Как се справяте с почистването на дома?

• 6 347
  • 36
  •   1
Отговори
# 15
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Майка ми е такава, все чисти, все и е мръсно и аз избягвам да контактувам с нея. Натоварва ме.

това е друг проблем. и аз познавам такива хора.
имам приятелка с доста буйно дете и много по-малко свободно време от мен. у тях е всичко под конец (винаги, дори и като ида инцидентно), прашинка не съм виждала, даже килерът и е под конец.
обикновено се засрамвам и като се прибера почвам и аз да подреждам и чистя  Laughing никога не говори за чистене или подреждане, т.е. не ме натоварва с начина си на живот.

аз не съм чистофайница, мразя да чистя, но още повече мразя, след като изчистя и някой да влезне с песъчливи или мръсни обувки и полудявам  Twisted Evil
затова си има правила и следя да се спазват.
който цапа - чисти. иначе не очаквам детето или мъжът ми да чистят основно, но държа и като омърлят да си почистят. редовно детето наводнява банята и ако мъжът ми го е оставил без надзор дълго време във ваната, т.е. не си упражнява род. контрол, то връчвам парцала и на двамата и да се оправят кой ще чисти. Naughty

# 16
Твоите деца са големи какво толкова цапат.
Естествено че не хвърлят играчки и не рисуват по стените с флумастери, но просто ме дразни това, че мързелуват и са по цял ден на телефоните. Не си оправят леглата, ядат в тяхната стая и оставят там чиниите и приборите. Аз на нейната възраст съм чистила, готвила и гладела вкъщи. Разбирам, че времената са различни, но да не иска грам да ми помогне това вече е резил. Все-пак са момичета!

# 17
И аз и децата ми можем цял ден да си стоим с пожарите и умираме да си ядем в леглото, докато си  цъкаме на телефонните. Малкият все още не цъка де.
Мразя правилата на майка ми от дъното на душата си. В неделя правя палачинки и ги нося на мъжа ми и на големия син в леглото.  Това ми е най-хубавото време със семейството. Почти през цялото друго време съм на педал и се раздавам на макс. Заради единия мързел живея.

# 18
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Разбирам, че времената са различни, но да не иска грам да ми помогне това вече е резил. Все-пак са момичета!

възпитанието е различно, не само времената  Peace

когато нямахме дете, през уикенда също закусвахме в леглото.
сега не го правим, защото детето още не е толкова сръчно да яде в леглото и не ми се занимава да пера толкова...
иначе 1-2 пъти в седмицата като глезотийски ритуал е супер за мен.
това не означава, че през останалото време може да се прави.
яде се само на маса, само седнал и т.н.

мъжът ми не си позволяваше да седне на една маса с баща си без да се е обръснал (закуска). Peace
за мен това е пресилено и не ме интересува дали е бръснат или не, но в неговото семейство явно е важно и когато ходим там си спазва правилото.

# 19
Това пък какво общо има?
Вкъщи пък никой не си оправя леглото. Чудо голямо.

За чиниите в стаята, да си ги държат там. Спри да влизаш, както те посъветвах напред и ще се оправят.
Докато гледаш всички като бебета никой няма да "може".

Едно време като дете у нас се ядеше само в кухнята, много изкушаващо ми се струваше да се яде в леглото. Сега вкъщи никога не сме поставяли ограничения, но като се замисля всички ядат само в дневна/трапезария/бокс, едно помещение е. Явно като не е забранено не е интересно.

# 20
kateto_123, а ти защо им прислужваш на девойките, а не ги оставиш? Не искат да си сипят ядене, ще седят гладни. Не си отнасят чиниите и приборите, да се заринат в тяхната си стая, ще миеш 2 чинии за теб и мъжа ти, който иска ядене, ще се погрижи да има чисти чинии.

