Да родиш на 16

• 95 183
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 945
Ами да, динозавър си.

Хайде да кажем, че някои от айтитата имат нужда от конвенционално обучение. Но в други случаи и други портативни професии няма нужда от 5г. образование. И не са само айти професии- вече писах, ако правиш неща, които се харесват и имаш клиенти, значи си в играта, каквото и да ти казват хора с дипломи, които обаче не правят пари.

Иначе има интернет и интернет. Да, има смотани сайтове на луди- има и ресурси като Pluralsight, които са на съвсем друго ниво. И ги ползват хора, които въобще не са code monkeys.

И изобщо, чудя се какво ли ще е това образование, което ще загуби бременната 16-годишна. В смисъл- какво е щяла да кандидатства и да запише...едва ли ще да е било нещо невероятно. Както вече писах, мога за месец да обуча журналист, по-добър от 90% от работещите по редакциите. Без ФЖМК. И да, Контеса, може да си изработи 2К заплата след няколо години.

Не казвам, че ще е по вода, но и не е невъзможно. А ако се подходи отговорно, и с курсчета ще стигнат бая далеч, имайки предвид, че конкуренцията е загубила пет години да учи по стари учебници и тепърва ще се усети, че трябва да гледа курсчета, иначе ще оплеска всичко на работното място.

И между другото, Контеса, ще напомня, че и ти самата до голяма степен използваш онлайн ресурси, за да си учиш Монтесорито, с което си вадиш хляба. Нали не си влязла в университет да платиш една торба пари за докторантура по детска педагогика, ами гледаш онлайн ресурси и кратки курсове...щото трябва да се продава и да се изкарват пари, нали? Да...

# 946
Сирен, ще те замоля да не си използваш въображението когато говориш за сериозни неща и за други, в които не си сигурна да не ги излагаш като контра-аргумент.

Някои деца могат и да ти повярват, но в реалността ти не можеш да им помогнеш с реална помощ и история. Нито пък с пари и да им дадеш професия в ръцете.  Колко човека си обучила досега, които да вземат 2 бона заплата на 18? Не е добре така да се заблуждават читателите.

Така че, моля те иди си празнувай някъде рожденият ден, забавлявайте се и утре ще поговорим пак! Честит юбилей!

Последна редакция: сб, 02 сеп 2017, 00:27 от Анонимен

# 947
Мамасита пак залитна във философстване.

# 948
  • София
Ники, аз го написах вече, не ми се пише пак. Накратко, никого не можеш да накараш насила да стане майка, затова дъщеря като теб, ако каже неща бебе, искам аборт, какво да направя друго, освен да сесъглася? То насила хубост не става, а и да става - не бива.

Разликата между моята позиция и тазис абоорта е, че първо аз хуля момичето, нито му обяснявам за секса на голо, чекненето, съсипването на живота, и т.н., които са все деструктивни за личността неща. Отделно се замазвам положението с аборта, който е представен като ходене на козметик едва ли не - отиваш, изсвукваш и си тръгваш, а утре си пиеш кафето с приятелките на училище. В моя сценарий няма  нищо деструктивно, а основно конструктивни точки - моралът на момичето си е ок, има подкрепата на майка си поне, животът му става по-различен, но в никакъв случай не е провелан, и има дете. Да, и си спестява риссковете от аборта с усложненията и вторичния стерилитет. Относно аборта никоя тук не може да си сложи главата и да се закълне, че абортът е безопаасен, и всички в темата го знаем. И най-важното - четейки моята теза, девойката няма да ббъде ни жива - ни умряла, морално сравнена със земята и прочитайки какви думи майки, включително майки на дъщери, казаха по адрес на момичета като нея, като нищо ще тръгне да търси аборт на черно или да направи някоя по-голяма глупост, защото майка й като нищо може да я насмете с думите "ми, така е, като си се чекнала на голо, сега ще си бремнна, как може...". Поне ще отиде при майка си и ще й каже и ще бъде една степен по-уверена в себе си. А ко си прочела правилно, описах някои "ако"-та, за да се случат нещата по-благоприятно, макар и да са трудни.

Хубаво е човек да си мине през формалното обучение, но при новите професии, особено по-творческите, а и със сегашния лесен достъп до електронни материали за обучение, човек съвсем спокойно може да се самообучи или да мине онлайн обучение.  Поне сега хората, които разбират, щедро предлагат доста добри филмчета, уебинари има и абонаменти за електронни бибилиотеки към университети и списания. Щом азз, дето никога не съм писала дори един ред код, успях да понауча, дори и по дървенния начин марко сиесес, и изгледах записани лекции на... ха, де, кой университет беше, пак по сиесес беше темата, някой от американските, известно име, ама йейл ли беше, друг ли, не помня, и успях да направя някои дребни неща, то какво пречи на един истински мотивиран млад човек да се научи? И пак ще използва официални ресурси, просто няма да има официална диплома. И то го казвам като човек, който държи на дипломите и за всяка професия, която съм практикувала, имам диплома. И абсолютно съм за онлайн курсовете, обучения и т.н., скайпът е измислен.

