Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 685
  • 737
  •   1
Отговори
# 570
  • Пловдив
Дони ако не е тайна при кого ходиш сега и при кой лекар ще направиш консултация?
Радвам се че вече си спокойна!Всичко ще е наред!

Ходя от 1 година насам при Лидия Цветкова. Но сега незнам- предния път 2 пъти я питах дали все пак да не ми увеличи дозата и беше категорична, а сега с лека ръка от 75 на 150 мг.
А за утре изобщо още незнам къде и при кой да отида за второ мнение. Идеи за Пловдив?

# 571
  • до едно тепе
Дони аз съм доволна от Ботушанов, но нещо не ми дигна тел. онзи ден, а ми трябваше спешно.  newsm78 Ааа на Начев, ако звъннеш по телефона, дали пък няма да ти даде някаква насока. Все пак си му била пациентка преди. Гушки на големия сладур. Лелее ще става батко Mr. Green

# 572
Много проучвах но за Пловдив като че ли няма кой знае какъв избор!
Мои приятелки са доволни от Христо Георгиев/кабинета му е срещу Военна болница/.Работи по здравна каса
но се чака за час около месец.С платен прием става бързо.Аз също ходих при него заради дъщеря ми.
Ходих и при Нончев баща.Не мога да изкажа някакво категорично мнение и за двамата.
Скоро четох много добри отзиви за някакъв млад ендокринолог който работил в Медлайн.
Не знам какво да те посъветвам...може би Георгиев...

Сега прочетох поста за Начев.Щом си му била пациентка това е най–добрия вариант.

# 573
  • София - Варна
Дони, те така или иначе ще ти вдигнат дозата сигурно и до 125-150, както първата ендокриноложка.
Иначе за Пловдив не знам.

Пиша в скрит текст какво се сетих снощи по отношение на високия ТСХ на Калина и Дони.

Скрит текст:
ТСХ и ФТ4 са в логаритмична зависимост при всеки един човек. За всеки е естествено индивидуална, но като гледам моята е направо едва ли не еднаква с тая на Диди, Боряна Крачунова, Мон...
Та за ТСХ и ФТ4 и логаритмичната зависимост: тоест за всяко покачване или понижаване на ФТ4 с Х или Х пъти, ТСХ се покачва или понижава също съответно с някакво си свое Y или Y пъти.

И колкото по-нагоре отива ФТ4, толкова по-малко (с по-малък интервал) се смъква ТСХ. Тоест колкото повече увеличавам дозата, толкова по-малко пъти или с толкова по-малко вече ТСХ пада надолу. Но в началото пада с повече. Затова е логаритъм нали.

Тоест ако примерно при мен ТСХ пада 1.5 пъти за покачване от 1 единица във ФТ4, при Калина и Дони може ТСХ да пада (или да се качва) 2 пъти за всяко покачване или спадане с 1 единица на ФТ4. Това е хипотетичен пример, с произволни числа, но е факт, и е доказано, че ТСХ спада и се качва по логаритъм винаги. И че е в корелация с ФТ4.

И имаш примерно:
На ФТ4 12 имаш ТСХ 16.
На ФТ4 13 тоя ТСХ ще е 8,
на ФТ4 14 ще е вече 4,
на ФТ4 15 ще е 2. И така...
Просто ТСХ на съответния човек пада и се покачва, следвайки собствен индивидуален логаритъм, както и собствена корелация с ФТ4. (ТСХ се намалява или увеличава 2 пъти за всяка 1 единица разлика във ФТ4 в случая с примера.)
Докато при мен примерно ще е например:
ТСХ 2 при ФТ4 15,
при ФТ4 14 ще е 3,
при ФТ4 13 ще е 4.5,
и така нататъка. (1.5 пъти нагоре или надолу за ТСХ за всяко покачване/спад във ФТ4 с единица).

И просто някой с логаритъм за ТСХ с по-висока степен ще качва ТСХ много лесно до високи, двуцифрени, стойности стига дори лекинко основата на логаритъма да се увеличава - тоест ако почнем отдолу-нагоре и ако ТСХ се увеличава 2 пъти всеки път - и ето - първо е 2, после 4, после обаче 8, после 16, после 32, и стига до някакви големи числа, въпреки че спадът във ФТ4 не е толкова голям.

Подозирам, че е подобно обяснението за хора с такъв висок ТСХ, които нямат проблеми с хипофиза и при които ТСХ си е падал до стойност 1-2 с не толкова високи дози (изключвам бременност явно).
И затова трябва да се внимава с дозите, защото може да се подлъжат и лекари, и пациенти по такъв висок ТСХ, а то просто логаритъмът на съответния човек за ТСХ и зависимостта с ФТ4 да е такава.

