Закупуване на жилище

• 77 853
  • 699
  •   1
Отговори
# 135
Може и да си права, но колкото и да го мисля, предпочитам първо да проверя всички възможности да си намеря тристаен за тези пари. Не държа да е топ качество, а просто да е адектватно качество.

Ще пиша довечера какво съм видял, на някой може да е интересно.

# 136
Много куца схема ми се видя тази работа.

Първо цялата брокерска фирма се състои от 2 ма човека, които обикалят с едно БМВ е60. Второ, приятелката ми която е нотариус ги видя през деня, че са имали налаган запор преди 2 години.
После, искат 20 процента на предварителен. После като им разгледах договора за оглед, който трябваше да подпиша за да ми покажат жилището - задължават ме в случай на покупка да им платя комисионната на предварителен договор. Не знам дали като купуваш в строеж е практика, но сега за апартамента който продавам брокерката ще си вземе комисионната чак при финализиране на сделката.

Закараха ме в блока, локацията беше прилична, но не най-добрата. Малко блокче, на тухли строежа изглеждаше ОК. Оказа се, че в блока на АКТ 14 всичко е продадено и това, което ме интересува и се продава е в съседния блок, който е още на основи. Обаче до 3 месеца щял да вземе АКТ 14(да бе) и двата блока заедно щели да вземат АКТ 16 юни догодина. Свързах се с моя авер, който има строителна фирма в Пловдив - според него абсурд да стане.

Обаче имаше нещо много хубаво - апартамента, който ми показаха и е продаден и уж същия ще бъде във второто блокче - имаше уникално добро разпределение. Много добра архитектура за малък тристаен. При 72 квадрата чиста площ си имаше и хубави непреходни спални, и дневна, и адекватна малка тераска и добър размер баня и килер. Та малката квадратура може да бъде много практична.

Обаче изглежда, с първия блок събират пари да вдигнат втория. Сигурно всичко ще се построи, но риска ми изглежда голям и не е ясно кога. Споменах ли, че и строителната фирма и инвеститора са учредени специално за този обект, като според брокерите това е нормално? Да ама аз паса трева и не знам, че ЕООД при фалит е отговорно само до размера на капитала си...пича може да си фалира доволно и който купил ще духа супата. Още по-забавно беше, че имаше отдолу някакъв надзорник май, който подвикваше колко е изгодно сега да се купува и как бил застроил половин младост...

Та може и всичко да се построи, ама не е ясно кога и не ми се вижда много сигурно дали.

Обаче наистина ще търся жилище в строеж и искам да си намеря точно малък тристаен около 70 квадрата с добро разпределение на помещенията. Малка тераска,  не много голям хол-кухня и адекватни спални. И от някой стабилен строител с история.

# 137
Зарежи ги тия недостроените, няма да се случат нещата. В началото на бума преди 1-2 години ставаше, но сега не е момента за зелено. Строителите с изключение на 2-3 от сериозните големи останаха без пари (всичко отиде за кайени, мурви и бело) и почнаха да се ослушват като пръднали зайци в люцерната. Задължително акт 16,  пък дори и търсенето да се проточи - няма да загубиш, повярвай ми.

# 138
С Акт 16 е много скъпо и не мога да си вляза в бюджета за тристаен. Без да рискувам няма да ми се получи както го искам. Просто смятам да приема преценен риск.

Една потребителка тук ми препоръча този строител - http://bulstroygroup.com и ми изглеждат сериозни. Имат един интересен апартамент, който ще гледам утре.

# 139
Харесах жилище от този строител. Цена квадратура и разпределение много добри. Особеното е, че не го продава строителя, а частно лице, което си е купило жилище на по-ранен етап и сега го продава. Това малко ме притеснява.

Схемата на плащане е следната - на предварителен 10 процента. На АКТ 14 още 30 процента, но НЕ ми прехвърлят собственост(оставам си на предварителен). На Акт 16 останалите 60 + прехвърляне на собственост. Има вариант и на акт 14 да я прехвърлят, но тогава вместо 30 трябва да вкарам 60.

Как ви се струва тази схема и въобще цялата работа?

Последна редакция: ср, 27 сеп 2017, 13:46 от Анонимен

# 140
Звучи като да ти вземат 110% Grinning

# 141
моя грешка

# 142
  • София
Значи жилището е в начален стадий на строеж. Как го е купило частното лице? Предлага схеми за плащане като инвеститор, или поне аз за пръв път чета за  такъв начин?

# 143
Не виждам проблем, ако всичко се направи като хората с всички проверки. Иначе ако стане нещо физическото лице по можеш да го осъдиш от едно ООД, което отговаря само с уставния си капитал.
Ако на предварителния договор платиш 10%, а после на акт 14 още 60% (общо 70%) си е съвсем резонно предложение. И после 30% на акт 16.

Значи жилището е в начален стадий на строеж. Как го е купило частното лице? Предлага схеми за плащане като инвеститор, или поне аз за пръв път чета за  такъв начин?

Именно, схемата е като копирана от тази на строителя. Може да става дума за собственик на земята, който си продава компенсацията - да е решил, че сега с високите цени му е по-изгодно да вземе пари, част от тях веднага, отколкото да чака готово жилище.

# 144
Значи жилището е в начален стадий на строеж. Как го е купило частното лице? Предлага схеми за плащане като инвеститор, или поне аз за пръв път чета за  такъв начин?

Брокера каза че бил човек, който купувал масово на дупка и после ги препродавал.

# 145
Дали е инвеститорът или физ. лице, рискът е същият. Физ. лице ако няма имущество или доходи (прехвърлено на баба, леля и чичо), ще му вземеш цървулите. Ако иска да те измами, това, че е физ. лице, нищо не помага.

Всеки си преценява риск/полза и си решава за себе си. Аз лично смятам риска за прекалено голям и не бих го взела така, но това съм аз Simple Smile

# 146
Така е, но все пак рискът е разпределен - първоначално рискува само 10%. После на акт 14 плаща още 60%, но то и свършеното до тогава е горе долу толкова - около 70%, но вече има собственост. От тук нататък рискът е само сградата да не бъде довършена, но с много зор и мъки и купувачите могат да го направят. Та за мен рискът е разумен, ако строителят е проверен и стабилен. След прехвърлянето рискът вече не е у продавача, а само у строителя.

# 147
Мен ме притеснява повече, че ще го купувам от човек да не е някаква схема. В предварителния договор и трите страни ли трябва да присъстват?

Ако беше директно от строителя щеше да е по-просто, защото фирмата ми изглежда доста сериозна. Дори и да се забавят 3-4 месеца до АКТ 16 няма да е драма.

# 148
Тази фирма може да е читава но все пак трябва да се внимава.Кафявата сграда която е на калкан с тази в която си си харесал задаваш ли си въпроса защо е празна пък е готова?Инвеститорът фалирал и е собственост на банка.А тези дето са дали пари-кучета ги яли.Sleepy

# 149
Тази фирма може да е читава но все пак трябва да се внимава.Кафявата сграда която е на калкан с тази в която си си харесал задаваш ли си въпроса защо е празна пък е готова?Инвеститорът фалирал и е собственост на банка.А тези дето са дали пари-кучета ги яли.Sleepy

Да де, ама ако на него му прехвърлят собствеността на акт 14 точно неговият си апартамент няма да стане собственост на банка. И ако останалите апартаменти са продадени на собственици в договорите си има клаузи, че не може да се ипотекират (и се проверява). Та това с блок собственост на банката става ако строителят се финансира сам и го е ипотекирал. В такъв случай наистина покупка само след акт 16 и вдигане на всякакви ипотеки.
И да, да се внимава трябва, но днес недовършена сграда далеч не е често явление. Аз си купих на зелено и всичко свърши ОК.

Общи условия

Активация на акаунт