Да родиш на 16

• 95 158
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 345
Бях в 10ти клас, когато едно момиче от 9ти забременя. Родителите й, макар и трудно го приеха и тя роди. Мина на самостоятелно обучение и завърши, сега следва. Миналата година роди още едно дете от бащата на първото, заедно са и се подкрепят. Но тя имаше помощта на родители и свекъри. Без подкрепа от по-възрастните не виждам как две деца биха се оправяли с дете.
Аз съм студентка с бебе и ми е ужасно трудно. Случвало се е да не ида на важни лекции или изпити, защото няма кой да гледа малката. Ако авторката не срещне подкрепа от родителите си, не виждам как ще й се получат нещата.
На 16 години и аз имах "сериозен" приятел и исках да сме "заедно за винаги", но не съм си и помисляла за деца.
Ако моята дъщеря ми ми каже, че е бременна на 16 не знам как ще реагирам, не искам и да разбирам...

# 346
Аз наистина съм либерална и затова не бих пратила на аборт момиче, което твърдо не иска да прави и давам избор - или правиш аборт, който плащам аз и ти намирам най-добрия лекар, или раждаш бебето и ми го поверяваш за отглеждане, но няма как да взема и непълнолетната майка да я отглеждам и само да плащам сметки, а тя да ми се подмотва лениво из жилището и да си гука с бебенцето, това няма да стане. А от родено вече дете не се отказвам и ще си изисквам време с него, по закон на бабата се полага такова нещо, не една и две баби, които са си изискали чрез съд срещи с внуците, познавам.

# 347
Разбира се, че на 16 г. не е готова да бъде майка, но просто така реагираха всички .. все едно "край това е толкова ужасно нещо". Майка ми е родила брат ми на 20, ако бях аз на негово място, щеше да бъде на 40 баба Simple Smile .. а аз живи и здрави на 21 г. - майка  (имам собствено жилище, стабилна работа, стаж вече 2 г., уча висше, както и годеникът ми е със стабилна и сигурна работа, доста по-голям от мен). Възрастта не е критерий.. (е не 16 разбира се, макар че баба ми е била на толкова когато е родила баща ми)

# 348
Напротив, възрастта е критерий, защото едно е да си непълнолетен с незавършено образование, друго е да си пълнолетен с диплома за средно, а в твоя случай - с работа и планове да си завършиш висшето, а и собствено жилище като бонус - имаш едно спокойствие, че не си изцяло на ръцете на вашите.
Да забременееш на 16 е нормално от гледна точка на природатата, ама в 21-ви век нещата се случват със закъснение, най-малкото имаш още 2 години, докато станеш пълноправен член на обществото и си завършиш средното образование. Едно време са ги женели на по 16, защото точно тогава са започвали да се заглеждат по другия пол, ама сега няма как да стане, много съжалявам, но децата са и деца на своето време, а не просто деца на родителите си и ако не искаш да си аутсайдер, ще се съобразяваш с нормите на обществото.

# 349
Какво стана с момичето? Не е писало. Дано се включи по- скоро да каже как са реагирали нейните родители и какво решение са взели. Темата е истинска според мен. Стана ми жал за девойчето. Съжалявам да го кажа, май като сложа плюсовете и минусите май е по - добре да направи аборт. Никоя любов не е вечна особено на тези години. Кофти ситуация, клоняща към друг етнос, говоря за поведение и мислене.
Аз очаквам дете малко преди 30 съм, но имам хиляди неизвестни в главата и тревоги. Имам и на кого да разчитам освен на съпруга ми. Според мен момичето изживява своята фантазия. Даже не ми се мисли като започне да получава един по един ударите от жестокия живот как ще го преживее. Първият удар тя го получи от свекърва си. Това е най малкото, което трябва да и светне лампичката. Остава само на родителите. Отношенията между възрастните са много сложни и е ясно че е много лесно момчето да бъде навито от майка си да не поеме отговорност. И това е естествено, защото самият младеж не е завършил средно още. И никой не може да ги накара да сторят обратното.
Момиче, не знам това мечта ли е каприз ли е, да гледаш бебе, това не е коте или кукла. Ти не можеш да се грижиш за себе си, камо ли за бебе. Чакат те много неща и събития докато станеш съзнателен, самостоятелен човек говоря не само финансово. Минимум 10 години, докато заживееш самостоятелно и станеш готова за тази стъпка. Избери по-малкото зло. Нали знаеш, ако тази вечер родителите ти откажат съдействие, ти нямаш избор, освен да се отделиш на квартира с момчето и да се оправяте сами финансово и с отглеждането на бебето. Трябва да прекъснеш училище, просто ще се наложи, не знам дали го разбираш? Доколкото проучих въпроса, като непълнолетна майка няма да получиш нищо от държавата, освен еднократна помощ от 250 лв. С тези пари дори половин бебешка количка не можете да купите камо ли консумативи за бебето. А те са много. Наистина ще ви трябва т пари. Ако не можеш да кърмиш, трябва да се купува адаптирано мляко, то е скъпо. А памперсите, дрешките?????? Лекарства като се разболее???? Самата бременност може да се окаже  патологична да не дава Господ, може да се наложи да лежиш и  и да ти се купуват лекарства, за задържане, както и много скъпи добавки, за да износиш
е бебето, защото ти самата още не си узряла физически за това събитие. Не само бременността ти може да се окаже скъпа, но и раждането струва пари. После възстановяване от раждане, може да се наложи секцио например.и т.н. Това не е е сериозно отношение, което проявяваш в момента. Неодготвена за това, мило момиче. Всяко действие в живота има последствия. Ти в случая можеш да решиш дали последствията ще са тежки и не.

