Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 756
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
Дончев, щом учиш медицина, сигурно няма да ми повярваш. Но не е лошо да попрочетеш за т. нар. "надбъбречна умора" (adrenal fatigue). Това е състояние, което може да обясни твоите симптоми, но медицината не го признава за реално съществуващо, въпреки че алтернативно практикуващите го откриват при над 80% от хората с щитовидни заболявания. Надбъбречната умора е предшестващ етап на пълното изтощение на надбъбречните жлези, т.е. на клиничната инсуфициенция (adrenal insufficiency). В основата е стресът (най-общо казано). Можеш да си изследваш кортизол в слюнка (не в кръвта) - добре е да се изследва 4 пъти (сутрин, на обяд, следобед и вечерта/през нощта), но може и 3 пъти, даже в момента Бодимед имат такъв ваучер. Напълно е възможно нощният ти кортизол да е висок, а дневният пък да е по-нисък от оптималното. Според резултатите от изследванията има различни възможни средства - витамини, билкови добавки. По принцип трябва да се яде повече сол, за да се подпомагат надбъбречните жлези. Освен това не трябва да ограничаваш много въглехидратите (ако се храниш нисковъглехидратно), особено вечерно време е добре да имаш по-въглехидратно хранене, но не с тестено или сладко, а въглехидратите да идват от картофи, ориз, киноа, елда, цвекло. И по принцип през деня избягвай тестеното и сладкото, а също и кафетата (в краен случай едно сутрин), защото пък тези храни стимулират прекалено много надбъбречните жлези.

Но освен това трябва да си следиш не само ТСХ, а и другите хормони, защото на практика те показват състоянието ти, а не ТСХ сам по себе си.

# 361
  • София
Cioccolata, кои други хормони да си следи?

Аз нямам такива проблеми, но да си знам от сега.

# 362
Грета, той говори за регулиран ТСХ. Да, но само ТСХ не значи почти нищо, въпреки че повечето ендокринолози предпочитат да гледат само него. Трябва да се следят и ФТ3 + ФТ4, и то всеки път, не само от време на време.

# 363
  • София
А, ясно. Моята докторица не ги иска тях, само първия път и били нужни. А аз и да си ги изследвам не знам как да си ги разчета и какво да предприема сама. Не съм толкова смела все още.

# 364
Cioccolata медицината отрича много неща но това не значи че не са верни, именно заради това почнах да я уча защото не че не вярвам на докторите,но просто болестите в днешно време са печеливш бизнес а фармацевтичните компании ръководят света а за 99% от тях ние сме "Клиенти" а не "Пациенти" и това  ме вбесява дори съм се гаврил с някои от тях заради тези им действия. Всички сте гледали Д-р Хаус нали макар и филм които е създаден от една камара доктори вижте само колко от диагнозите които поставят са автоимунни и колко са свързани с жлезите с вътрешна секреция и Хормоните 99,9%, дори имаше 2 серии в които ставаше въпрос само и ед. за щит жлеза и последствията от неините заболявания, а изследванията които се назначават не са само ТСХ и фт3 и фт4 в началото, а адреналин, кортизол, мелатонин и др. цяла хормонална картина като се има напредвид ще една увредена жлеза до установяването на болестта не се знае какви щети е нанесла върху организма, да това е само филм някои ще кажат, но за мен всеки доктор открил заболяване трябва да следи пациента си и състоянието му и лечението му и т.н. в Англия и Белгия когато бях искаха да ме глобят за пропуснат проф. преглед. но нямаше как защото не съм техен гражданин. А тук в Бг всичко трябва да си го правя аз и най вече да търся отговорите кое вследствие на кое е и защо да не говорим че при наличие на едно автоимунно се прави задължителен ANA test и то не един път за да се следи недай си боже да изкочи и друго! Не всичко Приключва с едно ТСХ и Л-Тироксин. а до колкото съм учил при умиране на 50% от клетките на жлезата се стига да тази симптоматика която описвам, а има и друго че в женския организъм нещата се развиват по различно, макар че заболяването е едно!

# 365
А относно съст. Опитах мн варианти да права си за надбъбречните те отделят адреналина знам го това дори преди време пиех Бетаблокери под наблюдението на кардиолог с цел да блокира надбъбречните и да не отделя такава силна вълна от адреналин но уви, ефект нямаше освен ниския пулс които за мен беше рай защото моя варира  Буквално както си иска но на горните граници към тахикардия, макар че често падам духом заради вс тия неща се боря, спортувам стремя се да си имам нормален живот, смених към 10 професии и засега не работя а уча ограничих стреса на минимум, стремя се да не мисля за вс това защото някои неща като Паник атаките ги преодолях съвсем сам с една китайска гимнастика, изкуство е да познаваш организма си но човек не го оценява когато е здрав.

