За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 56

• 39 226
  • 761
  •   1
Отговори
# 300
Елени - започвай ги докато чакаш яйцата. Доколкото знам се започва с масло-извара-сирене-кисело мляко. Аз поне така съм въвеждала.

# 301
  • ту тук, ту там
И аз в този ред мислех! Утре почвам с маслото! Благодаря! 😊

# 302
Въпрос към момичетата, които варят на пара зеленчуци и месо за пюренцата на бебетата: Колко време трябва да ври на пара червена/зелена чушка? А колко време зелен боб?  И също как въведохте домат - суров ли? Ние имаме успех с повторното въвеждане на доста продукти /заешко яде вече, пилешко също, морков яде/ и досега наблягах на плодовете. Искам да му дам вече и някои зеленчуци нови, за да разнообразим яденето. Мисля да отложа още малко яйцето, че е горещо, и телешкото /няма да избяга/, но затова пък да давам плодове и зеленчуци, докато още ги има. Дайте някоя рецепта с добри комбинации зеленчукови, подходящи за есенния сезон Simple Smile

# 303
  • ту тук, ту там
Пролет, зелената чушка печена и белена, после я готвя в манджичка. Червена не съм давала още, мисля и нея така. Домат само готвен засега съм давала, мисля след годинката чак суров (ако още има градинаки домати изобщо), иначе белен и почистен от семките и пак сготвен го давам.
За рецепти - виж групите във ФБ - Бебешко меню 4 - 12 м, Бебешко меню 12 - 36 м (може да ти е рано за там!), От кухнята на мама Веси и мама Неси - аз от там черпя идеи. Ако не ти се занимава с ФБ, мога да ти кажа някои неща, които съм правила (от там и не само), но няма да е днес! 😊

Момичета, аз изтрещях! Иначе раздавам съвети, а като става въпрос за мен и ми се изпарява мозъкът! Та: кравето масло трябваше ли са се въвежда термично обработено или може да се добави накрая! 😌

# 304
Елени - аз го добавях към някоя зърнена закуска. Струва ми се, че мине ли термична обработка, ще стане нещо подобно на гхи-то.

# 305
Аз го добавям към готовото зеленчуково пюре.  Варя зеленчуците на пара, после ги затварям в бурканчета и така имам за 3- 4 дни. После стоплям бурканчето на водна баня и преди да го дам на детето добавям малко масло.
Уфф, не знам дали го обясних съвсем ясно, мозъкът ми спи. Hug

# 306
  • ту тук, ту там
Благодаря ви, момичета!

А след като въведа веднъж кравето масло, има ли смисъл да разнообразявам с ГХИ или няма нужда? То дава ли нещо различно на бебето останалите мазнини? ☺

# 307
Аз мисля, чя няма смисъл. Все пак ГХИ - то е пречистено масло. Не е обогатено с нещо по- различно, че да трябва да се дава.
Аз разнообразявам със зехтин или авокадо, а в плодовите слагам кокосово масло.
Като заговорихме пак за захранване, какво давате за закуска? Аз тази седмица реших да давам и твърда храна, преди млякото и постепенно да заместим и закуската, че на последната консултация малко се стреснах - бебка не стига, че нищо не е качила, ами е и отслабнала 20 грама. Днеска предложих попара със сухари от спелта, но категорично не се хареса - плюеше я и накрая затвори устни.

# 308
  • ту тук, ту там
И моята логика за ГХИ е абсолютно същата! 😊

Аз давам за закуска варени зърна (елда, киноа, просо, овесени ядки) с плодове или каши от брашно (елда, ечемик, овес) пак с плодове, най-често пресни пасирани плодове, но понякога печени или варени, като добавям и кокосово масло. Общо взето това въртя за сутрешна закуска, защото нали тепърва ще въвеждам млечни! Правила сум и макарони с добавено АМ, ама нещо не се харесаха много май и не предлагам често! Ако ползваш ФБ, погледни в групите, които споменах, не е задължително да готвиш същото, но дават много идеи! Откак ги следя, аз готвя с огромно удовплствие на малкия, преди това само на готови пюрета карах и не си давах сметка колко по-разнообразно би могло да бъде менюто му!
Дано не ви подразних, че два пъти вече ги споменавам тези групи! ☺😌

# 309
Елени, много ти благодаря Hug
Набутала съм се в групите, обаче мамитата там ми се струват много печени кулинарки, та не знам дали ще се справя. Simple Smile
Иначе и аз въртя същите неща, но с това отслабване се притесних, да не правя нещо грешно. За днес за СЗ съм измислила банан и авокадо с две- три натрошени бисквитки от спелта, дано се хареса.
Спирам да пиша, че вече досадих.  Hug

# 310
И аз като Елени въртя разни зърна - овес, ечемик, спелта. Правя бисквитки с оризово брашно, банички и щрудели с юфка, царевичну/ пшенични макаронени изделия, гофрети с ферментирало брашно, запечени филийки с яйце и сирене, може курабий добруджанки.

# 311
Ама какво отслабване е това, с 20 грама. Не се шашкай така, то не се знае какво е яла или пила предния път. Нормално е да не качват след определена възраст (и моят син е така), все пак не се спират.

Моят господин вече е на година и половина, ама да си кажа какво давам за закуска, може да вземете идеи. Не, че са ми много оригинални нещата, съвсем традиционни са. Макарони, кус кус (от ДМ), овесени ядки, баница, принцеси с кашкавал или сирене и яйце, филийка с масло и нещо си. Аз сама си правя хляб и често е пълнозърнест, типов, лимецов и прочие и предпочитам от него да давам, че си знам съдържанието. Юфка също давам, а и добружанските ги правя често (видях на Фокси поста), както и мързелива баница, че става бързо.

# 312
  • Бургас
Здравейте момичета. Искам да направя на моето момиче (почти на 13 месеца е) мъфини с банан, но не знам дали е подходящо в тях да слагам бакпулвер, сода или други набухватели. Търсих в нета, но явно не търся както трябва и не успях да намеря мъфини за бебета. Да ми предложите някакви рецепти?

# 313
Аз използвам бакпулвер и сода бикарбонат от около 10-месечна възраст. С рецепта за мъфини не мога да помогна, всеки опит за мъфин с банан ми се е получавал мокър и глетав. С банан правя само палачинки.

# 314
http://www.supichka.com/рецепта/248/мъфини-с-банан

Тези мъфини правя аз, стават страхотни. Експериментирам с брашната, а последния път сложих и овесени ядки. Предвид възрастта на детето може да сложиш много по-малко захар, аз не слагам пълното количество.

Общи условия

Активация на акаунт