Закупуване на жилище

• 77 824
  • 699
  •   1
Отговори
# 480
Добре де, каква мръсотия от кухнята, реално се прави дупка само на барплота и на шкафчето за аспиратора. Предполагам, че дори да е по поръчка, в завода са кантирали, продупчили са за дръжки и панти и т.н. Дори и да не са, колко стърготини да паднат? За мен сглобяването на кухня на място не е по-различно от сглобяването на спалня на място, да речем.

# 481
Ами дупка за мивката, за котлоните, за тръбата на абсорбатора, няколко за контактите над плота, няколко в гръбчето на шкафа за контактите под плота, и накрая цокъла пред крачетата също го рязаха. Поне при мен имаше много мръсотия.

# 482
Моите монтажници си носеха найлони+пред кухнята всичко е плочки, така че с прахосмукачката нямаше никакъв проблем след тях. Явно зависи кой сглобява.

# 483
Е това за банята дето го дадох за пример наистина си зависи какво точно се прави и е относително, но все пак трябва да се има предвид, че и там при всички положения се чака, защото плочките се лепят поетапно. Идеята ми беше да се проверят всички дейности как е правилно да се извършват и за колко време, за да не ни излезе през носа после.
Мога да кажа, че и при кухнята си има боклук - рязане на плотове и шкафове, както и ако горните шкафове се окачат на лайсна се дупчи стената. Но пък мисля, че дивана може да се покрие с найлон и да се измести по-далеч от кухнята, за да не се цапа.
Моята препоръка, особено ако нещата се правят поетапно, първо с някоя програма да се направи цялостен план на апартамента, къде какво ще се слага, с какви размери и т.н., за да знаеш какво да очакваш накрая, да няма неприятни изненади и объркване на плановете.

# 484
Чувал съм, че майстори правили баня за 3,4 дни, което е нереалистично.
Фирмаджия с 20 годишен опит и няколко бригади ми каза, че за три седмици се прави стандартно голяма баня в НС, без къртене на стари плочки.
За парите, 4 000 лв. е минимум за 3,4 кв. баня, при условие, че няма екстри, вградени тоалетни, душове, кабини а фаянса е от среден клас (около 25 лв/кв. м). 1300-1600 ще вземе майстор в София.

Да попитам за съвет:
Чудя се какво да правя с изводите на парното, като мисля да не го ползвам.
Да слагам радиатори, да събират прах и висят по стените, не ми се иска.
Майстора предлага да зазида изводите в стените, но ще трябва да се кърти, ако се наложи да се вадят.
Мислих си за малки ревизионни кутийки ниско в стените, зад които да останат, но каза, че не е възможно.
Другото е в канал на пода, под ламината да се скрият, и без това излизат от там,  по-лесно ще се извадят, ако на някой потрябват.
Някой сблъсквал се с подобен проблем?

# 485
И защо да не могат да се скрият в кутия? Не можеш ли просто да сложиш пред тях някаква мебел, така че да не се виждат, ако ще и да е някакъв шкаф с изрязано гръбче? Иначе интересна теза, че е по-трудно да разбиеш стената, отколкото пода...

# 486
В пода мисля да му предложа да са в  малък канал, който да не се бетонира, а само да се покрие с нещо под ламината. Така ще са достъпни без къртене, само с махане на лист от ламината.
Иначе не намирам в момента снимки, каквито гледах на такива кутийки, каквито ползват на запад.

# 487
Аз бих ги зазидала в стените, изобщо нищо да не се вижда.

# 488
Да попитам за съвет:
Чудя се какво да правя с изводите на парното, като мисля да не го ползвам.
Да слагам радиатори, да събират прах и висят по стените, не ми се иска.
Майстора предлага да зазида изводите в стените, но ще трябва да се кърти, ако се наложи да се вадят.
Мислих си за малки ревизионни кутийки ниско в стените, зад които да останат, но каза, че не е възможно.
Другото е в канал на пода, под ламината да се скрият, и без това излизат от там,  по-лесно ще се извадят, ако на някой потрябват.
Някой сблъсквал се с подобен проблем?
В някоя по-голяма кутия няма никакъв пробрем да са.
https://vikiwat.com/razklonitelna-kutia-pk-300x220x120mm-otkrit-montazh-bg.html
https://vikiwat.com/product/17950/razklonitelna-kutia-pk180x140x … krit-montazh.html
https://markita.net/razklonitelna-kutiya-125175100.html

Просто кутията се вгражда в замазката. И имай едно наум за тоя майстор!

