Независима жена

• 29 189
  • 370
  •   1
Отговори
# 195
За голяма част от потребителките правописът е мистерия, вие спрягате космос и научни изследвания.

# 196
Точно математиците с чиста математика за съжаление имат доста плачевно съотношение между вложен труд и печалба. Но при тях има един източник на независимост- академичната общност, която се грижи за своите, да не се загубят в света. Обикновено предлага уреден и гарантиран доход.

# 197
Хич не бих се забивала в тези области. Може и да носят много пари, но значат много изядено време, време, което човек може да прекара в спокойствие и почивка. Също и там плуват прекалено големи риби, за да се присламчиш иска големи инвестиции.
Предпочитам влагането в имоти в големи градове, хем ти носят наем, хем им расте цената. През няколко десетилетия пада с малко, но това е дългосрочна инвестиция, много важно, че поевтинял с 20000, при положение, че на теб ти е струвал 40000 по-малко. Пък на дърти години хем не мислиш за покрив, хем капят няколко пенсии от тях.
И каквито и проблеми да има човек с наематели и ремонти, те са инцидентни и за кратко, не могат да се сравнят с всекидневния стрес при изброените горе.

Ако човек е учен и го влече натам, тогава да, но насила, щото трябва...

# 198
Сирен, така е в България, на други места няма нищо по-конвертируемо от една докторантура по математика -кеф ти финанси, кеф ти фарма, кеф ти секюрити,/крипто, всякаква биоинфо, всякаква роботика, всякакви медицински технологии. Светът става все по-математизиран, а кадри няма.

# 199
Да, въпросът е доколко тоя математик ще е социално адекватен, за да се огледа и да ги види тия възможности. А и доколко му се работи в частния сектор. Не говоря само за България, точно за в чужбина говоря за академичната общност. А във Франция е направо мафия, по отношене на математиците. Пазят си своите хора.

# 200
  • Canada
Не знам как презюмира, че следвам още. Завършила съм преди две години, а работя сериозно още от първи курс - тоест от 19-годишна. Сумарно имам 6 години непрекъснат трудов стаж в корпоративна среда, на квалифицирани позиции. В момента работя в международна компания, като съм отговорна за доста хора, които са по-възрастни от мен. Секторът е добре развит, благодарение на което и доходите ми са добри. Мисля и за собствен бизнес след време.

Същото важи за бившия ми приятел, когото споменах в първия коментар - както за възрастта, така и за дължината на трудовия стаж и размера на доходите. Смея да кажа, че водим (и водехме) доста по-добър стандарт на живот от собствените си родители. Не само това, но и двамата успяваме да помагаме на семействата си финансово.

Възрастта не е предпоставка да предполагаш, че човекът е млад и зелен и не се оправя сам в живота. Издържам се сама, живея сама, всичко си купувам сама. И от пътувания не се лишавам.

Всичко това не го казах, за да се самоизтъквам, а за ви предизвикам да излезете от стереотипа. Хората, които са на 25г. в момента, определено не са онова, което са били хората на 25г преди 10-20 години. Сега се сблъскваме с реалния живот доста по-рано, и трябва да спазваме темпото, ако искаме да оцелеем.

Нямам почти нито един приятел и връстник, който да не работи от студентските си години, и да не е реализиран специалист в областта си. Кой на по-ниска, кой на по-висока позиция и стандарт на живот... но всичките са финансово независими и се издържат сами. Това включва и момчета и момичета Simple Smile

Хората на 25 си мислят, че са открили топлата вода... 'Презюмирам' си мислят, че преди 20 години всички са живели в пещери.

# 201
Не, имам точно година и един месец, докато и най-малкото тръгне на градина.

Но аз имам ниски стандарти.

Факт, като останах за малко без средното дете, направо си отдъхнах и посвърших доста неща за развитието си. Да живеят частните градини, които ти вземат детето преди 3г. , без въпроси и го гледат толкова добре, че мама да си свирка и да твори.
Нали поне до 5 години на детето отглеждане у дома ставаше въпрос, а не за 2 годишно дете ненавършило 3? Ужас!

Сирен, така е в България, на други места няма нищо по-конвертируемо от една докторантура по математика -кеф ти финанси, кеф ти фарма, кеф ти секюрити,/крипто, всякаква биоинфо, всякаква роботика, всякакви медицински технологии. Светът става все по-математизиран, а кадри няма.

Това е проблем и е разпознат в у-щата и колежите навън. Все по-малко деца просперират в математиката и точните науки. Всички са все творци, художници, музиканти, певци, фрийлансъри, Индиго, арт, писатели и прочие.
 Тенденциите са такива, че тези кадри ще са все с по-голям недостиг в близките 10ина години.

Не смятам, че финансова независимост означава да имаш доход без да работиш. За мен означава да се издържаш сам, с работа, без да се разчиташ на друг човек за издръжката си.

