Астрология - 10 тема

• 41 492
  • 733
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, извинявам се предварително, ако задавам дилетантски въпроси, но сега се уча. Меркурий и слънце са ми в съвпад, слънце ми е 5о26'11'', а меркурий 10о2'35''. До колко мога да мисля, че меркурий ми е изгорен от слънцето при тази разлика? И реално изгорен ли е, или си е хубав съвпад?

# 151
Изгаряне или т.нар. combusta навремето е означавало, че дадена планета е невидима. Впоследствие се е преобразувало в концепция за афликция, т.е. увреждане на планетата.
Меркурий при голяма част от хората е невидим. Ако се намира в един знак със Слънцето, има по-слаба вероятност да се вижда. Но има и такива случаи, това го прави по-изявен. Същото важи и за Венера. Освен видимост/невидимост има и други фази. Те определят "поведението" на дадена планета в натала и някои нейни отличителни характеристики. Само с оглед на отстоянието на Меркурий от Слънцето не може да се каже със сигурност дали в момента на раждане е бил видим или невидим, дали е влизал в специфична фаза. Мисля, че до 12 градуса беше аркус визионе, но има и изключения – напр. Венера на един градус от Слънцето да бъде видима.

# 152
  • София
Да ви кажа момичета, в много сложна материя навлязохте 😀
Но един коментар с моя лаишки опит, вече съм писала че при мен бенефика Юпитер носи само драми, както и че Сатурн има в сфери в които ми помага 🤣 това за тригоните и секстилите от опит не знам че нали картата ми е все квадрати от личните планети имам един тригон венера/Меркурий с Марс сходящ ама той е ясен Simple Smile
Виж това за опозицията, което бяхте написали ми стана много интересно - защото винаги съм твърдяла че най-силният ми аспект е опозицията на слънце и луна, която е толкова небалансирана и експлозивна, че повече няма къде Sad един кротък Козирог става като огннен булдозер ( огън в картата нямам Simple Smile ) та въпроса ми в случай на опозицията на светила как се тълкуват нещата, ясно е, че като е с малефик планетата е ранена. Аз лично за себе си винаги съм приемала че луната ми е е по-силната. По дом и двете са кофти поставени, Слънцето повече в 12 дом, но пък Луната е на трон, което би трябвало да я прави по-силна Simple Smile не че и двете не са ранени от квадрати със Плутон и Сатурн. На слънцето сходящ на луната единия е точен другия разходят (Сатурн).
Сотис това с обучението така познато ми звучи,на времето първата астроложка при която бях отишла като ми заяви че трябвало учителка да стана ми идваше да я удуша 😀

# 153
Лайла, аз съм от даскалско семейство. И имам непоносимост към всякакви видове формално обучение, граничещо с демагогия. И като цяло към демагогията. Ако трябва нещо да обяснявам по-подробно и напоително, просто трябва да ме хванеш във "фаза", т.е. да съм в настроение, спокойна, ненапрегната. Понякога и точно обратното се получава – преработвам натрупано вътрешно напрежение по този начин. Вместо да мисля за лични проблеми и несполуки, минавам в сферата на абстракциите – така излизам от личното, емоционалното.

А опозицията между двете светила, макар и да се спряга за негативен аспект в доста от модерните школи, в същността си е лунна фаза. И във ведическата астрология пълнолунието е натоварено с доста благоприятна символика, за разлика от новолунието. Според античната астрология също зависи какви аспекти има към Луната в такава фаза. Тя има свойството да пренася в материята енергиите на други звезди (планети), така се проявяват в земен план. На ниво психика планетите в мажорен аспект с пълнолунието, особено ако са част на тази опозиция между светилата, ще оказват много силно влияние.

Луната е нашето съзнание, възприятия, ежедневният ни ум, а Слънцето е духът, един по-висш аспект на нашето съзнание. Луната е тленното, т.е. онази част от духовната ни същност, която е "тук и сега" – създава привързаности и пристрастия, трупа емоционален опит, психологически преживявания... Някои го наричат душа, астрално тяло. Докато Слънцето е безсмъртното – духът – той е вечен и недефиниран, това е надличностна категория.

Така че наличието на пълна Луна в хороскопа само по себе си все още не е прокоба. Виждала съм карти с тригон между светилата, но силно изразена личностна и житейска проблематика. Например когато едното светило е в конфигурация с малефици, особено някъде по ъглите или в кофти домове. В една пълнолунна карта може да има по-забележима и ярка изява, но зависи как е поставено пълнолунието в хороскопа и какви аспекти има към него. Невидими Луни са трудни, особено зле аспектирани. И още повече – в женска карта, макар че и в мъжка ще носи проблематика с женското съсловие.

# 154
Много хубаво обяснение за взаимоотношенията Слънце - Луна.  bouquet

Потвърждавам за тригона, при мен е така .
Относно българските книжарници и издателства, имам до накъде поглед покрай майка ми. При нея успехът дойде след като чуждо издателство й преведе книгите и ги отпечата.
И за да не подвеждам, понеже горе не уточних,  в българска книжарница не съм влизала отдавна.

Lailah, а твоята опозиция сходяща ли е?  
Ако е сходяща, онази теза, дето я коментирахме по -горе, ще вземе да се подтвърди. Simple Smile Wink  Laughing

П.п. един блиц въпрос, ако не е прекалено нахално.  Blush

Sotis,  аспект между светилата от 135 градуса разглеждаш ли?

Последна редакция: пн, 28 авг 2017, 23:02 от Катерица

# 155
Сотис и аз подкрепям Алена - страхотно обясняваш и за мен също би трябвало да издадеш книга или да започнеш да преподаваш.