Последна редакция: чт, 26 окт 2017, 11:05 от afrikancho

# 574
  • София
Божке, как такива дози... Странно.
Да. Пусни изследвания най-добре.

Не знам, но е факт, че иначе скачаше. При 150 не бях добре и вдигнах на 167,5. Като родих естествено веднага падна. Подозирам, че нещо имам проблем с усвояването аз  Rolling Eyes иначе не знам защо постоянно ми се налагат толкова високи дози, а и редовно повишаване. Един път да е около 1 и да смъкна малко и след 2 месеца пак е в небесата и пак вдигам дозата и така повече от 8 години...
Явно просто не всичкия отива където трябва  #Crazy
Калина, права си да подозираш проблем с усвояването. Това е цитат от една статия на Изабела Уенц:

"A 2012 Polish study by Ruchala and colleagues reported that thyroid patients who need more than 2 mcg/kg/day of levothyroxine with an increased TSH should be suspected of an absorption disorder.

This disorder could be caused by lactose intolerance, celiac disease, atrophic gastritis, H. pylori infection, inflammatory bowel disease, or parasite infection.."

Или, ако съм 50 кг (и не съм бременна) и взимам над 100 мгр хормон (или повече, както пише: над 2 мгр/кг дневно), може би причината е нарушено усвояване в следствие от лактозна нетолерантност, целиакия, гастрит, инфекция с Хеликобактер пилори, чревно възпаление или паразитна инфекция.. Добре е да се проверят, предполагам.

А това, което Африканчо сподели за логаритмичната връзка между тсх и фт4, ми се струва много смислено. Би обяснило и моят тсх в началото на диагнозата, когато стойността беше 66. И това, че сравнително бързо се нормализира с нацелването на дозата. Wink

# 575
Момичета, резултатите ми от днес са просто трагични, страшно съм притеснена за кръвната захар и не знам какво да правя и какво да мисля!

Кръвна захар - 6,14 mmol/l ref - 3,9 - 6

Хома индекс - 6,8 mIU/l над 5 - инсулинова резистентност

TSH - 5,15 mU/l    реф. 0.35   4.2

Витамин В 12 - 187.0 pmol/l реф. 127 - 517

Виждам, че всичко е пълна трагедия, това ТСХ е при доза 112,5.
Витамин Б 12 и той е спаднал още.
Но най - много ме притеснява кр. захар и този хома индекс!

Ако има значение - преди 3 дни бях болна от вирус с повръщане, а снощи не можах да спя добре, общо съм спала 5 часа разпокъсано защото детето се буди.
Също така след 3 дни трябва да ми дойде цикъла.
Ежедневно съм подложена на стрес и психическо натоварване, за които отдавна трябваше да взема мерки, но...както и да е. Сигурно тези неща донякъде може да са повлияли на изследванията.

В събота съм на ендокринолог, но честно казано съм страшно обезверна вече и отчаяна и не знам на кой лекар да вярвам!
Та всякакви мнения ще са ми от полза!

# 576
Калина, успокой се. Недоспиването, а и болката, ако нещо те боли, повишават леко кръвната захар. А боледуването е възможно да се е отразило на ТСХ. Може би е трябвало да изчакаш поне до другата седмица, преди да правиш изследвания. Но освен това винаги изследвай ФТ4 и ФТ3, защото само ТСХ не е достатъчен.

И наистина, вземи мерки за стреса, важно е. Simple Smile

# 577
Боледуването и недоспиването може да са се отразили на кръвната захар ама ХОМА индекса като е толкова висок? Това не значи ли със сигурност ИР? Ох, не знам дали го разбирам добре, толкова съм притеснена, че ще го постна да го видите  Embarassed :

Имунореактивен инсулин-изчисление на Хома индекс   6.8   mIU/l   1.1   17

отдолу пише: Резултат HOMA IR: 1,85 Референтни стойности: <2.5 норм. 2,5-5 риск. >5 инс. резист

Как го разбирате това? ХОМА индекса ли е 6.8 или инсулинът е толкова, а ХОМА индекса е 1,85?  Rolling Eyes

Направо вече не знам...

А ФТ3 и ФТ4 не ги пуснах този път от финансова гледна точка, че всеки месец съм в лабораторията и всичко си плащам, доста солено ми излиза, та реших да ги пропусна. Предния път бяха добре, но тогава и ТСХ беше 2,4. Сега кой знае и те как са  ooooh!

# 578
Не знам как да го разбираш. Индексът е просто цифра, поне доколкото знам, а при теб пише mIU/l. Това може да означава, че такава е стойността на инсулина, а не индексът. Ако наистина това е стойността на индекса, тогава да, става въпрос за ИР. Но тази леко повишена захар на гладно не означава диабет, това се опитах да ти кажа. Обаче стресът определено влияе на тези неща и не трябва да се пренебрегва, макар че много пъти наистина не е лесно да се вземат мерки.

# 579
Ами явно 6,8 е стойността на инсулина. Ако е така - ок ли е тази стойност?
А ХОМА индекса излиза 1,85.  Rolling Eyes

Иначе да, знам, че тази стойност не значи непременно диабет, но ако е вярна...не е добре. Освен ако наистина не е инцидентно покачване заради изброените фактори. Утре ще я пусна и в друга лаборатория, а в събота съм на лекар.