Всъщност, това означава- дори да изгубиш работата си, да имаш доходи, които да компенсират.
Неслучайно хората влагат в недвижими имоти и акции.

И това е под въпрос.
Явно не си чела темите за балоните и недвижимите имоти или пък другите стат. тенденции за намаляване броя на децата и нямането на перспективи за наеми, данъкоплатци за пенситте и т.н

Последна редакция: вт, 22 авг 2017, 15:57 от Анонимен

# 202
Чак пък ужас- ако детето е готово на 2. 8 мес., защо да не тръгне в малка група, при позната учителка. А и като му се отразява добре...както казах- имам ниски стандарти.

Не говоря за отглеждане у дома до 5г. , а че до пет пак има боледуване, рев, тръшкане, нестабилност, още е ни риба, ни рак и няма как майката (аз) да съм 100% на кеф за работа.

# 203
  • София
И това е под въпрос.
ЯВно не си чела темите за балоните и недвижимите имоти или пък другите статист. тенденции за намаляване броя на децата и нямането на перспективи за наеми, данъкоплатци за пенситте и т.н

Не е нужно да чета, аз работех като брокер когато балона се раздуваше и когато се пукна, та съм наясно.
В България не се отрази плюсово на наемите, защото процентът на собствени жилища стигаше 94%, а продажбата на нивите от дядо снабди със собствени жилища още куп народ от села и паланки.
Но, ето че след 10 години цените пак си се покачват, търсенето пак се засилва, защото банките отново почват да подлъгват с ниски лихви, та който е купил преди и го е давал под наем, си е изплащал ипотеката и може, ако е на зор, след някое време, да го продаде с печалба.

# 204
Сирен, ужас е и ти самата го осъзнаваш, но така ти е по-лесно. Понякога е добре да се замисляме когато имаме деца, че и те имат нужди и не винаги нуждите на майката са по-важните когато сама е решила да има това дете. Детенце на 2 години е абсурдно да се метне някъде ако няма голяма нужда и обикновено не е от хубаво.

Но самият факт, че ти си неработеща майка у дома с едно дете, а пращаш другото мъниче на частна ясла/градина  е показателен. Нито явно имаш нужда от работа като самотна майка и да нямаш избор, нито пък си с недостиг на средства и имаща нужда да поработваш. Язък ти за високопарните приказки години наред!

абсурд, тези тенденции на пазара се редуват с цикичност всеки 7-10 години. Но пък е и факт, че много повече се строи отколкото има нужда в един момент. Това ще е препъни-камъка за в бъдеще.

Последна редакция: вт, 22 авг 2017, 16:16 от Анонимен

# 205
  • София
Контеса, вероятно не знаеш с какво си запълва времето Мамасита, затова по-добре не ѝ прави сметка, отстрани изглежда и смешно, и грозно. Лични нападки, никаква градивност няма в тях.

# 206
Контеса, вероятно не знаеш с какво си запълва времето Мамасита, затова по-добре не ѝ прави сметка, изглежда и смешно, и грозно. Лични нападки, никаква градивност няма в тях.
Възможно е да е така, но тя доста време ни обяснява кое как и защо го прави, а сега е на 180 градуса наобратно пак. Прави впечатление.

Последна редакция: вт, 22 авг 2017, 16:31 от Анонимен

# 207
  • София
Смята за нужно, обяснява, не смята за нужно, не обяснява. Жив човек е, все пак. А личните заяждания не са продуктивни, нито една от двете няма да се почувства по-добре.

# 208
Що бе, не съм на 180 градуса. Не съм я пуснала на ясла на годинка. Беше на 2 и 8 месеца, без памперс, общителна и се адаптира за дни без рев. Какво сега, насила да я държа у дома, за да трупам точки? Когато детето е готово, пускам го веднага, иначе се почва задушаването. Та както няма граница за махане на памперс и сваляне от количката, така и границата за отделяне е плаваща. Но общо взето си е около трите годинки, по-късно за момчетата.

Та така, всички нужди на детето са си покрити- да, то по принцип има не само нужди, но и желания, някои от които- напълно нелогични. Например напълно нелогично може да иска да е залепена за мен, след като ясно виждам, че се справя отлично и се развива по-добре, ако не е залепена. Иначе наистина има безкрайни изисквания и ако не бях опитна майка, най-вероятно щях да реша, че детето наистина има нужда от мен, а не се глези и не се чуди каква поръчка да измисли, просто защото.

Първите 2 седмици просто се наслаждавах на тишината и си лакирах ноктите. Сега търся начини да изпълня норматива на Контесата за по 2К лева на месец за мен и децата, в случай на зарязване, за да не мизеруваме.

# 209
  • София
Ей, като споменете лакирани нокти, и все Мишел Обама си представям.

Общи условия

Активация на акаунт