Да родиш на 16

• 95 353
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 765
Изобщо не вярвам, че темата е реална, което не значи, че такива случаи няма. Така че авторката си получи каквото искаше от темата и вече не става дума за нея а по принцип как се реагира в такава ситуация.

Реагира се различно. И всяка ситуация е различна.

# 766
  • София
Младите майки са с гаден живот, ако не са подкрепени от своите майки (и бащи). Ако бабата непрестанно внушава на младата майка как си съсипва живота, как я гледат хората и всякакви екстри от сорта, то младата майка е жива загинала. Няма как да си безпозощен зависим, ако родителите ти са на твоя страна и те подкрепят. Дори да не е особено цъфнало и вързало финансовото състояние, моралната подкрепа е основното, тя дава сила на всяко дете, независимо от възрастта му, ако ще на 50 да е и вече да има свои деца, да се изправи и да се справи с трудностите. При равни други условия, при едни подкрепящи родиттели, младата майка съвсем спокойно може да си изгради живота. Младите майки изпадат в зависимост от чужди хора, когато не са подкрепени от собствените си.

# 767

Не е въпросът дали те ще приемат или не, на кого му дреме за тях. Въпросът е, ако се случи въпреки средата и манталитета дъщеря ти да се срещне с някой с подобни разбирания и да бъде привлечена от него, че ще бъде наранена и отритната тя. Още маса народ не е надскочил старовремските разбирания. Съвсем наскоро имаше подобна тема тук, за жена с дете от предишна връзка, която майката на сегашния й приятел не приемаше заради детето. Всеки говори и мисли най-доброто на детето си, но понякога нещата не стават така, както ни се иска.

И какво като майката на приятеля не я приема? Извинявай, но аз съм в късните си 40 години и когато аз бях на 20 това нямаше значение, а се оказва че сега има? Основната ти идея е, че "телето" ще е пасив за дъщерята, което за мен е отживелица достойна за турски сериал.
Разбирам, че не изразяваш собствени виждания, а се притесняваш от чужди такива, но това което исках да кажа е, че ако има изобщо такива хора, би било радост децата ни да не бъдат приети от тях по една или  друга причина.

За мен недостатъкът на раждането в тийнейджърска възраст е, че родителите няма да са точно родители и че ще се наложи бабите и дядовците да играят тази роля, което в крайна сметка не е добре за детето. Най-добре такива неща изобщо да не се случват и те се случват наистина рядко. Включих се в темата, защото забелязах, че голяма част от пишещите майки в нея смятат заплахата за най-надеждното и правилно противозачатъчно средство.

# 768
Младите майки са с гаден живот, ако не са подкрепени от своите майки (и бащи). Ако бабата непрестанно внушава на младата майка как си съсипва живота, как я гледат хората и всякакви екстри от сорта, то младата майка е жива загинала. ......
Голям залък лапни , голяма дума не казвай!
Никой никога не знае какво ще му поднесе утрото.
Хората остават без работа , разболяват се, фалира им бизнеса и остават дори без дом  , умират...
Има неща ,които не се случват както са ги обещали и не защото са несериозни.
Миналата есен здрава права жена съм за една бройка един дядо да ме размаже с колата си. Всичко стана за част от секундата.

# 769
Младите майки са с гаден живот, ако не са подкрепени от своите майки (и бащи). Ако бабата непрестанно внушава на младата майка как си съсипва живота, как я гледат хората и всякакви екстри от сорта, то младата майка е жива загинала. Няма как да си безпозощен зависим, ако родителите ти са на твоя страна и те подкрепят. Дори да не е особено цъфнало и вързало финансовото състояние, моралната подкрепа е основното, тя дава сила на всяко дете, независимо от възрастта му, ако ще на 50 да е и вече да има свои деца, да се изправи и да се справи с трудностите. При равни други условия, при едни подкрепящи родиттели, младата майка съвсем спокойно може да си изгради живота. Младите майки изпадат в зависимост от чужди хора, когато не са подкрепени от собствените си.

Анди, позицията ти, като такава си е ОК, но е в пълно разминаване с други твои позици, като например, колко е важно да не работии майката, за да е до децата си, колко за важни извънкласните занимания, частните уроци и влизането в елитна гимназия.
Ами това дете няма да има нищо от това с майка ученичка. Как ли ще се почувства майка му, ако прочете някои други твои постове, в които твърдиш, че без тези екстри, нищо не става?

# 770
Ами това дете няма да има нищо от това с майка ученичка. Как ли ще се почувства майка му, ако прочете някои други твои постове, в които твърдиш, че без тези екстри, нищо не става?

Е тя майката няма да е вече ученичка, когато детето ѝ тръгне на училище.
Аз на 20 имах много повече енергия за гледане на бебе, отколкото на 30. Сигурно и притеснения по-малко съм имала поради невежество, от което се получи в общи линии лесно гледане на бебе, комбинирано със следване в университет при мъж, който 9 от 12 месеца беше по морета и пристанища.
С горното не агитирам за ранно раждане, но не е чудо невиждано и съсипващо. Несъмнено обаче е разочароващо за родителите.

# 771

Аз на 20 имах много повече енергия за гледане на бебе, отколкото на 30.
А едни свободни 1000лв за курс по английски намираха ли се?
А едни 700-1500за шини?
А пари за спорт (такси ,екипи...)?
А за частни уроци?
Дрешките и обущетата не ги броим , пътуванията , ваканциите , паритата за рожденден, подаръци за РД на приятелките.....
Няма как само с обич. Трябват и пари.

# 772
  • Насред хаоса

Разбирам, че не изразяваш собствени виждания, а се притесняваш от чужди такива, но това което исках да кажа е, че ако има изобщо такива хора, би било радост децата ни да не бъдат приети от тях по една или  друга причина.

Спор няма. Вероятно не се изразявам, както трябва, но мисълта ми е, че в такива случаи не е от значение какво биха казали разни подобни и дали биха приели децата ни, а това, че подобно нещо би накарало евентуално децата ни да страдат, ако случайно влязат в живота му. Това е в основата на всичко, което казах досега. Никога не съм смятала жени, а и мъже с деца от предишни връзки за нещо по-долно от останалите, нито децата им за пречка, но все още ги има много такива, за които това не е ок и за тях е добре техните деца да стоят далеч от първите. Най-общо казано, в такава ситуация човек, поне според мен, би мислил за детето си и живота му занапред, как ще се чувства то, какви хора ще влязат в живота му и дали ще му е лесно. Не мнението и вижданията на разни изостанали, които ще говорят и ще сочат и какво щели да кажат.

# 773

Е тя майката няма да е вече ученичка, когато детето ѝ тръгне на училище.
Аз на 20 имах много повече енергия за гледане на бебе, отколкото на 30. Сигурно и притеснения по-малко съм имала поради невежество, от което се получи в общи линии лесно гледане на бебе, комбинирано със следване в университет при мъж, който 9 от 12 месеца беше по морета и пристанища.
С горното не агитирам за ранно раждане, но не е чудо невиждано и съсипващо. Несъмнено обаче е разочароващо за родителите.

Чек, за енергията съм съгласна, но ти си била финансово обезпечена. В огромен процент, раждащите 16 годишни, не са, а и в почти такъв процент и родителите им не са.

# 774

А едни 700-1500за шини?
А за частни уроци?
Дрешките и обущетата не ги броим , пътуванията , ваканциите , паритата за рожденден, подаръци за РД на приятелките.....
на 20 може и да не е имала, но на 27, когато част от гореизброените стават нужни, най-вероятно е имала.
на бебе частни уроци и професионални екипи не му трябват. мисля, че и партита за рд и подаръци-изгъзици също няма да го направят най-щастливото дете на света.
в първите си 5 години за мен детето е доста икономично същество, ако няма здравословни проблеми. раздуването на разходите е изцяло по волята на родителите.

# 775

А едни 700-1500за шини?
А за частни уроци?
Т`ва още преди да му излезнат зъбките ли, mamamari??
Английски от колко месечна възраст трябва да го предвидим и може ли да не е 1000лв!? Нищожно малко ми се видят.
И частните уроци задължително, разбира се? Че кой е оцелял и то с акъл  без тях!? Колко хилядарки там са нужни, като имаме предвид, че не е един английски `се пак!? Grin  За български език иде реч, пък той сложен за разбиране и ползване. За българския от яслата, за математика от детската градина...
Партита за РД!? Дума и лаф да не ста`а, ще ги броим, mamamari! По една репетиция за сватбата годишно ако няма, няма да порасне и детето. Laughing
...

# 776

А едни 700-1500за шини?
А за частни уроци?

За щастие, когато ти се роди бебе, никой не ти изисква да имаш накуп парите за всичко от чорапки и количка до тийн уроци и такси за университет. Точно до петата година общо взето трябват главно сили и нерви. Не че не виждам как се правят рождени дни за по 3 хил. лева, но това вече е само по желание.

# 777
  • Пловдив

А едни 700-1500за шини?
А за частни уроци?

Че и сега не ми се намират. И на курс за 1000 лв и то по английски няма да ходи. И какво? да взема да се гръмна ли?
Ей, много сте важни с тия пари.

# 778
Владеенето на чужд език в днешно време не е ...изгъзица. Започва се от 5 но не по-късно от 7.Нуждата от спорт е пряко свързана с визията ,здравето и самочувствието  на детето. Ако всичките му приятелчета се събират  за РД  ,дали пък вашето ще е щастливо от факта че не стигат едни 20-30 лв за подарък че да иде и то?
И АКО е родено на 16  на 21 вече ще има нужда от всичко изброено и няма как да го замразите във фризера докато станете на 27 за да можете да си ги позволите.
Да гадните омразни пари наистина са нужни защото с тях се купува всичко онова което не е обич и гушкане.
На никой от нас не ни харесва ,но нека не се лъжем че се получава без тях.

# 779
Моля-моля, БГ-Мамата не взима шини за 1500 лева. Бг-Мамата дава 7 хил. лв. за най-напредничавите системи от брекети. По-евтино лечение е обида за БГ-Мамата.

Между другото, доста учили, драпали и работили също не разполагат с такива пари, не и за повече от 1 дете в най-добрия случай.

И откога детските РД станах с такса-вход? С подарък за 10 лева не може ли да се мине?

Колкото до чуждия език, малко е смешно, защото днес има толкова много гъвкави ресурси, че да се вбиеш в един чудодеен курс за 1000 лева си е простотия. Може да минеш с учител у дома за 10-15 лева на седмица, а в останалото време има интернет, филмчета, книги- не е като едно време английският да е корекомска стока и да е достъпен само за богоизбрани.

Общи условия

Активация на акаунт