По отношение на стреса - знам, че трябва да взема мерки, но наистина е сложно в момента и някак все не си давах сметка колко сериозни са нещата...

Предполагам, че това ТСХ също влияе много на психичното ми състояние и допълнително усилва стреса и депресията. Понякога чак до нервни кризи стигам...

Отделно и Б12 е критичен...абе положението е зле като цяло.  Confused

За него ще слагам пак инжекции и ще започна и подезични таблетки едновременно.

Ама с хормона какво да правя? Щом тази стойност е 112,5, направо на 125 ли да вдигам? Или да чакам до събота да видя и ендото какво ще каже?

# 580
Според мен НОМА индекса ти е 1.85
6,14по6,8делено на 22,5 е 1,85.
Около 2-2,5 говори за добра инсулинова чувствителност.
Мисля,че резултата е хубав!

# 581
Прекарала си вирус с повръщане. Резултатът от захарта не е с диагностична стойност.
Трябва да изчакаш няколко дни и тогава да пуснеш захар на гладно, ако те интересува.

Съвсем скоро майка също кара вируса с повръщане и ден след като спря да повръща се наложи да прави профил. Сутрешната ѝ захар беше 20. Докторката я накара да изчака няколко дни, като ѝ напомни, че при боледуване захарта няма диагностична стойност относно контрол на диабета.
След като минаха няколко дни, захарта падна на 7 и нещо. Тя е диабетик.

# 582
Отвреме навреме ме приболва и все опипвам лимфните възли, но няма проблем...надявам се. 😩
А има ли опъване, дърпане или само те боли? При мен заради подут лимфен възел под челюстта, имаше придърпване по цялата шия. Покрай него разбрах за проблеми с жлезата, но в случая стана случайно и жлезата нямаше отношение към възпалението.
Когато се възпали жлезата, на много по-късен етап, възпалението и болките бяха съвсем различни. При Базед доста се подува, увеличава, изпъква, пробожда и т.н. екстри.
Когато съм била в хипофункция, съм усещала дискомфорт и задух, без болки.
Само болка. И предполагам, че по някакъв начин е свързано с железата. Разбира се, трябваше да се уверя, че не е лимфом. Затова питам дали и при вас има подобни Д искомфорти. Непрекъснато има някакви неща, които се появяват и изчезват. 😨😛

# 583
Това с лимфома ми е познато. Цяла година се влачих по УНГ, стоматолози и хематолог. Не можех да мирясам заради завишени моноцити в ПКК и въпреки антибиотици не спадаха и не спадаха, а не бях болна от нищо. Пих три месеца и лимфомиозот, ама това с нищо не помогна. Просто подут и болезнен възел и завишени моноцити. Възелът опъваше, пробождаше понякога при движение.
Може би нещо като предвестник на щитовидното заболяване да е било всичко. Ехографски се виждаха леко възпалени слюнчени жлези и съвсем леко увеличени лимфни възли, а хормонално всичко беше в идеални норми. Но, антитела повишени. На по-късен етап (ако трябва да съм точна, след 1 година) спадна възела, моноцитите се кротнаха в норма, но се отключи автоимунното заболяване. Не веднага, но в рамките на месеци мисля беше. При него болките се усещаха в жлезата, не около нея. Тя самата се поду като две цицини стана.
Пробвай с масажи в областта на тила.

# 584
  • София - Варна
Аз също имам завишени моноцити май. По спомен го карам в момента. Но 99% бяха завишени.
Мъжът ми също имаше на последната ПКК.
Сега и за това ли да се притеснявам?!?
Ибахти работата!
Нечовешко! : D

Сетих се за една своя случка с УНГ преди години, когато развих пулпит и не знаех що е то и откъде иде тази странна болка в цялата ми буза при видимо здрави кътници от същата страна...
Та завкякох се аз на УНГ и оная ми опипва слюнчените жлези и рече, че имам пясъци, а може би и камъни там и заради това ме боли. Пък то излезе пулпит на долен кътник. Беше ме пратила на други изследвания, но не отидох, а и нищо не помня какви точно.

Между другото преди 4 месеца имах гранулом, който не болеше до последно и от него имах болка в сливицата все едно отвън, надълбоко, не в самоти гърло горе, и подут лимфен възел, топче цяло, на най-странното място, точно там под сливицата, където болеше. И тоя възел чак сега изчезна напълно. Тоест бая време седя.

А при някои хора лимфните възли около ЩЖ се подуват, когато първите не са на хубава доза и жлезата се мъчи да работи. Чувала съм подобни оплаквания.

Пък моите лимфни на шията след мононуклеозата си останаха колкото маслини големи.

Последна редакция: чт, 26 окт 2017, 23:33 от afrikancho

Общи условия

Активация на акаунт