Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 819
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
  • Русе
Здравейте.  Може ли някой да ми каже, къде преглежда в момента доц.доктор Катя Тодорова? Последно като я посещавах беше в КИРМ Плевен, но както виждам от сайта, вече не е там. От интернет намирам инфо, че е станала Началник на Клиника по ендокринология, УМБАЛ “Д-р Г. Странски” – Плевен, но дали има кабинет където да преглежда? Аз честно казано съм много за бой, пия си редовно Еутирокса, пускам си ТСХ на всеки 6 месеца и вече така съм се специализирала, та сама си нагаждам дозите на хормона, но видеозон не съм си правила от 2013 година. Покрай децата все не ми оставаше време за мен, но реших, че е крайно време да се взема в ръце и да следя здравето си.

# 286
  • София
Здравейте,
От днес и аз се присъединявам към вас с диагноза Хашимото.
FT3 - 4,12 (3,1 -6,8)
FT4 - 13,94(12 - 22)
TSH -5,35(0,27-4,2)
TAT - 458 < 115
MAT - 121<34
Вит Д -47,3 (20-100)
Вит Б12 - 294 (246-911)

Аз още от резултатите предположих, така че отидох на преглед подготвена. Ехографията също потвърди. От прочетеното в темата предположих, че ендокриноложката ще ми изпише хормон, но за моя изненада предложи да опитам първо с диета и добавки, защото има някакъв шанс. Сега виждам, че и на Михаела са предложили подобно без диетата. Явно е нова мода Simple Smile Изписа ми герикапс и селен 100мг, но от четеното тук останах с впечатление, че не е добре да се пие селен преди да се стабилизират хормоните? За витД и Б12 каза, че са добре, но аз започнах да пия добавки за тях още преди прегледа, защото според мен са ниски. От 1000мсг подезични Б12, обаче получих сърцебиене и сега съм ги намалила на 250 и ще увеличавам постепенно. Вит Д пия по 2-3 капки на Jamison, докато намеря по-подробна информация за дозата, че ми е доста противоречива информацията.
Всъщност аз нямах кой знае какви оплаквания, освен една ревливост и поизнервеност. Не знам как се справяте с подобни симптоми. Уж е добре да не се тревожим, но как да стане като самите хормони са причина за повишена чувствителност. Аз например се улавям да се разстройвам от куп безумни неща, които знам, че са безумни, но се разстройвам, притеснявам се и това е...Мента, глог и валериана дали помагат?

Здравей, Sadlady! Simple Smile
Зарадвах се, че си чела внимателно и много добре се се ориентирала даже! Simple Smile
Много е дразнеща тази тенденция ендокринолозите вместо да си вършат работата и да предлагат смислена хормонална терапия и евентуално да я обогатяват с диета и добавки, те наблягат на последното само. Което е направо смешно вече. И хората се чудят при кой лекар да отидат.. др. Начев, например, си се занимава само с хормона. За нещастие, обаче, само по тсх дозира и той.. Тсх над 5 (!) и те пак не изписват хормон!? Затова вече ходя само за ехография (но това си е мое решение).

За вит. D, доволна съм от тукашния Вигантол. Можеш да добавиш и К2 (МК7), и магнезий, ето една страхотна статия по въпроса: https://herbamedicabg.com/produkt/akti-k2/
За дозата на D3:
"Дози от 1500-2000 единици дневно за поддържане на нива около 30 ng/ml (75 nmol/l), 2000-4000 единици за поддържане на 100 nmol/l за постигане, както на костно здраве, така и на извънскелетните ефекти!" (От документ на Министерство на здравеопазването, 2013 г.)

Колкото до плачливостта, напрегнатостта и повишената чувствителност, хормоните имат общо, но също и дефицитът на В12. Имах същите оплаквания, които на 10-тия ден подезични намаляха значително. Добре си направила, че си понамалила дозата заради сърцебиенето. Ако пак се появи, може да опиташ назални капки примерно или спрей (има и метилкобаламин, и хидроксикобаламин). Виж в темата за В12:
http://m.bg-mamma.com/?topic=966373.495
Не мисля, че Мента, глог и валериана би имал особен ефект, защото няма отношение към първопричината, според мен. Simple Smile

Момичета, извинете, че така нахлувам директно с въпрос - касата поема ли ТАТ и МАТ и ако да от ЛЛ може ли да се вземе направление ? Мерси предварително Heart
Виж на 1-ва стр., а и преди 1-2 страници Мереленда обясняваше точно това. Simple Smile

Последна редакция: ср, 27 сеп 2017, 19:12 от veseto5775

# 287
С промяната на темите, някой е отрязал текста.
Копирам го тук, защото смятам, че кодовете са важни.
На моя близка и беше отказано направление за ТСХ и ФТ4 за годината, макар че се води с вероятно Хашимото, заради антитела, а и аз бях питала в НЗОК, а не доктор и от НЗОК ми дадоха отговор. След като обаче близката е показала кодовете, са и казали, че САМО този път ще и дадат талони, ама не можело всеки път Wink

ТСХ и ФТ4 - личен лекар (веднъж годишно, но някои тук са споделяли, че и по два пъти са им давали за ТСХ)
МАТ, ТСХ и ФТ4 - ендокринолог

Цитат
В извънболничната медицинска помощ НЗОК заплаща изследванията на хормоните: FT4 (код- 10.08), TSH (код -10.09), LH (10.22), FSH (10.23), Prolaktin (10.24), Estradiol (10.25), Testosteron (10.26), Progesteron (10.21) и „Антитела срещу Тиреоидната пероксидаза – Anti-TPO“ (код - 10.27), т.н. МАТ, като за извършването им лекарят специалист следва да издаде „Направление за медико-диагностична дейност” (бл. МЗ-НЗОК №4).
Медицинското направление за медико-диагностични дейности (бл. МЗ-НЗОК №4) е валидно до 30 календарни дни от издаването му.
Хормоните TSH и FT4 могат да се назначат и от общопрактикуващия (личния) лекар, по преценка и при необходимост.  Какъв да бъде броят на хормоните и кои да бъдат те, зависи от заболяването, което имате. Това решава лекарят специалист – във Вашия случай – ендокринологът.
Пациенти, страдащи от заболяването „Тиреотоксикоза” (хипертиреоидизъм) се наблюдават диспансерно от лекар - специалист по ендокринология и болести на обмяната - десет години. Консултативните прегледи се провеждат три пъти годишно - със снемане на общ клиничен статус с насоченост към сърдечно-съдовата система, нервна система, храносмилателна система и очен статус, ЕКГ. Един път в годината се изследват хормоните fT4 и TSH, и кръвната захар. Един път на две години имате право на консултация с кардиолог и със специалист по очни болести.

# 288
  • Sofia
И аз се влачих почти 2 години без хормон - с хомеопатия, витамини/минерали и от мен диета и анти-стрес под формата на масажи и йога. До някъде помогнаха, но не до край. В момента, в който стресът дойде в повече, а и годинките (48), имах дни това лято, когато не можех да се вдигна от леглото от умора.
След четене тук и съвети от Африканчо (благодаря отново), започнах на своя глава 1/2 Euthyrox 25mg, може би не е оптималната ми доза, но само от началото на септември имам качествено подобрение. Спя по-добре, не съм така изморена.
И аз си мислих, че без хормон ще мина, защо ли само се мъчих толкова време.

Аз ходя при един ендокринолог, доста хора го отричат - д-р Милошов. Има идеи и мисли, но за съжаление и той е в експеримента без хормон.

# 289
Не знам дали някоя от вас скоро е чела рамковият договор за 2017 година, но аз от любопитство погледнах и виждам че има промени.
За диспансеризирани пациенти при ЛЛ не виждам никъде да пише за тиреоидит, а преди имаше. Явно вече не може като преди да те следи ЛЛ, защото имаше и такава опция.

За диспансеризирани при еднокринолог с автоимунен тиреоидит: за лица над 18 години - ТСХ
За лица под 18 години ТСХ+ФТ4 + МАТ
Описано е и честота на проследяване, доколко изследвания спрямо времето от смяна на дозата и т.н.
Ако някой го интересува подробно: в сайта на НЗОК, раздел НРД, клик на Национален рамков договор 2017 за медицински дейности,  приложения 9,13, 14. Може да разгледате и другите.

# 290
  • Варна
Африканчо,много ти благодаря за отделеното време и за съветите.Забравих да спомена,че от 2008 съм с хистероктомия и нямам цикъл.В миналото са ме ме пробвали няколко пъти на ниски дози ТСХ скача на 40 и после много трудно пада.Най ниска доза е била 75мг+1/2Т3.Сега оставам на 100мг.еутирокс и спирам Т3.След колко време да пусна контролнни?

# 291
  • София

veseto5775, благодаря много за изчерпателния отговор Hug Чудесно е, че я има темата с толкова хора, които да се подкрепят и помагат!
Тя ендокриноложката между другото искаше веднага да се почне с хормон, обясни ми подробно кака се пие и т.н, но после размисли (явно ме съжали като ми видя физиономията, колкото и да бях подготвена Grinning ) и тогава каза за диетата и добавките. Но ми  даде само 45 дни -2 месеца макс за нови изследвания и евентуално хормон. Така или иначе случайно пуснах изследванията и можеше още години да не разбера за проблема ...

# 292
  • София
sadlady, аз бях с твоите показатели и почти година карах само на селен. Не се подобрих изобщо, антителата станаха още по-гомеми.
Сега си почнах хормон (най-ниската доза) и още на десетия ден живнах. А бях като парцал, все се обвинявах, че съм една голяма мързелана и нищо не ми се прави.

# 293
  • София - Варна
Михаела, не знам наистина, ако искаш, пробвай да ходиш по ендокринолози, докато някой не ти назначи терапия. Дано пожънеш успех!
Или ако искаш, излъжи, че планираш бременност примерно. Ама пък тогава ще ти изпишат хормон и ще те засилят пък в другата крайност - ще искат да свалят така повечко ТСХ. Mr. Green

Елан71, изследвай се след 6 седмици примерно. Обикновено по толкова го дават за доза Т4. Както си решиш - месец или 40 дни.

# 294
  • София
Африканчо и тук, хиляди благодарности! bouquet

# 295
  • Варна
Много ти благодаря,ще пиша после да ги обсъдим резултатите.Хубав ден на всички и по-вече положителни емоции.

# 296
  • София

Грета Ей, благодаря за споделеното. Аз за момента се чувствам добре, даже странното е, че напоследък се чувствам изненадващо добре, изобщо не очаквах такива резултати...Но каквото, такова. Нали казват, че хората с Хашимото били по-дълголетни Stuck Out Tongue Winking Eye

# 297
  • някъде
Четох, че зимата някои пият по-малка доза хормон, а лятото по-висока, но сами ли си намаляте или след пуснати изследвания?

# 298
Момичета, здравейте!

Днес пуснах изследванията за ЩЖ (в скрития текст).

Скрит текст:

Имам час при д-р Начев на 16/10. Какво мислите за резултатите, да се притеснявам ли?

# 299
Според мен - няма нищо обезпокоително. Peace

Общи условия

Активация на акаунт