Тромбофилия - тема №4

• 77 827
  • 747
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Смърфче, високорисковите фактори (първите две) са нормални, което е супер.

Имаш хомозиготна мутация по MTHFR C677T - това, освен че е цял дефектен ген по тромбофилен фактор, означава че имаш намалено усвояване на витамините от група Б и трябва да приемаш метилираните им форми - метилфолат / Неофолик Мета вместо синтетична фолиева киселина за Б9, и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12. Трябва да следиш нивата на тези витамини преди и по време на бременност. Пък и по принцип.

Освен това имаш две хетерозиготни мутации (хетерозигот означава че едната половина на гена е нормална, а другата е дефектна).

Цялото това нещо предполага да си на терапия с НМХ (Клексан, Фраксипарин) по време на бременност. Отиди при Русев на консултация.

# 676
Здравейте момичета . Бременна съм в 6г.с след инвитро . Имам 4G/4G мутация и съм на назначена от доц.Русев терапия Фраксипарин 0,4 и Аспирин Протект през ден . От близо седмица се появи кървене , което в началото бе доста обилно , бях на преглед , оказа се че всичко е наред , даже се чу пулс . През това време по мое усмотрение бях спряла и двете , кървенето почти отшумя .Успях да се свържа с доцента , каза ми да започвам отново инжекциите без аспирина . Вчера си сложих една и днес зацапването се засили отново . Не знам вече какво да правя Sad

# 677
  • Harmanli, Bulgaria
Здравейте момичета . Бременна съм в 6г.с след инвитро . Имам 4G/4G мутация и съм на назначена от доц.Русев терапия Фраксипарин 0,4 и Аспирин Протект през ден . От близо седмица се появи кървене , което в началото бе доста обилно , бях на преглед , оказа се че всичко е наред , даже се чу пулс . През това време по мое усмотрение бях спряла и двете , кървенето почти отшумя .Успях да се свържа с доцента , каза ми да започвам отново инжекциите без аспирина . Вчера си сложих една и днес зацапването се засили отново . Не знам вече какво да правя Sad

АГ-то какво казва за фраксито за дозата? Може да ти го намалят на 0.3 Но и на гинеколога мнението е важно

# 678
Здравейте момичета,на 8.0.2018г ми направиха абразио,ембриона беше спрял да се развива,така и не чухме сърчице.Имам направен ДНК анализ и назначен тогава Фраксипарин 0,4 и аспирин протект от Аг-то.
Ако може да ми помогнете с разчитането,че тези лекари нищо не ми казаха тогава и се чудя дали изобщо ще успеем да имаме дете с тези резултати.

# 679
Разбира се ,4е ще имате ,не  се натъжавай . Дели  вклю4и се !

# 680
  • София
С правилната терапия ще успеете. Направи консултация с хематолог или поне имунолог.

# 681
По въпроса за кървенето на мене са ми казвали спираш терапия до един 4ист ден и после продължаваш .Но аз съм от ниско рисковите  мутации . Знам още 4е терапията при високо рисковите ,каквито са първите две не се спира въпреки кървенето . Консултирай се пак с Русев .

# 682
Здравейте отново момичета!
 Имам въпросче към тези от вас, които имат дефицин на вит. Д.
Наскоро във форума някой беше публикувал статия за това колко е важно приемането на Вит.Д в комбинация с вит.К. Също така пишеше, че от своя страна вит.К е с коагулиращ ефект и не се препоръгва при тромбофилия.
Как приемате в крайна сметка Вит. Д?

# 683
  • София
Мона Фонг, витамин Д си го капя на езика. Момичетата съветват да се взема с нещо мазно. Относно витамин К - не приемам като добавка. Все пак достатъчно витамини приемаме и с храната.

Сладурче, аз твоите изследвания не ги ли коментирах някъде?
Ще имаш дете, спокойно.
Бих ти препоръчала да се консултираш с имунолог и/или хематолог. Препоръчвам Русев - виж първа страница на темата.
Трябва също така да следиш нивата на витамините от група Б и да приемаш метилираните им форми - фолат /Неофолик Мета вместо синтетична фолиева киселина за Б9, и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12.

1852 - трябва да те види АГ, който разбира от тромбофилии, и да прецени от какво е кървенето и какво да правиш. Чуй се отново с Русев. За следене на бременност той праща при Сигридов.
Друг вариант - Ширин преди няколко поста беше препоръчала тандем АГ (Илиев) + съдов специалист (проф. Станева) в Токуда, при които тя се е следила.

# 684
Мона Фонг, витамин Д си го капя на езика. Момичетата съветват да се взема с нещо мазно. Относно витамин К - не приемам като добавка. Все пак достатъчно витамини приемаме и с храната.

