Да родиш на 16

• 95 360
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 660
Бих предпочела да не оставам след нито едното. При така зададен въпрос - разбира се, че след раждане. Но е нечестно, да знаеш. Все едно да питаш "Ти кога предпочиташ да ти умре детето? Докато е само едно или ако са поне две?"

# 661
  • София
Да, зная, чене е честно. Също толкова нечестно е да се поставя въпросът "е, да, ама и при раждане е опасно". Исках да илюстрирам това, което написах в началото на темата - към абортите, особено тези на млади момичета, се гледа като на гумичка - изтрива и всичко си е по старому. Е, да, ама се вижда, че не е така, а има доста усложнения. Може не всички момичета да имат усложнения, но повечето от тези с вторичния стерилитет и усложнения са след аборт. Не зная защо зрели жени, майки, си затварят очите пред това, а размятат знамето на "трябва на 16 да е на училище, ще си съсипе живота с това бебе, да си понесе последствиятаа...". Това не е като да е изяло бонбоните и да го накажеш в ъгъла или да не гледа телевизия. Като зная какво треперене се трепери за един прост антибиотик, как това, ама онова, се чудя как в същото време абортът се смята за нещо почти съвсем безопасно.

# 662
Хайде да не сравняваме забременяването с умиране

# 663
Не съм съгласна, че е еднакво нечестно, защото опасност реално съществува. Ако трябва да я караме така нека се разпитваме и дали ще е по-добре момичето да направи аборт или да позволим бременност, която ще доведе до раждане на мъртъв плод, а там какви поражения ще донесе не само върху психиката на майката, но и на нейната майка не искам да говоря. Аборт ли е по-добре или раждане, при което майката да почине? Ужасии са това.

И двата варианта са опасни, няма по-малко, няма повече. И за двата не знаеш как ще се развият. Твоята нагласа за последствията от аборта е също толкова черногледа, колкото чуждата за родилка на 16 години.

# 664
  • София
И как става това с позволяването на бременност? Историята започва с това, че вече бремнността я има. Тя вече съществува. Какъв плод ще има е неизвестно. Има два варианта - или аборт, или бременеене до раждане. Няма трети вариант. Въпросът е какво правим оттук нататък.
Поне последствията от абортите са статистическии документирани и е лесно човек да се досети какви са рисковете. Ражданията на 16-17- годишни гимназистки са по- положителни като развитие, особено ако са подкрепени от родителите. Дотук никой не каза някакви необратими рискове от това една гимназистка да роди. Нямало да завърши гимназия? Нямало да се наживее? Щяла да съжалява? (ми, като съжалява я питаш в кой дом иска да остави детето и да събира багажа, и ще видиш, че изведнъж съжаленията й ще е изпарят) Бабата и дядото ще дундуркат бебе и ще харчат за памперси, вместо да си пият ракията на круиза или да си гледат живота? Кое от всички тези неща е фатално? Или поне съизмеримо с усложненията от аборт?

# 665
Усложненията от аборт не са задължителни, съсипаният живот от ранна бременност - също.

Аборт не съм правила с нагласата за усложнения, не подхождам и към бременността на 16годишни с нагласата за провален живот. За последното оставям една вратичка - само ако не е тенденция.

В конкретният случай, аз също ще задам въпроса на Лъки, който два-три пъти беше подминат без отговор, предполагам заради липсата на такъв - защо на 16-години искаш да родиш. Защо? Нейният мерак ми напомня за темата, в която 17-18-19-годишни обясняваха как искали да имат бебета. Ама искат ти казвам, не могат да се запрат!

Щели да бъдат семейство, свързани завинаги  Heart Eyes Дънната ми платка слепна от цялата захаросаност.

# 666
За мен по-страшните последствия от аборт са психическите в толкова ранна възраст. Най-вероятно деца ще си има всяко младо момиче, направило аборт. Но на 20 и нагоре по друг начин гледаш на аборта, си мисля.

И пак казвам, едно от най-кофтите варианти е момичето да роди, а родителите да я принудят да го даде за осиновяване. Ще страда цял живот тайно за това бебе, а и то за нея Sad Пред тази перспектива предпочитам със сигурност да гледам бебе на дъщерята, а на второ  място поставям без колебание аборта. Само не и живо здраво родено дете да го дам на чужди хора, няма нужда и няма да го направя.

# 667
  • София
А това вече е издевателство, което никак не мога да приема. По-лошо наказание от това дори най-големият враг не би измислил.

# 668
Имам приятелки с аборти, включително като ученички, нито една няма психически последствия и нито една не съжалява, че не е родила. Отдавна не са с тези момчета и се радват, че нямат нищо общо с тях. Имат си мъже, семейства, деца, а непланираната бременност им е само обеца на ухото.

Цитат
Човекът има едно много ценно вградено качество - учи по-младите, а младите се учат от по-възрастните. На това му казват предаване на опит.
Само че това се прави години наред, за да може, когато дойде време за конкретното действие да е подготвен.
Ако беше нужен 1 месец учене как се гледа бебе нямаше да има деца по земята.

# 669
Имам приятелка правила аборт на 18,  винаги ми е казвала че съжалява, че не го е родила. В момента няма деца и е на 38г., най вероятно няма и да има. Мисълта ми е, че не е била съвсем малка, напълно съзнателно го е махнала, защото не и е влизало в  плановете.

# 670
Боже,  боже.....дано не ми цъфне моето някой ден на вратата. За това, че е спестил 3 лева от презервативи да ми тресне таква глупост.  Twisted Evil

# 671
Авторке , явно си расла в добро семейство щом на тези години не знаеш че някои(повечето) хора декларират и обещават неща ,от които се отмятат на момента в който се наложи да ги изпълнят. Започва едно криене, едни лъжи едни  грозни тарикатлъци....да не ти разправям. Налага се много бързо да пораснеш!
Не вярвай и не разчитай на ''свекърите'' , а на глезения ''татко'' още по -малко. Прави си сметките така че да опираш на себе си и майка си .
Andariel , преди много страници ме попита как така ако не е това дете ще е друго.
Отговарям ти. За мен всяко дете трябва да дойде на този свят с възможно най-добър старт. Всяко трябва да бъде обичано и обгрижвано. Недопустимо е (според мен) да бъде родено за да расте при баща побойник, да гладува , да бъде подхвърляно и открито нежелано от хора които би трябвало да го обичат (баби , татковци, дядовци, новото семейство на тати...)Абсурд е да бъде рискуван здравето и живота  на едно вече родено дете поради неопитност на родител.
Така отстрани може и не всеки да осъзнае какво стои зад думите ми , но онези от нас които са били ''в пантофките'' на такова дете много добре знаят за какво иде реч и никога не биха го причинили на своя рожба. Да родиш някого за да му отнемеш детството и да го накараш да всеки ден съжалява че е бил роден , за мен е огромно престъпление по-страшно от аборта .За мен това не са просто думи.
Правя разлика м/у зародиш и родено дете. И с ясното съзнание какво стои зад едно такова решение съм напълно убедена че нито едно дете не заслужава да му бъде причинено описаното по-горе.
Всяка жена стига да поиска може да е майка и няма разлика дали за целта  е родила или не защото да си майка е много повече. Това е да наистина осигуриш на детето и любовта и грижата и средата и нужните материални неща .

# 672
Имах предвид психически как ще понесе един аборт в сравнение с едно раждане. Авторката ще ражда, защото е измислена героиня, но другите 16-годишни няма да поискат да родят в никакъв случай.
Защо няма да поискат? Когато бях бременна
 в болница
 В стаята бяха още 2 момиче. Аз бях на 25 години, бременноста ми беше първа. Една от тези момиче беше на 22, бременноста и беше втора. За първия път е забременела на 15, роди на 16. Втора момиче забремени и роди на 17. И двете бяха напълно нормални хубави момичета. Бяха
 омъжени Я

# 673
  • София
НСЧ, има си статистики, има си "свидетелства" на млади жени и възрастни жени за последствията от абортите, особено преди първо раждане. Няма сега да си мерим "а моята прияталка, пък баба ми, пък леля ми...". Ако не вярваш на мен, виж материали по въпроса, говори с лекари и те ще ти кажат. Абортите са пряк път към въпаления, сраствания, запушване на тръбите, може да се получи и пробиване на матката и часто накрая кацат в кабинетите постерилитет или в операционната за продухване на тръби и т.н. Това е като да играеш на руска рулетка, но не с един, а със зареден наполовина барабан на револвера.
За ученето - да, добре, не съм се научила, тъпа съм, проста съм, че майка ми ме е научила, ти си еталонът за слизане на майчинството по магичен път. Нали това искаш? Имаш го! Щом толкова ти е важно. Очевидно си вярвваш.

# 674
  • София
Но..,казаха че решението си е изцяло наше или по-скоро мое,защото аз ще бъда бременна 9 месеца и аз ще раждам а не гаджето.
Тук вече ме загуби. Бременеенето и раждането е най-малкият зор, колкото и трудни да са, всяка раждала, отглеждала и възитавала деца жена го знае.

Навремето един доктор ми каза "няма нищо страшно в раждането, страшното е след това през първите 20 години, после свикваш".

Общи условия

Активация на акаунт