нормални ли са тези взаимоотношения

• 28 457
  • 403
  •   1
Отговори
# 375
Ами ако някой системно ти начуква канчето, че за нищо не ставаш, смачква ти самочувствието и ти насажда вина, че не изкарваш достатъчно пари, за мен си е насилие. Едва ли някой би се чувствал добре в тази ситуация.

А защо и двамата продължават да се тормозят взаимно, това е съвсем отделен казус.....

За Вас може да е "насилие", за мен може да не е "насилие", за трети човек - да си има свое мнение. Не виждам смисъл да спорим за някаква дума, която има езиков смисъл, който всеки има свободата да си влага в каквото си иска и има специализиран терминологичесн смисъл, който е важен в контекста на закона и на специализирани групи с работа с жертви на насилие (в полиция, в държавни и НПО организации, вкл. болници и т.н.).

Терминологичният смисъл е важен примерно в контекста на Закона за защита от домашно насилие:

Цитат
Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) (1) Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство.
(2) За психическо и емоционално насилие върху дете се смята и всяко домашно насилие, извършено в негово присъствие.

Ако забелязвате тук терминът е "психическо" не "психологическо", но да го оставим това настрана.

Ако си говорим като лаици - не виждам смисъл всяка "токсична" връзка да я свеждаме до "психологическо насилие". Има си връзки, които са кофти, ясно е, че действат зле на човек и че в дългосрочен план не са добре за него. Да кажем, че кофти партньорът упражнява "психологическо насилие" не помага по никакъв начин, освен че размива понятията.

Какво е психологическо насилие е много дълга тема, която може да се обсъжда в научен, медицински или законов контекст. И английската уикипедия е доста смислена начална точка за неспециалисти, най-малкото защото нашите НПО-та от там преписват, ама преписват и превеждат избирателно.

Примерно ако се обсъжда сериозно темата трябва да се каже, че много често законовите и операционалните дефиниции за психическо насилие включват да има "щети", точно както човек си вади медицинско при физическото насилие. Такива щети са например депресия, ПТСР и подобни. В статията ще видите и че няма консенсус относно тези дефиниции. Ще видите и че най-масово използваният инстумент е Conflict tactics scale - диагностичен апарат създаден от специалисти, точно за да няма "за мен си е насилие....". Ако ще поставяме диагнози във форума, поне дайте да отворим една тема и да се запознаем с CTS както си му е ред - не са толкова сложни тези инструменти, простички твърдения, жертвата отговаря дали са верни, накрая се гледа какъв бал се получава.

Най-важното:

Цитат
Several studies have argued that an isolated incident of verbal aggression, dominant conduct or jealous behaviors does not constitute the term "psychological abuse." Rather, a pattern of such behaviors is a more appropriate scenario to be considered, unlike physical and sexual maltreatment where only one incident is necessary to label it as abuse.[9] Tomison and Tucci write, "emotional abuse is characterised by a climate or pattern of behavior(s) occurring over time [...] Thus, 'sustained' and 'repetitive' are the crucial components of any definition of emotional abuse."[10] Andrew Vachss, an author, attorney and former sex crimes investigator, defines emotional abuse as "the systematic diminishment of another. It may be intentional or subconscious (or both), but it is always a course of conduct, not a single event."[11]

За разлика от физическото или сексуалното насилие, при което и само един акт е достатъчен да се говори за такова, при психологическото или психическото много автори налагат изискването за системност. А системност не е скарали се 3-4 пъти, обидил я и тя се почувствала кофти и написала във форума. Системността, която прави от жертвата точно тази смачкана жертва без самочувствие, която не може да се изтръгне, се постига с години тормоз. Кой щял да бъде такъв и кой нямало - и баба Ванга не може да предскаже.

