Астрология - 10 тема

• 41 469
  • 733
  •   1
Отговори
# 135
Sotis, Maya Bee, vihrogonche,
Благодаря ви, действително ми се отваря нова врата за поглед към Вселената  Hug
Магика, в  тези материали , които чета в момента, липсват всички надличностни и соц. планети.
Т.е. т.н. висши планети или планети извън септенера. Уран,Плутон,Нептун,  Ерида (Eris)  и т.н.А също и астероидите, фиктивни точки  и пр.

# 136
  • София
Значи по Сидералния не отчитат Урановата опозиция?

# 137
Да, до този извод стигам и аз.  Simple Smile
При мен съвсем отчетливо се проявиха както Уран -Урановата опозиция, така и Нептун-Нептуновата квадратура.

Възможно е събитията, които преживях да е могло да бъдат обяснени и изрично с ведическите инструменти и познания. Не знам. Много дълбоки са тези води за мен. Но пък ме привличат.

Сега например, чета за тригоните и секстилите. Дет толкова си ги обичах.  Simple Smile
Оказва се, че един хубав аспект може да се окаже квадратура или опозиция, ако са сходящи. А тригонът, ако ще и точен да е, при положение, че е разходящ, се оказва не носещ градивност и дивиденти, а загуби. Не е благодатен. Изобщо. Същото и с разходящите секстили. Ами мерси. За какво са ми  Laughing

И какво се оказва, че ако планетата има напрегната квадратура -разходяща и тригон, който "уж " е поддържащ ", но и той е разходящ , то се оказват едни загуби и страдания при все полагани усилия и борба.

Ами честно казано, хич не ми се отразява такова нещо мотивиращо и благотворно на психиката.

# 138
Вече не помня, линк ли пусна някой в темата, коментар ли пусна, аз ли четох самосиндикално нещо по въпроса, но държа да споделя опит и изводи, достигнати преди да погледна и през призмата на астрологията, която само потвърди... Дано послужи и на някой друг!:smiley:
Луната ми е в 4 дом. Най-дълбоките ми нужди, най-важните желания, абе, всичко на всичкото, винаги е било свързано със семейството, връзките вътре, сигурността, любовта вътре, доверието благополучието - и егоистично и алтруистично. ... Но, Smiley Да ви потвърдя. Винаги, когато съм искала нещо, ми се е вземало, и винаги, когато не ми е пукало грам, съм получавала повече и повече.Абсолютно всичко ми е дар. Първите ми прозрения в тая насока бяха в тийн годините. После получавах само потвърждения. От човешката природа обаче тук, на земята, трудно може да избяга човек. Като се загнезди тая интензивна лунна страст, въпреки теоретичното познание, трудно и бавно я вледенявам. И все пак се получава.
П.П. Катеричке, аз само като си погледна многото квадратури и се влюбвам в тях. Хубави са. Какво толкова се плашиш? Гледай назад понякога и сама ще установиш, че трудностите и лошотията най-общо казано са ти донесли напредък, който в лежерно положение няма как да достигнеш.Smiley

Последна редакция: пн, 28 авг 2017, 11:31 от luna

# 139
luna Hug
Хареса ми споделеното за желания /изпълнението им.

Не се плаша от моите квадратури. Явно съм прозвучала подвеждащо. (Обичам " си " секстилите и тригоните  - не изрично моите, а по принцип. Simple Smile , като ги гледам в някоя карта  Grinning)

За близките преживявам. Знам, че не съм права, ама пусто, чувства.

# 140
А сходяш ли е квадрат, при който първата планета е Луна, на 42 градуса е друга планета. Луната се отдалечава от планетата. Дано стана ясно. Не съм сигурна дали сходящ аспект е само когато "задната" планета доближава до точен аспект.

# 141
  • в 1001-та нощ
Когато аспектът предстои да се случи е сходящ, когато се е случил и отминава - разходящ. Квадрат е при 90 градуса.

# 142
Катеричке, това къде го четеш?

Според античната доктрина понякога тригонът и секстилът също могат да имат не особено добро проявление, ако участва малефик. Особено ако въпросният малефик е неблагоприятно поставен в хороскопа. При мен Марс и Сатурн имат само тригони, но също вредят.

От класическите благоприятни аспекти тригонът е по-силен, от неблагоприятните – опозицията. Ако опозицията е разходяща, т.е. по-бързата планета се измъква, тогава неблагоприятното ѝ влияние намалява. Това важи с особено сила за опозиция със злосторник. Влиянието на квадратурата зависи коя планета доминира в аспекта, дали аспектът е ляв или десен. Неблагоприятна конфигурация може да бъде смекчена от Юпитер, ако той също аспектира.

Във ведическата астрология има съвсем различна теория за аспектите, там се отчитат по друг начин. Има аспекти между знаци, има и между планети. Те се подчиняват на определени правила, т.е. кога е налице аспект между две точки. И е важно не какъв е аспектът, а между какви планети, как са поставени въпросните планети и в какви отношения са помежду си – естествени врагове, приятели или неутрални. Освен това има естествени малефици, има и функционални – според изгряващия знак. И така някой естествен бенефик може да действа като планета, носеща проблематика и несполуки. Има и много други правила за определяне силата на влияние на планетите в хороскопа и кои са скритите лимонки, къде и как могат да навредят.

Според Джйотиш опозицията се приема за аспект със 100% сила, при останалите силата намалява в процентно отношение. Защото когато е налице опозиция, т.е. планетите са една срещу друга, те взаимно се гледат = аспектират. Има случаи, когато аспектира само едната планета, а другата приема аспекта. Аспектът е "поглед" – drishti. Тоя израз (за поглед, гледане) го има и в античната астрология, не само във ведическата.

Иначе да – сходящите аспекти се приемат за по-силни от разходящите. Особено ако аспектът е с тясна орбиса – партилен (в един и същи градус) или по терма.

# 143
 Дали  аспектът е сходящ или разходящ се определя от положението на планетите, примерно два часа от времето отчитане. Ако след това време орбисът намалява, т.е. аспектът става по -точен, то се отбелязва, че е сходящ. Важно е да се провери дали планетите ще достигнат точен аспект, тъй като това, че са сходящи, не е гаранция. Ако например, планетата се забавя, а след това става ретроградна, то с времето сходящият аспект може да стане разходящ и така не достига до точното значение.  Което възпрепятства събитието.

Катеричке, това къде го четеш?

Според античната доктрина понякога тригонът и секстилът също могат да имат не особено добро проявление, ако участва малефик. Особено ако въпросният малефик е неблагоприятно поставен в хороскопа. При мен Марс и Сатурн имат само тригони, но също вредят.

Скрит текст:
От класическите благоприятни аспекти тригонът е по-силен, от неблагоприятните – опозицията. Ако опозицията е разходяща, т.е. по-бързата планета се измъква, тогава неблагоприятното ѝ влияние намалява. Това важи с особено сила за опозиция със злосторник. Влиянието на квадратурата зависи коя планета доминира в аспекта, дали аспектът е ляв или десен. Неблагоприятна конфигурация може да бъде смекчена от Юпитер, ако той също аспектира.

Във ведическата астрология има съвсем различна теория за аспектите, там се отчитат по друг начин. Има аспекти между знаци, има и между планети. Те се подчиняват на определени правила, т.е. кога е налице аспект между две точки. И е важно не какъв е аспектът, а между какви планети, как са поставени въпросните планети и в какви отношения са помежду си – естествени врагове, приятели или неутрални. Освен това има естествени малефици, има и функционални – според изгряващия знак. И така някой естествен бенефик може да действа като планета, носеща проблематика и несполуки. Има и много други правила за определяне силата на влияние на планетите в хороскопа и кои са скритите лимонки, къде и как могат да навредят.

Според Джйотиш опозицията се приема за аспект със 100% сила, при останалите силата намалява в процентно отношение. Защото когато е налице опозиция, т.е. планетите са една срещу друга, те взаимно се гледат = аспектират. Има случаи, когато аспектира само едната планета, а другата приема аспекта. Аспектът е "поглед" – drishti. Тоя израз (за поглед, гледане) го има и в античната астрология, не само във ведическата.

Иначе да – сходящите аспекти се приемат за по-силни от разходящите. Особено ако аспектът е с тясна орбиса – партилен (в един и същи градус) или по терма.

Да, точно. Тригони и секстили.
 ако аспектът между тях е разходящ.

А при теб тригонът с малефик сходящ ли е?
Така излиза, че нито сходящ е добре, нито разходящ.....защото е с малефик Rolling Eyes

От около седмица се зачетох сериозно  в този сайт по подробно. В него ги чета тези работи.
Но преди време, докато четях само тропическия модел, също съм срещала такова мнение.  Rolling Eyes
Излиза, че разходящите тригони и секстили са не толкова със слабо благотворно въздействие, а са пропуснати възможности.  Confused
Много неприятно се получава, когато и квадратът или опозицията е разходяща, защото излиза, че и хвърлените усилия ще се увенчават с неуспех.
А при същото,  но сходящо положение, в крайна сметка,  след трудностите  и усилята, успех ще има.

# 144
Да, точно. Тригони и секстили.
 ако аспектът между тях е разходящ.

Това за пръв път го чувам, за хармоничните аспекти и влиянието им. Доколкото разбирам, според тази доктрина аспектите се гледат в динамика. Да не би да смятат, че при разходящ тригон има плавно преминаване към квинконкс или опозиция? А при разходящ секстил – към квадратура? Нещо не мога да вдяна. Все пак орбисите не са безгранични – обикновено са по няколко градуса, само при светилата се разширяват.

Цитат
А при теб тригонът с малефик сходящ ли е?

Сходящ тригон на светило с ретрограден Сатурн. Изявата е негативна откъм външни обстоятелства и фактори на средата, постоянно изникват някакви пречки и ограничения, които в голяма степен определят и личните ми изяви. Поставят ме в ситуации, в които вариантите за избор са малко, повечето не изглеждат перспективни, или в патова ситуация да се избира "по-малкото зло". Но от гледна точка на научени житейски уроци, усвоени качества и опитности този тригон е благодатен. Донесе ми ранно помъдряване, но и желание за отдръпване, слабо и избирателно взаимодействие със заобикалящата среда.

# 145
  • в 1001-та нощ
Sotis, ако някога решиш да систематизираш всичко научено в издание под формата на книга, лекции ...  непременно да споделиш Simple Smile Както и ако решиш да преподаваш Simple Smile

# 146
Както и ако решиш да преподаваш Simple Smile

А, моля ти се!  Laughing Тъкмо вчера един приятел ми каза, че от мен преподавател не става. Нямала съм нерви да обяснявам надълго и нашироко. В интерес на истината съм голям нервак, но когато насреща видя буден ум и искрено желание човек да научи нещо, да търси, да систематизира, а не просто потребителско отношение и липса на мисловност, се зареждам с голям ентусиазъм и вдъхновение да обяснявам. За мен е важно да имам мотивация, без нея се нося по течението или изпадам в инерция, безразличие.

# 147
Точно днес бях в една голяма книжарница и докато детето си избираше неговите книги, аз се забих в сектора за езотерика и астрология. Ами нито една книга не ме грабна. Е, имаше една за енергията и музиката от числата и една за защитната сила на символите. Но астрологична книга,  която да ме грабне, нямаше. Само бля -бля шаблоните, които са хубави,  но за съвсем начинаещи. То не че аз не съм, но онова си беше четиво за пътуване в самолет /влак. А уж дебела и съдържателна.
Така че -с радост бих си взела един систематизиран труд от Sotis . Hug
Цитат
Това за пръв път го чувам, за хармоничните аспекти и влиянието им. Доколкото разбирам, според тази доктрина аспектите се гледат в динамика. Да не би да смятат, че при разходящ тригон има плавно преминаване към квинконкс или опозиция? А при разходящ секстил – към квадратура? Нещо не мога да вдяна. Все пак орбисите не са безгранични – обикновено са по няколко градуса, само при светилата се разширяват.
Де да знам. Затова и питам.  Simple Smile
Дори ги обозначават в червено (т.е. неблагоприятни) а не в зелено.