# 949
Досега насочих само един, макар че не беше на 18, а някъде на 24. И това за професията в ръцете го говоря съвсем сериозно и отговорно, като човек, който все повече се убеждава, че университетското образование е ненужно раздуто. И на други хлапета съм помагала, макар че е имало инатене, дори работа съм намирала. И сега ако ме запитат, мога да ги насоча. Освен това да, сертифицирана съм да обучавам журналисти и пак отговорно заявявам, че за доста малко време ще дам знания и умения, с които да са по-добри от 90% от българския журналистически контингент.

Не казвам, че ще е лесно, но не е невъзможно и абс. сигурно не са затворени вратите. Стига да има план с точки и да се следва. Не казвам, че ще има резултати веднага, но със сигурност нещата ще са доста по-розови от черните фантазии на родителите как от децата ще стават само чистачи и общи работници.

Та така, вече казах за какво говоря- дали родителите ще налеят една кола пари в университет с големи надежди или тия пари ще стигнат и за бебе, и за разходи за няколко години, а и за квалификация на момичето, или и на двамата, ако са заедно.

Никакво философстване няма, само личен опит и малко приятелски съвети. Това са си съвсем реални неща. Който има акъл, ще ги усети и ще се възползва, останалите ще се правят на важни как не ставало така...

# 950
Да кажем, че с повечко от едно дете тийн съм работила в центровете по настаняване на млади майки и жени с деца и ми е ясно, че си нямаш и идея за какво говориш. Затова не виждам смисъл да пиша за да те оборвам с някакви аргументи, които ще се преиначат и ще се изфилософстват на воля.

И пак казвам, че превенцията на бременност, сексуалната култура и доверието са ключовите моменти на които би било добре да се наблегне с децата у дома. Оттам тръгва всичко и ако вече е станало, както е в случая, е добре да се обмислят всички варианти.

Статистиката сочи какъв % от тийновете остават заедно с бащите на децата си и това също е много важен момент, който е добре да се вземе предвид при опцията 'задържане на бебето' и не даване за осиновяване.

# 951
И все бяха гледани момичета от елитни гимназии?

Срещала съм само една майка, родила на 16. Има две деца общо, плюс кариера като правист и черен колан по айкидо. И беше хубава и слаба.

Та така, ти си виждала драматичните случаи, в които бременността е ефект от социо-икономическото положение и проблеми с психика, съзнание, светоглед.

Но ако момичето е нормално, с нормални мечти и перспективи- ако я подкрепят и действа по план, всичките ми "философии" ще се реализират, буквално. Дали сама или с бащата, но няма да е метачка. Въобще, сгрешило момиче с иначе добри постижения до момента няма да се превърне в полусъзнателно добиче, каквито са забременелите проблемни тийнове. Бременността няма такива странични ефекти.

# 952
  • София
Ами да, динозавър си.

Хайде да кажем, че някои от айтитата имат нужда от конвенционално обучение. Но в други случаи и други портативни професии няма нужда от 5г. образование. И не са само айти професии- вече писах, ако правиш неща, които се харесват и имаш клиенти, значи си в играта, каквото и да ти казват хора с дипломи, които обаче не правят пари.

Иначе има интернет и интернет. Да, има смотани сайтове на луди- има и ресурси като Pluralsight, които са на съвсем друго ниво. И ги ползват хора, които въобще не са code monkeys.

И изобщо, чудя се какво ли ще е това образование, което ще загуби бременната 16-годишна. В смисъл- какво е щяла да кандидатства и да запише...едва ли ще да е било нещо невероятно. Както вече писах, мога за месец да обуча журналист, по-добър от 90% от работещите по редакциите. Без ФЖМК. И да, Контеса, може да си изработи 2К заплата след няколо години.

Не казвам, че ще е по вода, но и не е невъзможно. А ако се подходи отговорно, и с курсчета ще стигнат бая далеч, имайки предвид, че конкуренцията е загубила пет години да учи по стари учебници и тепърва ще се усети, че трябва да гледа курсчета, иначе ще оплеска всичко на работното място.

И между другото, Контеса, ще напомня, че и ти самата до голяма степен използваш онлайн ресурси, за да си учиш Монтесорито, с което си вадиш хляба. Нали не си влязла в университет да платиш една торба пари за докторантура по детска педагогика, ами гледаш онлайн ресурси и кратки курсове...щото трябва да се продава и да се изкарват пари, нали? Да...
Сигурно съм  динозавър, не отричам, но от Вашите цитати:
"-Както вече писах, мога за месец да обуча журналист, по-добър от 90% от работещите по редакциите."
Резултата: Журналисти в родния ефир почти няма, даже Сашо Кадиев се справя по-добре.

-"Хайде да кажем, че някои от айтитата имат нужда от конвенционално обучение. Но в други случаи и други портативни професии няма нужда от 5г. образование"
Резултат: 20 години си мечтаем за е- правителство, но завършилите онлайн академията на Телелинк могат да правят само сайтове и това си правят. За бази данни и обмен на информация забравяме, както и за е-правителство.
Да продължавам ли с други Интернет професии, или ще обясните пак на бременно 16 годишно момиче, какво бляскаво бъдеще го очаква следвайки вашите съвети/ но са по сигурно да си намери ИТ специалист, ако мама и тати откажат да я издържат с бебето?

# 953
  • София
Добре де, нали ви дадох още материал за кофти истории с украинското реалити, какво още искате от мен? Можеше и да си замълча. Но и никъде не е казано, че непременно трябва да е някоя трагедия, неглижиране, разбит живот и какво ли не.Защото може много лесно да се намерят истории за съсипан живот заради абортирано дете в млада възраст. И тогава ко прайм?

# 954
Академията на кой? Да не е на Телерик?

Все си мисля, че електронното правителство не зависи само от технологията, а и от регулации и политическа воля. Ама споко, сега има нова технология, умниците, дето са гледали udemy ще ти спретнат един blockchain и там всичко ще си пише.

Не говоря за бляскаво бъдеще, а за нормална работа. За каквато връстниците й ще се надяват, ама години по-късно, след много драпане. Защото си мислят, че като завършат, и работата ще дойде, ама не е точно така- има елемент търсене, пласиране, преговаряне. Последната точка е важна- с нея се постига и доброто заплащане.

# 955
Ако се върнем на конкретната ситуация и образът, който авторката представи - бляскавото бъдеще с успешна реализация в нещо ( било то чрез курсове или университет ) не виждам. Момиче, за което основното е бебето да го свърже с таткото за цял живот, да си живеят като семейство, а свекърите да помагат защото са с възможности и готини - много трудно ще излезе от образа на обикновена кифла разхождаща стокке из мола и останала на ниво 9 клас, макар и с избутана с клизма диплома за средно образование.
Иначе да, не е невъзможно. И на някой наистина им се получава, но се иска желязна дисциплина, самоконтрол и амбиции.

Не говоря за бляскаво бъдеще, а за нормална работа. За каквато връстниците й ще се надяват, ама години по-късно, след много драпане. Защото си мислят, че като завършат, и работата ще дойде, ама не е точно така- има елемент търсене, пласиране, преговаряне. Последната точка е важна- с нея се постига и доброто заплащане.
А, на Нея ще и е по-лесно щото има дете или щото е умна и те слуша тебе.

# 956
  • София
Аз предлагам Andariel и Мамасита си лягат и утре продължаваме натрезво, защото правописните грешки ми бодът очите. А умнотията  "че електронното правителство не зависи само от технологията, а от политиката " ще я полея с чаша вино.
Защото несбъднатото  електронното правителство е резултат от липса на читави проектанти, учили друго освен базово програмиране, и то на сайтове. И т.н, че стана утре. Simple Smile

# 957
Кой закон не позволява ходенето бременна на училище? Може ли линк, цитат или каквото и да е там доказателство по въпроса? И на какво основание не се позволява?
Ще го потърся, но със сигурност е така. Моя братовчедка мина през това, също и съученичка, майка й беше учител в същия техникум, каза, че е невъзможно, колкото и да им се иска. Завърши отделно и после на бала само дойде.
Няма такъв закон. Евентуално по соц времена да не са допускали бременни в училище, та да не развращават останалата социалистическа младеж, но не съм сигурна дори в това. Сестра ми, която е доста по-голяма от мен и захвана малко комсомол, имаше бременни съученички в гимназията, дали са посещавали редовно часовете не знам, но си завършиха средното образование с останалите
Аз завърших през 1987 година, имахме четири бременни момичета във випуска. Идваха си бременни на училище, с широки дрехи, само бяха освободени от физическо. Но аз завърших гимназия на 17 години, а сега с тоя 12 клас само им губят времето на децата.

# 958
  • Tам през Атлантическия океан
Аз мисля,че момиче на 16 ще може да се грижи за бебето си. Майчински инстинкт има все пак.
Е,да приятелките и ще ходят на училище ,на купони ,ще се забавляват,а тя ще кърми и ще сменя памперси.
Обаче момче на 18-19 години много бързо може да си промени мнението и да зареже и майката и бебето.
За него няма да е проблем да излиза с приятели и да си намери ново гадже.

Е па тези неща важат и за по-големи на години Smile
то възръстта не винаги е гаранция за  'умствена' зрялост Nerd

# 959
  • Tам през Атлантическия океан
Какво значение има това за темата?

Ясно е че деца на по 16 няма да имат блестяща работна кариера с няколко месечни курсове.
И е абсолютно непочтено да им се дават напразни надежди, че всичко ще е по вода и ще имат заплати от по 2 бона с тези курсчета, с които да станат графични дизайнери, репортери и прочие.

Тая година, Аманда Хокинс, на 19, отива на купон с приятели, зарязва двете си малки деца заключени в колата отпред, не излиза 15 часа да ги погледне. Не й е било за пръв път, за нещастие, е за последен. На английски ей тук.
Много обсъждан случай и много показателен за готовността на някои тийнки за отглеждане на деца..
Е какво му е показателното на случая ?!
Има възрастни с подобни случаи и то не малко Angry

Е скоро се въртеше случай ( в daily mail го четох)
баба и дядо със свръх доза в кола а на задната седалка внучето им Open Mouth

Общи условия

Активация на акаунт