Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 45

• 107 808
  • 729
  •   1
Отговори
# 660
Момичета, дали знаете кога започват да приемат документи за винетки
Започнаха на 1.12.  Ние ходихме, но ни казаха да изчакаме, защото валидността за следващата година щяла да бъде от дата до дата. Чакаха още някакви указания,  но имаше хора, които си входираха молбите.

# 661
  • София
Аз мисля да подавам тази седмица. Вчера преснимах малък, голям талон, гражданската, платен данък, лична карта, ТЕЛК. Друго трябваше ли?

# 662
Какъв платен данък, това не е нужно. Голям талон, гражданска и решението от ТЕЛК. ЛК е само за справка.

# 663
Здравейте момичета, навсякъде търсих информация по моя казус, но не намерих. Затова се обръшам към вас за съвет и мнение.

Със съпруга ми си пуснахме генетични изследвания, заради 2 поредни спонтанни аборта. В последствие забременях и родих здраво бебе. Преди 2 седмици погледнах пак изследванията и видях, че съм + за BRCA1 мутация. Това повишава шанса ми от рак на гърдата на 80%, а от рак на яйчниците на 50%, въпреки че никой от моето семейство не е боледувал от болестта. От както започнах да чета съм в постоянен ужас и току си намирам някакъв симптом или нещо притеснително. Защо бебето иска да яде само от едната гърда? Защо ме боли тук или там.... След седмица имам преглед при мамолог и надявам се за сега да не открие нищо. (Преди 6 години ме оперираха от фиброаденом, което също ме притеснява, защото и това повишава риска ми). След като се установи (надявам се), че за сега всичко е ок, ми предстоят много сложни решения.

Въпроса ми към вас е - ако бяхте на мое място, бихте ли си направили профилактична мастектомия + премахване на яйчници? Има ли някоя, която е правила такова нещо или мастектомия с реконструкция в една стъпка? Как протича възстановяването? На 35 години съм и толкова много искам да имам още едно детенце, дали да рискувам още една бременност? Естествено, ще се консултирам с куп доктори преди да почна да режа каквото и да е, но много ще съм ви благодарна за вашето мнение.

Знам, че в супер тъпо да се жалвам на хора, които в момента се борят с тази гнус и на хора, които са я преборили, но много ме е срах. Извинявайте, ако засягам някого с моето жалване за "Нероден Петко."

Много ви благодаря! Страхотни сте!

# 664
  • София
Това е толкова субективно...знаеш, че колкото хора, толкова и отговори, нали?
Аз лично не бих. Бих правила чести прегледи, много стриктно.
И щом кърмиш - опитай се да кърмиш максимално дълго - това е превенция по-принцип. Не че при мен помогна 4 год. кърмене...Joy

# 665
Това е толкова субективно...знаеш, че колкото хора, толкова и отговори, нали?
Аз лично не бих. Бих правила чести прегледи, много стриктно.
И щом кърмиш - опитай се да кърмиш максимално дълго - това е превенция по-принцип. Не че при мен помогна 4 год. кърмене...Joy

Мерси много за бързия отговор! Ще кърмя на макс - с първото дете кърмих 2+ години, с това минимум 1 ще кърмя. Дано, дано, дано всичко да е наред и да имам време за 3то и ще го кърмя до като не тръгне на училище. Flushed че и след това, ще вървя след него в университета и ще викам: - "Цокни си, мамо, за профилактика!" Но за съжаление, нещо статистиките не са на моя страна. Тази тъпотия я открих съвсем случайно - и от двете страни на семейството ми няма РМЖ, всичките ми баби, дядовци и пра- такива са починали много след 80г. Мутацията може обаче тихичко да се е движила по мъжка линия, където не прави много поразии и така да е стигнала до мен. И така от род на дълголетници, аз на 35 се чудя какво да си отрежа, че да съм сигурна, че ще видя децата ми да порастнат. Disappointed

Ти с мутация ли си? Има ли изобщо практика в България фамилно обременени жени да се изследват?

# 666
  • В царството на игрите:)
....аз на 35 се чудя какво да си отрежа, че да съм сигурна, че ще видя децата ми да порастнат. Disappointed
...Има ли изобщо практика в България фамилно обременени жени да  се изследват?
Ей, момиче, разсмя ме... Mr. Green Ти сигурно си в някакъв филм сега, ама да ти кажа - излез от него! Искам да ти припомня, че хората умираме не само от рак, а и от много други болести, както и независещи от нас обстоятелства. Всички искаме да си видим децата пораснали, че и децата им ако може, ама, на, гаранции няма Grinning Моят съвет е нищо да не си режеш, а да си правиш редовно прегледи сама и да ходиш поне веднъж годишно на лекар за преглед и ехография. Кърменето не знам дали може да те предпази от РМЖ, но ако те влече си кърми LaughingАко искаш трето дете си роди, защото по - голяма радодст от това не знам и не преминавай в дните си в чудене, ще се разболея или не, защото това наистина може да те направи болна без никога в действителност да се разболееш. При нас има момичета и с генетична предразположеност и такива, които не са...Процентно повечето са без, ако това те успокоява..Бъди здрава и се радвай на децата си. В България се изследват всички жени и обременени и не Peace

# 667
Flowers HibiscusFlowers Hibiscus
....аз на 35 се чудя какво да си отрежа, че да съм сигурна, че ще видя децата ми да порастнат. Disappointed
...Има ли изобщо практика в България фамилно обременени жени да  се изследват?
Ей, момиче, разсмя ме... Mr. Green Ти сигурно си в някакъв филм сега, ама да ти кажа - излез от него! Искам да ти припомня, че хората умираме не само от рак, а и от много други болести, както и независещи от нас обстоятелства. Всички искаме да си видим децата пораснали, че и децата им ако може, ама, на, гаранции няма Grinning Моят съвет е нищо да не си режеш, а да си правиш редовно прегледи сама и да ходиш поне веднъж годишно на лекар за преглед и ехография. Кърменето не знам дали може да те предпази от РМЖ, но ако те влече си кърми LaughingАко искаш трето дете си роди, защото по - голяма радодст от това не знам и не преминавай в дните си в чудене, ще се разболея или не, защото това наистина може да те направи болна без никога в действителност да се разболееш. При нас има момичета и с генетична предразположеност и такива, които не са...Процентно повечето са без, ако това те успокоява..Бъди здрава и се радвай на децата си. В България се изследват всички жени и обременени и не Peace

Абсолютно си права, че съм се филмирала! То от толкова четене на проучвания, статистики и статии за профилактична мастектомия, няма как да е иначе. Още повече ми е ясно, че звуча направо смешно и тъпо на фона на този форум... Имах нужда от малко отрезвяване. Благодаря ти много! Flowers Hibiscus

# 668
  • София
Като ми откриха РМЖ и аз се чудех, дали ще доживея децата ми да пораснат.
Взеха, че пораснаха, имам внучки и дай боже скоро и правнучки. Е, ако се пръкне и един правнук няма да е зле. Да нашари женското ми царство  Joy Joy Joy
Аз съм от тия - генетичните, но мастектомията не ми е превантивна и не бих направила такава. Ако трябваше по тая причина да правя ектомии, то трябваше да си извадя един куп органи.
За всяко нещо си има време.

# 669
  • Плевен
Да ви попитам, в какъв срок трябва да подавам документи в ТЕЛК, преди да е свършила химиотерапията, трябва ли да набирам документите от 1стр на темата отсега, или има срок, в който да се изпълни newsm78 Благодаря предварително за отговорите! Hug

# 670
Ели как си, как върви?
Срокове няма. Инфото на 1ва страница е малко остаряло. Аз бях решила, че не ми трябва и минах на ТЕЛК година и половина след операцията. Питай личния лекар, ще ти каже с подробности. Ако не са ти фатални тия пари от пенсията хич не ти трябва да се занимаваш сега. Стой си в къщи на топло и си почивай. Ти доколкото си спомням си млада и нямаш стаж преди 1997 година. Документите за НОИ не са чак толова много - те си имат цялата информация след 1997година. Само сегашния работодател някакви документи ще ти напише, става бързо.
Ако скучаеш Smiley може да прочетеш тук - http://www.noi.bg/forusers/procedures/167-procesotppensii/682-ropp - Ред за отпускане на пенсиите.

# 671
  • Плевен
 Фри, добре съм, на 22,12 ми предстои трета ХТ. Понася ми добре, има, разбира се от всички прелести на червената ХТ- гади ми се няколко дни, отпадналост, болки в костите, за косата да не споменавам  Laughing, но поне и други косми нямам, та да ги мисля Mr. Green Притеснява ме, че са ми лоши вените, боли ме цялата ръка, мажа с хепароид, но от него  ме боли повече newsm78 Наоплаках се, мрън-мрън. Очаквах да съм по-зле, но ще го изтърпя, мисля за бъдещи прически и цветове, за 38 години не съм се боядисвала никога, сега ми е паднало Laughing Притесняваше ме да не изпусна срокове от незнание, сега имам свободно време да вися по институции, да правя изследвания и т.н., а при нас тук ако не си искаш, нищо няма да получиш. Решила съм, ако ми дадат някаква пенсия, да си я заделям за бъдещи изследвания, най-вероятно ще си притичвам до София, та няма и да ми стигнат,но поне е нещо Peace
 Фри, благодаря за интереса Hug

# 672
Мацки, помните ли за СФ колко време минаваше между подаването на документи за винетка и получаването ѝ?

# 673
2 седмици

# 674
  • София
Мацки, помните ли за СФ колко време минаваше между подаването на документи за винетка и получаването ѝ?

Вчера подадох документите (и не ме върнаха за нищо 😄)... Та ми обясниха, че от 2018 има промяна и винетката ще важи от датата на издаването 12 месеца.
Посъветваха ме ако не пътувам да не бързам да си я вземам (март- април да я потърся), ако пътувам- да отида в началото на февруари (настоящата важи до 31.01.2018).
Сега е добре да се подаде, защото няма навалица още (не че 2- ма човека преди мен не ги обслужваха почти час и не ги връщаха да поправят) Simple Smile . Януари става ужас.

Последна редакция: пт, 15 дек 2017, 15:26 от AnyHr

Общи условия

Активация на акаунт