# 489
И аз ще имам такъв проблем.

Като цяло проблема не е в съхненето на плочите. Те ще изсъхнат. Проблема е да изсъхнат мазилките и шпакловките. Ами трябва да се изкача известно време докато изсъхнат. Аз също не искам да чакам много. Като се затопли времето ще отворя прозорците и ще пусна някакви духалки в жилището. За месец два би трябвало да изсъхне прилично.

Иначе първите две години като се нанеса очаквам завишени нива на влага, ще ползвам влагоабсорбатори. Също плочите ще слягат и стените ще се напукат някъде, това се случва почти навсякъде.

Благодаря ти Simple Smile Само за инфо - намерих че дават под наем влагоуловители като тези например- http://vlagouloviteli.com/pod-naem , тчно за такива цели.

# 490
  • София
Според мене не си заслужава влагоуловителя да е под наем.
Продават нови, с гаранция по стр. хипермаркети 300 - 400 лв.
Доста време трябва да работи и може да се получи наем = купуване.
А и после, като заживееш може да се наложи да се ползва.
Нали блока не винаги се населява едновременно и  все някой не си е изсушил стените.
Влагата се разпростира.
Или по-късно при наводнение от съседи ще се наложи.

# 491
И на мен този наем не ми изглежда рентабилен нещо.

# 492
Така е, не се бях запознала с това Simple Smile Тамън се бяхме отказали да взимаме ново строителство заради тази влага...
Влагоуловителите под наем са с по-висока производителност, но да кажем, че ще го наема за 1 месец, което ще излезне колкото да си купя за 400лв мой си, с по-ниска производителност, примерно ще му трябват 2 месеца за същото нещо - в крайна сметка си остава за мен. Не че имам къде да го държа, в новото сторителство мазетата са рядкост Grinning Както е и в нашия случай - апартамента, който сме харесали няма мазе, но има голям коридор, който трябва да върши подобна функционалност.
Като цяло притеснени сме от закупуването на новострояща се сграда - дали ще вземе акт16, кога ще го вземе...строителя има 2 или 3 сгради, но не знам как се преценява риска. Какво мога да проверя друго? Какво трябва да знам за НС, така че да няма изненади, като това с влагата..

# 493
В другата ми тема друга потребителка попита същото гледам.

Без АКТ 16 риск имате винаги. Евала, че като сключвах договора и строителя ми го каза директно - "Никога не може да си напълно сигурен, затова ако искаш сигурно вземаш с АКТ 16 и плащаш по-скъпо". Могат да се случат много неща, които са извън контрола на инвеститорската фирма.

Все пак при строители със добро портфолио към днешна дата за мен риска е минимален и приемлив. Особено ако фирмата има достатъчно пари. За мен по-рискова е нова фирма, която няма финанси и разчита на продажбите на зелено за да построи сградата.

Другия рисков момент е ако удари нова криза.
Историята показва, че големите проблеми се случиха точно тогава. Дори и доказани фирми закъсаха здраво и са имали проблеми с отделни сгради.

Има и още един рисков момент - фирми като Ню Билдинг пропърти, които събират всички пари още по време на строежа уж продавайки по-евтино, после бавят АКТ 16 по 2-3 години защото нямат никакъв зор да го гонят.

# 494
Според мен нещата са до усещане. Ако разберете, че сградата/апартаментът са тично “вашите”, рискът си заслужава. Но ако е само финансов фактор и от нямащо друг избор - по-добре поузчакайте друго жилище.

Общи условия

Активация на акаунт