Та това е малко по-дълбоко по темата, като може още много да се задълбае, но определено няма да съм аз, който ще пуска нова тема по въпроса - ако някой има желание да се ограмоти повече - да пусне, ще се включа и аз колкото мога и имам време/желание. Simple Smile

пс. Това със спирането на следенето не работи - иконката с кошчето казва че щяла да "спре следенето", но това явно важи само в случаи, когато човек е цъкнал да следи темата, не и когато е писал в нея. Като е писал, всичко, което прави кошчето, е да маркира новите мнения като прочетени. В момента, в който се появят нови - пак излиза съобщение "има едиколко си нови мнения в тема с Ваше участие". Мерси все пак, много мило за съвета Simple Smile

# 376
пс. Това със спирането на следенето не работи - иконката с кошчето казва че щяла да "спре следенето", но това явно важи само в случаи, когато човек е цъкнал да следи темата, не и когато е писал в нея. Като е писал, всичко, което прави кошчето, е да маркира новите мнения като прочетени. В момента, в който се появят нови - пак излиза съобщение "има едиколко си нови мнения в тема с Ваше участие". Мерси все пак, много мило за съвета Simple Smile

Не Ви работи, защото след като цъкнете на кошчето не трябва да влизате повече логнат в темата, която сте означили за отписване. Ако влезете, системата счита, че имате интерес и пак ви записва. За маркиране на мненията като прочетени служи иконката, която се появява до кошчето - "чавка".

# 377
Ще пробвам, много благодаря! Не предполагах, че системата има чак такъв изкуствен интелект включен Simple Smile Simple Smile

пс. да, така работи! Още веднъж благодаря!

# 378
It's not a bug, it's a feature:)

# 379
Ще пробвам, много благодаря! Не предполагах, че системата има чак такъв изкуствен интелект включен Simple Smile Simple Smile

пс. да, така работи! Още веднъж благодаря!

Simple Smile
Тук интелекта е само изкуствен човек, не се чуди много.
Simple Smile  Simple Smile  Simple Smile

# 380
Все пак твоето момче ти е казал,че не му е приятно,все пак няма да е голяма загуба,че няма да се видиш с бившия си,заради човека който твърдиш,че "обожаваш" и за мен вината е в теб!Главното което е,че ти си имала интимна връзка с този човек и казваш "искам да съм чесна"но приятелство след любов няма и по големия от вас явно знае това!Дразниш своето момче абсолютно неумесно и реално съм сигурна,че ти знаеш и съвсем умишлено за мен си направила това излизане!Твоите думи  показват ,че не се приемаш за сгрешила и натякваш главно неговите думи!Вярно е,че няма право да подбива достойнството ти така,нито да те обижда по какъвто и да е начин,но явно той си е такъв и ако това не искаш да продължава да ти се случва или не повтаряй тази грешка или не продължавайте защото отношението му сега по твоите думи е лошо и явна психическа агресия,но тази агресия при липсваща промяна води до физическа такава!

# 381
  • София
Здравейте! Имам по-голям приятел с 6 години, обичам го с цялото си сърце и се съобразявам изцяло с него.. въпроса е,че той не го разбира и ме изкарва егоист. Искам вашият съвет за конкретна случка преди половин година се разделих с бившият си приятел най-нормално и приятелски, той не се меси изобщо в новата ми връзка и с него решихме да приключим връзката си, но да запазим приятелски отношения. За новият ми приятел това е изключително неприемливо, той тръзди, че бившите остават в миналото и се обръща нова страница, оставаш само на здравей, здрасти с тях. Та преди 3 месеца се срещнах с бившият ми и се разбрахме да си запазим взаимоотношенията, но да се виждаме възможно най-рядко, за да е наред новата ми връзка, за него беше важно аз да се чувствам щастлива. Преди една седмица видях,че ме е търсил..казах веднага на навият ми приятел, защото искам да ми има доверие и да вижда,че съм максимално честна с него. На него ме стана тъпо.. след това,събирах смелост цяла седмица, докато му се обадя да видя за какво ме е търсил/ предполагах,че за излизане/, защото се притеснявах как ще реагира настоящият ми приятел. Въпреки това и в края да седмицата събрах смелост и очаквах, че като говорим като големи хора по тази тема,едно, че ще ми се оцени искренността и друго, че ще се разберем.. нали в едно връзка проблемите се решават общо и от двамата. Та така споделих всичко, казах, че ще му звънна, за да видя за какво ме търси и най-вероятно ще иска да се видим, след което питам момчето до мен за съвет какво да правя, как да подходя, в кое време да се видя, за да не се отнема нашето време за виждане... противно но очакванията ми,тона му беше съвсем разбран, каза, че не може да ми казва дали да се видя с него, аз решавам, но на него не ми е приятно, никога няма да ми бъде и няма да е щастлив от това. Аз приех това като разговор между големи. На следващият ден излязох с бившият ми за 2 часа и 30мин след , което последваха скандали цял ден за това, че аз не го обичам и не го уважавам, не мисля за него, егоист, боклук и уличница съм била, защото съм прегърнала бившият ми за здравей и чао... каза, че не държа на обещанията си, след което аз най-вероятно 300 пъти повторих, че съжалявам, че съм излязла и няма да се повтори повече, плаках, а той не спираше да ме напада и обижда. Според него това е бил тест от негова страна, той не е имал право да ми забрани да излизам с него, но ми е казал и съм знаела, че този човек му е неприятен и не иска да поддържам контакт с него.. та смята, че съм го предала и ранила и не го обичам, защото въпреки, че е казал, че няма да му е хубаво аз съм се срещнала с него.. а в гнева си дори нарече това, че съм то прегърнала приятелски курвенски номера, а повярвайте ми обожавам това момче ..Моля Ви дайте ми мнение, имам ли вина с тази ситуация... наговори ми ужасни неща боклук,уличница,изрод, каза,че не струвам нищо и, че съжалява, че ме познава. Каза, че ме мрази и за тези 2 часа и за това, че не съм изтрила бившият ми изцяло от живота си ще загубя него и ще съжалявам цял живот и така извинявах се и плаках ... а той не вижда това, а ми натяква само вина.. моля ви имам нужда от вашите съвети

Не знам защо след като държиш на твоето момче, още продължаваш да поддържаш връзка с бившия си... Е, нормално е да се дразни на поведението ти - и аз да бях, щях да реагирам по същият начин, ако приятелят ми се вижда и поддържа контакти с бивша.
  Просто прекрати всякакви взаимоотношения с бившия си, само на "здравей - здрасти", както се казва и то в присъствието на настоящия ти приятел.
 Така той ще бъде спокоен за връзката ви и че, "миналото ти" не го заплашва.
 Успех!

# 382
  • София
Много новорегистрирани да съчувстват на "момчето на авторката".
Да не би да е въпросният горканчо Laughing

# 383
Според мен тези отношения не са нормални.
Била си открита, той е наранен и те наказва.  Това показва голяма несигурност в него. Но това не му дава право да те обижда. Реакцията му е твърде агресивна  и вероятно такива ситуации ще се повтарят и занапред.

# 384
Скрит текст:
Тези твои "предположения" за мъжките реакции даже и ти самата не ги вярваш.

Пиян ще псува и шамари жена ми пред мен, а аз спокойно ще се опитвам да "го хвана за ръцете, или раменете"?!? Ти идея си нямаш за химията в мъжките мозъци.
Вярно е, нямам...не съм нито химик, нито биолог, нито доктор все пак.    Laughing
Обаче:Познавам мъжа си, с него съм почти 30 години.Виждала съм го в почти всякакви ситуации, знам кое как му влияе, как му въздейства, на кое как реагира.
Още чакаме да споделиш отговора на мъжа ти как би реагирал, ако някой пиян почне да те псува и шамари пред него.

Ясно е, че ако изобщо си го попитала как би реагирал си получила "неадерталски" отговор и присмех.
"-Какво би направил, ако ...........?
-Ами, най-вероятно бих го ошамарил....!
-Защо?
-      Thinking     защото агресивните пияндета по друг начин не могат да бъдат озаптени!"

С извинение за закъснението!     Blush
Просто бях зарязала темата.....не ми е интересна.

# 385
За мен, бившите нямат място в живота си един на друг. След като авторката се е разделила с бившия си, каква е причината да се виждат? Уважението към новия партньор изисква да не се правят неща, които биха го наранили и биха засегнали самочувствието му. Щом авторката сама не се е сетила, че не е редно да се вижда с бившия си, нейният приятел й е казал и въпреки това, тя го е направила. А прегръдката за "чао" просто няма да я коментирам... Малко детинско поведение от страна на авторката. Не я осъждам, човек се учи и занапред ще има едно наум за бившите. А този настоящия изобщо не го оправдавам-така да обижда не му прави чест. Аз не бих търпяла такова отношение. Авторката хубаво да се замисли дали да продължава с този агресивен тип. Пожелавам й да си намери по-подходящ, да има здрава връзка и да си вземе поука относно срещите с бившите. Успех каквото и да решиш!

# 386
  • Монреал
Скрит текст:

Пиян ще псува и шамари жена ми пред мен, а аз спокойно ще се опитвам да "го хвана за ръцете, или раменете"?!? Ти идея си нямаш за химията в мъжките мозъци.
Вярно е, нямам...не съм нито химик, нито биолог, нито доктор все пак.    Laughing
Обаче:Познавам мъжа си, с него съм почти 30 години.Виждала съм го в почти всякакви ситуации, знам кое как му влияе, как му въздейства, на кое как реагира.
Още чакаме да споделиш отговора на мъжа ти как би реагирал, ако някой пиян почне да те псува и шамари пред него.

Ясно е, че ако изобщо си го попитала как би реагирал си получила "неадерталски" отговор и присмех.
-Защо?
-      Thinking     защото агресивните пияндета по друг начин не могат да бъдат озаптени!"

За ЗАКЪСНЕНИЕТО се извиняваш?!?

Не за това, че сума ти страници с академичен том ме поучаваш как за разлика от нас приматите, вашите мъже са цивилизовани и НИКОГА не биха прибегнали към насилие? После се оказа, че не било "никога", а при животоспасяващи ситуации. Сега се оказа даже и за шамари ще скочи на бой.

Как е да те те озари просветлението, че спиш с "насилник"? Днес ще ошамари пияница, утре децата, вдругиден те е съборил на земята и те рита в главата. Щото нали "насилникът" рано, или късно се проявявал.

# 387
Скрит текст:
Скрит текст:

-Защо?

За ЗАКЪСНЕНИЕТО се извиняваш?!?

Не за това, че сума ти страници с академичен том ме поучаваш как за разлика от нас приматите, вашите мъже са цивилизовани и НИКОГА не биха прибегнали към насилие? После се оказа, че не било "никога", а при животоспасяващи ситуации. Сега се оказа даже и за шамари ще скочи на бой.

Как е да те те озари просветлението, че спиш с "насилник"? Днес ще ошамари пияница, утре децата, вдругиден те е съборил на земята и те рита в главата. Щото нали "насилникът" рано, или късно се проявявал.
О.к., извинявам се за каквото искаш.    Grinning

Скрит текст:
Мъжът ми е на 52 години.От ученическите си години, когато са се пошляпвали "за спорта" със съученици, не е вдигал ръка на никого, още по-малко на синовете ни.А не е като да не е имало поводи и да не са го предизвиквали.....    Laughing    .Той е от хората, които и "на мравката път правят".
Отговорът му е такъв, предполагам, защото става дума да защити човек, в случая мен.
Никога не е бил, и най-вероятно няма да бъде, насилник като описания в темата.    Peace
За почти 30 години брак нито веднъж не е повишил тон, нито веднъж не ме е обидил, нито веднъж не е бил агресивен.Това за него е неприемливо поведение.

Сори към другите за отклонението.Поискаха ми отговор, дадох.    Simple Smile

# 388
  • Монреал
Ти не си единствената, живееща в заблуда. Ето я и La Sombra:

Самоконтрол може да прояви всеки, когато се касае до това дали да удари някого или не. Друг е въпросът дали иска да прояви самоконтрол или иска да се направи на големия мачо, от когото всички треперят. Разбира се, най-удобно е да се прави на мачо пред по-слаби от него, иначе проявяват завиден самоконтрол, ако срещу тях стои някой с техните габарити и сила. Нищо не оправдава насилието под каквато и да била форма. Имаш избор да се скараш, да вдигнеш скандал, да трошиш предмети, да се разделиш с човека. Щом някой решава проблемите с юмруци върху друг, обвинява жертвата си и се опитва да се оневини, изкарвайки нея виновна, то този някой е нищо и половина. И да, щом "млатиш", ще си понесеш последствията. Така е в цивилизацията, юмручното право не е прието.

# 389
Не виждам заблуда.
Едното е насилие, другото самоотбрана от насилие.

Общи условия

Активация на акаунт