Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 754
  • 737
  •   1
Отговори
# 375
  • Бургас
Afrikаncho,на 21 ден от цикъла съм,но ми идва на 45 дни ако има значение това( все още кърмя) и цикълът е тука има...тука няма. bouquetДали да не пробвам с доза 106.25

# 376
  • София - Варна
Цитат
Afrikаncho,на 21 ден от цикъла съм,но ми идва на 45 дни ако има значение това( все още кърмя) и цикълът е тука има...тука няма.
А, ясно! А юлските кога са правени спрямо цикъла?

# 377
  • Бургас
Цитат
Afrikаncho,на 21 ден от цикъла съм,но ми идва на 45 дни ако има значение това( все още кърмя) и цикълът е тука има...тука няма.
А, ясно! А юлските кога са правени спрямо цикъла?
През юли е било на 37 ден.

# 378
  • София - Варна
Цитат

Ахам, затова и ФТ3 ти е 4.51 и ТСХ е над 3.
Висока ти е дошла малко 112.5 Т4, да.
100 пък е леко ниска явно, защото ФТ4 ти е 13.90 и ТСХ над 3, нищо че си била в нещо като ПМС тогава.
Сега пък ФТ4 е висок. Според мен трябва да е около 14 и нещо. Поне моят е такъв. Като гледам и твоят сутрешен трябва да е там някъде.
Сега 16.63 е малко по-високо от нужното. И ТСХ 2.09 е малко ниско за сутрешен ТСХ.

Оттук насетне вече много проби, докато уцелиш оптималната.
Да, пробвай на първо време със 106.25 мкг. Може пък тя да е оптималната и да имаш късмета да уцелиш с нея. Ако не - ще трябва да правиш някакви схеми (с редуване най-вероятно), след като вече си стеснила диапазона, в който попада оптималната ти доза.
Ама пък добър ФТ3 изкарваш, може би няма да ти трябва и синтетичен Т3 да добавяш изобщо.
Ако пък ти падне ФТ3 под 4, когато не си в ПМС, тогава вече ще трябва да добавиш Т3.

Ама по-скоро може би ще се качи над 4.04, защото и ТСХ ще ти отиде на около 2.40-2.50. А ТСХ служи за конвертиране на ФТ4 във ФТ3. Колкото по-висок е, толкова по-усилено конвертиране има.
А пък за преди цикъл трябва да намалиш ТСХ от 3.23, но не много. Не мисля, че трябва да пада тогава под 2.50. Ще трябва да видиш на какъв ти е най-добре. А той като падне от 3.23 на 2.80 например, ФТ4 ще се качи над 13.90 и ще имаш материал, който да отива във ФТ3 и тоя ФТ3 едва ли ще падне под 4.51. Затова засега ми се струва по-скоро, че няма да имаш нужда от прием на Т3. Понеже ФТ3 ти седи над 4 и в двете части на цикъла.
Ако не ти е добре, може пък и да имаш нужда. Не знам. Ама засега недей да добавяш според мен. Нямаш някакъв критично нисък ФТ3 - под 4. Но пък ако вземе да падне под 4, ще трябва да добавиш.

Ще се види какво ще стане на 106.250 Т4. Simple Smile

# 379
  • София
Аз напоследък пак започнах с умората и сънливостта. МЦ отново го няма дълго време, след няколко месеца нормализиране. И косопада ми се усили. Всичко това без да съм променяла нищо. След 15-ти пак ще изследвам хормоните.
Оплаках се.

# 380
  • Бургас
Цитат

100 пък е леко ниска явно, защото ФТ4 ти е 13.90 и ТСХ над 3, нищо че си била в нещо като ПМС тогава.
Сега пък ФТ4 е висок. Според мен трябва да е около 14 и нещо. Поне моят е такъв. Като гледам и твоят сутрешен трябва да е там някъде.
Сега 16.63 е малко по-високо от нужното. И ТСХ 2.09 е малко ниско за сутрешен ТСХ.

Да, пробвай на първо време със 106.25 мкг. Може пък тя да е оптималната и да имаш късмета да уцелиш с нея. Ако не - ще трябва да правиш някакви схеми (с редуване най-вероятно), след като вече си стеснила диапазона, в който попада оптималната ти доза.
Ама пък добър ФТ3 изкарваш, може би няма да ти трябва и синтетичен Т3 да добавяш изобщо.
Ако пък ти падне ФТ3 под 4, когато не си в ПМС, тогава вече ще трябва да добавиш Т3.

Ама по-скоро може би ще се качи над 4.04, защото и ТСХ ще ти отиде на около 2.40-2.50. А ТСХ служи за конвертиране на ФТ4 във ФТ3. Колкото по-висок е, толкова по-усилено конвертиране има.
А пък за преди цикъл трябва да намалиш ТСХ от 3.23, но не много. Не мисля, че трябва да пада тогава под 2.50. Ще трябва да видиш на какъв ти е най-добре. А той като падне от 3.23 на 2.80 например, ФТ4 ще се качи над 13.90 и ще имаш материал, който да отива във ФТ3 и тоя ФТ3 едва ли ще падне под 4.51. Затова засега ми се струва по-скоро, че няма да имаш нужда от прием на Т3. Понеже ФТ3 ти седи над 4 и в двете части на цикъла.
Ако не ти е добре, може пък и да имаш нужда. Не знам. Ама засега недей да добавяш според мен. Нямаш някакъв критично нисък ФТ3 - под 4. Но пък ако вземе да падне под 4, ще трябва да добавиш.

Afrikancho,изчерпателно,подробно и прекрасно обосновано,както винаги!Благодаря ти от сърце за насоките и съветите. Hug

# 381
Тази добавка е по отношение на надбъбречната умора. Някой ако има впечатления, моля да коментира. Иначе в iherb е 11.65$, а тук в бг 50 лв.
https://biomall.bg/bolesti-zdravoslovni-problemi/stres/adrenal-c … rne-research-cena

# 382
По принцип adrenal cortex се пие за повишаване на кортизола, когато е нисък. Това е по-типичният вариант на надбъбречна умора. Но ако например сутрешният е нисък, а вечерният - висок, тогава трябва да се пие нещо вечер, което да понижава, например holy basil (tulsi). Освен това магнезият преди лягане също действал добре.

# 383
Предвид това, че не трябва да пием йод заради проблемите с жлезата, понякога взимате ли келп или нещо от сорта? Чудя се дали изключването изцяло на йода няма да доведе до други липси и проблеми.

# 384
Бонгобонго, има лекари, които са на коренно различно мнение по отношение на йода. Това са няколко основни специалисти в Щатите, които са задълбали във всичко на тема йод и лекуват с йод - те го предписват и на пациентките си с Хашимото, защото ако в организма има дефицит на йод, това е предпоставка за редица заболявания, включително всички на щитовидната жлеза и гърдите, но също на яйчниците и матката, стомаха, кожата, надбъбречните и слюнчените жлези. Йод е необходим и за мозъка, разбира се. При мъжете пък дефицитът може да се изрази в образувания на простатата. А в днешно време е много масово явление заради конкуренцията, която се получава за усвояването му - съвременният човек приема много повече хлор, флуор и бром, отколкото йод, а тогава те заемат рецепторите и йодът бива изместен. Затова и се повишава нуждата от него. Само от йодираната сол не може да се набави в достатъчно количество, че да се задоволят нуждите на целия организъм, не само на щитовидната. Така че за йода има и други мнения. Ако те интересува, мога да ти пратя книги на лично съобщение, но са на английски.

Ориентировъчно може да се каже, че ако една жена има някакви образувания на щитовидната жлеза или пък каквито и да било заболявания на жлезата, значи тя има дефицит. Също така ако имаш образувания в гърдите, дори доброкачествени, включително толкова масовата в днешно време мастопатия - това пак се приема за доказателство за наличие на дефицит. Яйчниковите кисти и миомите също могат да говорят за дефицит на йод, макар че там връзката не е толкова сигурна. Но например образуванията на слюнчените жлези също са почти 100% сигурно доказателство за дефицит.