Иначе се вгледах в последния коментар заниволунието и балсамичната луна - ми аз съм родена на новолуние и Луната ми е балсамична. Така като ви чета това хич не е добре. Мога ли да попитам защо и в какво точно се изразява негативното влияние и на 2-те?

# 156
  • Sofia
Слънцето ми прави тригон и към Сатурн и към Луната, имам воден тригон в картата -  1ви, 5 ти и 10 ти  дом- тежко детство и много уроци.

# 157
И аз да въздъхна по академичната фаза на Сотис - много стегнат, конкретен и пунктуален изказ, благодаря ти
знам си, че мръках по теб, но тогава чувах ' това така не се прави'
пак тенк ю

# 158
И за да не подвеждам, понеже горе не уточних,  в българска книжарница не съм влизала отдавна.

Може би не съм те разбрала правилно. Искаш да кажеш, че и в чужбина по книжарниците не намираш читава астрологична литература? Хм, значи е повсеместна тенденцията да се бълват повърхностни захаросани книжлета. А вероятно са решили, че масово това се търси и такова е нивото на хората, които проявяват интерес към такава литература.

Цитат
Sotis,  аспект между светилата от 135 градуса разглеждаш ли?

По принцип разглеждам 45- и 135-градусовите аспекти, полуквадрат и квадрат и половина. Те са си действащи и намират широко приложение в ураническата астрология, в школата на Ебертин.

135 градуса пак може да е някаква фаза на Луната, но не съм я разглеждала в такава светлина, т.е. като лош/напрегнат аспект. Според античните и средновековни астролози Луната се разглежда с повече фази от познатите ни сега, но това учение е изгубено и у нас никъде не се преподава.

Има едно старо тънко книжле – "Медицинска астрология на Хермес Трисмегистос", авторът е Владимир Василев. Там аспектът от 135 и 225 градуса се нарича "лещовидна Луна" – и по време на нейната растяща фаза, и по време на намаляваща. 45 градуса и респ. 315 е "светкавицовидна Луна".

Начинът, по който понастоящем се разглеждат аспектите между светилата, няма нищо общо с античната доктрина, нито с учението за Лунни дни. Априори всяка опозиция и квадратура се счита за негативен аспект, който внася проблеми и напрежение в живота на натива. Заради славата, с която се ползват опозицията и квадратурата.

# 159
  • София
Сотис, за даскалството, аз физиологично не понасям много обяснения нито аз да давам нито някой да ми обяснява. За това винаги съм обичала математика - теорема, задача с условие и като го прочетеш и отговора се появява, максимум един чертеж или 2 реда.
Относно Луната моята освен въпросната опозиция и двата квадрата с Плутон и Сатурн има един тригон с Уран ама доста широк (7 градуса орбис) и точен куинкус с Нептун ( този аспект ама никога не съм му обръщала внимание и идея си нямам как да го разглеждам Sad ) иначе аспектира и ъглите на 4 градуса от ДСЦ е и точен тригон с МЦ. Та с други думи една енергия пренася... Нищо чудно, че съм такава проклетия неразбрана....  та малефици, квадрати, опозиции, ъгли и възли, всичко на куп 😀Сотис това което,  си написала за слънцето не следва ли, че би трябвало да не му е толкова зле в 12 дом Simple Smile
под невидими луни какво имаш предвид - лунно затъмнение ли?
Катерица разходяща е опозицията Simple Smile
Слагам карта, че разказа по картинка е малко досаден ...

# 160
Мога ли да попитам защо и в какво точно се изразява негативното влияние и на 2-те?

Защото тогава е изстинала, инертна, невидима, а Луната има свойството да отразява светлината на Слънцето, т.е. да пренася енергия от Божествения свят към тленния, материалния – към нашия свят.
Символично по време на балсамичната ѝ фаза Лунният бог линее, а по новолуние умира и настава тъмнина. После пак символично се възражда, когато в небето изгрее новата Луна. А Луната е нашето съзнание, тя определя и нашето възприятие за действителността, за заобикалящия ни свят. Затова една "празна", т.е. невидима, тъмна Луна е резервоар, който трудно може да се напълни. Все нещо ѝ е в недостиг. И вече според аспектите ѝ в натала можем да видим с какво се "пълни". Даже имах случай, дотук единичен, когато на една невидима Луна в съвпад със Сатурн в 8 дом, разположена преди Слънцето, отказах консултация.

# 161
  • София
Разбрах какво имаш предвид под тъмна Луна, писали сме заедно. А при лунно затъмнение как се разглежда Sad

# 162
Лунно затъмнени и слънчево затъмнени карти нямам в моята статистика, за да мога да твърдя със сигурност как се изявява. И да се потърси общото. Казват, че в някои отношения при такива хора по-силно се проявява фатумът. Не в смисъл на нещо предопределено лошо, а че са поставяни в ситуации, в които нямат особен избор. С такъв аспект често се раждат и кралски особи, наследници на монархични фамилии. Но при тях проявлението е друго – личният избор е предопределен, подчиняват се на един по-голям егрегор и трябва да приемат някои ограничения, короната също тежи. И като цяло такива карти сякаш по-силно резонират с обществени/масови тенденции, зависи в каква среда ще попаднат.

# 163
  • в 1001-та нощ
Sotis,  тези ти мнения ще започна да ги събирам и ще ги кача в 1 пост Simple Smile  Blush  Hug

# 164
Моето новолуние е в 7д, съвпад със СЛВ. Другият аспект, който ми прави Луната е тригон с Плутон от 3. Управител е на 11.

Това значи ли че темите, касаещи 7 и 11 са проблематични и трудно се коригират?

А в този случай Слънцето каква роля играе, тоест, по-силно ли се изявява?

Общи условия

Активация на акаунт