Второкласници 2017/2018 - тема 8

• 68 549
  • 740
  •   1
Отговори
# 345
Зелено човече, при нас също информацията е тип "развален телефон". Имаме уж, фейсбук група, но учителката не пише там, а реално там си комуникираме три майки една с друга, другите родители само зяпат.
Но, аз съм му казала на моя, че това си е негова отговорност, ако е без домашно или се появи без прежда по Дом и бит, например, си е негов проблем и ще си понесе там забележката. Големи са вече. Казала съм му да си записва и толкова.
Имам и бебе вкъщи и не мога да ходя като Джеймс Бонд да издирвам какво имат за домашно и тнт.

# 346
  • София
 И ние имаме фейсбук група, но текущи неща там не се пишат, а е по-скоро за важни съобщения като род. срещи и др. подобни. Аз хич не ги обичам тия заръки за носене на нещо си за еди кой си час, защото децата ми се сещат да ми кажат примерно вечерта в 9 ч. на предния ден, когато няма вече какво да се направи. За такива неща е хибаво да се казва доста по-рано и да им се напомня по няколко пъти или да се пише в групата.
  Да повдигна въпроса с физическото в у-ще. Мойте имат един господин, чиито часове определят като най-големия ужас. Карал ги да правят каремни преси и лицеви опори буквално до припадък. Отвреме на време им позволявал да играят на народна топка, но в почивките пак имало лицеви опори. Да уточня, че децата ми са много спортни и подвижни, ходят допълнително на спорт и народни танци и изобщо движението не им е чуждо. Включително и аз ги карам да тичат  Mr. Green. Та нещо май се престарава  нашия господин или целта му да ги откаже от спорта. Засега най-много забележки имаме от него. Странното е, че със съседния клас се държал по съвсем различен начин не само според моите. Говорихме с майки да повдигнем въпроса на родителската среща, дано се появи въпросния да обясни, какво става.

# 347
Ние получаваме всеки петък информация за това какво са учили през седмицата, как се справя детето и какви са домашните. Моя обикновено е наясно с тях. Но ако се налага нещо да подсигури родителя /хляб, салам, кашкавал/, мисля че е редно да бъдат информирани предварително.
Ние у дома сандвичи ядем рядко, както и хляб. За да може детето  да занесе нещо би трябвало ние да купим. Най-мразех в ДГ за да бъдем съпричасни с това какво се случва там, да ми пратят мейл в 6 вечерта , че за следващият ден трябва да носим : морков, краставица, варено яйце.

# 348
# 349
По повод нещата за носене на другия ден. Моят син ми се обажда през междучасието и ми заръчва да приготвя пари за театър и състезание по рисуване, както и продукти за сандвичи. Но виж, ако става дума да се купува речник ми го сервира в 21 часа. Grinning

# 350
И моята ги сервира по никое време , последно стана така за цветни листи А4 в 21 ч , иди се оправяй  hahaha

# 351
  • София
Нашата класна е офлайн, но имаме Фб група уж. Положението е като на posh_, почти сама си пиша, най-много 1-2 майки да се включат... Нито имам излишно време, нито намирам за добро решение да кръжа постоянно над драгоценния ученик. Каквото разбрал, записал и запомнил - това ще е. Но ако имам информация предварително, понякога успявам съвсеееем лекичко да го побутна и уж случайно да го насоча, за да се сети и да има за какво да го похваля. Мисля, че с първокласничката догодина ще е песен след този старт. Не ми е лошо детето, нито е глупаво, просто е разсеяно и неогранизирано и направо душата ме боли от това. Аз съм точно обратното и откачам просто...

# 352
  • София
Човече, не мога да си представя, че класната ви ще отказва съдействие. Говори пак с нея, нищо няма да и попречи когато прави съобщение, какви материали да се носят, да напомня на децата да си го записват в тефтерчетата. Със сигурност,  в началото на учебната година са ви искали малки тефтери. Така вечер може да проверявате дали е записал нещо.
При малкото нещата минават през електронния дневник, но иначе и нашата класна не ползва ФБ. Имаме обаче група във Вайбър, но там обикновено объждаме рожденни дни, тържества.

Хайде и аз да препоръчам нещо за правопис, не е речник, но е много добро и с достъпни обяснения  (но на второкласниците ще е трудно да го ползват сами, ще трябва и малко помощ от мама и тате) https://www.book.store.bg/p113966/da-pishem-pravilno-posledni-pr … ana-gancheva.html. Това беше настолната книга по БЕЛ на голямата и в 6 и 7 клас и успя да изчисти правописните грешки, които допускаше на кило при всеки преразказ или съчинение.

# 353
Ами и моят има тефтер, но не записва. Може би ако класната каже на всички да извадят тефтерите и да запишат ще е друго, но не се прави, предполагам.
Някакъв кошмар е информацията. Добре, че имам една по-близка майка в класа, та с нея вечер сглабяме пъзелите, когато имаме време. Но определено един разбрал едно, друг друго, трети изобщо не разбрал за даденото нещо. И така.

# 354
Споко. Миналата седмица питам учат ли вече за проверка чрез правописен речник, за да си занесе речника в училище. Отговор с въртене на очи: "Не е нужно". Тази седмица разбирам, че всички деца си били занесли. И още ред подобни. Да не говорим, че не е от най приказливите на точно тази тема, за разлика от всяка друга.
Вчера баща и по нейна инициатива след плуването и купил бележниче. Записа си две неща, които искам да попита госпожата. Има надежда.  Mr. Green

# 355
  • София
Мислех, че нашият ученик, при когото разсеяността е много силно изразена, особено когато става дума за задължения, е някакво изключение с постоянното забравяне на вещи в училище и на всякакви неща, които е трябвало да подготви. Поуспокоих се.  Mr. Green
Тефтерчета не са ни искали, ние сами предложихме на класната още миналата година така да кореспондира с нас по подобни въпроси, но не се получи. Сега изникна някакъв "бележник на ученика", който трябвало да ѝ се предаде - ами попълнихме го и си седи в раницата му, изобщо не съм разбрала каква е идеята.
Иначе в бгклас пуска разни съобщения за мероприятия и напоследък подсеща да се проверяват тетрадките на децата, но има още доста да се желае по отношение на пълноценната комуникация.

