Да родиш на 16

• 95 204
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 930
Изтрих си поста с личната история, защото няма смисъл да я оставя да виси в пространството, но не мога да не видя как темата става клюкарска, а не информативна.

Трябва да се говори с децата от малки, да се споделя, да ти имат доверие и те да споделят и да не се допускат такива грешки. Не е най-страшното, което може да се случи на някое момиче, но е напълно предотвратимо без аборти и драми.  Peace

# 931
  • София
Верно, че в единайсет вечерта мозъците започват да си поспиват и разумът съвсем, ама тук стана много забавно, дори по-забавно от филма, който гледам. Направих си труда да опиша една съвсем постижима на практика хипотеза, но явно е твърде положителна за твоя и други вкусове, та се започна с "на теб пари ли ти даваха вашите" и твоето с възпроизвеждането на модела и картофите (вече дори не помня кое на кого беше, ще извинявате, ама ми се сливате). Не че не ви разбирам, разбирам ви, дори прекрасно. Трябва другите да са лузъри, за да можем ние да сме по-успешни. Иначе няма на кой фон да се сложим, за да изпъкнем. Ето, това ми стана ясно.
Взимайки пример от Вихрогонче, препоръчвам, но  за сутринта, една разкошна книга на Бредбъри "Зелени сенки, бял кит" .
Да я четеш е  като да си в бг-мама.
Ако поста е към мен, аз за пари не съм писала никъде, единствения коментар беше за  това да станеш прабаба на 50 и дъщерята ти /бабата  на въпросното бебе/ да изглежда като на 60г.

# 932
Нима!? Аз все още не съм срещнала човек, който познава цветовете и да не е завършил художествена гимназия поне.

Научих цветова теория в един курс в университета- като за дизайнери. Но ако ми затрябва нещо ново, няма как да мина без Udemy и подобни. А за новото поколение- може направо оттам да почнат. Курсове, които те правят готов за работа, а не да научиш един куп теория, която на практика не може да произведе нищо продаваемо.

Съвсем отговорно твърдя, че до голяма степен се свърши тая, дето влизаш вишу и хващаш господ за шлифера. Ти завърши примерно пиар или друга простотия и да те питам после колко ще ти плащат и колко години ще драпаш за позиции.

# 933
  • София
Хубаво си направила, че си я изтрила, че провокатори колкото щеш. Май се сетих за кое реалити за тийнките говориш, мярках нещо на МТВ, но аз тези канали ги прескачам. Украинците имат един канал СТБ, който е доста сеирджийски, но там правят лицензирани реалитите в украински вариант и доста добре им се получава. Имаха едно "Дочки - матери", като това на МТВ. Чудех се на какво ми напомняше това, което каза за реалитито, и се сетих за украинското. Предполагам, че на потребителките с идеята за проваления живот ще им хареса - примери колкото щеш.

То няма гаранция кой на колко ще изглежда, независимо със или без деца. Може да няма дете, всичко да е наред, и да се сдобие с някоя тежка болест и да се съсухри за отрицателно време. Или нещо друго да се случи. Затова в живота никога нищо не се знае, дори си е жив късмет едно бебе да се роди живо и здраво, имайки предвид, че много бебета преживяват инсулти по време на бременността.

# 934
Аз добре че си родих децата, преди да науча какво е това Amniotic Band Syndrome...бременните да не търсят в Гугъл. Изобщо, все повече си мисля, че едно здраво бебе си е дар.

# 935
  • град-държава
Дори не можеш да си представиш, колко практика има в цветознанието. Колко безсъние има в майчинството... а да, твоите срят по много. 😂😉
Аз имам многогодишен опит във фотографията + обучение в училище, защото ни беше част от специалните предмите. Повече дори в аналоговата фотография, "изкарала" съм и няколко изпита на съученици по промишлен дизай, работя с уеб и графични дизайнери и все още не смея да се нарека нито фотограф, нито дизайнер, но браво за самочувствието.

# 936
Андариел, предаването е американско и се казва ""16 and Pregnant" и по-късно и "Teen Mom".

Много поучително е за какъв живот те чака с бебе, къде живееш, работиш, учиш, проспектите ти в живота занапред и въобще е много отговорно за отваряне на очите. Направено е като соц. експеримент, защото много от младите момичета са участнички в т.на.р пактове за забременяване и раждане като млади майки.

Има доста интересни истории, но общото е че всички са на по 16 и им проследяват живота няколко години напред.

# 937
Нима!? Аз все още не съм срещнала човек, който познава цветовете и да не е завършил художествена гимназия поне.
Доста вредно е това - да пречупваш света през себе си. Винаги е признак на тесногръдие и ограниченост. Това, че ти не си - не значи,  че никой не е.
Някой си пречупва света през познание, добито в Уфици. Много важно. Аз моето го добих в Лувър. Сериозно.
Асо пика бие десятка спатия.

Но въпреки това не смея да кажа - ще ми се случи това и това, а аз ще направя онова. Щото знам, че и Лувър, и Ермитаж, пък даже и Уфици не гарантира и не обещана нищо. Който си е тесногръд - си остава такъв, където и да е бил, очевидно.

Гореописаното да се чете като метафора. Всички прилики са случайни.Confused

# 938
Може да има практика, аз говоря колко стъпки има до създаването на нещо продаваемо. Щото съм виждала примерно доктор по филология, който не може да състави четим текст и да си изкара парите с писане.

Ако си намериш клиент, направиш нещо, което да го задоволи и да ти плати- вече си професионалист. Това е. Да, може и 10 години да си съзерцавал палитрата на италианския ренесанс, но пак да не може да направиш нещо продаваемо и гледаемо. Може да си филолог и да не може да напишеш дописка. Факт. Та така за ученето- има и по-кратки пътища. И невинаги крайният продукт е некачествен или може да се разбере кой как е направил решението за цветовата схема- дали по курс от интернет или след съзерцаване на Уфици 2 седмици.

# 939
ти знаеш ли, че ако надъхваш чуждо дете за аборт, може и родителите му да се съдят? Или че поне е неморално да обясняваш надълго и нашироко колко неморално се е държала, как ще си съсипе живота, или ако вземе, че роди, няма да може да даде нищо на детето? И това най-меко казано на фона на нещата, които дружно сума потребители изписахте. А ти замисли ли се поне за момент, че същото това 16-годишно бременно девойче ще прочете как едни лелки му обясняват колко не струва и трябва да направи аборт? А? По твоя начин казано, някоя като теб да има късмета да каже всичко това на моето дете и да го надъхва за аборт, ще му се види тесен светът. Ти знаеш ли, че така можеш да докараш някое девойче до самоубийство, защото е морално пропаднало заради секс на голо и си проваля живота? Или тогава ще си измиеш ръцете,че ти такова нещо не си го карала, и изобщо не си го карала нищо да прави?

Добре де, Андариел, помисли си как изглеждат твоите постове на хората като мен, които искрено са убедени, че тийн раждане би съсипало техния живот така, както го разбират, и не биха искали такова и за дъщерите си. Ти поемаш ли отговорност за хипотетичните бременни девойчета, които те четат, надъхват се, че ето, то наистина фасулска работа, и като им се струпа истинския живот с бебе на главата, който въобще не са си представяли ТАКА, да си бият главите що им беше това бебе и да им се иска да се самоубият? Хипотезите могат да вървят в двете посоки, нали разбираш?

На мен лично ми е все едно дали съседката или съученичката ще роди на 16 или на 40. Когато става въпрос за мен самата обаче, нямам никакви съмнения. И на база тези си убеждения бих писала в темата (досега не съм, постовете на Вермилион отразяват в голяма степен моето мислене) и действала офлайн. Недоумявам от фантазиите, на които се начетох "вие сте зли и искате нарочно да оставите момичето без деца", "вас би ви било срам, та затова". Изобщо не става въпрос за завист и срам, а за лично убеждение какво искаш.

А ако ще си говорим за разни хипотетични четящи, на тийновете и без това акълът им тук го има-тук го няма, морето им е до колене, няма нужда да четат колко е леко и яко да имат ранно бебе и това да им дава още едно крилце да зарежат контрацепцията, к'во толкова.

