Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 749
  • 737
  •   1
Отговори
# 390
Не може да се каже със сигурност, дали се касае за Хашимото, на фона на тези показатели и ехография.
Това което виждам аз от тези показатели, ме навежда на мисълта за една проверка на същите малко преди Коледа или да кажем януари. Нека да захладнее времето повече и провери ТСХ, Т4 и Т3. Антителата не са нужни, повече.
На база тези резултати, наистина не се налага лечение, но виждайки стойностите на Т4 и Т3, как са леко нагоре, затова ти препоръчвам да ги провериш след 2 месеца пак. Периодът от 6 месеца следене да става при трайно застудяване и трайно затопляне. Най-добре декември-януари и после юни-юли.
Африканчо може да даде съвети за стойностите според фазата на менструалния цикъл (в кой ден на МЦ си се изследвала), че аз изобщо не съм се интересувала от тях и споделям това което виждам на пръв поглед.
Има един сайт Офертомед. Там постоянно пускат хубави пакети за лабораторни изследвания. Може да следиш за изследвания на щитовидната жлеза.
Благодаря!
Бях в цикъл когато пусках изследванията 3 или 4 ден от менструацията ми беше... Това има ли значение?А и щом имам антитела ... навсякъде пишат че имам автоимунен Проблем,Хашимото.А и тези изменения в щитовидната...Притеснено ми е.Трябва ли да изследвам и нещо друго,като Желязо, витамини някакви или?

# 391
Мереленда, според мен, имаше предвид, че не може да се каже категорично дали се касае за Хашимото или за Базед, например. Поне аз така я разбрах. Че има автоимунен процес, е ясно.

# 392
Точно, да, това имах предвид. Автоимунен процес - да, но не категорично Хашимото. Особено с този нисък МАТ и малко в по-горни стойности Т4 и Т3, докато хормоните са в тези норми, всичко е вероятно. На тези хормони терапия никой няма да изпише, а и не е редно, поне на този етап.

Изследвания, може да провериш Д витамин, В 12. И за друго ще кажат другите, просто не се сещам. То реално кое ли ни е в ред и в норма на нас, ама...

Вероятно се и чудиш как да си помогнеш, какво може да ти помогне да стопираш по някакъв начин процеса, ако е възможно. Тук темата е безкрайно дълга. Просто... всеки търси някакъв начин да си помогне, но помощните средства са от А до Я, буквално един вид каквото се сетиш.
Въпросът тук е, че си с Вероятно Хашимото и като не е изяснено дали е точно това, с какво може да си помогнеш?
- Гледаш общо в интернет, за автоимунни заболявания. Най-често първа стъпка е изключване на глутен от менюто. Някои прибягват до Автоимунен протокол. И за него може да намериш информация. Други изключват млечни храни и т.н.

# 393
Много благодаря!
А дали е възможно да е някакво друго автоимунно заболяване,което не е свързано със щитовидната жлеза?Или МАТ си е показател само За щитовидната?Почвам да се вкарвам във филми май...да не ми има нещо друго...

# 394
Изследвания, може да провериш Д витамин, В 12. И за друго ще кажат другите, просто не се сещам. То реално кое ли ни е в ред и в норма на нас, ама...
Нищо не ни е в ред, за съжаление. Mr. Green feisi може да изследва и Желязо / Феритин / Магнезий - те също често са проблемни.

Вероятно се и чудиш как да си помогнеш, какво може да ти помогне да стопираш по някакъв начин процеса, ако е възможно. Тук темата е безкрайно дълга. Просто... всеки търси някакъв начин да си помогне, но помощните средства са от А до Я, буквално един вид каквото се сетиш.
Много точно казано... Наистина, с автоимунните заболявания трябва да се борим комплексно - всичко, за което се сети човек, е от значение. Най-оптималният вариант е цялостно повишаване качеството на живот - консумираме само на полезни / лишени от токсини храни, умерен спорт, отърсване от стреса, стабилен сън, подпомагане на организма чрез прием на качествени добавки и ... още куп неща. Wink Това е на теория, разбира се, на практика - май никой от нас, списващите в темата, не е толкова стриктен.

