За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 56

• 39 300
  • 761
  •   1
Отговори
# 480
Рали, и аз колкото и да имам желание да яде определени храни, просто не става.

Missence, правя й само пюрета със сладък картоф и морков и масло, понякога слагам тиквичка. Преди ядеше само тази комбинация, сега вече и това не иска, въпреки че е толкова сладко, че прилича повече на десерт. LaughingЩе пробвам с ГХИ.

Момичета, не съм наясно с подробности за ЗВБ, но от едно известно време започнах да й давам да си дъвче разни неща и то взе, че й хареса. Първо започнах да й давам от бисквитите, които се оказаха много подходящи, защото се топят в устата и има по-малка опасност от задавяне. Вече опитва от нашата храна и й харесва. Засега количествата са минимални и не могат да я заситят, но се надявам постепенно да започне да хапва повече. Последната седмица съм изумена как започна да дъвче, сякаш като навърши годинка и мина в следващия етап на развитие. Та, при нас това ще е решението, да започне да хапва обща храна. Сякаш, когато сама си държи и си дъвче храната й харесва повече, отколкото като й давам пасирана храна с лъжица. Децата сами си показват какво им харесва, а ние колкото и да се опитваме да наложим нещо, просто не става. Grinning

# 481
  • Варна
Точно така е. Мойто до година и 8-9 месеца може би ядеше храна от първа група в ДК, защото непасирано не искаше да вкуси. а това да държи нещо и да отхапва - абсурд Crazy Дори солети не искаше да държи, банан го мързеше да отхапва, ужас. Та ЗВБ категорично не беше за него. Други пък обичат да ръфат нещо още от съвсем малки и не понасят пюрета. Деца най-различни Simple Smile

# 482
Моят син храна не отказва. Всичко си изяжда, пу пу, обаче това ме държи още повече на нокти, защото не знам след коя храна каква реакция може да направи. Но все пак днес е трети ден кисело мляко, почнах с 1 лъжичка, после 4 лъжички, днес ще му дам 5-6 и така. Дано всичко да е наред. Иначе го дадох с пюре круша, ябълка и много малко овесена каша.
Аз каквото готвя за нас вече давам и на него. На него му давам преди да съм сложила сол и зехтин/олио. Аз готвя на пара, защото е много лесно, или печено на фурна, или супи. Все гледам без много подправки, без сол /сол накрая за нас/ и без олио.На него му слагам масло. Не съм кой знае каква готвачка, нито пък обичам да готвя. Нямам задръжки към готовите пюрета с изключение на това, че съдържат неща, към които той прави реакция.

# 483
И аз не съм много по готвенето. Но при ЗВБ е това, че може да не се готви специално за детето, а просто да му се отдели малко от общата храна, която се готви, преди да бъдат сложени подправките. А иначе точно това е - да му се дава да опитва само непасирана храна, но доста по-рано. Примерно нашите с Тео са на по 7м. И другото е, че няма схеми, поетапно въвеждане на глутен, млечни и т.н.

# 484
Кога дадохте жълтък.Много противоречиви мнения чета.

# 485
  • София
Аз дадох към 8м.

Аз съм в чуденка как да въведа прясно мляко? Смятам да го въведа на годинка и 2-3м., но сякаш ми се иска да е с някакъв крем, който сама да направя и да не е с готово нишесте. newsm78

# 486
Аз дадох към 8м.

Аз съм в чуденка как да въведа прясно мляко? Смятам да го въведа на годинка и 2-3м., но сякаш ми се иска да е с някакъв крем, който сама да направя и да не е с готово нишесте. newsm78

Това дали не може? няма нишесте,с брашно е.

# 487
  • София
Скрит текст:
Аз дадох към 8м.

Това дали не може? няма нишесте,с брашно е.
И сметана не съм давала. Blush

Ще търся и аз из нет-а подходящи рецепти, защото тук някои момичета споменаха, че са го въвели с кекс, но моят юнак не яде още кексове и т.н.

Взех от бисквитите на "Organix", които обсъждахме тук. Харесаха се засега. Ще редувам с Holle и ДМ.

# 488
Може да направиш мляко с ориз, но без никаква захар сигурно няма да е вкусно, та може да подсладиш като поизстине с мед.

# 489
  • ту тук, ту там
Мляко с ориз може да подсладиш с круша например или друг сладък плод. Аз и сега давам, но или само с вода, или добавям сухо АМ след като се свари. Добавям и кокосово масло, много ароматно става. И грис така правя.
Иначе и аз щях да предложа кекс, баница, мъфин.

# 490
  • София
Не се бях сетила за мляко с ориз. Да, чудесна идея, благодаря! bouquet

Lаdу Stаrdust, като спомена мед, кога се даваше той, че аз и това не съм давала? На големия син май давах след 2-та годинка или бъркам?

elleni, сподели, моля, начина на приготвяне на мляко с ориз и грис, но с АМ и кокосово масло. Смятам да опитам тези дни.

# 491
Меда е опасен за бебета под една година, така че вече, ако имаш желание можеш да дадеш.

# 492
  • ту тук, ту там
Мишенце, сварявам малко грис (1-2 с.л.) във вряла вода. Оставям го по-редичко, защото после се сгъстява още като изстине, правя и с пшеничен, и с оризов гриз. Като поизстине достатъчно, добавям мерителна лъжичка АМ, а ако се е сгъстило много - направо разреждам с 30 мл. Добавям сладък плод - круша, ябълка (ябълките ги харесва най-много печени), тиква. Накрая добавям кокосовото масло, а понякога и щипка канела отскоро. Много ароматно става! И с ориз е същото, но аз правя по-често с грис. А и невинаги слагам АМ, може и само с вода.

# 493
Аз доколкото разбрах Мишенце пита как се прави грис или ориз с прясно мляко, тъй като иска да въведе прясното мляко с крем. В такъв случай може да се сложи половин част вода, половин част мляко, примерно по 100 мл от двете. Аз чакам да заври и после слагам 1 с.л. грис. Свикнах вече на око, така че невинаги меря. Ако детето хапва повечко могат да се завишат продуктите. Grinning

# 494
  • София
Меда е опасен за бебета под една година, така че вече, ако имаш желание можеш да дадеш.
Значи към година и нещо вероятно ще опитам, че сега имам други неща да вкарвам. Мерси за полезното инфо. Peace

elleni, мерси за рецептата. Съвсем скоро ще я опитам.

mardji1, да, попитах и за прясно мляко. Още не съм го въвела. Ще изчакам да навършим годинка и 1-2м. преди да предложа, а засега ще опитам с АМ.

Не съм давала още риба, свинско месо, мед и доста подправки (да не кажа почти никакви). Blush

Общи условия

Активация на акаунт