Покрай цялата дискусия ми хрумна и друго. Какво би правила двойка майка-дъщеря, в която майката е като теб, а дъщерята - като мен? Дали настояването "да си го гледаме" няма наистина да й съсипе живота?

П.П. Защо постоянно някой тика "морално порицание" и "морално пропаднала"? Никъде не прочетох някой да говори дори в такива категории, хайде да не подмятаме strawman fallacies.

Последна редакция: сб, 02 сеп 2017, 23:28 от Nickkie

# 940
  • град-държава
Не, това че имаш клиент, не те прави професионалист. Определено, но нямам желание да коментирам повече от това. А клиентите, тези които наистина са такива, знаят кого и къде да го търсят.

# 941
Може, но пък е и тъжно да си налял много години в образование и ровене, а накрая да не може нищо да продадеш или да е за жълти стотинки. Или да знаеш толкова много и фини неща, но все пак да не може да направиш нещо просто и бързо. Та така за дългите години образование.

Нали в крайна сметка говорим за пари и доходи- в един момент трябва да станеш продаваем. И смело твърдя, че след няколко клиента няма да има особена разлика между истинските и "фалшивите" професионалисти.

Изобщо, професионалист може да станеш и чрез чиракуване, на самото работно място. Няма нужда да минеш по пътя на образователната система, не за всички дейности. Както вече съм писала, за моята професия е лудост да ходиш в университет в 21 век. За един месец ще станеш журналист, за няколко години ще пробиеш и ще ти плащат нелошо. Но ако си яхнал дипломата и си с високо самочувствие, доста години ще се блъскаш, докато усетиш как стават нещата.

# 942
  • София

Но съдейки по стила на писане, явно става въпрос за динозавър, който представа си няма от състоянието на нета към 2017.
Ако поста е към мен:
Може и динозавър да съм,  но
- в сферата на ИТ технологиите работя от миналия век /демек динозавър/
- от практиката си знам, че индивид завършил онлайн курсове /без значение е кой "Интернет", стават само за кодировач, т.е като индийчетата които кодират 1,2,3 и обратно.
- ако проектанта на една система, е без базовите познания, които ги дават тъпите конвенционални училища и университети- получаваме  системи на  държавната администрация или така нареченото е-правителство, които работят, ама не съвсем и не така както трябва.
- ако и медицинските кадри започнат да се обучават по вашия почин, "ВЕРНО"  ще трябва да се  насочим към терминал 2,
  И последно, радвам се, че синът ни ползва Гугъл, както всеки нормален потребител на Интернет, но не вярва, че светът ще свърши на 21.08.2017, както казва Гугъл, или че с онлайн уроци по Интернет ще стане шеф на Гугъл. Mr. Green
н
Допълвам се: за журналист в жълти  вестници единственото образование  е четене  и главно писане в бг-мама.

Последна редакция: сб, 02 сеп 2017, 00:10 от az_pak_az

# 943
Ами, виж сега, биологията си казва думата  дори на 16 бременността си е бременност и хормоните си действат. Бременността е време, през което се свиква с мисълта за майчинството, а след ражданеето колкото и да е неподготвена младата майка, едва ли ще си остави бебето да врещи и няма да се сети да го погледне, да опита да го нахрани или нещо друго. 

Тая година, Аманда Хокинс, на 19, отива на купон с приятели, зарязва двете си малки деца заключени в колата отпред, не излиза 15 часа да ги погледне. Не й е било за пръв път, за нещастие, е за последен. На английски ей тук.

# 944
Какво значение има това за темата?

Ясно е че деца на по 16 няма да имат блестяща работна кариера с няколко месечни курсове.
И е абсолютно непочтено да им се дават напразни надежди, че всичко ще е по вода и ще имат заплати от по 2 бона с тези курсчета, с които да станат графични дизайнери, репортери и прочие.

Тая година, Аманда Хокинс, на 19, отива на купон с приятели, зарязва двете си малки деца заключени в колата отпред, не излиза 15 часа да ги погледне. Не й е било за пръв път, за нещастие, е за последен. На английски ей тук.
Много обсъждан случай и много показателен за готовността на някои тийнки за отглеждане на деца..

Последна редакция: сб, 02 сеп 2017, 00:12 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт