За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 56

• 39 234
  • 761
  •   1
Отговори
# 390
Успяваме да вмъкнем в бюджета АМ, не е проблем. Просто всички по-възрастни около мен говорят колко по-полезно било домашното мляко, отколкото химично създаденото сухо мляко. За това се насочих към него. Може би ще изчакам още малко.

# 391
Това са остарели и погрешни схващания. АМ е създадено специално за бебета, а ранното захранване с киселото мляко може да доведе до много алергии и други здравословни проблеми.

# 392
Съгласна съм с Лейди, че е много рано за кисело мляко. Аз го дадох на 10 месеца и 1 седмица и нямах проблем.
Дъщеря ми е на АМ от двумесечна и смятам да го давам докато тя го иска, със сигурност след годинката.
Не слушайте остарелите разбирания на бабите около вас (а и на някой педиатри, за съжаление), а четете и се информирайте, в Интернет има достатъчно надеждни източници. Аз препоръчвам блоговете на консултантите по кърмене, има страшно полезна информация за захранването като цяло.

# 393
Кога е добре да се дадът каши на бебето? Рано ли е в средата на 6 месец.Мисля да й дам оризова тези дни,а после да въведа и глутена с овесена, на Хип.

# 394
Мис Каролин,
Зависи кога е захранено детето. Аз я захраних на 6 месеца, кашите ги почнахме на 7, точно с оризова. Но пък според някои схеми, оризовата каша я дават като първа храна. Ако искаш пробвай на Хумана, на мен ми допадна най- много като вкус и съдържание.
Иначе глутена аз го почнах късно, след 9тия месец.

# 395

Цитат
Мис Каролин,
Зависи кога е захранено детето. Аз я захраних на 6 месеца, кашите ги почнахме на 7, точно с оризова. Но пък според някои схеми, оризовата каша я дават като първа храна. Ако искаш пробвай на Хумана, на мен ми допадна най- много като вкус и съдържание.
Иначе глутена аз го почнах късно, след 9тия месец.

Захранена е на 5 месеца и 3 седмици.Знам,че е хубаво да се започне с оризова, взех я за проба, а другата е овесена и след 7 м.ще дам глутен, искам да го въведа тогава,защото от всичко, което четох стигнах до извода,че е добре да се въведе не много късно, между 6 и 9 м.

Последна редакция: нд, 01 окт 2017, 15:40 от Мис Каролин Бингли

# 396
Да ти кажа и аз ги имах същите терзания за глутена, от много мислене накрая стана на 9 месеца и нещо и го вкарах по схемата овес- ръж- ечемик - пшеница. Аз дадох и спелта между ечемика и пшеницата.
Между другото на сайта morkov.bg има едни каши mamuko, с тях въведох ечемика. Не са инстантни и на вкус много се харесаха на мойта маймунка. А овеса с хипарската каша и аз, по - късно взех да и давам овесени ядки.

# 397
Аз въведох късно заради алергии глутена, ако нямаше алергии между 7-9 месец е оптимално според мен. Нито е късно, нито е рано. И ние почнахме с овесена каша. Иначе оризовата каша е най-щадящата храна, може леко да запече бебето, затова може да я комбинираш с плодове.

# 398
И аз да питам за захранването и по-точно мамите, които готвят.
1. / Колко сирене и масло се дава на ден за дете на 1г. и 4 месеца? Всеки ден ли му се дава, или не е задължително?
2./ Телешкото колко време го варите или как го приготвяте? Мисля да направя супа от зеленчуци, които вече е ял и телешко месо,  но досега не съм варила или изобщо приготвяла.

# 399
Маслото редувам със зехтин. По принцип е хубаво всеки ден да се дават полезни мазнини на деца до три години, защото спомагат за развитие на мозъка. Давам колкото дойде, но да кажем колкото да намажеш добре една филия. Сирене давам всеки ден, защото Голяма уста го обожава и си реве за него редовно пред хладилника. Кибритена кутийка беше дозата за по-малки деца, за твоето вероятно може и повече. Според мен не е задължително да се дава всеки ден, важно е да има някакви млечни, пък какви - ще прецениш ти.

Телешко за супа купувам с кокали. Вари се, докато се отдели от кокъла, т.е. около 3 часа. Не съм голям кулинарен спец обаче, да си кажа.

# 400
И аз не съм никакъв кулинарен спец... Тук някой беше препоръчал фейсбук, та от там от рецептите на мама Неси и Веси сега намерих една с телешко мляно месо -
"Телешка яхния с батат и червена леща!
Задуших лук и морков във вода и ГХИ, като омекнаха добавих дафинов лист, батат и телешко мляно месо, долях вода и оставих да ври на слаб огън. По края прибавих червена леща и доготвих още 10 мин. Преди да извадя сгъстих с 1 ч.л.брашно и овкусих с домашна чубрица!"

Мисля да модифицирам нещо подобно, само че без дафинов лист и брашно за малчо. Чудя се червената леща дето е белена, дали може вече да се даде? Гледам, че в детската кухня готвят с леща.

# 401
Можеш, аз отдавна съм дала. Давала съм и кафява и го пробвах със зрял боб, но не го одобри.

# 402
Кисело мляко се дава най-рано към 9-10 месеца. Нашата педиатърка каза на 1 година най-добре. Алергията, която може да се получи от белтъка на краве млякото е много сериозна и не бива да се рискува при положение, че в днешно време има разнообразни АМ, които са специално създадени за бебета(с разграден белтък). Аз въведох кисело мляко на 11 месеца, защото в един период отказа зеленчуковите пюрета и искаше да яде само каши и бисквити с плодове. Иначе щях да изчакам до годинка.

Глутена го въведох на 8,5 месеца, като се има предвид, че съм захранила на 6 месеца.

И аз имам един въпрос. Последните 5 месеца дъщеря ми е наддала само 500 гр, т.е. от 8ми месец до 1 годинка. Това е откакто започна да яде по-големи количества твърда храна. Не изглежда недохранена, нито слаба и не мога да си обясня причината. Педиатърката ни каза, че към 1 годинка децата утроявали теглото си, а ние сме далеч от утрояване. Роди се 3,300кг, сега на годинка тежи 8,400кг. Не обръщах много внимание, защото всички казват, че в един момент бебетата започват да качват по-малко, но вече съм притеснена. Храни се със зеленчукови пюрета(малко хапва от тях), кисело мляко, кърма(вече само нощно време), каши и бисквити с плодове. Като цяло е доста капризна и много малко неща й харесват. Чудя се вече с какво да я угоявам. Според вас нормално ли е това?

# 403
За какво е нужно да я угояваш? Дъщеря ми е на 1г и 5м и тежи 10кг. За сметка на това не се е разболявала. Ако детето ти е живо и здраво не знам кое те притеснява. Приготвяй му здравословна храна според предпочитанията  и не се вторачвай в разни килограми. Повярвай, че ако има проблем със сигурност ще има и сериозни симптоми. Hug

# 404
Тревожи ме не теглото й в момента, а фактът, че последните месеци е наддала много малко. Благодаря за отговора.

Общи условия

Активация на акаунт