# 385
Бонгобонго, има лекари, които са на коренно различно мнение по отношение на йода. Това са няколко основни специалисти в Щатите, които са задълбали във всичко на тема йод и лекуват с йод - те го предписват и на пациентките си с Хашимото, защото ако в организма има дефицит на йод, това е предпоставка за редица заболявания, включително всички на щитовидната жлеза и гърдите, но също на яйчниците и матката, стомаха, кожата, надбъбречните и слюнчените жлези. Йод е необходим и за мозъка, разбира се. При мъжете пък дефицитът може да се изрази в образувания на простатата. А в днешно време е много масово явление заради конкуренцията, която се получава за усвояването му - съвременният човек приема много повече хлор, флуор и бром, отколкото йод, а тогава те заемат рецепторите и йодът бива изместен. Затова и се повишава нуждата от него. Само от йодираната сол не може да се набави в достатъчно количество, че да се задоволят нуждите на целия организъм, не само на щитовидната. Така че за йода има и други мнения. Ако те интересува, мога да ти пратя книги на лично съобщение, но са на английски.

Ориентировъчно може да се каже, че ако една жена има някакви образувания на щитовидната жлеза или пък каквито и да било заболявания на жлезата, значи тя има дефицит. Също така ако имаш образувания в гърдите, дори доброкачествени, включително толкова масовата в днешно време мастопатия - това пак се приема за доказателство за наличие на дефицит. Яйчниковите кисти и миомите също могат да говорят за дефицит на йод, макар че там връзката не е толкова сигурна. Но например образуванията на слюнчените жлези също са почти 100% сигурно доказателство за дефицит.
Благодаря ти много за отговора. Напълно достатъчно ми е на своя отговорност да започна да пия в малки дози келп. Да, пусни ми книгите на лс. Благодаря

# 386
  • София - Варна
Цитат

Afrikancho,изчерпателно,подробно и прекрасно обосновано,както винаги!Благодаря ти от сърце за насоките и съветите. Hug

Да, за нищо. Simple Smile
Мъка е това, докато уцелиш точната доза, наистина е борба до микрограм. Твоята доза си мисля, че може би ще ти е по-скоро по-близко до 112. В смисъл може би малко над 106.25. Ама опитай със 106 първо. По-лесно е като си на по-ниска доза, да качиш леко, отколкото обратното - поне на мен ми е по-лесно де.  Simple Smile
А може и да съм в пълна грешка. Може и да си за по-малко от 106. Mr. Green
Поне вече знаеш, че не си за 100, нито за 112.5.  Joy
Или пък ако искаш по-плавно да караш (да намалиш по-леко от 112.5 надолу), можеш да опиташ със 112.5/112.5/100/112.5/112.5/100. Нещо от сорта на 108 и малко.

Последна редакция: вт, 10 окт 2017, 22:28 от afrikancho

# 387
  • София - Варна
Още нещо се сетих, което съм забравила да напша, Боряна:

tsh--3.23/tsh 2.09(0.27-4.20)
ft4 13.9/ft4 16.63 (12-22)
ft3 -4.51/ ft3 4.04 (3.10-6.Cool

Ти си един вид на финалната права с определяне на точната доза. Само дето тая финална права може да се окаже много дълга. Mr. Green

Но тук вече се ориентирай главно по ТСХ, поне аз така правя.... Естествено пускай и трите хормона, но ще ти кажа защо аз гледам главно ТСХ:
На първите ти изследвания ТСХ ти е висок, 3.23, и нивото на ФТ4 не е съвсем реално и залъгва. В смисъл ако идеалното ти сутрешно е 14.30 да речем хипотетично, ще си помислиш, че би трябвало съвсем леко увеличение на дозата Т4, за да вдигне ФТ4 от 13.90 на 14.30, само че тоя ФТ4 13.90 е дръпнат нагоре заради по-високия от оптималното ТСХ. Той мъчи жлезата да произвежда, стимулира я да произвежда повече ФТ4.
Обратното с вторите ти изследвания - ТСХ е леко по-нисък от оптималното и потиска продукцията на Т4 от жлезата и самата ти жлеза произвежда по-малко Т4. На английски имат хубава дума за това: "downregulate"
Тоест ако ТСХ го нямаше, ако се абстрахираме от него, в първия случай ФТ4 щеше да е по-нисък от 13.90, а във втория - по-висок от 16.63.

Затова писах това за доза 108 (112.5/112.5/100), защото вторият ти ТСХ 2.09 е по-близък до оптималния, отколкото е първият ти ТСХ 3.23. Тоест 112.5 е все едно по-близка до оптималната доза, по-висока е, но е по-близка, отколкото е 100. Разбира се може и да греша. Joy
Но примерно моят оптимален ТСХ за първата част на цикъла е 2.40-2.45, а за втората - към 2.80. Тези две стойности се постигат с една и съща доза Т4.
(Ако приемем, че и твоите са такива то става:
 2.45-2.09 = разлика около 0.35 - тук на по-високата доза 112.5 си била по-близко до оптималния ТСХ, защото разликата е по-малка;
 3.23-2.80 = разлка около 0.40 - тука на по-ниската доза 100 си била по-далече от оптималния ТСХ.)
Естествено и тия неща могат да варират, ако примерно не си седяла достатъчно дълго на доза 112.5 и тя тогава може още да сваля ТСХ, и под 2.09 имам предвид. Ако е така, тогава дозата ти ще се отдалечава от 112.5 и ще е повече към 100. (Ама ти май си седяла доста време на 112.5 Т4.)
Или примерно и зимата може да влияе и тогава пък дозата ще ти е по-близко до 112.5.

Много е гадно...

А сетих се още нещо интересно да добавя - аз имам подобни стойности на ТСХ от двете части на цикъла като тебе, почти същите са ми направо, на две различни дози и при мен. И при мен разликата между дозите е около 12.5-13%, както при тебе точно - 100 и 112.5. Само че при тебе тия 12.5 % възлизат на 12.5 мкг, докато на моята ниска доза 12.5-13% възлизат само на 4 мкг разлика между двете дози. GrinningVery Happy:D
Обаче тия 4 мкг при мен дават същата разлика в стойностите на ТСХ, както при теб дават цели 12.5 мкг.

Последна редакция: ср, 11 окт 2017, 14:22 от afrikancho

# 388
Здравейте!Нова съм и имам въпроси.Много ми е неясно всичко все още.Имам нормални стойности на хормоните ,но МАТ ми 108 при норма до 34.Това значи ли че имам Хашимото?Не ми стана много ясно при прегледа,понеже ендокринолога ми каза,че за в момента не се налага лечение щом хормоните и ТСХ ми е в норма.Каза на 6 месеца да си изследвам ТСХ.При ехографията се видя изменение в структурата на единия лоб на жлезата...Не знам какво да мисля и какво да правя.Организма ми боледува ли в момента или не?Щом хормоните са ми в норма значи ли че всичко е ок? Въобще много съм объркана какво се случва...Ще съм много благодарна да ми кажете вашето мнение на база опита ви... Като прочетох за Хашимото и доста се притесних какво ще се случва...
Ето резултатите ми:
TSH : 0.919 норма от 0.27 до 4.20
ft4 : 19.29 норма от 12.00 до 22.00
ft3: 6.12 норма от 3.10 до 6.80
MAT (Anti-ТРО) : 108 норма до 34
Благодаря на отзовалите се !

# 389
Не може да се каже със сигурност, дали се касае за Хашимото, на фона на тези показатели и ехография.
Това което виждам аз от тези показатели, ме навежда на мисълта за една проверка на същите малко преди Коледа или да кажем януари. Нека да захладнее времето повече и провери ТСХ, Т4 и Т3. Антителата не са нужни, повече.
На база тези резултати, наистина не се налага лечение, но виждайки стойностите на Т4 и Т3, как са леко нагоре, затова ти препоръчвам да ги провериш след 2 месеца пак. Периодът от 6 месеца следене да става при трайно застудяване и трайно затопляне. Най-добре декември-януари и после юни-юли.
Африканчо може да даде съвети за стойностите според фазата на менструалния цикъл (в кой ден на МЦ си се изследвала), че аз изобщо не съм се интересувала от тях и споделям това което виждам на пръв поглед.
Има един сайт Офертомед. Там постоянно пускат хубави пакети за лабораторни изследвания. Може да следиш за изследвания на щитовидната жлеза.

Общи условия

Активация на акаунт