# 350
Чакай де. Родителите и работят. Сигурно довечера ще е сглядата. Ако свекървата е изтрезняла дотогава.

# 351
годеникът ми е със стабилна и сигурна работа, доста по-голям от мен).

Това също е много важно. А хлапакът е на 18.

# 352
От гледна точка на жена, която е почти на 31 и няма още деца, бих те посъветвала да не ставаш майка толкова рано Simple Smile.
Ти си дете и в живота ти няма място за друго дете, освен ако не е брат или сестра.

Преди да правиш каквото и да е, сподели на родителите си и отиди на лекар, който ще прецени всички последствия за твоето здраве при евентуално премахване на детето. Недей да действам сама, тъй като може да навредиш на здравето си.

Не забравяй едно, за дете са необходима финансова стабилност и човек до теб, който знае какво иска! Не си проваляйте живота деца! Живейте!

# 353
Да ви кажа, ако имах дъщеря, щях да припадна от ужас ако се гаджоса с някой очевидно по-дърт и устроен от нея, на педоофилство и използвачество от страна на мъжа ми изглежда тази работа. Едно младо момиче така може да се угроби с по-възрастен от нея, че да няма измъкване, докато с връстник не е така, много по-безобидно е, ако и да се наложи да прави аборт или да роди твърде рано.

# 354
  • София
То теоретично (пързалково) бъдещият баща е на 18, колко да е по-възрастен от девойката. На един - липсващ - акъл ще да са.

# 355
В случая на вторката са връстници и бедата не е толкова голяма, ще направи аборт в крайна сметка, къде ще ходи, но ако не бяха и нашата госпожица реши да се изнесе и роди у 30-годишното си гадже на негова издръжка, щеше да е страшно за нея. Като тази Милянкова, която родила на 15 за първи път от много по-възрастния си мъж.

# 356
  • Варна
На мен ми отлежа темата в главицата нощес и за себе си стигнах до извода, че ако дъщеря ми един ден ми сервира такава ситуация първо бих й препоръчала аборт. Но ако се изтъпанят двамата с бъдещия зет пред мен и рекнат, че си искат детето - значи съобразявам се и помагам с каквото мога. Обаче и двамата яко ще са ми паднали в очите и ще трябва да си хванат яко дупарите в ръцете, да бачкат, да учат и да ми докажат, че са достойни да бъдат родители. На отглеждане наготово няма начин да бъдат. Но дете от моята кръв, веднъж родено, не бих изоставила. Ужас, дано не ми опира до главата...

# 357
То е ясно, че бебето никой няма да го изостави. Обаче, аз за себе си мислех, дали на 46 бих искала отново да дундуркам бебе. Ми то, ако ми се прииска, бих имала реалния шанс около 40-те да си го родя и да съм му майка, а не баба.

Надявам се, че никога пред мен няма да стои този въпрос, но ако се случи съм твърдо за аборта. И все си мисля, че ако от мен се очаква помощ, издръжка и гледане на бебе, то аз пък имам пълното право да не се съглася и да заведа за ръка невръстната правеща ми се на майка пикла и да я принудя да направи аборт. Защото то решението да роди ще си е нейно, но от там насетне се очаква аз/баща й да поемем цялата отговорност по отглеждане на новия човек. Тя на 16 няма право да работи без наше съгласие, пък какво остава да гледа бебе. Като й се гледат бебета, да става детегледачка почасово.

# 358
  • София
На мен ми отлежа темата в главицата нощес и за себе си стигнах до извода, че ако дъщеря ми един ден ми сервира такава ситуация първо бих й препоръчала аборт. Но ако се изтъпанят двамата с бъдещия зет пред мен и рекнат, че си искат детето - значи съобразявам се и помагам с каквото мога. Обаче и двамата яко ще са ми паднали в очите и ще трябва да си хванат яко дупарите в ръцете, да бачкат, да учат и да ми докажат, че са достойни да бъдат родители. На отглеждане наготово няма начин да бъдат. Но дете от моята кръв, веднъж родено, не бих изоставила. Ужас, дано не ми опира до главата...
И когато се провалят в доказването, какво? Ще връщаш бебето обратно?

Обещания и заявления се правят лесно, трудно се спазват.

# 359
Честно казано в тая ситуация, освен бавачка не виждам как ще се гледа бебето.
И двете баби са във възраст в която активно работят. Освен едната да излезе по бабинство де. Младите родители след 15 дни почват училище.

Общи условия

Активация на акаунт