Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-19

• 70 853
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
  • Варна
Частта на баба ми е дарение чрез гледане на майка ми. Адвокатът така е казал и така направили.

# 616
.

Последна редакция: пт, 06 окт 2017, 10:12 от Herzen

# 617
Баба 1/2 Дядо 1/2 (дядото почива)
Наследници: баба, син, дъщеря
- Баба 1/2 + 1/6
- Син            1/6
- Дъщеря      1/6
Синът почива. Негов наследник е единствената му дъщеря, внучка на бабата и дядото.
Към този момент тя е с 1/6.
Бабата почива.
Нейни наследници са:(1/2 + 1/6)/2
- Внучка, понеже синът и е починал. Внучката е 1-ви ред наследник
- Дъщеря

# 618
Оф бе, къде отидохте.
Красе само бабата може да развали дарението преживе. Ще и бъде трудно да оспорва братчедката. Няма какво да чака, да взема парите и да бяга.

# 619
ПАВ го е обяснила нагледно.
Другия вариант е седите и чакате- кой живее сега в имота бабата, майката.
Ако братовчедката е на зор за пари, тя ще предложи в един момент да и купите дела.
Направи една примерна сметка колко ще ти струва виж има ли ги парите плюс едни 15 % процента отгоре, ако ги имате действайте, ако ли не кютайте и чакайте.
Но каквото и да става не допускайте братовчедката по някакъв начин да се нанесе в имота, че после с изгонването сложно.
П.с. И бабата не  есигурно, че може да развали дарението, нотариален акт не се оспорва и променя току така, щото ти дошъл друг акъл след като си дарил нещо

# 620
Абе, лъки, спри да копаш ( не с лошо го казвам)
Братовчедката и Краси ще делят 1/2 ако майка й умре преди бабата (Кресе  , извинявай не исках да го пиша)
Наследява се по права линия. Наследник е майката на Красе, тя си пита за едната шеста, но о аз бих питала адвокат, само щото сме в бг
Не копам, мразя да чета глупости, за това коментирам. Неща от сорта, че починалия вуйчо нямал наследство, и кой след кой умрял. Пав е повторила ясно и отчетливо написаното от мен.
Пиша от опит, в семейството имаме няколко такива случая, аз също съм наследник на починалата ми майка 1/6 от имот, плащам и данъци и съм малко наясно, не пиша да се намирам във форум или да копам.

. Другият вариант е дарение чрез гледане или завещание , по-трудни са за оспорване.
Завещанието пада в съда, като стой та гледай.
Покупко-продажба е номера, с банков превод и т.н. Peace

# 621
Аа, не знам, мисля че би го променил!
Ако синът е умрял преди дядото, значи синът не взема нищо - т.е не взема 1/6.
За наследницата обаче, май ще е пак наследницата.

# 622

Ако синът е умрял преди дядото, значи синът не взема нищо - т.е не взема 1/6.

Ако е умрял, да, в гробището не може да вземе нищо, права си. Наследниците обаче са живи, и те не само могат, но и взимат каквото могат. Grinning

# 623
Частта на баба ми е дарение чрез гледане на майка ми. Адвокатът така е казал и така направили.
 newsm78
Дарението е безвъзмездно,
а прехвърлянето на имущество с/у гледане е чрез възмезден договор.
ето: http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/news/pravo/kak-se-prehvyrlia-i … o-sreshtu-gledane

# 624
Павче, дарението може да се оспори в съда нали?

# 625

Има срок, май беше 5 години.

# 626

Това е добре. Сигурно са минали вече, и майката на Красе си е собственик на 5/6-ти от апартамента. Предполагам и данък е плащала през годините, така че братовчедката може да пие 1/6 студена вода.

# 627
Братовчедката няма да оспорва дарението, а ще предяви иск за наследство (запазени части).
Срокът от 5 години започва да тече от момента на узнаване, т.е. когато бабата почине.

# 628
Няма да пое, тя е по линоя на бащата, съпруг ма бабата

# 629
Братовчедката няма да оспорва дарението, а ще предяви иск за наследство (запазени части).
Срокът от 5 години започва да тече от момента на узнаване, т.е. когато бабата почине.
Тогава какви са алтернативите, само ако направят прехвърлянето като покупко-продажба, преди бабата да почине...

Общи условия

Активация на акаунт