# 21
Дъщеря ми е на 6. От поне 2 години не подреждам играчки, освен с цел ревизия и изхвърляне на вече ненужни. В стаята й бърша прах, пускам прахосмукачка и минавам с моп. В много от случаите с праха и мопа се справя сама. С новата прахосмукачка й е по-лесно, та почна и това да прави понякога. Дрехите й все още аз ги прибирам, защото й е тесен шкафа и ако не са подредени, просто не могат да се съберат. Надявам се скоро да има по-широка стая и тогава няма да е нужно да се старая толкова много.

На 13 годишно не бих сервирала където и да било. Или сяда на масата и се храни с нас, или си сервира сама  където поиска. Ако си затрупа стаята с мръсни чини - проблема ще си е неин. Аз чинии имам много, та мисля, че преди да ми залипсват, тя сама ще се сети, че нещо не е ок.

# 22
  • На морето!
На мен пък ми е неприятно това ядене по леглата, не разбирам и нуждата да се яде по стаите, при положение, че си има обособена трапезария/кухня или каквото и да е там. Това не е въпрос само на хигиена, а и на елементарни обноски и навици. Утре може и превръзки да намерите в стаите им, защото им е по-удобно да ги сменят там докато са на таблетите/телефоните.
Семейството е мини общество, а домът е тяхната обща собственост, крепост и пристан, обща, което означава, че всеки има права и отговорности, а в името на хармоничното, леко и щастливо съществуване всеки член от тази общност трябва да ги спазва и да се грижи и за останалите. Т.е. момичетата би трябвало да забелязват колко дотежава на майка им цялото това обслужване на домакинството и да поемат част от задълженията, а бащата, който е и мъж трябва да е пример за това.    Какво означава "времената са различни"? Вече се приема за нормално да живеем в кочина или се връщаме към ориенталските нрави, според които мъжът работи, а жената му осигурява комфорт по всеки възможен начин? Научете децата си на трудолюбие, организираност и емпатия, не е лесно и приятно, но е необходимо за цял живот.

# 23
Децата ни ( на 9,11 и 13) си имат ясни и конкретни задачи в домакинството. За да не се карат и да не се скатават, задълженията им са разпределени на всеки поименно, написани и закачени на видно място. Всяка седмица преразпределям задачите на ротационен принцип. За всяка задача отговорен е само един, така че при скатавка да е ясно от кого се търси отговорност. Изпълнението на задълженията им отнема по десетина минутки всеки ден и около половин час уикенда.
Техни задачи са: изхвърляне на боклук, чистене и хранене на котката, слагане и вдигане на маса, разтоварване на миялна, разтоварване на сушилня, сортиране и прибиране на пране, подреждане на техните гардероби, почистване на детските стаи, детската баня и тоалетната за гости, прах и прахосмукачка в общите помещения, пазаруване на хляб и мляко. Инцидентно и при нужда, ги натоварвам и с други дребни задачи - помагане при готвене, ходене до пощата, работа в градината.
Ползването на мобилни телефони, таблети и умни джаджи е ограничено и като време и като място - само във всекидневната и по максимум час на ден, но не всеки ден.
Ядене се позволява само на масата в трапезарията, без никакви изключения.
Редовно си говорим по темата, че в семейството сме като в отбор- трябва да си помагаме, всеки да си изпълнява задълженията и да се държим заедно, за да сме по-силни и успешни.

# 24
  • Най-красивата страна
Естествено,че дъщеря ми-8години си има задължения вкъщи.Сама си прибира и подрежда играчките.Почиства прах от шкафовете в детската стая .Оправя си леглото.Прибира си мръсните дрехи в коша за пране.
И момче да беше пак щеше да го прави.Нали трябва да се научи на ред...
Мъжът ми също помага-той прави кафето и закуската сутрин и салатата вечер.
Ако аз чистя,той гледа детето.Или аз излизам с детето,а той чисти.

