Да родиш на 16

• 95 277
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 270
  • град-държава
Ами аз имам дъщеря и никое чекнене няма да е достатъчно грубо пред това, което планирам да 'и рекна, като му дойде време. Жалостивост към откровената тъпотията нямам и дъщеря ми ще го разбере в даден момент. 

# 271
Много се изказа,ама само да се види кой по-по-най е,майче.. За мен няма смисъл,девойката не пише дори.. Родителите за различни,тя моята майка беше в шок че бях на 22 и забременях.. Нейните пък може да са окей,знае ли човек.. Варианта според мен,без да съм черногледа-след 10години не ги виждам окей-примерно.. То ние дето 23 и 30 години станхме родители..не знаехме точно какво е да си родител,да не кажа +стреса+хормоните+депресията ми+ отговорността + промяната на живота на 360 градуса.. Като че ли чак сега 9месеца по-късно-сме окей.. Не че не сме се грижили за малкия,за между нас говоря.. Ама ако бях на 16 сигурно щях да откача с оня си акъл.. Аз като се замисля бях още девствена на 16... И наистина тези ученическите години ми бяха най-лежерни,забавни,невинни.. Сега вече етапа си е друг.. То ясно,че всяко начало е трудно,ама то това не е и начало.. Те мечти нямат още дет се вика..

# 272
Темата изобщо не е за и против аборта.
Представя си как някое 16-годишно девойче наистина започва да чете темата и стига до напоителните обяснения за отговорността, чекненето и съсипването на живота. чудничко. И това може да е дъщерята на всяка една от потребителките тук, примерно след десет години. А представяте ли си някоя така да се изказва за вашите дъщери? Или за вашите внучки?

И какво?
Да ѝ кажа браво ли на моята дъщеря, ако ми сервира такова нещо? Twisted Evil
Ти това ли ще направиш?
Аз щях да я хвана за ръчичка и директно я водя в болницата.
Хич няма и да я питам! Naughty
Но вече навърши 18, та ми се размина този момент. Точно защото достатъчно ясно съм я предупредила, че аз бебета няма да гледам! Камо ли на малолетни родители. Да не е циганка бе???

Викаш, без да питаш майката, взимаш еднолично решение за бъдещето на детето растящо в утробата й.

Сега ми стана ясно как е излетяло онова новородено в Перник от седмия етаж. Ми тя, бабата, просто искала да помогне жената, да не си съсипе живота щерката.

Хубаво е, че има такива оправни жени в днешно време. С дружни усилия ще вкарате в правия път всички.

# 273
Мелани, против раждането на тази възраст съм. Мааалко по-добра би била ситуацията, ако момчето до теб беше по-зряло, изучено и с професия. И ако връзката ви беше по-продължителна.

Няма да повтарям казаното от другите, но бих ти дала няколко съвета: 1/ За момента сте решили, че искате бебето. Добре, но честно си признайте защо го искате. Страх те е от аборта като манипулация? Страх те е от последствията? Приемаш аборта като убийство? Виждаш бъдещето си преди всичко като родител и искаш голямо семейство ? Обичаш  да се занимаваш с малки деца /имаш или нямаш опит с такива/?Искате да бъдете млади родители? Вярваш, че си упорита и каквото и да ти струва, ще постигнеш целите си? Продължи списъка....важното е да не плувате в розови мечти, а да сте наясно със себе си.
2/Отчетете какво искате да преживеете и постигнете....примерно през следващите 5 г. ако го нямаше детето.  А  след още 5 г.? Сега - от какво сте готови да се откажете напълно? Или да отложите във времето? А това, което остане - как ще успеете да осъществите с бебето?
3/Готови ли сте /и до каква степен/ да поставите детето на на първо място? Прегледайте някоя книжка, за да видите какво реално се очаква от вас поне през първата година. Ще съумеете ли да го обичате въпреки недоспиването, болестите, притесненията.
4/Представете си семейния живот през следващите 5 г. /И да, трябва да имаш едно на ум, че е възможно да не сте заедно с бащата/. Би ли се чувствала добре в неговото семейство? А той в твоето? Ще успеете ли да запазите добри отношения с възрастните, които ще ви дават акъл, ще се намесват, ще ви изместват от родителските ви функции? Ще оцелее ли вашата връзка?

Звуча твърде рационално, но такова решение не трябва да се взема само под напора на чувствата.

5/Горното се отнася и за родителите ви. Така че,  независимо как ще протекат първите разговори - дайте им време и те да обмислят спокойно решението си. Дори и първо да кажат "да, подкрепяме ви", трябва да могат по-спокойно да преценят възможностите си /професионални ангажименти, финансово състояние на семейството, здравословно състояние, наличието на други зависими - деца, възрастни родители, състоянието на съпружеските  им отношения, емоционална изхабеност, плановете за бъдещето, които са правили и др./.

Накратко  - побързайте с разговорите, не решавайте само със сърцата си и на "гореща глава". Успех да вземете най-доброто за вас решение и да не съжалявате за него!

# 274
  • София
То още има време да ти сервира новината, нищо че е на 18.  тогава пак ще е все още зависима, ако таткото си бие шута. Да, може да отиде да направи аборт без да знаеш, но може и да ти каже. Кое ще е по-различното, бременността си е бременност, неподготвеността си е неподготвеност. Едва ли на 18 или 29 ще може да се издържа сама с детето. Това са си житейски неща, които се случват на всяка възраст, независимо какво казва логиката, доброто възпитание, принципите и всякакви шитни.

# 275
То още има време да ти сервира новината, нищо че е на 18.  тогава пак ще е все още зависима, ако таткото си бие шута. Да, може да отиде да направи аборт без да знаеш, но може и да ти каже. Кое ще е по-различното, бременността си е бременност, неподготвеността си е неподготвеност. Едва ли на 18 или 29 ще може да се издържа сама с детето. Това са си житейски неща, които се случват на всяка възраст, независимо какво казва логиката, доброто възпитание, принципите и всякакви шитни.

На 18 не, но на 29 сигурно ще може.
Ти ги смяташ за еднакво ли?
И ето, че и ти дойде до моето мнение, че ако таткото си бие шута, щото той хич не е мислил да става татко, тя няма да може да се издържа сама.
Затова според мен, една жена трябва да ражда, когато може сама да се издържа.

# 276
  • София
Казвам, че в живота никога не се знае и всяка дъщеря може да се окаже в същата ситуация, независимо на колко години е. Само че на 29 може да е с мъж насилник, примерно, или свекър и свекърва да не я понасят, а тя да се окаже бременна. Сценарии колкото искаш, които могат да доведат до сепланирана бременност.

# 277
Казвам, че в живота никога не се знае и всяка дъщеря може да се окаже в същата ситуация, независимо на колко години е. Само че на 29 може да е с мъж насилник, примерно, или свекър и свекърва да не я понасят, а тя да се окаже бременна. Сценарии колкото искаш, които могат да доведат до сепланирана бременност.

Ами да де, същото казвам и аз.
Но когато е планирана бременността не е същото.
Защото вече си подготвена с всички ресурси.

# 278
  • София
повечето бременности не са планирани, а милиони деца се раждат от непланирани бременности, нищо чудно и половината форум така да е роден. Планирана, та планирана, ресурси, та ресурси! И като се окаже непланирана ко прайм? Аборт, че по0лесно, така ли? За да не разваля плановете. А после рев, когато плановете се окажат провалени или каква сме я планирали, а тя каква излезе.

# 279
  • Sofia
Темата ме подтикна да говоря с мъжа ми тази вечер.
След дългия ни разговор много се успокоих, честно казано.
И ми олекна на душата. Защото в такава ситуация е важно кой от родителите на коя страна ще застане. Каква позиция ще заеме. И доколко ще позволи на чувствата и емоциите да вземат връх.

Имаме син на 13 години. И си поговорихме как бихме реагирали в сходна ситуация.
Той и приятелката му да застанат на прага, млади, зелени и решили да запазят бебето, което са направили.