За правописния речник нямам никаква информация, от урока в учебника вчера предположих, че е нужен, ама знам ли?  newsm78

# 356
 Моят син също е много разсеян тази година. Чак се чудя къде му  се реят мислите , но сам си поиска тефтер и уж си записва в него някакви неща . Пиша уж, защото си записва само важна за него информация като дата и цена на  предстояща екскурзия, но по околен свят например не се е сетил да си напише какво му е за домашно за уикенда Rolling Eyes
 Обратна информация и аз нямам от училище. Ходих на консултация с госпожата два пъти поради тази причина. Първия път си поговорихме добре, прегледах и подписах входящите нива, но втория път госпожата нещо беше разсеяна и май май не ми говореше за моето дете CloseПосрещна ме с въпроса дали съм дошла заради забележката на Д. в бележника. Казвам ѝ , че той няма забележки в бележника , защото преди да тръгна съм го прегледала , но все пак да ми каже какъв е проблема лично и ще поговоря с детето. Каза ми някакви неща, в последствие се оказа , че е ставало въпрос за други деца , но здраве да е - поговорила съм си с него профилактично по темата.
  Надявам се обаче  скоро да се организира родителска среща, защото искам да поставя отново въпроса за носенето на телефони в училище. По принцип на първата родителска среща гласувахме , че нямат нужда от тях и да не ги носят и тази година . Ок, решили сме - спазвам го. Но миналата седмица е станал инцидент с дете от класа- счупил си част от зъбчето,  предно , постоянно зъбче , и госпожата- класната, в чийто час се случило ,  не счела за нужно да се обади на родителите. Направила го  госпожата от занималнята. За мен не е постъпила редно. Вярно замислих се ,  че ако беше се случило с моето дете щях доста да се притесня , ако такова нещо ми се каже по телефона, но все пак в днешно време , с всички неща , които се случват в училищата, а и не само , ми се иска да ме информират своевременно за такива случки Disappointed За жалост е доста особен човек нашата класна Worried

# 357
  • София
Човече, не мога да си представя, че класната ви ще отказва съдействие.

Аз никога не съм твърдяла такова нещо. Напротив, оказва ни съдействие, и още как. Учи децата сами да се справят, което е ок за моето разбиране около училището. Да, случват се фалове, но няма как. Просто аз лично случих на малко разсеяно първо дете, а нямам възможност и още повече - нямам желание да звъня всеки ден на жената след и без това дългия и уморителен ден (и за двете ни). Мислех си, че ролята на родителските групи е именно обмен на информация и никога не съм спестявала нещо, което знам. Но, както знаем всички от личния си опит, понякога се получава, а понякога - не се. Имайки повече от едно дете, не мога да си позволя лукса да ги обгрижвам в стил хеликоптер най-малкото защото дори чисто физически просто няма как. Каквото се справи - такова. Просто ако имах повече информация, щеше да ми е една идея по-спокойно на мен.

При нас има "официален" тефтер - с печат и подпис на директора и подпис на класната. Купиха еднакви за всички, и в 1, и във 2 клас. Там пишат "оценки" и забележки, както и съобщения в стил родителска среща. Отделно моят човек си носи една тетрадка за рисуване, драскане и записване на неща, та за в нея е борбата да си пише. Ще се научи, сигурна съм, просто понякога се уморявам, признавам си...

При нас въпреки решението на родителската среща още в 1 клас, има телефони и часовници Майки, има джобни и се ходи по лавки. Ами... кой както си го направи. С много говорене се уточнихме за лавката и давам от време на време разрешение да си купи нещо, но не давам джобни всеки ден, а има резерв в чантата за всеки случай (имат и книжарничка, дето се вика химикал да си купи, ако се наложи). За телефона ето, че се наложи да носи и той. Но след първия ден, в който ми звънна 3 пъти, се научи, че не се прави така, а само по спешност и само като се прибере. През останалото време седи в чантата. Единственото дете, което се прибира самичко от класа. Класната е тревожна и го изпраща до половината път, защото са в една посока.

# 358
  • Бургас
И при нас има тефтерчета. Госпожата пише вътре "оценки" тип отлично и браво, както и забележки. Лепи им разни цветни стикерчета и печатчета и те много се радват. Комуникацията с родителите се води главно чрез Фесбук. Има деца, които не ходат на занималня и тя качва там всеки ден какво имат за домашна. Е, понякога забравя и става голяма паника.

# 359
Bliss aз бях писала за упражнителна тетрадка по английски с ръкописни букви от Амазон. В близките няколко дни ще го поръчвам това (с други неща в поръчка, понеже това е Плюс продукт и не може отделно само то да се поръча).
Погледнах в книжарница препоръчаното по горе помагало на Кронос : Learn with Smarty and friends 2 клас. То си е нормална тетрадка, с допълнителни упражнения по английски, за писане с печатни букви. Погледнах и същите помагала за 3 и 4 клас - едва в това за 4 клас има няколко текста с ръкописни букви, но останалите 90% от помагалото са пак само печатни букви.

Последна редакция: пт, 20 окт 2017, 10:29 от zk_avram

Общи условия

Активация на акаунт