинява жертвата си и се опитва да се оневини, изкарвайки нея виновна, то този някой е нищо и половина. И да, щом "млатиш", ще си понесеш последствията. Така е в цивилизацията, юмручното право не е прието.

# 5
 • София
 • Мнения: 24 839
И да, щом "млатиш", ще си понесеш последствията. Така е в цивилизацията, юмручното право не е прието.

В цивилизованото общество и вербалното "млатене" не е прието, и за него съдят, и има последици.

# 6
 • Насред хаоса
 • Мнения: 5 464
Следователно човек има още един избор, преди да реши да налети на физическа саморазправа. Друго си е обаче да се развъртиш с юмруците, когато насреща ти не е някой равностоен на теб.

# 7
 • Монреал
 • Мнения: 1 384
LaSombra,
Ти пишеш по въпроса, сякаш не съществуват такива неща като емоции, адреналин и тестостерон, а всичко в битовите конфликти е предварително спокойно обмислено и планирано.

Тоест за теб е невъзможна ситуацията един по-спокоен мъж да бъде провокиран към агресия, нетипична за мъж с къс фитил, но без провокиращи фактори? Всичко зависи от "цивилизоваността" на мъжа? Нищо общо с химическите процеси в мозъка му?

Хайде да не делим нещата на черни и бели. Не във всеки случай на семейно насилие битата жена е кротка жертва. Жените нямат его и емоции? Никога не посягат първи (физически, или вербално).

# 8
 • София
 • Мнения: 24 839

Хайде да не делим нещата на черни и бели. Не във всеки случай на семейно насилие битата жена е кротка жертва. Жените нямат его и емоции? Никога не посягат първи (физически, или вербално).

Жените имат и его, и емоции, но и твърдата убеденост, че могат да предизвикват вербално и физически като мъже, но отговора на предизвикания да е като към жена- отчитайки че е физически по-слаба и че не бива да ѝ бъде посягано, защото има закон против домашното насилие.

От другата страна са тези- които без да предизвикват насилие, го търпят, убеждавани от боклука, че сами са си виновни.

# 9
 • Насред хаоса
 • Мнения: 5 464

Хайде да не делим нещата на черни и бели. Не във всеки случай на семейно насилие битата жена е кротка жертва. Жените нямат его и емоции? Никога не посягат първи (физически, или вербално).
Емоции съществуват, разбира се, никой не отрича това. Химически процеси протичат в мозъка на всекиго, но не всеки допуска първичното да вземе превес над разумното. Затова сме цивилизовани хора, не примати. Нищо не може да бъде оправдание за физическо насилие. Всеки човек може да предизвика гняв в другия. Недопустимо е обаче да се реагира с побой, оправдавайки се с тестостерон и химични процеси в мозъка си. Има много други начини да се реагира. Независимо дали някой не е "кротък" и е предизвикал с нещо отрицателни реакции, никой няма право да му посяга. Не разбирам обаче, при все тестостерона и химическите процеси в мозъка им, как пък все посягат избирателно? Ако е по-слаб от него насреща му, нямал самоконтрол. Ако обаче е по-силен или равностоен, се появява самоконтрол, всъщност страх за собствената му кожа. Така че стига с тия теории за самоконтрола, тестостерона и химическите процеси, защото си е чисто оправдание на насилието. Жените нямат тестостерон, но имат его и също могат да изпитват гняв и ярост. Е, колко жени посягат, сравнено с мъжете? Това, че сте мъже, имате тестостерон и прочие, не ви дава право да считате, че е редно да млатите жена си, защото, нали, природата ви била такава. Разумният човек намира разумни решения, неспособният да овладее първичните си реакции си намира проблеми. Не разбирам и как такива екземпляри не се отвращават от самите себе си.

# 10
 • Монреал
 • Мнения: 1 384
Емоции съществуват, разбира се, никой не отрича това. Химически процеси протичат в мозъка на всекиго, но не всеки допуска първичното да вземе превес над разумното. Затова сме цивилизовани хора, не примати.
Всеки един от нас носи "приматското" в себе си. Не ми разправяй, че всяко действие в живота ти, всяка дума, възклицание и физическа реакция са били "цивилизовани"? Никога не си реагирала на нещо инстинктивно? Никога не си се изпускала и не си изпищявала, изругала, изплакала, плеснала, или даже обиждала?