# 366
  • София
А относно съст. Опитах мн варианти да права си за надбъбречните те отделят адреналина знам го това дори преди време пиех Бетаблокери под наблюдението на кардиолог с цел да блокира надбъбречните и да не отделя такава силна вълна от адреналин но уви, ефект нямаше освен ниския пулс които за мен беше рай защото моя варира  Буквално както си иска но на горните граници към тахикардия, макар че често падам духом заради вс тия неща се боря, спортувам стремя се да си имам нормален живот, смених към 10 професии и засега не работя а уча ограничих стреса на минимум, стремя се да не мисля за вс това защото някои неща като Паник атаките ги преодолях съвсем сам с една китайска гимнастика, изкуство е да познаваш организма си но човек не го оценява когато е здрав.
Сподели за тази китайска гимнастика, моля Simple Smile

# 367
Дончев, пожелавам ти сега първо да си решиш проблемите, а по-нататък, когато му дойде времето, да станеш лекар с по-широк мироглед от колегите ти. Тогава ще те препоръчваме навсякъде.Simple Smile Да, нещата са много, много сложни, а ендокринолозите на практика не вършат никаква работа и според мен въобще трябва да я закрият тази специалност...

# 368
По вероятно е да стана доктор отколкото да ги реша и то съвсем сер. От тази гледна точка че облекчение може да се намери еввнтуално но излекуване едва ли, нещо прецакано.....колкото до ендокринологията наистина в бг е слабо развита.

# 369
Не само в България, навсякъде е едно и също, само дето на Запад, особено в САЩ, е малко по-лесно да се добереш до холистичен или друг алтернативен специалист, а точно те са далеч по-напредничави. Класически обучаваните и практикуващи ендокринолози не съветват адекватно нито при диабет (без значение кой тип), нито при хипотиреоидизъм, без значение дали Хашимото. А хората с тези състояния вероятно представляват над 80% от пациентите, които ги посещават. Затова смятам, че ендокринологията, в сегашния си вид, е безполезна. Сам виждаш, че нещата са по-сложни, а и сигурно тепърва ще има да се убеждаваш с развитието на твоето заболяване. Това е отвратителното - че се смята, че всичко е ясно и лесно, а въобще не е така. Налице са много повече данни, проучвания, но просто не се взимат предвид. Работи се с информация, която е остаряла с близо 20 години. Това е причината да питат само за ТСХ - убедени са, че е достатъчно. И също са убедени, че тироксинът е напълно достатъчна терапия. Ха-ха-ха!

# 370
Шоки,как си? HugМоже ли линк към ваучера на Бодимед?Благодаря! bouquet

# 371
Това е ваучерът (за 3-кратен кортизол в слюнка): https://www.ofertomat.bg/Paket-3-kraten-kortizol-v-slunka--ACTH- … ODIMED-p5225.html

# 372
Кажете каква добавка да си взема за стави,кости,мускули.На коя фирма?

# 373
  • Бургас
Здравейте,момичета,а както виждам вече има и момче:)Чета ви постоянно и отново ще кажа,че сте ми изключително полезни.Това,което ме посъветвахте и приложих вече дава резултати.Ще напиша изследванията от юли и от днес и ще ви помоля отново за коментар:
юли/октомври
tsh--3.23/tsh 2.09(0.27-4.20)
ft4 13.9/ft4 16.63 (12-22)
ft3 -4.51/ ft3 4.04 (3.10-6.Sunglasses
витамин Б12-294 /Б12 -476 (145-569)
витамин Д 16.8/  вит Д-28.55 (20.6-50)
Това,което промених през периода юли/октомври е:еутирокс от 100 мкг на 112.5 мкг,витамин Б12-1000 mcg и витамин Д-3000IU.Като симптоми,които имам години наред-световъртеж,отпадналост,умора,депресия,като че ли започнаха да отшумяват.Има светлина в тунела,но не смея да се радвам.Интересувам се сега от приема на трийодотиронин,дали би дал допълнително добри резултати?

# 374
  • София - Варна
Боряна, на кой ден от цикъла си?
Според мен ти е леееко висока дозата на Т4. Някъде между 100 и 112.5 ще да е оптималната ти доза. Simple Smile
И тогава вече ще се види дали има нужда от добавяне на Т3.

И изледванията ти от юли месец на кой ден от цикъла са правени?

Общи условия

Активация на акаунт