Да родиш на 16

• 95 442
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 780
  • Пловдив
mamamari, английски за 1000 лв. си е изгъзица не, ами още как.
както и шините за хиляди пари
и вЕрно, ако не е с Найк и Адидас, не е с екип. И раницата трябва да е от 200+ лв, че иначе ще го върнат от училище.
хайде стига глупости. Хората взимат по 500 лв заплати, те не трябва да раждат ли?

# 781

Аз на 20 имах много повече енергия за гледане на бебе, отколкото на 30.
А едни свободни 1000лв за курс по английски намираха ли се?
А едни 700-1500за шини?
А пари за спорт (такси ,екипи...)?
А за частни уроци?
Дрешките и обущетата не ги броим , пътуванията , ваканциите , паритата за рожденден, подаръци за РД на приятелките.....
Няма как само с обич. Трябват и пари.

На 20 не ми трябваха пари за курсове и шини, но парички се намираха в изобилие за тогавашната ситуация, въпреки че не разбирам защо ме питаш.

Като тегля чертата, детето което родих на 20 стана супер свестен мъж, докато другото което родих на 30 е една лигава кифла, но това е друга тема. Пък може и точно за това да е темата.

# 782
  • Под Сините камъни
Ла Сомбра, аз разбирам гледната ти точка. Повечето смятаме така, но ти можеш ли насила да накараш дъщеря си и как ще се чувстваш, ако тя те обвинява за това цял живот?

Аз ще съм супер бясна, недоволна, ужасена, но не бих се комфронтирала, а бих обсъдила двата варианта с +/- и ще оставя избора на пубера. Ясно е, че аз ще тегля ако реши да си го ражда, което не ме кефи, но....
Ако е непълнолетна, решаваш ти, все пак ти трябва да плащаш за грешките и : финансово и психически! Според мен трябва социалните да отнемат децата на всички непълнолетни родители.
[/b]
По голяма глупост не бях чела  ooooh!

# 783
Смея да си мисля че минавам за една от стиснатите мами ,които не дават пари за изгъзици и се обосновавам.
Шини , не брекети защото брекетите  се слагат едва когато е заминал и последния влак за шините  ,струват значително повече , създават значително по-голям дискомфорт и не развалят зъбите за разлика от тях.
Справка при всеки специалист ,но и форума предлага информация.
Таксата за английски е ежегодна и не включва учебници и помагала а и като се сметне в годините май леко съм я занижила.
Децата обсъждат всичко дрехи помагала... и подаръците също  и което е  извън ''безопасната ''среда си го отнася жестоко ,но това е друга тема.
Тъпото колело умалява....бързо
И на мен не ми е приятно ,но ...така стоят нещата.
Колкото и да не е материален човек ,няма как да изолира детето си и то да разбере че тези неща не са нужни.
То иска да е като другите няма вина и не се интересува от това , че майка му и татко му са го поръчали без да са подготвени.
 Check Please ,сега виждам че си била независима когато си станала майка и въобще нямаш общо с коментирания случай на  майка на 16 като се разчита на заможност от страна на свекъри ,които са много ларж но са за аборт.

# 784
  • Най-красивата страна
Аз имах съученичка,която роди на 16години ,живяха с таткото точно 1 година и той я изостави.
Тя все още продава картофи на пазара.
Лично аз не желая дъщеря ми да забременее на 16години.Мъжът ми пък даже не би си помислил такова нещо.Ако се случи ще се обвиняваме,че сме сбъркали някъде.Естествено,че ще настоявам да направи аборт....
Надявам се  никога да не се случи.Освен това мисля,че момчетата на 17-20години изобщо не са готови да станат бащи.На тази  възраст обикновено им се ходи на дискотека,а не на детската площадка...
На 16 години децата могат да учат,да спортуват,да пътуват,да се забавляват.....а не да правят деца за които не са способни да се грижат.

# 785
  • София
Да родиш на 16 е точно с чужда пита помен да правиш. Ше гледаш дете, а  мама и тати ще осигуряват финансово начинанието. Те, родителите са затова, да покриват финансово решенията на някой друг.

Иначе тези родители изобщо не ги съжалявам - сами са си отгледали дете с подобни ценности.

# 786
  • Под Сините камъни

Аз на 20 имах много повече енергия за гледане на бебе, отколкото на 30.
А едни свободни 1000лв за курс по английски намираха ли се?
А едни 700-1500за шини?

А пари за спорт (такси ,екипи...)?
А за частни уроци?
Дрешките и обущетата не ги броим , пътуванията , ваканциите , паритата за рожденден, подаръци за РД на приятелките.....
Няма как само с обич. Трябват и пари.
А защо трябва да ги има?Не е задължително децата да ходят на частни уроци,да им се слагат шини или да ходят на курс по английски.

# 787
Бе, по принцип не е. Ама така увеличаваш вероятността да ти потропат сватовете на врата и да ти съобщат благата вест, че ще ставаш баба на 36 Mr. Green

# 788
  • Под Сините камъни
Владеенето на чужд език в днешно време не е ...изгъзица. Започва се от 5 но не по-късно от 7.Нуждата от спорт е пряко свързана с визията ,здравето и самочувствието  на детето. Ако всичките му приятелчета се събират  за РД  ,дали пък вашето ще е щастливо от факта че не стигат едни 20-30 лв за подарък че да иде и то?
И АКО е родено на 16  на 21 вече ще има нужда от всичко изброено и няма как да го замразите във фризера докато станете на 27 за да можете да си ги позволите.
Да гадните омразни пари наистина са нужни защото с тях се купува всичко онова което не е обич и гушкане.
На никой от нас не ни харесва ,но нека не се лъжем че се получава без тях.

Опитваш се да накараш детето си да живее живота който ти си нямала ли?На английски ще ходи ако има нужда,а на спорт ако има желание.Подаръци за РД на приятелче може да се вземе и за 10-15лв и пак да отиде детето.

# 789
  • София
Прочетох последния пост на авторката и не мога да преценя с точност, но според мен или темата е тотална пързалка, или въпросното девойче е мега глупаво и просто. Залагам по-скоро на първия вариант. Не знам за балъци ли взема списващите във форума, но от разказа й единствено ми стана ясно  Wink, че и свекървата, и нейната майка са настоявали да направи аборт, след което дружно са плеснали с ръце, прегърнали са се и са се съгласили момето да ражда. О, да!!!
Не ми се връща да чета отново, но ми се стори, че свекърите са посетили сватовете си в 10 ч. сутринта. Интересно, и двете семейства са фрий по това време на деня. Блазе им!

# 790
Не разваляй сапунката па и ти де  Naughty

# 791
Смея да си мисля че минавам за една от стиснатите мами ,които не дават пари за изгъзици и се обосновавам.
Шини , не брекети защото брекетите  се слагат едва когато е заминал и последния влак за шините  ,струват значително повече , създават значително по-голям дискомфорт и не развалят зъбите за разлика от тях.
Няма такива зависимости между шини и брекети. Препоръчват се според проблема, който трябва да бъде "изправен". Ние не сме закъснявали, а детето имаше комплексен проблем – криво растящи зъби и захапка за оправяне. Само с шини няма как. И, да струваха ми 3600 лв., но сме изключително доволни от ефекта и работата на ортодонта.
Само да кажа, че и аз съм изключително стисната на тема снобарии и харчения за глупости. Не одобрявам частните уроци, а езиковите курсове са за мен нереално скъпи. Детето ми учи английски и испански и се справя чудесно без частни уроци. Но общува много от малко с англоговорящи в интернет (геймърче). Начини има, евтино няма вече нищо, но и някои разходи са супееер излишни.

# 792
  • Най-красивата страна
Ами ако твърде късно са научили родителите на момичето и не може да се направи аборт,какво да правят хората?
Трябва да си гледат дъщерята и внучето.
Майката и таткото на бебето като са с основно образование и  нямат никаква професия,какво ще работят?
Чистачка и общ работник може би.....
На много места искат поне един чужд език за сервитьори,камериерки ,че и за продавачки...Не е задължителен,ама е предимство.
И бабите и дядовците ще трябва да ги издържат ,докато пораснат...

# 793
  • София
Пързалка е очевидно, да, но все пак е интересна тема.

# 794
Не е задължително децата да ходят на частни уроци,да им се слагат шини или да ходят на курс по английски.
Права сте не е. Но отварят много врати ,които остават затворени за останалите. Но попитайте  16-годишната си дъщеря дали не би искала да говори перфектно поне един чужд език , да има усмивка като на ангел и да успее без проблем с кандидатстването  също като другите ,които с нищо не са по-умни от нея.
Ако отговора е не е ок ,но ако иска да учи и да се развива ,то би било супер гадно да я ограничава вашия егоизъм да станете родител мислейки само за себе си без да сте помислили за нея.

Общи условия

Активация на акаунт