# 395
За щитовидната е показател, а и ехографията е затвърдила, че вече е започнал автоимунен процес.
Новост е за теб и е напълно нормално да се вкарваш във филми. Постепенно ще се успокоиш и ще се следиш.
Сега видях че си се изследвала по време на МЦ. Африкачо ще пише после предполагам.

Друг път се изследвай в чист ден.  На гладно и жадно най-добре.

# 396
  • София
Feisi, мисля, че дали е Хашимото или Базед се виждаше от едни други автоантитела, Антитела към рецептора на TSH (TRAK). Проучи ги. Можеш да се поинтетесуваш и от АИП, много подходящ хранителен режим при автоимунни. Присъединявам се към съвета от по-горе за по-пълни изследвания - TSH, FT3, FT4, MAT и TAT, а също и TRAK. От полза ще са и железен панел, витамин D и В12. Ако смяташ да пиеш селен, изследвай го и него предварително (може да нямаш нужда от допълнителен прием, а предозирането му е токсично). За сега можеш само да следиш как се развива ситуацията с контролни изследвания. И да се опиташ да не влошаваш автоимунната атака с разни дразнители, като глутен, соя, млечни.. проблемът е, че не се знае кое точно провокира атаката. Затова се опитват разни елиминационни диети (като АИП), изследват се всякакви дефицити, лекуват се инфекции, натрупване на тежки метали.. бактерии (Хеликобактер пилори, например). Та, това е доста дълъг процес, аз не съм минала и половината от него.. Сигурно книгата на Изабела Уенц, "Първопричината", ще ти е интересна. Излезе от печат на български наскоро.

Впрочем, това, че си се изследвала по време на цикъл е важна подробност, защото тогава физиологично при жените TSH е най-нисък. Може да опиташ, когато захладнее още малко, да пуснеш контрола извън цикъл или пмс (тогава пък е най-висок). Успех! Simple Smile И споделяй резултати. Simple Smile

Последна редакция: чт, 12 окт 2017, 21:45 от veseto5775

# 397
Веси, доколкото знам, ТРАК е нормален, докато хормоните са в норма и не се отключи заболяване. Затова не е показателен. Понеже съм с Базед, при вече отключено заболяване, ТРАК се активира, а при лечение и нормализиране на хормоните, макар и бавно, ТРАК влиза в норма. Не е като при антителата МАТ и ТАТ. ТРАК ми е показател, когато вляза в ремисия и е водещ показател за спиране на лечение. Също и когато направя рецидив на заболяването. След спиране на лечение при ТРАК в норма, ако има симптоми и се провери ТРАК след 2-3 месеца и пак е скочил, говорим за рецидив.  Затова писах, че по-нататък се изследва, при вече отключен процес (хиперфункция). Но и при Базедки има активност на МАТ и ТАТ, или само едното, като по-често стойностите на МАТ са под 600. При Базед има случаи само на повишен ТРАК, без повишени МАТ и ТАТ при активно заболяване.  Но в 80% от случаите има повишаване и на МАТ, и около 20% на ТАТ.
Има и друго. Макар и рядко, при Хашимото има един малък процент с леко повишен ТРАК, но там докторите вече на база обща клинична картина, разграничават двете заболявания и за какво точно се касае.

# 398
  • София - Варна
А, Мереленда, то нищо повече не мога да кажа, освен че във втората част на цикъла ФТ3 и ТСХ са по-високи. Сигурно на feisi просто ще са по-високи тогава.
Иначе съм съгласна, че не е редно при тия хормони да се изписва лечение, макар че наистина ФТ4 и ФТ3 са височки.
И нямам идея дали това е Базед, Хашимото. Аз и не разбирам от Базед, ТРАК, и т.н..

Скрит текст:
Интересно ми беше, че една потребителка, живееща в чужбина, сподели следното:

"Гинеколозите смятат за ненормален ТСХ от 2.5, а аз си се чувствувам прекрасно на него. Някои даже не знаят, че във втората половина на цикъла ТСХ трябва да е по-висок, защото и Т3 се вдига."
Тя знае от лекари, че във втората половина на цикъла трябва да очаква по-високи стойности на ФТ3 и ТСХ. А тук никой не ни е казвал това. Поне на мен никой...
Там също явно обаче гонят сутрешна стойност на ТСХ под 2, когато човек се изследва след поне 20 часа от последния прием на Т4. Което не е правилно за нас (хората на хормон) и означава предозиране.

# 399
Да споделя че поръчах книгата http://www.lecsiko.com/24894_tireoidit-na-hashimoto-parvoprichinata.html тук ми се стори най--добра цена
Поръчах я главно за домашните, иначе аз доста неща чета онлайн, но на някои хора им се струва несериозно, ако е на компа Wink

# 400
Тоест при мен не е отключено още заболяване така ли?При положение че имам разни изменения в жлезата...И как се разбира дали е Хашимото или Базед?Ето това пише след ехографията:
,,Щитовидна жлеза с нормална тоника и горно гранични размери. Щитовидна жлеза с горногранични размери, окръглени лобове и задвбелен синус, леко неравномерен контур на капсулата на ляв лоб с нормален кръвоток. Хомогенна ехоструктура на десен лоб. Известна хетерогенност на ехоструктурата на ляв лоб в долната граница, където се визуализира хетрогенна зона с хипооехогенни участъци -дилатирани съдове с размери 0,7/0,9/0,7 см. Визуализират се лимфни възли от двете страни пред.....(тук не разчитам)..-  вероятно реактивна зона? Не може да се изключи АИТЗ обхващащ ляв лоб. Тиреоидит от постпартален тиреоидит. Лимфаденопатия,,.
Дано съм разчела правилно че е написано много грозно...
Има ли нещо притеснително....Тея лимфни възли ме притесняват...но аз бях и настинала малко...дали от това не знам...
При вас има ли такива изменения?

# 401
Докато не се отключи заболяване, нищо не може да се каже категорично. Всичко е вероятно.
Да, при теб е започнал автоимунен процес, МАТ го показва и ехографията, но хормоните показват, че заболяването не е активно в момента. Казват ти, че вероятно се касае за Хашимото, защото обикновено при такива находки в жлезата, 80% (примерно) се касае именно за Хашимото.
Може нещо преходно да е минало след бременностите и раждането, съдейки по "не може да се изключи автоимунно тиреоидно заболяване обхващащ ляв лоб, ако правилно го разбирам / тиреоидит от постпартален.
Увеличаване на лимфни възли е типично при нашите заболявания.

Иначе, при всеки има различни изменения в структурата на жлезата. Мисълта ми е, не с точност като описаните при теб. При всеки заболяването протича по различен начин, в различна степен увредена жлеза, с различни симптоми и различни отражения върху организма, но се пият едни и същи лекарства.

# 402
Здравейте! Скоро не съм писала защото нямам нищо ново за споделяне.
Аз също си поръчах книгата и сега я очаквам - http://www.lecsiko.com/24894_tireoidit-na-hashimoto-parvoprichinata.html (благодаря на ♥ HAPPY ♥ за линка  Wink).
След 2 седмици предстои да пусна контрола и най - вероятно ще ви търся за съвети относно резултата. Усещам, че ще трябва да увелича хормона, то всъщност отдавна трябва, но сега не смея за да не повлие на резултата, а искам да го знам точно колко е преди да пипам дозата.

# 403
Здравейте, имам следният казус. Преди точно месец си пуснах TSH, TAT, MAT, Tf3, Tf4. Тогава стойността на  TSH беше 4,74, а на Tf4 16,13. Днеска си ги пуснах пак, като резултатите са TSH 2,07, Tf4- 15,86. И двете изследвания са правени в Цибалаб в една и съща лаборатория. през този месец съм пила само селен, цинк и Б12.  Сега грешни ли са ми резултатите, тогава ли е било сгрешено? Според вас има ли как за месец да падне толкова TSH?

# 404
  • София
Mihaela.L ,TSH 4.74 да не е било около цикъл?  На мен така ми даде по-голяма стойност дори с изпит хормон.

Тая книга и аз я искам, но я няма никъде по книжарниците.

Общи условия

Активация на акаунт