Да родиш на 16

• 95 416
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 675
  • град-държава
Тези последствия са точно толкова възможни и при едно раждане. Познавам 2 жени с вторичен стерилитет и 2, които едва не ги убиха, докато едната се мъчи  12 часа, а другата ражда и по двата начина, след което не можа да стане от леглото 2 месеца... последните също си носят последици до ден днешен.
Клиниките са пълни на първо място, заради нелекувани с години проблеми и заболявания, и това съм го слушала в интервю от специалист в тази област.

# 676
  • София
Пряк път за възпаления са спиралите, защото има постоянно отворен канал прз шийката за проникване на бактерии, а не абортите (които се правят със стерилни инструменти).
Запушване на тръбите може да се получе от усукване на тръбите, без аборт.
Сраствания се получават след тривиални коремни операции (апандесит).
Пробиване на матката не се случва с кюрета при аборт, а при крими изпълнения с шиш за плетене.

Четеш прекалено стари учебници по АГ, с поне 35 годишна давност.

...

Всъщност, темата не "да абортираш на 16", а "да родиш на 16", и е безсмислено повече да обсъждане плюсове и минуси на абортите.

Бъдещета 16-годишна майка  не може сама да си запише час за АГ, ами чака майка й да го направи. Това се вика да си вземеш живота в ръце. После пак мама ще ги води на детска консултация. Nice, a?

# 677
Но..,казаха че решението си е изцяло наше или по-скоро мое,защото аз ще бъда бременна 9 месеца и аз ще раждам а не гаджето.
Тук вече ме загуби. Бременеенето и раждането е най-малкият зор, колкото и трудни да са, всяка раждала, отглеждала и възитавала деца жена го знае.

Навремето един доктор ми каза "няма нищо страшно в раждането, страшното е след това през първите 20 години, после свикваш".
Най-смисленото нещо в темата до тук!
Да роди може всяка ,но това изобщо  не я прави майка.

# 678
Авторке , явно си расла в добро семейство щом на тези години не знаеш че някои(повечето) хора декларират и обещават неща ,от които се отмятат на момента в който се наложи да ги изпълнят. Започва едно криене, едни лъжи едни  грозни тарикатлъци....да не ти разправям. Налага се много бързо да пораснеш!
Не вярвай и не разчитай на ''свекърите'' , а на глезения ''татко'' още по -малко. Прави си сметките така че да опираш на себе си и майка си .
Andariel , преди много страници ме попита как така ако не е това дете ще е друго.
Отговарям ти. За мен всяко дете трябва да дойде на този свят с възможно най-добър старт. Всяко трябва да бъде обичано и обгрижвано. Недопустимо е (според мен) да бъде родено за да расте при баща побойник, да гладува , да бъде подхвърляно и открито нежелано от хора които би трябвало да го обичат (баби , татковци, дядовци, новото семейство на тати...)Абсурд е да бъде рискуван здравето и живота  на едно вече родено дете поради неопитност на родител.
Така отстрани може и не всеки да осъзнае какво стои зад думите ми , но онези от нас които са били ''в пантофките'' на такова дете много добре знаят за какво иде реч и никога не биха го причинили на своя рожба. Да родиш някого за да му отнемеш детството и да го накараш да всеки ден съжалява че е бил роден , за мен е огромно престъпление по-страшно от аборта .За мен това не са просто думи.
Правя разлика м/у зародиш и родено дете. И с ясното съзнание какво стои зад едно такова решение съм напълно убедена че нито едно дете не заслужава да му бъде причинено описаното по-горе.
Всяка жена стига да поиска може да е майка и няма разлика дали за целта  е родила или не защото да си майка е много повече. Това е да наистина осигуриш на детето и любовта и грижата и средата и нужните материални неща .
Много хубав пост.
Повечето от коментарите касаят раждането и отглеждането на дете , родено от една 16 годишна чисто технически. Да , това не е трудно. Трудното идва от качестото на родителството в емоционален план. За да бъде пълноценно едно ново дете , дошло на тзи свят , то трябва да има един набор от социални и интелектуални предпостсавки , за да стане поне средностатистически човек. На първо място- семейство. Майка и баща , които да изграждат модел. Как ще бъде отгледано това дете , дори всичко да е наред между родителите ? Та около него ще каканижат значимите възрастни , като тези значими възрастни ще са такива и за родителите му. Да кажем , че на първо време няма начин баби и дядовци да не се намесят. Но това състояние ще се изгради  изроди / и за в бъдеще , защото ще се насложи като модел на подкрепа.
Далече съм от идеята , че всички трябва да са в матрицата. Но в тази ситуация е добре да се помисли от гледна точка на детето . А не , че ще бъде отглеждано. Човекът не  е само физическо тяло и осигуряване на първичните потребности от храна , покрив и облекло. Как това дете ще се интергира в соцалната среда. Поне на първо време то ще е различно . Не се знае тази различност как ще се отрази на формиращата се представа за социални , роднински и всякакъв друг вид връзки.
Аз не бих дала оптимистична прогноза.

# 679
Честит провален живот! Когато твоите връстници имат бал, ти може все още да сменяш памперси и да триеш сополи! Животът е един път и трябва да се живее. На 16 г. сиурно не си излизала извън България?! Пътувайте, живейте, изкарвайте пари, угаждайте си, бъдете егоисти, купувайте си хубави неща! И най-вече, най-добрият съвет, който мога да дам на всяка една жена е да бъде тотално финансово независима от семейството и съпруга си и във всеки един момент да може да направи, това което иска Simple Smile
А сега освен джобни, ще получаваш пари за памперси и пюрета...абе комично е!

# 680
  • София
Шарки, биологията все още никой не я е отменил. На теб ще ти кажа същото, каквото и на НСЧ - говорИ с хората, които всеки ден се занимават с аборти и със стерилитет - те ще ти кажат. Има си и достатъчно проучвания за последиците от абортите, особено при нераждали млади жени и момичета в тийн-възраст. Аз те разбирам, ти в момента защитаваш не толкова идеята за безопасността на аборта и опасностите от спиралите, раждането, усукването на тръбите, а своите избори преди време. Най-лесно е да кажеш, че учебниците ми били стари. Има съвсем достъпни източници, пресни-пресни - можеш да се запознаеш с тях, голяма си, знаеш как се търси информация.  Тук нещата се сведоха до "а пък аз, а пък приятелките ми", което е на махленско ниво и така може да се изразява някоя продавачка на пазара, но не и образовани жени. На продавачката й е простено - не знае, не може, живее според идеята "абортът като предпазване от бременност". Абортът е право на избор на всяка жена, но не може да се приравнява до безопасен, все едно си скубеш космите на триъгълника.

Повечето деца на света, и както писах, сигурно половината форум, не идват само когато са планирани и могат да бъдат посрещнати, и слава Богу. Колкото и да са непредставителни темите, достатъчно е да отгърнем напосоки някоя и ще прочетем колко много потребителки тук са били изненадани от бременността - нито са имали средства да гледат бебе, нито са се чувствали зрели. И пак са си отгледали децата или самите те са били непланирани бебета, пък ги гледаш, живи и здрави. Толкова вторачване в това планиране и "когато е готово всичко за бебето", та чак ми плилича на орторексия. И после пак рев защо не става бебето точно сега, когато всичко е планирано и киснене пред кабинетите за стерилитет. Ми, не става, то в живота можеш да планираш кога да ядеш, ама и пак да не ти се случи да ядеш точно в този час, а в някакъв друг.

# 681
  • София
Честит провален живот! Когато твоите връстници имат бал, ти може все още да сменяш памперси и да триеш сополи! Животът е един път и трябва да се живее. На 16 г. сиурно не си излизала извън България?! Пътувайте, живейте, изкарвайте пари, угаждайте си, бъдете егоисти, купувайте си хубави неща! И най-вече, най-добрият съвет, който мога да дам на всяка една жена е да бъде тотално финансово независима от семейството и съпруга си и във всеки един момент да може да направи, това което иска Simple Smile
А сега освен джобни, ще получаваш пари за памперси и пюрета...абе комично е!

Е-хеее, що за драма GrinningGrinningGrinning Много важно, че ще сменя памперси и не е излизала от България! Ама вярно са ни много сбъркани идеалите! И то го казвам аз, дето съм съм безкрайно против да се ражда на 16.
Голямото важно, бала, пътуването и купуване на хубави неща! Абе, хора, вярно ли това ни е идеала за пълноценен живот?? 

# 682
Разни хора, разни идеали.

# 683
Но пък имам финансова независимост, обиколила съм света и живот и здраве, когато имам дете то ще е настина желано и гледано оптимално добре.

Много си сигурна, че ще имаш дете, а кой ти я дава тази сигурност не се знае. Женската репродуктивна система е доста бъгаво нещо и на 30+ често се появяват проблеми, за които не си и подозирала. Да се ражда на 16 не е за похвала, ама и инфантилното поведение на дърти магарици, на които все им е рано, също не е за пример. Да не говорим, че старите първескини са най-истеричните майки, които се стараят всичко да е перфектно и си смахват децата.
Четох разни материали за стерилитета и нито един лекар не изтъква абортите като главна причина, може преди 30 години да са били, но не и днес. Както и родилката не е с единия крак в гроба, защото ражда в болница, където екип от специалисти се грижи за живота и здравето й.

# 684
  • град-държава
А да се ражда на 16 каква ценност е? На кои хора?

# 685
Според мен родителите са за социалните....дете ражда дете!
Какви ценности,  какво възпитание, какви памперси!

# 686
Чукайте на дърво, че аз лично не знам някой да е застрахован какво може да му спретне сина или дъщерята. Освен ако нямате свръхестествени сили, не виждам как ще сте сигурни как се предпазват децата ви, като не им светите.

# 687
  • София
А да се ражда на 16 каква ценност е? На кои хора?
Ами по-голяма ценност е от обикаляне на света и купуване на хубави неща, струва ми се.

# 688
Цитат на: Hope for Two link[sup
[/sup]=topic=993294.msg35488882#msg35488882 date=1504250659]
Според мен родителите са за социалните....дете ражда дете!
Какви ценности,  какво възпитание, какви памперси!
Така ли? И ако се намесят социалните хипотетично, опиши какво очакваш да се случи в интерес на 16-годишната бременна? Много искам да знам какво бъдеще предвиждат патките, дето врещят за социалните, че чака детето, което трябва да бъде спасено. Обикновено нямате представа.
Социалните неглижират доста по-сериозни проблеми, като например деца, ровещи по кофите, вместо ходещи на училище, ти искаш да го пратиш при 16-годишната. Те може би ще довтасат при раждането,но във връзка с бебето, защото родилката е непълнолетна.

# 689
Чукайте на дърво, че аз лично не знам някой да е застрахован какво може да му спретне сина или дъщерята. Освен ако нямате свръхестествени сили, не виждам как ще сте сигурни как се предпазват децата ви, като не им светите.

Както сме ги научили, вместо да чукаме на дърво. 

Общи условия

Активация на акаунт