Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 45

• 108 874
  • 729
  •   1
Отговори
# 120
# 121
Ако не искаш да си обезобразена и да си поставиш импланти ми пиши.

# 122
Здравейте! На майка ми направиха мастектомия преди три години - Т1Н1М0 /метастази в един лимфен възел/ инвазивен дуактален карцином 15 мм., HER 2 отрицателен. Лъчетерапия, "лека" ХТ и тамоксифен. След лъчето, белите дробове са зле. Кашля непрекъснато, разви астма, нощно време трудно спи. Зимните месеци е ужас. Зимата на 2017г., откриха лезия - оказа се киста. Контролен преглед през юни месец - всичко е наред. На 4 септември - бучка около 30 мм., по думи на наблюдаващия хирург, в другата гърда... Кръвните резултати перфектни, ТМ - около 10 U/ml. На 12.09 я оперираха без да се направи биопсия, дори не са й казали какво са видели на мамографа, нито на рентгеновите снимки. Отрязаха и другата гърда... "Нещото" било с големината на "една шепа"..... Възможно ли е това да не го видят на мамографа? Как от 3 см, става "една шепа"? Сега чакаме резултати от хистология и имунохистохимия. Да не говоря какви усилия струва докторите да дадат информация относно изследвания, нищо не се обяснява на пациентите, отношението е потресаващо лошо. Въпросът ми е, възможно ли е да изискам повторна хистология на "материала" и как да сме сигурни, че ще ни дадат същия "материал"?

# 123
  • В царството на игрите:)
Днес получих тежката диагноза- рак на гърдата...Предстои ми да избера лекар в Плевен или София, който да я направи, ще помоля ако имате възможност, да ми препоръчате Peace Ако може да ми обясните и какво да очаквам, ще съм благодарна  Hug
Аз винаги ще ти препоръчам д-р Николай Марков от Онкологията. Много добър специалист.
Желая ти кураж и вяра. Всичко отминава, колкото и невъзможно да ти се вижда в момента.
Пиши, ако имаш въпроси. Peace

# 124
Здравейте! Може ли да се включа и аз към групата! Много ми е притеснено.
На 52 г. съм бе фамилна обремененост. Оперираха ме м. Юли в Онкологията в София - тумор 1,5/1 см, квадрантектомия. Т1N0M0 - без разсейки и т.н. До тук всичко добре, имам и протокол от онкокомисия с предписания за лъчетерапия и ендокринна терапия. Почти завършвам лъчетерапията - имам още 2 облъчвания. Нямам оплаквания. Но една позната от болницата ме посъветва да настоявам за изследването Ki67 - направих го и днес взех резултата - Ki-67 30%. Изследването е направено от доц. Милев, който настоятелно ме посъветва да отида отново на онкокомисия и да направя химиотерапия, защото това означавало бързо делене на туморните клетки и химиотерапията била много важна. Е това ми дойде в повече. Освен това се оказа, че туморът бил G 2-3 , което означавало силно агресивен рак.
Иначе HER2 e 1(+) - отрицателна реакция,
ER - 50% шанс за терапевтичен отговор, но пък отдолу пише "рецептор към Естрадиол - отр."
PR - минимален (до 20%) шанс за терапевтичен отговор - Рецептор към Прогестерон - 10 фм.
Питах доц. Милев - той ми обясни че това били изследвания по два различни метода и затова имало такова несъответствие. Но пък тогава защо ги пишат и двете в епикризата? Изобщо напълно се обърках. Някак си вярвах че с операцията и почти приключилата лъчетерапия ситуацията е овладяна, но уви.
Сега не знам накъде и какво да правя.

# 125
Само да вметна, че с Божията помощ карам девето година от диагнозата. G-то ми е 3, ХЕРа ми е положителен. По мое време Ki-67 не се правеше и до ден днешен не го знам какъв е. Rolling Eyes Преди две три години, с надеждата, че може да е нисък и да се поуспокоя попитах един лекар дали да си го направя и той ми каза, че положителен хер, какъвто и да  е Ki-67 ракът ми Е агресивен, така, че нямало смисъл след толкова време и т.н. Умряха ми надеждите нещо по моя тумор да не е толкова агресивно Mr. Green
Защо пиша това? Пиша го, за да не се стряскате толкова от изследвания, защото те водят до само до статистически изводи, а вашият случай си е ваш. Разбира се, че можеш да направиш консултация след това изследване с онкокомисия, за да реши дали да не преразгледа решението си. Аз съм ЗА химиотерапията и за кардиналните решения по принцип - кардинални операции, махане на всички ЛВ, химия и всичко, което се пада  в борбата с тази гадинка - по домова книга Mr. Green
Тук има съфорумки и с по - висок Ki-67

# 126
Ира, това тройно негативен резултат ли е -- и ХЕРа и ЕР и ПР са все негативни?
Аз лично не виждам никакво противоречие, в това което си написала като резултати.
Аз бих послушала лекаря, на който имам доверие и то бързо.
успех Simple Smile

# 127
ER - 50% шанс за терапевтичен отговор, но пък отдолу пише "рецептор към Естрадиол - отр."
PR - минимален (до 20%) шанс за терапевтичен отговор - Рецептор към Прогестерон - 10 фм.
Няма противоречие. Но 50 % шанс за терапевтичен отговор се води положителен резултат и подлежи на хормонална терапия.

# 128
това не зависи ли от конкретната лаборатория?

# 129
Здравейте! Може ли да се включа и аз към групата! Много ми е притеснено.
На 52 г. съм бе фамилна обремененост. Оперираха ме м. Юли в Онкологията в София - тумор 1,5/1 см, квадрантектомия. Т1N0M0 - без разсейки и т.н. До тук всичко добре, имам и протокол от онкокомисия с предписания за лъчетерапия и ендокринна терапия. Почти завършвам лъчетерапията - имам още 2 облъчвания. Нямам оплаквания. Но една позната от болницата ме посъветва да настоявам за изследването Ki67 - направих го и днес взех резултата - Ki-67 30%. Изследването е направено от доц. Милев, който настоятелно ме посъветва да отида отново на онкокомисия и да направя химиотерапия, защото това означавало бързо делене на туморните клетки и химиотерапията била много важна. Е това ми дойде в повече. Освен това се оказа, че туморът бил G 2-3 , което означавало силно агресивен рак.
Иначе HER2 e 1(+) - отрицателна реакция,
Питах доц. Милев - той ми обясни че това били изследвания по два различни метода и затова имало такова несъответствие. Но пък тогава защо ги пишат и двете в епикризата? Изобщо напълно се обърках. Някак си вярвах че с операцията и почти приключилата лъчетерапия ситуацията е овладяна, но уви.
Сега не знам накъде и какво да правя.

Аз съм същия случай - операция в Онкологията  с хормонозависим тумор  и ки 67 изследвано от Милев 35%, който също настоятелно ме посъветва да правя химиотерапия. От комисията имах назначена само лъчетерспия  и хормонотерапия. Започна се едно ходене по мъките и след лъчетерапията  започнах химиотерапия. Изследвах ки67 и при проф Христова и в Траснсхеликс. Стойностите бяха още по-еисоки. Момичета, по време на химиотерапия прави ли се туморен маркер? Лъчетерапевта ми каза, че не се прави по време на терапия,  тъй като давал фалшиви резултати, а чета в интернет, че по време на терапия се прави, за да се види дали има ефект. Пуснах си туморен маркер след втората химиотерапия и съм много притеснена, стойността е 26,32 при граница 25. Досега никога не е бил повече от 14,4. Чак ме е яд на мен, че си правя своеволия. Моля, ако е имал някой такъв проблем, да ми пише.

# 130
  • София
Я не се вкарвайте във филми.
Четете, четете , ами не четете.
Колкото повече четете, толкова повече ще се стресирате,  а това не е полезно.
Следвайте съвета на лекарите, повярвайте им и всичко ще е наред.
За последен път ще кажа - аз съм с хормонозависим тумор, ХЕР 3 +, правя периодично рецидиви, съответно и периодично химии, лъчета и хормони. И кво ? 25 години живея и мисля, че имам още време.
Я вдигнете високо красивите си главички
Яжте, пийте каквото си искате, носете си новите, пък и старите дрешки и не си мислете, че сте различни от всички кифли, дето показват по медиите.
 newsm51

# 131
  • София
Radka_42, моят туморен маркер се покачваше непрекъснато по време на химиотерапия, мина над гранични стойности, след 2-3 месеца влезе в граници.

# 132
Момичета да потърся съвет, защото тук повечето сте с опит.Снощи се обади моя позната с която, се оперирахме заедно преди три години и след химии, лъче и т.н от две години и 3 месеца сме на хормонална терапия.Та при последния преглед нейната онколожка й казала, че трябва да се яви на онкокомисия, за да й бъде сменен хормона, който приема, защото той се сменял на две години.Тези , които сте минали по този път , има ли такова нещо, не трябва ли лекарите при които ходим да инициират това.Ще бъда много благодарна ако имате отговор на въпроса.Приятен уикенд.

# 133
Момичета да потърся съвет, защото тук повечето сте с опит.Снощи се обади моя позната с която, се оперирахме заедно преди три години и след химии, лъче и т.н от две години и 3 месеца сме на хормонална терапия.Та при последния преглед нейната онколожка й казала, че трябва да се яви на онкокомисия, за да й бъде сменен хормона, който приема, защото той се сменял на две години.Тези , които сте минали по този път , има ли такова нещо, не трябва ли лекарите при които ходим да инициират това.Ще бъда много благодарна ако имате отговор на въпроса.Приятен уикенд.
При мен също постъпиха така. След две години Нолвадекс ми го смениха с Аремидекс за следващите три години. Тогава, обаче казаха, че това е още една предпазна мярка заради хера ми. На моя приятелка също и го смениха след 2 години.

# 134
Момичета,помагайте - какви добавки приемате , че положението.при майка - зле- малко хапва, няма сили, няма апетит, нервна .
Четох за натанал, селен, коензим ? Имате ли мнение по.тези таблетки ? Бирена мая подходяща ли е за прием ?

Общи условия

Активация на акаунт