Не извъртай  въпроса към агресия срещу силни/слаби. Там механизмът гняв/страх е супер сложен, недостоен и е тема за друга дискусия.

# 11
 • Мнения: 1 696
Земонти, аз също съм в процес по развод в момента. Не живея със съпруга си, но в малкото случаи, когато идваше, за да водим децата на лекар вдигаше скандали, дразнеше, манипулираше и тормозеше. Последния път не издържах, плеснах му шамар и бяхме дотук. Не комуникирам с него, за да се изкуша отново да го плесна по бузата. Не приемам този метод като начин за разрешаване на конфликти.
За разлика от мен, мъжът ми постоянно ме подлагаше на психическо и икономическо насилие /искаше да контролира личните ми средства/, и от време на време ме блъскаше и щипеше. Ако бяхме останали заедно това щеше да продължи и той като теб да се оправдава, че е предизвикан.
Аз многократно бях предизвиквана, случи се веднъж и от тогава не общувам с него, за да не бъда принудена да упражнявам физическо насилие спрямо него.

# 12
 • Насред хаоса
 • Мнения: 5 464
Всеки носи приматското в себе си, но не всеки е склонен да позволи то да доминира и да управлява действията му. Повишаването на тон не е равно на физическо насилие, че да е оправдано прилагането на последното към когото и да било. И също така ще ми бъде интересно колко жени са пратили мъжете си в болница след побой или са им нанесли видими травми. И колко жени, сравнено с мъже, налагат децата си.
Със сигурност не се поддавам на кофти емоциите си дотам. Отдавна съм разбрала, че във всякакви отношения - между партньори, между родители и деца, между колеги и така нататък, крясъците, обидите, псувните и ругатните вредят само на прилагащия ги и го правят жалък в очите на другите. Да, ядосвам се на различни неща, изпитвам гняв като всеки човек. Мога да повиша тон, но няма да нарека мъжа си например "говедо", нито пък той да ми отговори с "крава". Ползвам тия епитети, щото преди време тях чувахме от съседния апартамент, та ми е ясно докъде може да падне човек.
Не извъртам въпроса, а казвам това, което виждам, защото наблюденията ми са такива - обикновено агресорите и насилниците налитат на по-слаби от тях. Интересно защо.

# 13
 • Монреал
 • Мнения: 1 384
Всъщност не се наложи да търся информация по въпроса, защото тя просто прелива.
Накратко за цивилизованото общество:
Жените по-често прибягват до психическо насилие.
Жените по-често прибягват до физическо насилие.
Мъжете по-често прибягват до финансово насилие.
Жените по-често прибягват до убийство на съпрузите си.
Стигне ли се до физически конфликт мъжете печелят по-често.
Жените по-често прибягват до закона в следствие на физически конфликт.

# 14
 • Насред хаоса
 • Мнения: 5 464
Предвид това, че жените по-често прибягвали до убийство на съпрузите си, как се обяснява фактът, че само през 2016 г. и само във Варна цели 9 жени са убити от настоящи или бивши партньори?
https://fakti.bg/bulgaria/227439-ubiistvata-na-jeni-nai-chesto-s … pruzi-i-partnyori
Не знам да има убити толкова убити мъже от партньорките си.

Чудничко, нали?

"Ето и статистиката в цифри:


В Европейския съюз ежедневно 12 жени загиват от домашно насилие. Във Франция – по данни от 2013-та година са загинали 121 жени, в Италия – 134, в Португалия – 37, в Испания – 54, във Великобритания – 143.
Според ООН – 28 % от смъртните случаи са умишлени убийства на жени от Европа от партньора им.
В други държави – 89 % от убитите жени в Албания са убити от съпрузите си, 80 % от убитите жени в Швеция и Финландия – също. В Украйна през 2013г. са регистрирани 160 000 случая на домашно насилие, в Ирландия – 15 000.

Оттук: https://pramatarova-law.eu/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD% … D0%B5%D0%B7-2014/

Общи условия

Активация на акаунт