Независима жена

• 29 171
  • 370
  •   1
Отговори
# 255
Ами не е задължително ,
достатъчно е да посещава извънкласни занимания , спорт , музика или др. подобни ... или па да ходи допълнително на часни уроци (и да се подготвя за кандидатстване примерно. )
Ако е по-малко детето освен финанси тези извънкласни занимания  изсискават  и време да се отдели - да се  заведе , да се прибере детето Wink
Ако си с повече от едно можеш да се разчекнеш (без баби или най-малкото от таткото)  , ако децата имат различни увлечения/предпочитания в извънкласните занимания Wink
Да, за тези неща имах предвид, че са по-евтини от грижите за бебе.
Относно воденето и прибирането - тук вече опираме до планиране на мястото за живеене.
Разбира се има специфични таланти, които искат повече грижи, но за повечето не е проблем.

Славата на Мамасита ходи пред нея.
Имам въпрос към вас. Колко пари трябва да изкарва една необвързана жена на 30 години за да я броим за финансово независима? Приемаме, че не изплаща жилище (живее под наем)  и няма заеми освен телефон купен на лизинг.
И каква е разликата дали ще изплаща жилище или ще живее под наем, нали все трябва отдели сумата?
Финансово независима е, когато се издържа сама, а колко точно харчи си е нейна работа.

# 256
  • Tам през Атлантическия океан
Ами не е задължително ,
достатъчно е да посещава извънкласни занимания , спорт , музика или др. подобни ... или па да ходи допълнително на часни уроци (и да се подготвя за кандидатстване примерно. )
Ако е по-малко детето освен финанси тези извънкласни занимания  изсискават  и време да се отдели - да се  заведе , да се прибере детето Wink
Ако си с повече от едно можеш да се разчекнеш (без баби или най-малкото от таткото)  , ако децата имат различни увлечения/предпочитания в извънкласните занимания Wink

Да, за тези неща имах предвид, че са по-евтини от грижите за бебе.
Относно воденето и прибирането - тук вече опираме до планиране на мястото за живеене.
Разбира се има специфични таланти, които искат повече грижи, но за повечето не е проблем.

При мен не са
а и мислех че и в Бг не са вече съвсем без пари ....
+ това подраствщият  също има нужда от дрехи/обувки (които бързо израства)  , храна , учебници и т.н. + извънкласните занимания ако то и родителите му имат амбиции Wink

При мен разходите за големият са повече )

# 257
Хм, и с двете ми деца най-малки са били разходите, когато са били бебета. С порастването и разходите нарастваха и все още нарастват. Най-малкото, нито едно от бебетата ми не е изяждало храна колкото подрастващо или тийн, не е ходило на тренировки и курсове, които не са безплатни, не е харчело цяло състояние за брокати, тишута и всякакви други боклуци от Джъмбо, не е карало колело и ролери и т.н., и т.н.

# 258
  • София
На мен най-голямото "перо" са ми училището/университетите и летните академии на малкия. Но пък това не са разходи, а инвестиции.

# 259
  • София
Дрехи, обувки, храна, колела/ролери ... всичко расте като разход с бурни темпове с порастването на детето. На мен най-евтиния период при децата ми е бил детско-градинския.

# 260
  • София
Като се замисля, съм финансово зависима от мъжа ми по отношение на детето. Мога да се издържам сама, но тогава разни екстри ще трябва да отпаднат и стандартът ми на живот, както и този на детето, ще се понижи.

# 261
Много пъти съм писала, че директните разходи по едно дете, бебе или подрастващо, са жълти стотинки в сравнение с пропуснатите ползи. А и въобще не говоря за уроци, консумативи или други, говоря за малко дете, което е абс. непредсказуемо и не се миксира добре с платена или отговорна работа. Както вече писах, изпива ти съзнанието, дори когато нищо не правиш - само с рев и мрънкане и с досадата по площадките.

А иначе съм поразена каква маса народ се занася в Джъмбо през уикенда и купува в несвяст. В тоя магазин съм била 2 пъти и повече не смятам да влизам.

За дрехите въобще не забелязвам увеличение на разходите с възрастта, напротив, точно обратното- бебешките са невероятно скъпи, по-лесно се похабяват и израстват.

Тренировките бойни изкуства са 50 лв. на месец, кимоното е до 100 лева и се взима веднъж годишно максимум, час музикален урок е 10 лева, английски и там има добри опции, изобщо не виждам да е някаква огромна сума. Ще кажеш, че всички деца са избрали точно мотокрос, езда и голф (едновременно), та тренировките им струват половин царство.

# 262
Славата на Мамасита ходи пред нея.
Имам въпрос към вас. Колко пари трябва да изкарва една необвързана жена на 30 години за да я броим за финансово независима? Приемаме, че не изплаща жилище (живее под наем)  и няма заеми освен телефон купен на лизинг.

Не мисля, че става дума за конктретни цифри: за едни ще са с няколко нули отзад, за други - с още повече, а за нагласа и действия в тази насока, а не теоретизиране, с каквито "специалисти" е пълно на думи.

# 263
А иначе съм поразена каква маса народ се занася в Джъмбо през уикенда и купува в несвяст. В тоя магазин съм била 2 пъти и повече не смятам да влизам.
Защото девойките ти още не са открили брокатите, тишутата, мънистата и всички DIY джиджафки.  Laughing

Добри (за българския стандарт) пари може да се изкарват и от дома с бебе. Особено ако ти се наложи. Проверила съм го лично. Laughing

Относно цените на спорта, различно е. Дъщеря ми тренира тенис и плуване. Няма как да мина с 50 лв. месечно. Но тези спортове са подходящи за нейния физически тип и самата тя е добра в тях. А и гледам, че ѝ се отразяват добре и на здравето, и на външния вид. В случая, имам бол пари, давам ги. Ако ги нямам, много ясно, че няма да ги дам.

# 264
  • София

Не познавам и един човек на 40+, който по време на университетското си образование в България да е бачкал, както се наложи на всичките ми връстници. А защо го правехме ние? Защото ако изчакаме до завършването, изоставаме в състезанието, наречено "динамичен трудов пазар".

Знам, че всичко дотук е спам, но просто исках да ви го кажа - да, преди 20г. са живяли в "пещери", сравнено с нашето ежедневие и нашата младост сега. Знам, че сигурно звучи като мрънкането на една 25-годишна пикла, но е така.

Това е един доста смешен пост Simple Smile Човек (като мен) на 40+ е бил студент по времето на 90-те. Точно преди 20г, които толкова често се споменават, беше 1997, а и най-големите неграмотници вероятно знаят каква точно беше кризата през 97ма.
И ако сега се налага да работите, за да не изостанете от "динамичния трудов пазар", то на нас ни се налагаше да работим, за да ядем Simple Smile На всичкото отгоре не динамичен, ами никакъв трудов пазар нямаше. Работили сме всякакви нискоквалифицирани работи, само и само да имаме някакви пари. Единици бяха тези, които не работеха и то всякакви тежки работи.
Да не говорим, че след завършването съвсем никой не приритваше да ни наема, плюс че масово се работеше на черно, работа нямаше и т.н. Всички тези кол-центрове, финансови сървиз центрове, ИТ-центрове, банки и какви ли не хиляди бизнеси, които в момента душа дават за млади специалисти, не сме ги имали през 90-те. Имаше алъш-вериш.
В момента ръководя екип от 30 души, в които средната възраст е 25, доста от тях съм взела още като студенти или тъкмо завършили и познавам много добре пазара, търсенето и предлагането. Смело мога да твърдя, че това, с което се борехме като млади специалисти в късните 90г, много от сегашните нямаше да се справят. Радва ме много това, че си търсите и отстоявате това, което смятате, че ви се полага обаче, така и трябва да бъде и аз лично вашето поколение много го харесвам и смятам, че то много ще промени трудовия пазар и то в положителна посока.
Просто няма смисъл да се заблуждавате, че сега ви е най-трудно, защото, честно - не е.

# 265
  • София
Бърди, следвали сме по едно и също време, но около мен на пръсти се брояха работещите студенти.  Peace Издържаха ни родителите. Дори странно се гледаше на онези, които рабятат.

# 266
  • София
Възможно е, Тони, около мен все се работеше.

# 267
  • София
Явно моето обкръжение е било по-мързеливо.  Laughing  Hug

# 268
  • София
Доколкото мога да си спомня, и моите състудентки не работеха особено. 2-3 да са работели нещо леко,  като видеотека примерно. Но аз лично бях свикнала на малко повече пари, които си изкарвах и като спрях да работя 1 курс, ми стана много гадно. А пък нашите бяха доста зле финансово по принцип.

# 269
Баща ми работеше като студент, защото трябваше да се грижи за майка ми и за моя милост, която се е появила точно преди да падне социализма. Майка ми не работеше, защото нямаше как да съвместява работа с учене и грижи за ревливо бебе. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт