Отговори
# 30
статистиките не могат да хванат индивидуалните особености, а бракът и имането на деца са много индивидуален процес. за абортите също, статистиката показва, че абортът е много по-безопасен от раждането. Казвам го като жена която е много за аборта и е правила аборт,. Не бих си позволила да натискам 16 годишната си дъщеря  за аборт, защото е много жестоко. Ако се обичат с момчето и искат да са заедно и да имат детето, просто бих помогнала. Бих се притеснявала да не я осакатя емоционално. Естествено, ако пък се чувства впримчена и не иска дете, пак бих я подкрепила. Иначе в това за стерилитета и аборта не го вярвам. Познавам жени със сума ти аборти и с много деца.  И пак смятам, че психологически може да е много тежко. Твърдо вярвам, че имането на деца не е само физически процес, има си и духовен аспект и не става само да се погледнат някакви статистики на кого кога и как са му яйцеклетките и тем подобни. Има жени, отписани от всякакви лекари, забременяват от любимия си мъж. Не е чиста биология това. това, че хора се развеждат не е непременно лошо, а, че не се развеждат не е непременно хубаво. Иншала!

Последна редакция: пт, 01 сеп 2017, 22:07 от bodybeautiful

# 31
Не бих си позволила да натискам 16 годишната си дъщеря  за аборт, защото е много жестоко. Ако се обичат с момчето и искат да са заедно и да имат детето, просто бих помогнала.  
Това "просто бих помогнала" е много абстрактно. Конкретните измерения на помощта за отглеждането на бебето включват жилище, определена месечна сума, под която не може да се падне, образование и работа на родителите. Опреш ли до конкретиката на "бих помогнала", доста ще се озориш.

# 32
Не бих си позволила да натискам 16 годишната си дъщеря  за аборт, защото е много жестоко. Ако се обичат с момчето и искат да са заедно и да имат детето, просто бих помогнала.  
Това "просто бих помогнала" е много абстрактно. Конкретните измерения на помощта за отглеждането на бебето включват жилище, определена месечна сума, под която не може да се падне, образование и работа на родителите. Опреш ли до конкретиката на "бих помогнала", доста ще се озориш.

В такива ситуации, когато моето дете има дете, и съм го изпуснала, бих си поела отговорността и бих помогнала с всичко необходимо, така, че дъщеря ми да може да си продължи живота --университет и всичко останало. Това имам предвид. Стига да го иска.

# 33
  • Най-красивата страна
25-30 години.Според мен.

# 34
Добре, размислих, допълвам темата Simple Smile Който не иска да чете и пише за статистиката, може, ако иска, да отговори на другия ми въпрос от онази тема - на каква възраст ще каже на дъщеря си "знам, че няма да е леко, но недей да правиш аборт, по-добре за теб е да запазиш детето" и на каква възраст ще й каже "знам, че няма да е леко, но според мен за теб и за детето е по-добре да направиш аборт". Кой после ще гледа детето не се пита в заданието, приемаме най-добрия вариант Simple Smile Почваме от 12г., защото средната възраст на менархето е 13 и веднага 20% не е халосни патрони, т.е. възможно е да се случи. Малко вероятно, но възможно. Не само при циганите. Получих само един отговор на този въпрос, който беше, че 13 е твърде рано (много тесен ханшът, секциото не е вариант), 16 е ОК, за 14/15 не стана ясно.

Та ето конкретен казус. За да не бъде твърде "статистически" въпросът, понеже всичко е индивидуално и уникално - измислете си останалите условия както ви харесва - примерно 13 годишно момиче, 20 годишно гадже с много много богати родители - няма да го докладваме за блудство с малолетна, че ще вземат да го вкарат в затвора и лоша работа. Или 14 годишно момиче, 13 годишно момче - играйкали си на зеленото училище.  Simple Smile Кога е ОК за 13 годишната да роди (ако е станала белята), кога за 14 годишната, кога за 15 годишната и т.н. до 18 примерно или до колкото искате, защото за съвет говорим - и пълнолетните понякога искат такъв.

# 35
В такива ситуации, когато моето дете има дете, и съм го изпуснала, бих си поела отговорността и бих помогнала с всичко необходимо, така, че дъщеря ми да може да си продължи живота --университет и всичко останало. Това имам предвид. Стига да го иска.
С това съм съгласна. Но проблемът е, че "всичко необходимо дъщеря ми да си продължи живота", не е просто фраза, а набор от един куп неща, които всъщност не е лесно да се осигурят. Представи си, че ти си на 40-45г., работиш и се налага с доходите си да издържаш още едно дете, да осигуриш на дъщеря си възможност да учи, но и някой да ѝ гледа бебето. Междувременно, в уравнението се появява и бащата на това бебе.

# 36
Ето на такива теми, от мъж, не спирам да се чудя....      newsm78
Откъде толкова време (за четене и за пъъъъъъървия пост), от какво е продиктуван този интерес у мъж, който твърди, че е женен, стабилен, с работа и т.н.?!
Разбирам, да пита млада, неомъжена жена, още учаща, или с нестабилна работа, ама дрЪт мъж, с претенции за завършен индивид....супер странно.

И за да не е само спам:
сключих брак, когато срещнах Него.Бях на 23.Родих една година след това.

# 37
Добре, размислих, допълвам темата Simple Smile Който не иска да чете и пише за статистиката, може, ако иска, да отговори на другия ми въпрос от онази тема - на каква възраст ще каже на дъщеря си "знам, че няма да е леко, но недей да правиш аборт, по-добре за теб е да запазиш детето" и на каква възраст ще й каже "знам, че няма да е леко, но според мен за теб и за детето е по-добре да направиш аборт". Кой после ще гледа детето не се пита в заданието, приемаме най-добрия вариант Simple Smile Почваме от 12г., защото средната възраст на менархето е 13 и веднага 20% не е халосни патрони, т.е. възможно е да се случи. Малко вероятно, но възможно. Не само при циганите. Получих само един отговор на този въпрос, който беше, че 13 е твърде рано (много тесен ханшът, секциото не е вариант), 16 е ОК, за 14/15 не стана ясно.

Та ето конкретен казус. За да не бъде твърде "статистически" въпросът, понеже всичко е индивидуално и уникално - измислете си останалите условия както ви харесва - примерно 13 годишно момиче, 20 годишно гадже с много много богати родители - няма да го докладваме за блудство с малолетна, че ще вземат да го вкарат в затвора и лоша работа. Или 14 годишно момиче, 13 годишно момче - играйкали си на зеленото училище.  Simple Smile Кога е ОК за 13 годишната да роди (ако е станала белята), кога за 14 годишната, кога за 15 годишната и т.н. до 18 примерно или до колкото искате, защото за съвет говорим - и пълнолетните понякога искат такъв.

Защо въобще го намесваш менархето и 13-годишните? Законът казва, че под 18 не можеш да сключиш брак без разрешение от родителите. Според закона се предполага, че плоденето започва след сключването на брак, заради което искат медицински изследвания от двойката, за да се сключи брак. Съответно, преди 18 по закон не можеш да родиш без разрешение от родителите. Сложили са тази граница, въпреки 13-годишните изключения с 3 декара задник със съответстващия му ханш, таз и пр., въпреки хипотетичните 20-годишни издънки на богати семейства, желаещи да станат бащи на тази възраст (не съм чувала за много такива реални случаи, да не кажа хич). Преди 16 г. гражданският брак (съответно раждането) не е допустим и с разрешение от родителите, дори и да има много такива подкрепящи родители, желаещи да станат баби и дядовци, в което се съмнявам.

# 38
Защо въобще го намесваш менархето и 13-годишните?
...

Благодаря Ви за отговора, въпреки че не отговаря на никой от въпросите ми Simple Smile Задал съм диапазона на фертилност (менахрето е свързано с долната граница, менопаузата с горната) - 12 до 50 години. Въпросът е какво човек би посъветвал детето си за аборт, за раждане и за брак на различна възраст, независимо каква е тя. Малко като тема "да родиш на 16", но вместо "да родиш на 16" се пита "да родиш на 12-50". Аз лично при равни други условия, бих препоръчал на дъщеря си да не запазва непланирано дете докато е ученичка, студентка и преди да е достатъчно самостоятелна (да живее самостоятелно с партньора си, за предпочитане вече да работи на трудов договор или някакъв достатъчно добре разработен фриланс). Възрастта, в която това обикновено се случва, по мои наблюдения е 22-23-24-25г. в зависимост от това какво учи човек. Отделно от това бих я посъветвал да не планира дете преди да е живяла с човека, от когото го иска, поне 2-3 години и е сигурна, че с този човек иска да бъде много по-дълго от това (т.е. той не е някакъв компромис). Бих й обяснил, че няма някакви особено големи рискове да роди за пръв път до 35г. и че чисто медицинските рискове да роди на 17 или 18 са в голям смисъл сходни с тези на 36 примерно, докато социалните аспекти на отглеждането на деца на 17 са много по-различни отколкото на 36. На 36 дори самотна майка да си ги гледа (едно бивше гадже така си планира и направи деца, защото искаше, и изглежда си ги гледа сама с майка си и други роднини) пак е съзнателно решение, което е премисляно дълги години. Та това питах как е за другите хора и защо е така - дали защото са чели някаква тема с 1000 мнения в бг-мама където всеки е казвал разни работи и никой не е посочил пукнат източник за каквото и да било, или защото примерно са чели статия, статистика за рискове или са се консултирали с някого, който е чел Simple Smile 

Не знам защо намесвате законите, нито аз питам, нито човек говори с детето си като цитира закона, нито някой у нас ги спазва или дори познава тези закони. Аз Ви питам за мнение и как ще посъветвате детето си, Вие ми цитирате закони. Децата под 14 години са малолетни, нямат никаква дееспособност, родителите им решават всичко вместо тях. Децата между 14 и 18 са непълнолетни, имат ограничена дееспособност. Децата на 18 стават пълнолетни, получават пълна дееспособност, включително да скапват съвсем сами живота си и пряко и косвено (като гласуват за корумпирани тикви). Има един семеен кодекс, който казва, че при особени случаи, с разрешението на попечителите на непълнолетния и по решение на районния съдия, дете над 16г. може да сключи брак, с което става дееспособно (чл. 6, ал. 2-4). От там насетне не знам какво плодене само след брак Ви преследва, никакво плодене няма в семейния кодекс, ако има някъде другаде, то вероятно е някаква нищожна поетична клауза, останала още от търновската конституция насам. Дори по смисъла си е абсурдно, че плоденето било след брак, много повече хора се "плодят" без брак или между бракове отколкото тези дето го правели след брак Simple Smile

# 39
Бг татко, аз нямам момиче, но бих посъветвала всяко момиче, което няма собствено жилище, стабилна  работа и подкрепящи родители на аборт във възрастовия диапазон до  30 г. След 30 г. дори и да ги няма предходните неща, по скоро бих я посъветвала да задържи детето, защото вече биологичното и време за дете намалява и свободните качествени мъже също.
И другата тема писах: аз ще съм свекърва и нямам право чуждо дете да карам нито да ражда, нито да абортира, ще приема всяко решение и ще помагам, ако има нужда.

# 40
От там насетне не знам какво плодене само след брак Ви преследва, никакво плодене няма в семейния кодекс, ако има някъде другаде, то вероятно е някаква нищожна поетична клауза, останала още от търновската конституция насам. Дори по смисъла си е абсурдно, че плоденето било след брак, много повече хора се "плодят" без брак или между бракове отколкото тези дето го правели след брак Simple Smile

Изводът е много лесен за плоденето след брак, поне според закона. Щом искат медицински изследвания от двойката, желаеща да сключи брак, удостоверяващи именно това дали имат някакви здравословни проблеми, които изначално биха застрашили резултата от плоденето на двойката, значи според закона плоденето е някаква функция, произтичаща от сключването на брак. Това, че законово не могат да те хванат за ушите и да те задължат да се ожениш и да си направиш необходимите изследвания, преди да решиш да се плодиш, не значи, че законът греши, що се отнася за това кое е добре да се случи поне при тези, които са решили доброволно да го спазват. Вече при наличие на престъпления като секс с малолетни, непълнолетни и пр., непознаването на закона не оправдава неспазването му.

Нали не си мислиш, че са хвърляли боб, за да изберат някаква произволна възраст за дееспособност, за право на брак и пр.? Има си изследвания на специалисти по въпроса, взели са ги предвид.

# 41
Бгтатко, съветите, които си написал, дават всички интелигентни, образовани и любящи родители на децата си, независимо момчета или момичета. И искрено се надяват да се случи точно така, като полагат и грижи за това.
Въпрос с повишена трудност е какво правим ако не се случи точно така. Ти лично какво би направил ако 19-годишната ти дъщеря е бременна? Или вече наближава застрашително 40, но няма нито мъж, нито дете? Ей такива по-прости въпроси, а не какво е идеално и ни се иска.

# 42
  • Пловдив
...стилът ти на писане е над средните възможности на ССФ за разбиране. 
Всяка Ф смята възможностите си за надвишаващи тези на ССФ, не само ти. Wink

# 43
Цитат
Хората се подценяват и аз съм се подценявал - ако ССФ реши, че иска - може и да прочете, може и източник да изрови, че и по-сериозен от розали да е. Сигурен съм, че не са повече от една шепа хората, които нямат капацитет за това. Желанието е друг въпрос. Естествно темата съзнателно не е написана по средностатистически начин, защото не искам да мотивирам средностатистически отговори,
Не, не се подценяват.
Идват тук да отмарят.
Източници и сериозности достатъчно имам и изисквам в реалния си живот, че и тук да съм енциклопедична и прецизна – мерси. Wink
Ако искаш да разискваш теми на академично ниво, просто отиваш в съответния форум.
Тук жените са емоционални, влизат да релаксират, да се скарат, да посъветват, да се оплачат, да си помрънкат, да "полюпят семки", както казаха.
Дали имам познания на първолак, професор или академик и какви "източници" предоставям, никой не се вълнува – за мен в този форум се общува изключително на емоционално ниво.People WomanHands V

# 44
Ти лично какво би направил ако 19-годишната ти дъщеря е бременна?

Казах какво - ще говоря с нея, ще й обясня рисковете, ще гледаме заедно статистики и вероятности за усложнения както при вариант "раждане", така и при вариант "аборт", ще говорим за връзката й с бащата на детето - дали наистина се вижда с този човек до края на живота си, ще я посъветвам да изчака. Трудно ми е да си представя вариант, при който дъщеря ми на 19 не знае за ескапел или да смята, че може да се предпази без презерватив или друга контрацепция (която принципно е по-неефективна от презерватива). Значи или ще го е планирала или ще е малко вероятна издънка на контрацепцията, която да е станала ясна твърде късно за ескапел (или той да не е подействал). Принципно се надявам да ги води тези разговори с нас много по-рано от "бременна съм в 4та седмица и след тема в бг-мама реших, че ще задържа бебето". Пък ако чете първо в бг-мама - да види тази тема Stuck Out Tongue (шегувам се за последното). Но ако се е стигнало до вариант да иска да роди, ще я подкрепяме колкото можем, при необходимост ще отглеждаме ние бебето. Няма да си дадем живота за младите обаче (примерно да търпим някой побойник наркоман на 20 в домакинството си, само защото щерката си е паднала по "лошото момче). При вариант в който дъщеря ни (и/или партньорът ѝ) проявява недопустимо отношение или престъпна небрежност към отглеждането на детето (дадоха се достатъчно такива примери в другата тема), ще й отнемем родителските права по съдебен ред, ако е необходимо, и ще го гледаме ние, едно бебе не е виновно с нищо. Това при най-най-най лош сценарий и обсъждам изобщо такъв сценарий, само защото личното (е, подкрепено е и от научни източници) ми убеждение е, че характерът на човек е в голяма степен вроден и възпитанието и усилията на родителите имат по-малко влияние отколкото уникалната генетична комбинация, която се получава и неконтролируемото влияние от средата. Плюс всеки е инат и упорит, и греши като е млад... Естествено съпругата ми ще има поне толкова думата и в съветите и в решенията ни (ако са нужни такива), колкото аз.

Или вече наближава застрашително 40, но няма нито мъж, нито дете? Ей такива по-прости въпроси, а не какво е идеално и ни се иска.

Този вариант ми се вижда по-лесен - ако иска дете, ще я посъветвам да роди (има банки за сперма) или да осинови и ще предложа помощта си с отглеждането (както и при всеки друг вариант). Ако не иска дете, ще й кажа, че човек без деца е точно толкова пълноценен човек, колкото такъв с деца и че не децата те правят добър човек, успешен човек или щастлив човек. Може за някого това да са децата, но за друг може да е друго нещо. Ако в обществото ни (все още към хипотетичния момент след 38г.) има предразсъдъци и настроения към жени, които не искат деца, това си е проблем на обществото, не на дъщеря ни. И други неща бих казал, които да покажат защо напълно я разбирам, но да не ставам многословен.

А Вие какво бихте казали на едно момиче/жена, която Ви е дъщеря, в двете хипотетични ситуации? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт