Второкласници 2017/2018 - тема 8

• 68 553
  • 740
  •   1
Отговори
# 300
  • Кърджали
Кати две години почти не е обличала дънки. Много трудно намирам такива дето да и стават и да са и удобни. Все я стягат в корема. Та затова кара с клинчета и рокли.
Домашни им дават само за уикенда и то не е кой знае колко. Едно текстче за препис. През седмицата вкъщи не носи нищ, в занималнята си пишат каквото пишат.
Lightning , тя снощи беше по-зле, днес вече ми изглежда добре. Сутринта брат и ме уплаши като се опитваше да повръща, но и при него няма признаци да се повтори.
AsitaNew, и в нашия учебник буквите са печатно. Пишат си печатно. Пишат силно казано де, по няколко думи взимат.

# 301
Само нашата ли класна ги емна децата с преразкази от самото начало?! Cold Sweat Bowtie
Преписите ги даваше в първи клас, а тази година от първата седмица след 15.09 директно минаха на преразкази за домашно всяка една събота и неделя.
Тази седмица гледах, че им е дала и по един лист за краснопис - напечатан ръкописен текст с точки, по който децата да минават с химикала и да си оправят почерка.
Английският във всички учебници за 1-2 клас съм го виждала винаги печатен шрифт. Ръкописен съм виждала едва за 3-4 клас. В тази връзка съм купила някои книжки от Amazon.co.uk с ръкописни букви, да ги упражняваме.

Етапа с отказване от ходене на състезанията по математика моята го мина миналата година, в първи клас.
Тя ходи на състезания още от предучилищна група и тогава ходеше със страхотно желание. Обаче в първи клас изведнъж реши да се заинати и ми заяви да я "отпиша". Само, че аз знаейки че това е период (подражаваше на друго дете) продължих да я водя и да говоря с нея на тази тема. Имаше няколко медала, и няколко "резила", но всяко едно ходене беше подправено с много нежелание. Цяла година се борих с нея като с магаре на мост. Simple Smile И към края на първи клас отново й се върна желанието и спря да ми противоречи на тази тема. Сега има мир и разбирателство и пак й харесва да ходи и да се готви за състезанията по математика.

Мисля че до някъде помогна това, че класната стимулира показването в училище на спечелените медали на детето пред другите деца от класа. И така моята бавно , но сигурно разбра "каква е ползата от тези медали" (беше ми задала този въпрос в началото!).

Последна редакция: пн, 16 окт 2017, 13:11 от zk_avram

# 302
Аз имам чувството, че вече сме в предпубертет. Дано да е моментно.  Shocked

# 303
Моля да ми препоръчате кой учебен правописен речник да купя на сина ми!

# 304
  • Бургас
Честно не я разбирам тая мода с ходенето на състезания по математика/български на всяка цена. Какви са тези амбиции, какво е туй чудо. Защо ги карате насила децата. Пръкнаха се 100 вида състезания. Явно хората усетиха нова пазарна ниша и това стана голям бизнес. Вече стига към 10лв правото на участие в някои състезания. Разни комплексирани родители пълнят джоба на шепа тарикати. И каква всъщност е ползата от тези медали? Реално какво ви дават освен да ги показвате пред роднини и познати?

# 305
Аз не съм от хората, които карат децата си да ходят на състезания, но мисля, че тренират състезателен дух и умения да концентрират силите си, когато това се изисква от тях . Много състезания ги чакат в живота на възрастните. Помня как съм умирала от страх преди изпити в университета и интервюта за работа. И съм ЗА, когато детето се справя добре по дадения предмет. Летвата трябва да се вдига по малко.

# 306
Честно не я разбирам тая мода с ходенето на състезания по математика/български на всяка цена. Какви са тези амбиции, какво е туй чудо. Защо ги карате насила децата. Пръкнаха се 100 вида състезания. Явно хората усетиха нова пазарна ниша и това стана голям бизнес. Вече стига към 10лв правото на участие в някои състезания. Разни комплексирани родители пълнят джоба на шепа тарикати. И каква всъщност е ползата от тези медали? Реално какво ви дават освен да ги показвате пред роднини и познати?

Чак пък на всяка цена...никой не би си пратил детето.
Естествено, че търсенето определя предлагането. Та защо да няма 100 състезания. Не мисля ,че това детето да отиде на състезание прави родителят комплексиран.
Полза огромна...първо всяка решена задача е тренировка на ума. Както всяко състезание по плуване е тренировка на други мускули. Второ...детето се научава как да прием поражение.....изключително важно в този етап на живота. Повечето възрастни не правят никакви опити за нещо нова в живота именно от страха от поражението. Трето....тренировката на място , няма нищо общо с тренировката на сухо. Тоест за решаване на задачи у дома.

За какво са медалите ? За гордост и награда. Всеки човек се чувства щастлив и горд при победа. За родата - не , за самото дете.

Последна редакция: пн, 16 окт 2017, 15:41 от Hope for Two

# 307
  • Бургас
То ако ще е за тренировка на ума може и в къщи. Аз ме купувам сборници.
Ако е за тренировка за да не се притеснява после за изпити внимавайте, защото може да се получи обратния ефект и да намрази дори самия училищен предмет. Аз не знам вие какви медали получавате, но при нас на едното състезание дадоха медали на всички участвали независимо от резултата.

# 308
  • София

Ако е на всяка цена и заради модата и аз не го разбирам. Конкретно моите деца ходят на състезания заради предизвикателството, което им липсва на училищно ниво. Колкото и странно да звучи обичат да борят трудностите и са горди и радостни, когато успяват. Затова имам намерение да стимулирам тези им качества, а състезанията са чудесна възможност. Сега има и нещо друго - повечето деца предпочитат игрите, телевизията и забавленията пред работата, та си е малко зор докато ги накарам да седнат да решават задачи, но седнат ли им става интересно. Старая се да им създам навик да решават 2-3 пъти седмично и почти съм успяла.  Наистина не е лесно да се намери време и желание в малко оставащото свободно време, но докато имам достатъчно власт ще ги "натискам" в тази посока, а за след това се надявам да им е станало вече навик  Mr. Green.
  Аз съм на мнение, че училището не дава достатъчно възможности за развитие на потенциала на всяко отделно дете. Даже напротив - целта му е да ги уеднакви, за да се работи с тях по-лесно. Ние като родители имаме отговорност да открием силните страни на децата си, да ги развиваме и да инвестираме в тях. Но ако на едно дете не му върви математиката и се справя трудно дори с училищната, да се готви и праща на състезания с ясното съзнание, че ще е на опашката заради мода или амбиции определено не е добра идея.

# 309
  • Бургас
Да, именно за това ставаше въпрос. Поста на zk_avram оставя впечатлението, че е карала детето си насила, а то не е искало. Сама казва, че "цяла година се борих със нея като магаре на мост". Ами не го разбирам това.

Иначе и аз давам на сина си извънкласни занимания по математика, но се старая да не прекалявам. Виждам го, че му върви повече отколкото БЕЛ. Но ако виждам, че нещо не му се отдава не виждам смисъл да го натискам.
Не може всички да са математици, нали Simple Smile

# 310
Мисля че беше достатъчно ясно описано, че детето ходи на състезания още от предучилищна група и ясно написах, че ходеше с голямо желание. както и ясно написах, че започна да не иска да ходи, за да подражава на друго дете, което поголовно се отказва от всичко на което ходи. И щом ходи още от предучилищна и има медали още тогава - дали мислите, че няма математически сподобности, а "само майката има болни амбиции". Тези състезания на който са ви давали на всички медали - вероятно са тези на СБНУ - на тях не сме ходили, няма и да ходим, защото това не са състезания, а събиране на пари от родители за масово мероприятие. Simple Smile Нашето училище понеже уважава родителите и децата не организира тези т.н. "състезания". Мисля че другите момичета след мен са обяснили всичко доста добре - защо е добре детето да ходи на състезания, така че няма да се повтарям - напълно ни се покриват гледните точки с тях.
Както виждам от последния пост , Irene Adler - радвам се, че вече разбирате ползите от състезанията и медалите. А аз до скоро си мислих, че само моята първокласничка не го разбираше това. Wink

Последна редакция: пн, 16 окт 2017, 18:38 от zk_avram

# 311
  • Бургас
Ама то имането на способности и искането да ходи са съвсем различни неща. Може да има гениални способности и пак да не му се ходи. Може да няма никакви способности и много да иска да ходи. Едното не следва от другото.

# 312
Моят син обича да ходи на състезания, но само по математика. Истината е, че го пращам и насърчавам, защото искам да се пробва след 4-ти клас за СМГ. Обича математиката и има голямо желание да решава задачи, за това го и насърчавам.
Аз бях много зле по математика и в днешния технологичен свят, го отсичам като минус.

# 313
  • София
zk_avram, браво за упоритостта! Аз се пробвах миналата година, в началото имаше частичен успех, след това напълно отказа и да решава, и да ходи на състезания. Надявам се да се обърне желанието тази година поне откъм решаване, не защото целя медали, да става състезател дори не искам въобще, а заради възможността да може да смени у-щето след 4 клас.
Скоро се оплаквах на майка ми какви са ми инатливи децата, а тя ми напомни как сама се бях записала на изпит в МГ и им казах два дни преди изпита. Така и не сбъднах мечтата на майка да уча в езикова.

# 314
  • Sofia
Моят син тази година май няма да успея да го накарам да ходи на състезания като миналата година. При него всичко е борба - и състезания, и учене. Та се уморих. Записала съм го само на Математика без граници, защото е със злато от финала и, за да отиде на финал другото лято, трябва сега да се яви и на трите кръга. Ако успея, ще го запиша и на Салабашев, че имам слабост към това състезание.

Общи условия

Активация на акаунт