Ето цитат от същия сайт, на който публикувах по -горе линк :
Скрит текст:
Примечание! Угловые аспекты используются в астрологии таджака для определения предстоящих событий (сходящиеся аспекты) или сложностей (расходящиеся аспекты - затрата сил на то, что не увенчается успехом).
Запись вида: >60< 6° 2' - означает, что между планетами существует сходящийся аспект с углом в 60 градусов, при этом отклонение от точного значения (орбис) составляет 6 градусов и 2 минуты дуги. Сходящиеся аспекты маркированы зеленым цветом.
Запись вида: <90> 4° 51' - означает, что между планетами существует расходящийся аспект с углом в 90 градусов, при этом отклонение от точного значения (орбис) составляет 4 градуса и 51 минуту дуги. Расходящиеся аспекты маркированы красным цветом.
Сходимость или расходимость аспектов определяется положением планет через, примерно, 2 часа от времени расчета. Если спустя это время орбис уменьшается, то есть аспект становится точнее, - аспект помечается как сходящийся. И наоборот. Иногда важно проверить: достигнут ли планеты точного аспекта, - сходимость не может это гарантировать. Например, если планета замедляется, а потом становится ретроградной, то сходящийся аспект может со временем стать расходящимся не достигнув точного значения, что препятствует событию. При определении аспектов на Лагну, она считается самой быстрой точкой гороскопа.
Аспекты в 60 и 120 градусов считаются дружественными, при сходимости дают события складывающиеся сами собой, без больших усилий. При расхождении дают ушедшие возможности, утраты без горя и сожалений.
Аспекты в 90 и 180 градусов считаются враждебными, при сходимости дают события, которые потребуют больших усилий для реализации. При расхождении показывают утрату после борьбы и больших усилий.
Аспект в 0 градусов является "смешанным" и его природа зависит от состояния (силы) и сферы ответственности (функционального статуса) создающих его планет.
Орбисы (диптхамша) планет, - допустимое отклонение от точного значения углового аспекта, - рассчитываются как среднее арифметическое от допустимого значения у каждой планеты в паре. Для семи планет эти значения следующие: Солнце - 15 градусов, Луна - 12, Марс - 8, Меркурий - 7, Юпитер - 9, Венера - 7, Сатурн - 9.
Всеки може да си въведе данните и да си направи проверка на своята карта. Излизат обяснения и изчислени таблици -шаренко и нагледно.  Simple Smile
Ако някой прояви желание да се пробва, ще се радвам да сподели впечатления.  Simple Smile

# 148
  • в 1001-та нощ
Както и ако решиш да преподаваш Simple Smile

А, моля ти се!  Laughing Тъкмо вчера един приятел ми каза, че от мен преподавател не става. Нямала съм нерви да обяснявам надълго и нашироко. В интерес на истината съм голям нервак, но когато насреща видя буден ум и искрено желание човек да научи нещо, да търси, да систематизира, а не просто потребителско отношение и липса на мисловност, се зареждам с голям ентусиазъм и вдъхновение да обяснявам. За мен е важно да имам мотивация, без нея се нося по течението или изпадам в инерция, безразличие.

За мен перфектно обясняваш, след теб няма какво да се допише или попита - всичко е кристално ясно. Може би е въпрос на резонанс, но има хора, на които нищо не им разбирам, а други пък ме изнервят. Отдавна не съм чела някого с такава лекота и удоволствие Simple Smile

На мен много ми се навлиза във ведическата, но ясно си давам сметка какво необятно познание е, и че  лъжицата е твъде голяма за ресурса от време и внимание, с които разполагам. Но не се тръшкам, просто констатирам и ясно си давам сметка за възможностите си сега - не е дошъл моментът.  Hug

# 149
Точно днес бях в една голяма книжарница и докато детето си избираше неговите книги, аз се забих в сектора за езотерика и астрология. Ами нито една книга не ме грабна.

Катеричке, за съжаление повечето наши издателства нямат интерес за превеждат и издават специализирана астрологична литература, която да е на високо професионално ниво. А има и такава, просто не се "харчи" у нас. Или смятат, че пазарът е твърде свит, ограничен. Но има незаета ниша, макар и малка. Налице е интерес, а няма качествено предлагане. Иначе на мистична и езотерична тематика книги да искаш, даже има свръхпредлагане. Ошо, Кастанеда, Зеланд... Има и по-малко известни автори. И много книги, посветени на поведенческа психология, от сорта на "как да направим живота си по-добър". Ако говорим за астрология, има много добри немски автори – многотомни издания. Говорих с моя издател – нулев интерес. Все пак става въпрос и за придобиване на авторски права, а инвестицията може да не се оправдае. Това, което на мен ми бе предложено за превод, е астропсихология – нищо по-различно от масовото предлагане. С такива книги пазарът е залят. Не бих казала, че не са интересни и полезни, но с тях не се става астролог и не се усвоява необходимата основа, а само някои похвати за психологически прочит. И третата книга, която ще превеждам, е синастрична астропсихология, ще бъде на отношенческа/партньорска тематика. Така си отработвам и някои транзити/прогресии/дирекции в хороскопа. Ще пиша за брак и отношения – както се казваше в една поговорка, обущарят ходи бос.  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт