Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 45

• 108 806
  • 729
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Трябва са изчакаш резултат, после онко комисия.

# 91
Здравейте момичета,
на 20.07.2017г. ме оперираха от злокачествено образование на млечна жлеза и отстраниха гърдата ми. При направената хистология се установи инфилтриращ дуктален карценом G2, нямам засегнати лимфни възли. Имунохистохимия -   ER-8; PR-3; HER2-негативен. На онкологичната комисия, химиотерапевката първи ми определи хормонална терапия и в един момент си промени мнението. Предложи ми да направя един курс химиотерапия профилактично. Не ми даде възможност да говорим. Това се смути и потърсих допълнителна информация. Препоръчаха ми да си направя друго изследване- Ки-67. Резултатите от това изследване са - позитивност в около 15% от туморните клетки.  Доцентът, който ми разчита изследването ми обясни, че от научна гледна точка не е необходима химиотерапия. Предстои ми да се явя втори път на комисия и не знам дали ще вземат под внимание това изследване. Въпросът ми е необходима ли е химиотерапия  при такива изследвания?

Последна редакция: пн, 11 сеп 2017, 08:29 от ebn

# 92
Благодаря за новата тема!
Привет на всички, пишещи в темата. Макар че и аз пиша рядко, но ви чета.

АНГЕЛАРИ, радвам се да те "видя" , и че питаш за мен, но повече ще се радвам ако се видим на живо.
Благодаря, добре съм. Вече минаха 9 години от операцията...Никакви лекарства не пия от 2 години. Като Хули ям всичко, което ми се яде. Нося си новите дрехи. Ходя на почивки. Радвам се на децата си...И така...

# 93
  • София
Като Хули,  ?
Ама никоя от вас не се сеща да се обади, та Хули да не ви мисли. Пък ме е страх да се обаждам, защото съм яла дървета, та ...

# 94
Не знам дали е правилно, аз бих приела терапията безрезервно. И химиотерапия и лъчетерапия. без никакви колебания. Вече знам за няколко случая при които са спестили лъчетерапия и завършиха зле. Успех и няма да се плашиш, резултатите ти звучат съвсем добре
На колко години си?

# 95
  • Ænima/Albuquerque
Не знам дали е правилно, аз бих приела терапията безрезервно. И химиотерапия и лъчетерапия. без никакви колебания.

Аз също.

# 96
Не се сърди Хули, теб непрекъснато те следя във Фейсбук. Знам, че всичко е ОК!

За терапиите, аз също съм ЗА!

# 97
Здравейте момичета,
на 21.07.2017г. ме оперираха от злокачествено образование на млечна жлеза и отстраниха гърдата ми. При направената хистология се установи инфилтриращ дуктален карценом G2, нямам засегнати лимфни възли. Имунохистохимия -   ER-8; PR-3; HER2-негативен. На онкологичната комисия, химиотерапевката първи ми определи хормонална терапия и в един момент си промени мнението. Предложи ми да направя един курс химиотерапия профилактично. Не ми даде възможност да говорим. Това се смути и потърсих допълнителна информация. Препоръчаха ми да си направя друго изследване- Ки-67. Резултатите от това изследване са - позитивност в около 15% от туморните клетки.  Доцентът, който ми разчита изследването ми обясни, че от научна гледна точка не е необходима химиотерапия. Предстои ми да се явя втори път на комисия и не знам дали ще вземат под внимание това изследване. Въпросът ми е необходима ли е химиотерапия  при такива изследвания -
На колко години си?  Колко голям беше тумора? Задължително направи още 1-2 консултации за хистологията и да се потвърди поне от още едно място, че лимфните възли наистина са чисти, защото за съжаление се случват и грешки. Къде е правена операцията и хистологията?
Ако лимфните възли са ти чисти и си с мастектомия, а възрастта ти е над 40 -45г много е вероятно наистина да си само за хормонална терапия, но трябва да си 1000% сигурна, че хистологията ти е такава, което означава да я изследваш поне на няколко места без да казваш, какви са резултатите от предишните.
При чисти лимфни възли, махната гърда и такива характеристики на тумора, съмнявам се някой да назначи лъчетерапия.

В интерес на истината и аз бих била най-спокойна да си мина всички процедури и да знам, че съм направила всичко възможно да унищожа всяка злокачествена клетчица ако е останала в организма ми. Но! Всъщност за да е успешно едно лечение всичко е много индивидуално. Ракът не се бори само с терапии, а и със силна имунна система.  За това навсякъде се тръби, че лечението на рак на гърдата е комплексно и индивидуално за всеки.  В някои случаи всички тези терапии носят повече вреди от колкото ползи и за това онколозите трябва да умеят да разграничат кои са тези случаи и да спестяват ненужни терапии и изследвания. Вече има и достатъчно изследвания, които определят до каква степен химиотерапията би била от полза за даден случай.

Последна редакция: нд, 10 сеп 2017, 22:55 от Анонимен

# 98
В отговор :
На колко години си?  Колко голям беше тумора? Задължително направи още 1-2 консултации за хистологията и да се потвърди поне от още едно място, че лимфните възли наистина са чисти, защото за съжаление се случват и грешки. Къде е правена операцията и хистологията?

На 51години съм. Туморът беше 1.5/1.5см. Операцията е правена в Шумен и там хистологията.

# 99
  • В царството на игрите:)
При чисти лимфни възли, махната гърда и такива характеристики на тумора, съмнявам се някой да назначи лъчетерапия.
Да, няма сила, която да ги накара да направят лъче при тези показатели. Аз съм така и се надявам да не съм от онези зле завършили случаи, за които говори Фри.. Rolling Eyes Grinning А аз дори бях с положителен ХЕР.
Иначе и аз съм за пълната програма в лечението. Peace
Най - добре повторението на изследванията да се направи или при доц. Христова или при доц. Поповска в Плевен.

# 100
  • Plovdiv, Bulgaria
Мила ebn, желая ти много вяра и здраве. Това е част от лечението като цяло.
Аз също като другите ти препоръчвам повторна хистология и да приемеш лечението. Конвенциалното лечение обаче върви ръка за ръка с алтернативите. Има много материал за тях. Ще помагаме, ако имаш въпроси.

# 101
В отговор :
На колко години си?  Колко голям беше тумора? Задължително направи още 1-2 консултации за хистологията и да се потвърди поне от още едно място, че лимфните възли наистина са чисти, защото за съжаление се случват и грешки. Къде е правена операцията и хистологията?

На 51години съм. Туморът беше 1.5/1.5см. Операцията е правена в Шумен и там хистологията.

Като големина на тумора според мен малко си на границата и за това се двоумят за химиотерапия за всеки случай. Задължително направи още минимум една хистология на блокчетата, по възможност в София при доц. Христова или доц. Милев, или в Плевен не помня как се казваше патолога там. Не искам да кажа нищо лошо за лекарите в Шумен, разбира се. Нямам впечатление от тях и може да са много добри, но за съжаление се нагледах на грешки при хистологията в големи Софийски болници, та вече съм на принципа няколко пъти мери, веднъж режи. В случая няколко пъти провери, веднъж проведи лечение.
И всичко това не е зле да се свърши максимално скоро, защото е минало доста време от операцията, а нали уж химиотерапия се стартирала максимум до 60 дни след операция.

# 102
Здравейте момичета,
на 20.07.2017г. ме оперираха от злокачествено образование на млечна жлеза и отстраниха гърдата ми. При направената хистология се установи инфилтриращ дуктален карценом G2, нямам засегнати лимфни възли. Имунохистохимия -   ER-8; PR-3; HER2-негативен. На онкологичната комисия, химиотерапевката първи ми определи хормонална терапия и в един момент си промени мнението. Предложи ми да направя един курс химиотерапия профилактично. Не ми даде възможност да говорим. Това се смути и потърсих допълнителна информация. Препоръчаха ми да си направя друго изследване- Ки-67. Резултатите от това изследване са - позитивност в около 15% от туморните клетки.  Доцентът, който ми разчита изследването ми обясни, че от научна гледна точка не е необходима химиотерапия. Предстои ми да се явя втори път на комисия и не знам дали ще вземат под внимание това изследване. Въпросът ми е необходима ли е химиотерапия  при такива изследвания?
И аз имах същите вълнения като теб, при подобни показатели. Чудех се дали да правя химиотерапия. И лекарите не бяха единодушни. След доста консултации и изследвания се стигна до следния извод. След мастектомия, без метастази в лимфни възли, податлив на хормонална терапия рак и Ki-67 под 20%, не е необходима химиотерапия. Достатъчна е само ендокринната.
Подкрепям съветите на другите, които са ти казали да провериш хистологичните резултати на друго място. Твое право е, а според мен си е направо задължително. Можеш да се консултираш и с други онколози, разбира се. Важно е да си спокойна с решението, което ще вземеш. Мисля, че ще вземат предвид изследването на Ki-67.
Лъчетерапия на тумори под 2 см не се прави. Според лъчетерапевтите, с които аз говорих.

Да отбележа все пак, че вероятно щях да направя химиотерапията, ако бяха ми я назначили. Колкото и да съм зле настроена към нея. Не заради опадването на косата, разбира се, а заради съмненията дали не вреди повече, отколкото помага. Както сами знаете обаче, това е строго индивидуално. Зависи от вида и стадия на рака, от здравословното състояние на човека и от още куп фактори, за оценяването на които хората учат в университет и специализират с години Simple Smile.

Последна редакция: пн, 11 сеп 2017, 15:53 от beat@

# 103
...........
Лъчетерапия на тумори под 2 см не се прави. Според лъчетерапевтите, с които аз говорих.
..............
Това изглежда не е вярно. На мен ми правиха.

# 104
  • София
И на мен, и то след всеки рецидив.

Общи условия

Активация на акаунт