Според мен темата НЕ е пързалка.
И аз чакам авторката да се включи отново.
Но ако тази вечер наистина провежда разговор с родителите си, едва ли ще й е до писане в бг-мамма след това.
Търпение до утре, другиден, тя ще се появи пак.

... БГтатко81, добре си цитирал данни, обаче БГ-мамата отказва да кликва на линкове, в които има факти, които подкрепят теза, различна от тяхната.

Шарки, напротив  Peace  Отворих и разгледах внимателно подадената от него информация, вкл. и Таблица 5. С БгТатко81 дори разменихме реплики, бих казала уважителни, и мисля, че не само се разбрахме, но и стигнахме до единно мнение относно медицинските фактори и възможни рискове. Само че в живота не всичко е статистика и данни. Особено когато става дума за нашите деца, тяхното бъдеще, здраве и поколение, нали така?

# 280
Авторката не пише, това не е на добре.

# 281
Едва ли, това е била мечтата на родителите и за дъщеря им.

# 282
Тук съм,както обещах.
А решението ми да родя не се е променило.Разговор имаше,но не с моите,а с неговите родители.
Утре двете семейства ще говорят помежду си.Помолихме ги и те да присъстват,когато ив съобщим новината,така ще ми е  по-спокойно.Защото аз амиии не събрах смелост да им кажа  Blush
Да мислех си,че ще ми е лесно,ама като се прибрах вкъщи и просто не можах  Rolling Eyes
Но,приятелят ми не се отметна и говори с родителите си.Извика ме и мен,след като вече беше поотминала бурята в тях.Реагирали са напълно естествено,викали са му,обвинявали.Майка му ме дръпна в друга стая,като се опита сякаш и на мен да вмени вина,че не съм си искала едва ли не презерватива.Каза ми,че от нея мога да очаквам рамо,на което да се облегна,каза ми и че е ще е по-хубаво ако абортирам,тъй като и двамата не сме били узрели за дете,общо взето всичко,което вие изсипахте тук и тя ми го каза.Но и вметна,че решението си е наше,а синът и пълнолетен и сам може да прецени какво иска.И както ви казах,подкрепа от тях мога да очаквам.
А аз със сигурност ще родя,това решение вече е взето и да готови смее да го обичаме това бебе,каквото и да стане занапред.Това че не е планувано и е ''грешка'' не означава,че няма да бъде обичано  и обгрижвано.

# 283
  • Sofia
Авторката не пише, това не е на добре.

Напротив, съвсем резонно и очаквано е.
Може тази вечер и нощ изобщо да не си легне.
Възможно е да говорят, мислят, обсъждат, карат се и до зори с нейните родители.

Ситуацията е форс-мажорна. Може за родителите й да дойде като гръм от ясно небе дори.
Което ще е жалко предвид факта, че ходи с момчето от година. И че е на 16.
И би трябвало наистина да са я информирали за пазене, рискове и т.н. И да са нащрек.
Но след дъжд качулка няма смисъл. Едва ли ще смелят лесно новата информация от нея.

А! Мелани, писали сме заедно. Благодаря, че писа! И късмет на утрешния разговор! Ето, единият вече е факт. Сега и твоите родители ще научат. Не ти е лесно. Но ще се справите. Кураж и успех от мен!

# 284
  • Под Сините камъни
Помощ от родители не сме получавали нито финансова нито друга.
Не сте имали помощ от родителите си, но не смяташ, че други родители биха отказали такава.
Отгледах ме  си децата сами и пак не сме се лишавали от забавления.
От представените цифри си около моя възраст. На 18-19-20 забавленията ни бяха дискотеки и купони. Нямали сте помощ, но не сте се лишавали от забавления, значи ли това че си навирала бебе в окадена дискотека?
Няма ли сме помощ,защото не сме я търси ли.Щом сме решили да имаме дете е редно ние да си го гледаме,а не бабите.А забавленията не са само окадени дискотеки.От къде знаеш че и аз като теб съм си падала по дискотеките?С появата на едно дете преоритетите ти стават други.

Общи условия

Активация на акаунт