Момиче на 13 години според мен би трябвало да има повече задължения вкъщи.Може да почисти с прахосмукачката навсякъде.Може да сложи масата,може да пазарува,може да си подреди гардероба,може да помага и при приготвянето на вечерята.А по-малката може да помага на кака си.
Таткото също би трябвало да има някакви задължения.Защо не седнете и не си разпределите работата?

# 25
  • Sofia
Помагат децата вкъщи, макар и да трябва да им кажа специално. Те няма да се сетят сами, кой ще ти мисли за неприятните неща, като има толкова много по-интересни и отвличащи вниманието. Simple Smile
И мъжът ми помага, той е май най-големият чистник вкъщи. Наложил е и няколко правила, като например никакво ядене извън масата в трапезарията и всеки да си отнесе чинията след хранене.
Децата могат да излязат само след като са свършили нещата, които съм ги помолила и съм проверила резултата.

Очакванията ти децата ти да се сетят, че на теб ти е тежко или на тях им е мръсничко, са нереални, особено ако не им даваш задачи, а ги пращаш навън, за да свършиш всичко сама. Те са свикнали, че ти си тази, която чисти и не могат да си представят, че ти тежи.
Мъжът ти също може да върши голяма част от нещата - то чистенето с прахосмукачка и миенето на пода са най-голямото. Ако това направи, децата да забършат прах (което по мои наблюдения е сравнително забавно за деца), за теб остава едно готвене и пускане на пералня, която после пак децата могат да сгънат.

# 26
  • Варна
На 5-8-11-13 г дъщеря ми помагаше без уговорки. Тя никога не е била разхвърляно дете та не и представляваше трудност да поддържа и подрежда вещите си напр.
Сега е на 16г - телефона и е залепен за ръката, тя е залепена за леглото си .. от стаята си излиза за малко и набързо. За всяко нещо трябва да повтарям, не се кара, не спори, просто си пасува. Егати пубертета, егати чудесията. Няма и помен от бърборещото дете с усмивката на лицето. Може всичко - не иска, не и пука, все и е тая. Брат и мина леко и неусетно този период, при него щуротиите бяха навън, у дома беше ок.
А по темата - жилището ни е стотина квадрата. Не ми представлява трудност поддръжката му. В периодите в които не е било така ползвах жена за помощ. Стои ми като вариант.
Мъжа ми участва абсолютно инцидентно в тези занимания та не го броя.

# 27
  • Sofia
Успяват е ли да убедите тинейджъработа да разтребвам стаята си....аз не

# 28
Здравейте,дами аз не съм майка и нямам деца,даже съм горе-долу на възраста на ващите деца е добре де 5-6 годинки по-голяма Grinning Исках и аз да споделя моето мнение,когато бях малка на възраста на вашите деца.От малка обичам да си чистя и при мен инициативата идваше от моето желание да го правя и това,че родителите ми позволяваха вярно е,че някои път не се получаваше много добре като тук съм пропуснала шкафа,но те се ме подкрепяха и не ме укорявяха. Помня,че исках да имам секция те един ден мие купиха,аз от тогава всяка неделя е чистех до преди 4 години.Вече чистя на друго място. Мама ми даваше като съвсем малка да хвърлям боклука да пазарувам(първото ми пазаруване беше на яйца е сгодих го пътя)Grinning с годините започнах аз да искам да и помагам готвех по лесни неща.

# 29
А според някои психолози било много полезно да не тормозиш децата си за тяхната стая- трябва да им е комфортно и да могат да си правят експерименти. А уикендът е за почивка- може би възрастните подценяват, че децата се изморяват в училище. И после и през уикенда пак да трябва да внимават, да се оглеждат има ли нещо нередно...това си е вид тормоз. Особено пък ако детето нещо се е заиграло или зачело, а майката с ръце на Ф го кара да си оправи стаята. Ми нали затова има стая- за да не се вижда хаосът в останалата къща.

Общи условия

Активация на акаунт