С какво ви дразнят свекървите- 86

• 97 623
  • 746
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Премахнато е в повечето страни Госпожа, като свързано с брак. Мадам, Мем и подобни се използват неформално. На работещи жени не се казва така. Наистина на български ми звучи по-добре Госпожо от Госпожице, но е по-скоро липса на навик, предвид 45те години, в които жените бяха "другарки".

Абсурт, ставаш доста досадна.

Как се казва на работещите жени?

# 346
  • София
Да, така е и в останалите европейски страни.

# 347
На английски и немски е госпожица. Поне така на Меркел и Мей казват.  На Макрон, не можах да намеря да са и казвали някак, освен  по име.

# 348
  • София
Остави Макрон и Меркел. На теб как ти викат в работата. На английски го кажи, без превод, за да няма недоразумения. Любопитно ми е.

# 349
Ами, като се замисля, никак в работата, освен по име.
Веднъж ми се случи да ми кажат Mem и ми прилоша Simple Smile.
Официални писма пишем Ms. Но тук е доста неформална и формалната комуникация

# 350
  • София
На немски също е само Frau вече.

# 351
  • София
Ето я, простотията на ЕС- важи само за сградите, в които полуидиотите се помещават.
За съжаление, тъпоумните феминиски са щастливи- най- сетне светът ще забрани официално женския пол.
...........................
ЕС определи за „политически некоректни" и „сексистки" обръщенията „господин" и „госпожа", пише в електронното си издание „Daily Mail". Забраната засяга и „госпожица", тъй като указвала не само пола, но и семейното положение.

Отпадат и съответно обръщенията от различни европейски езици като "мадам", "синьор" и подобни.

Така обръщението към жените вече ще бъде по фамилно име.

Вече няма да има разлика и при названията на различни професии по полов признак, като например „лекар/ка"

Ограниченията ще важат за сградите, където се помещават структури на Европейския съюз.

Забраната ще важи за езиците на всички страни-членки на ЕС. В бъдеще ще се използват неутрални обръщения.

.......................

ПП. Сега очаквам да бъдат премахнати със закон окончанията за женски род във фамилните ни имена и да се свърши.

И да ми викат жено.............я донеси 2 бири........... #2gunfire

# 352
  • при късмета
Окончанията на фамилните имена на мъжете и жените са различни само в много малко, както и у нас. В повечето цялото семейство носи една фамилия, без да е разделена на женска и мъжка.
Това няма нищо общо нито с феминизъм, нито с някаква дискриминация, поради факта, че така си им вървят фамилиите от преди излизането дори на феминистки организации. В англо и немско говорящите страни са с една фамилия, а това са най-разпространените езици за различни страни.
Ако за Абсурт, света е бившите Югославия и СССР вече е друг въпрос.
И не, и това не е "заслуга" на феминистките. Пак използваш думички, които изобщо не разбираш

# 353
  • София
Окончанията на фамилните имена на мъжете и жените са различни само в много малко, както и у нас. В повечето цялото семейство носи една фамилия, без да е разделена на женска и мъжка.
Това няма нищо общо нито с феминизъм, нито с някаква дискриминация, поради факта, че така си им вървят фамилиите от преди излизането дори на феминистки организации. В англо и немско говорящите страни са с една фамилия, а това са най-разпространените езици за различни страни.
Ако за Абсурт, света е бившите Югославия и СССР вече е друг въпрос.
И не, и това не е "заслуга" на феминистките. Пак използваш думички, които изобщо не разбираш

Няма те, няма те, пък като влезеш и изсипеш поредната простотия.

В ЕС, за твое сведение, всички страни- членКИ са с равни права.
И пак за твое сведение, в ЕС не членуват само англо и немско говорящи, а и говорещи куп други езици.
В които има специални окончания за женски род.

И само абсолютен кретен би твърдял, че бивша Югославия и бившия СССР, са света и че само в тях е имало окончания за женски род.

Друг разказ е, че дупедавски настроени същества като теб, готови всичко да приемат, щом някой някъде навън е наредил, ще ни докарат утре и латиницата като азбука.

От такива като теб направо ми се драйва.

# 354
Аз с радост се оттървах от "а" във фамилното ми име. Не ми се обяснява, защо е различно от това на синът ми.
Кога опряхме до драмата с имената? Или свършиха сериалите?

# 355
  • при късмета
Не аз твърдя, че само бившите соц, страни има женски окончания на имената, а ти върза същия въпрос с феминизма със забраняване на женския пол и отпадането на окончанията на имената.
Ето я, простотията на ЕС- важи само за сградите, в които полуидиотите се помещават.
За съжаление, тъпоумните феминиски са щастливи- най- сетне светът ще забрани официално женския пол.
Скрит текст:
...........................
ЕС определи за „политически некоректни" и „сексистки" обръщенията „господин" и „госпожа", пише в електронното си издание „Daily Mail". Забраната засяга и „госпожица", тъй като указвала не само пола, но и семейното положение.

Отпадат и съответно обръщенията от различни европейски езици като "мадам", "синьор" и подобни.

Така обръщението към жените вече ще бъде по фамилно име.

Вече няма да има разлика и при названията на различни професии по полов признак, като например „лекар/ка"

Ограниченията ще важат за сградите, където се помещават структури на Европейския съюз.

Забраната ще важи за езиците на всички страни-членки на ЕС. В бъдеще ще се използват неутрални обръщения.

.......................

ПП. Сега очаквам да бъдат премахнати със закон окончанията за женски род във фамилните ни имена и да се свърши.

И да ми викат жено.............я донеси 2 бири........... #2gunfire
Само дето имената нямат нищо общо, а е твоя измислица. А това, че приписваш на феминистките несъществуващи им правомощия, като да могат да забранят женския пол, произлиза от фокта, че изобщо не знаеш какво изобщо означава Феминистка". И не ти го казвам за първи път. Както винаги в стремежа си да обидиш и уязвиш някого, само се излагаш, ама сме свикнали

# 356
Нищо общо няма със социализма окончанието за женски род при фамилните  имена в българския език. Славянските имена - именно те, румънските въпреки соца не са по този начин, се формират така и преди 1944 г. На чешки дори чуждите политици са с добавен суфикс: Angela Merkelová, Brigitte Macronova  и пр.
Аз съм голям радетел на правата на жените и феминистите никак не ми пречат, но не смятам, че наличието на женски род на определена дума накърнява някакви мои права. Напротив, по-скоро премахването на въпросната форма или дума ги накърнява.

# 357
Важното е ,тези които не са сигурни в пола си ,да се чувстват добре.

# 358
  • София
Разбира се, че премахването накърнява- какъв е този мерак да се говори в мъжки род за жените, не знам, но по- важното е че объркани същества като ма ко, тичат да заклеймят всеки, който се опита да защити езика ни.

Да позволим на някакви чиновници да не се съобразят с правилата и особеностите на езика на част от държавите- членки, си е живо предателство.

# 359
Сбръчкана, с 20 кила отгоре и ролки на главата. Само някой да е посмял да ме госпожоса!

С извинение, аз като един фосил, да попитам- може ли да ти викам " другаркЕ", като едно време?
ЖенеТа, мома, баба, все под едно обръщение си живеехме и нямахме терзания! Joy
Тъй вярно, другарко, може.  Laughing

Вихрогонче, как да не го знам.  Laughing
На чешки дори чуждите политици са с добавен суфикс: Angela Merkelová, Brigitte Macronova  и пр.
Имам грамофонна плоча, донесена от Прага през 80-те години. Плочата е на Тина Търнарова.  Joy

Общи условия

Активация на акаунт