Сладурче, аз твоите изследвания не ги ли коментирах някъде?
Ще имаш дете, спокойно.
Бих ти препоръчала да се консултираш с имунолог и/или хематолог. Препоръчвам Русев - виж първа страница на темата.
Трябва също така да следиш нивата на витамините от група Б и да приемаш метилираните им форми - фолат /Неофолик Мета вместо синтетична фолиева киселина за Б9, и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12.

1852 - трябва да те види АГ, който разбира от тромбофилии, и да прецени от какво е кървенето и какво да правиш. Чуй се отново с Русев. За следене на бременност той праща при Сигридов.
Друг вариант - Ширин преди няколко поста беше препоръчала тандем АГ (Илиев) + съдов специалист (проф. Станева) в Токуда, при които тя се е следила.
Дели това не съм го качвала до сега,само знам,че не усвоявам обикновената фолиева киселина,пия Топ фолат и Фемибион.В понеделник ще си пусна изследвания за желязо и  Homa тест.

# 685
  • София
Сладурче, топ фолат е подходящ за твоите мутации (хетерозигот в MTHFR и хомозигот в MTRR), но Фемибион е противопоказен - съдържа синтетична фолиева киселина и синтетичен Б12, които с твоите мутации не можеш да усвояваш, а те се натрупват в организма и могат да станат токсични. Трябва да приемаш само метилирани форми на Б9 и Б12. Виж на първа страница на темата - за всяка мутация има линк за повече информация.

Всичките ти мутации като съвкупност предразполагат към повишено кръвосъсирване при рискови ситуации - бременност, залежаване, отворена операция, счупване на крайник - което може да се компенсира с терапия с НМХ (Клексан, Фраксипарин). Затова след +тест (или след трансфер) трябва да си на терапия и да се следи стриктно кръвотока към плода. Нищо страшно няма, просто трябва да си знаеш и да внимаваш при следваща бременност.
Стискам палци следващия път да е успешен.

# 686
Сладурче, топ фолат е подходящ за твоите мутации (хетерозигот в MTHFR и хомозигот в MTRR), но Фемибион е противопоказен - съдържа синтетична фолиева киселина и синтетичен Б12, които с твоите мутации не можеш да усвояваш, а те се натрупват в организма и могат да станат токсични. Трябва да приемаш само метилирани форми на Б9 и Б12. Виж на първа страница на темата - за всяка мутация има линк за повече информация.

Всичките ти мутации като съвкупност предразполагат към повишено кръвосъсирване при рискови ситуации - бременност, залежаване, отворена операция, счупване на крайник - което може да се компенсира с терапия с НМХ (Клексан, Фраксипарин). Затова след +тест (или след трансфер) трябва да си на терапия и да се следи стриктно кръвотока към плода. Нищо страшно няма, просто трябва да си знаеш и да внимаваш при следваща бременност.
Стискам палци следващия път да е успешен.
Дели много ти благодаря
 за отделеното внимание♥️♥️♥️
Ще видя да се консултирам и с лекар.
Дай Боже другия път до края

# 687
  • София
Здравейте, вписвам се и аз при вас, след мисед (спряла сърдечна дейност), абразио в средата на 8 г.с. и съответно направени изследвания след него, включително днк анализ на ембриона.

При ембриона всичко е ок, макар да няма правени изследвания с микроделеции и пр., на първо четене няма хромозомни аномалии.

Изследванията за тромбофилия обаче не са толкова ок.

sladur4e7, с теб сме с еднакви "отклонения".

На мен следящия ме лекар (бременността беше ин витро) ми каза, че като цяло лекарите не отдават спирането на развитието на тромбофилията, а на генетични грешки. Но все пак да си направя консултация с Паскалева (вече бях записала час) и ако тя прецени, да мина на терапия при следваща бременност.

# 688
Ако ембриона няма хромозомни аномалии,  за какви генетични грешки става въпрос тогава.

# 689
  • София
Ако ембриона няма хромозомни аномалии,  за какви генетични грешки става въпрос тогава.

Ами реално при ДНК анализа се изследва за най-честите анеуплоидии. Има обаче и т. нар. микроделеции, които са предмет на по-задълбочен анализ, който в общия случай не се прави при един-два аборта. Излиза доста скъп може би, не съм толкова запозната. А има и по-редки хромозомни аномалии, и те са доста видове, които също не се изследват, отново по същата причина.

Генетика на Геника ми каза, че според него няма нужда да правим кариотип нито на мен, нито на партньора.

Ето го анализа, можеш да прочетеш забележките, дано са полезни за някого.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт