Тромбофилия - тема №4

• 78 035
  • 747
  •   1
Отговори
# 390
Благодаря ви, момичета! Успех в борбата!

# 391
Включвам се отново, за да споделя малко опит. Всъщност, нищо ново за вас, но поне за статистиката.
Вчера се конслутирах с доцент Русев

Трябва да спра всякаква фолиева к-на вкл. и мета за около месец, за да се поизчистя лека-полека, защото  съм натрупала твърде много такава, която не мога да усвоя.
Витамин Д ми е много ниско и започнах по 10 капки на ден. След месец трябва да го изследвам отново, без да спирам приема му.
Витамин Б12 - по една таблетка мета форма от 1000 мг през ден. След месец трябва да изследвам и него, но задължително след 7-дневна пауза в приема.

И Д, и Б12 ще ги взимам и по време на бременност (дано да стигна до такава Simple Smile), като допълнително ще уточни дозировката на базата на стойностите във времето.
Б12 дори си остава за цял живот, но ще е по една таблетка през 3-4 дни (заради по-ниското ми усвояване)

При мен по план трябваше да има трансфер след седмица (затова и бързах да се кунсултирам), но доцент Русев е категоричен, че е добре да го отложа за следващия месец най-вече заради прекомерното количество на фолат в организма ми, което вече е токсично, и допълнително заради ниския Витамин Д.
Пусна ми и още две ДНК изследвания в тяхната лаборатория - NK и TLA (ако правилно съм запомнила). Те двете + консултацията ми струваха 230 лева.
Той ще ми изпрати резултатите по имейла и ще ме консултира по телефона. Поне така се разбрахме. Само пропуснах да питам след колко дни ще станат резултатите, но нищо.

Доцент Русев наистина е много мил, спокоен и търпелив лекар - нещо, което си е екзотика напоследък.

Delisardeli си е половин специалист направо. Общо взето, каквото ми каза тя, това ми каза и докторът Simple Smile

Прекрасен ден на всички Simple Smile Nature High Brightness

Последна редакция: ср, 31 яну 2018, 08:03 от Sirmaa

# 392
  • пазарджик

Какво мислите за моя резултат.Не приемам б 12,сега съм 5 месец бременна.Ще го коментирам и с аг др.седмица.Хетерозигот съм по усвояването на фк.Пия витамини фемибион 2 в които има б 12 ,но е цианокобаламин.

# 393
Това ниво на фолата ще влезе в норма за една седмица спреш ли го, а забременееш ли ще слезе много бързо до долна граница.

Последна редакция: ср, 31 яну 2018, 21:40 от Анонимен

# 394
Sirma, да ти кажа относно холата не разбирам защо ти е токсичен в организма. Нали приемаш метилфолат, как таа ще ти е токсичен и не то усвояваш. Аз имам неусвояване на витамините от група Б, приемам неохолик мета вече повече от година, без да съм бременна, стойностите на фоат в кръмта ми са 46.34 при референтни 10.4-42.40. Значи ли това, че по- високите стойности са токсични? Да спирам ли приема на фолиева за известно време?

# 395
  • София
gerda1, не е сигурно, до организъм си е предполагам. Аз също не усвоявам фолиева, приемах само метилирана дълго време и при контрола бях с показатели като на Sirmaa - не ме хващаха горните граници. Спрях изцяло всичко и след около 2 месеца на контрола го бях "свалила" до горната граница. Да не забравяме, че и с храната се приемат витамини и когато не ги усвояваме те се натрупват. Същата работа съм и с Б12 - все съм над горна граница, а там никога не съм приемала допълнително витамин. Просто ям много храни, богати на Б12 и явно си се натрупва... Надявам се, че при тези колосални количества в кръвта ми, все нещо се усвоява и стига и до клетките... Simple Smile

# 396
Sirma, да ти кажа относно холата не разбирам защо ти е токсичен в организма. Нали приемаш метилфолат, как таа ще ти е токсичен и не то усвояваш. Аз имам неусвояване на витамините от група Б, приемам неохолик мета вече повече от година, без да съм бременна, стойностите на фоат в кръмта ми са 46.34 при референтни 10.4-42.40. Значи ли това, че по- високите стойности са токсични? Да спирам ли приема на фолиева за известно време?
Не, не. Аз преди седмица разбрах, че не усвоявам напълно фолиева киселина и спокойно си пиех такава през последните месеци, та дори от ноември и в двойна доза. Затова се е получило такова натрупване при мен.  При прием на мета не би трябвало да има проблеми. Но може би все пак трябва да се консултираш със специалист при високи стойности. Не знам.

# 397
Като е висока фолиевата ме караха да изследвам и хомоцистеин. Добре, че не беше висок, че той правел тромби.

# 398
  • София
Като е висока фолиевата ме караха да изследвам и хомоцистеин. Добре, че не беше висок, че той правел тромби.
Зависимостта фолиева/В12 и хомоцистеин е обратна - ниски нива на В12 и фолиева - високи нива на хомоцистеин.
Хомоцистеина се сваля с прием на В12 и фолиева

# 399
Декември месец пак искаха да ми изследват хомоцистеин, но ми се размина.
Бил много специфично изследване и проф. Паскалева държеше да се прави в Александровска болница в лабораторията, защото там веднага след като вземели крэвта го изследвали. И може би и за  Централата на Цибалаб важеше това.

# 400
Зависимостта фолиева/В12 и хомоцистеин е обратна - ниски нива на В12 и фолиева - високи нива на хомоцистеин.
Хомоцистеина се сваля с прием на В12 и фолиева

Изключително полезна информация. Нандин, верно ли е това, че при стойности над референтни, фолатът става токсичен, и трябва да се спре за известно време, при условие, че се приема само и единствено метилирана форма?

# 401
  • София
по принцип не е добре,  за което и да е изследване да е над горна граница, аз лично не бих спирала фолиевата (при планове за бебе), но бих я намалила (например през ден). А при бременност, с 1 таблетка дневно, трудно би се предозирал човек (бебето си “смуче”).
А и нивата на фолиева в серум, бързо се повлияват, особено в посока на долу Simple Smile

# 402
Блатодаря много. Б 12 ми е 568 pmol/L при реф. 145-568. Добре е да е около 1000, доколкото разбрах. Добре ли би било да вдигна малко преди бременността, с прием на 1 т.дневно от 1000 мг.?
Уж Б12 неможело да се предозира, понеже е водоразтворим.

# 403
  • София
Блатодаря много. Б 12 ми е 568 pmol/L при реф. 145-568. Добре е да е около 1000, доколкото разбрах. Добре ли би било да вдигна малко преди бременността, с прием на 1 т.дневно от 1000 мг.?
Уж Б12 неможело да се предозира, понеже е водоразтворим.
Това в какво се разтваря едно вещество, няма отношение към натрупването и предозирането!!!
Единствения витамин кой не може да се предозира е вит. С.
Високите стойности на В12 са също толкова опасни, колкото и ниските.
Има референтни стойности и тези на пациента трябва да са “вътре”.
Всякакви твърдения, че нивата на дадено вещество (в случая В12) трябва да са 2 пъти по-високи от горната референтна стойност не са верни.
Референтните стойности са тези, които при нормални обстоятлства, спокойно могат за бъдат поддържани само с храни, без допълен прием на добавки. Е няма как само с храни да стигнеш стойност 1000....

# 404
  • пазарджик
Срока на годност който е посочен върху фраксипарина птедполагам е до края на месеца.Примерно 02/2018 мога ли  да ползвам до края на февруари?

Общи условия

Активация на акаунт