Hurra, hurra, die Schule beginnt - или наесен, с песен - 196-та немска тема

• 68 762
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Започнахте ли с организацията за Коледа и с купуването на коледните подаръци?

оффф  Whistling

детето от миналата година иска машина за пушек като по концертите, но аз отказвам да я купя.
ходи в църквата да пали свещ, Кристкинд да му я донесе тази година, защото миналата не му я донесъл  ooooh!
сега му връчвам аромантите пръчици с тях да прави пушек, но скоро ще припадна от задух  Twisted Evil

иначе един подарък купихме вече, искал и микроскоп.
с мъжът ми си подаряваме разни практични неща. миналата година получих кабели за колата, ако ми падне акумулатора и абонамент за избрано от мен списание  Joy
тази година го уговарям да си вземем карта за плувния басейн.

планове както винаги нямаме. Crazy

# 196
  • DE
На мен ми се ще някъде на вила с приятели, но нямам идея как са нещата в Германия  Thinking
За сега планирам само един предколеден Кьолн за другото още се чудя, че тази година доста потувахме  Crazy

# 197
  • München, Deutschland
Мисля за подаръци, но още не съм започнала с покупките. Мисля, че чак след късата седмица ще се организирам нещо да поръчам, че нещо мн ангажименти се насъбраха.

Едното ми избрано нещо има срок за доставка над 4 седмици, та е време да го поръчвам вече...

# 198
Подаръкът (основният) за хлапето е купен. Сега остава да го убедим да напише точно това в писмото до Дядо Коледа. Mr. Green Моят мъж пак нищо не искал, да ще трябва аз да му измисля нещо. Аз искам 4-5 неща (не глезотии).
Сняг ми е пределно ясно, че няма да има тук. Често казано ми е и все едно (другаде ще ходим на сняг). Аз искам пролет. Нещо тази година много ме дразни намаляващият ден, а има още 2 месеца да намалява. Sad В събота ще сменят и времето... освен да му ударя един зимен сън. Laughing

# 199
И ние искахме да пътуваме , но не можем да вземем 2 седмици, а зимата за 1 не ни се пътува. Бяхме си намислили компания с братовчедите на децата и пр. на ски , но няма да стане организацията. Сега седим и премисляме.

# 200
Аз също започнах с организацията покрай Коледа. ММ има голямо семейство, братовчеди и не знам си кой до девето коляно се събират на Коледа и се изисква доста мислене на подаръци и навременното им поръчване. За децата е лесно - Мила иска книги, книги и пак книги, та ще и купим книги. Елия е много малка още и мисля да и купя някоя дрешка от скъпите магазини, да се чувствам, че нещо специално съм и купила, колкото и да е безсмислено.

С ММ също си подаряваме практични неща, но все пак гледаме да са специални. Примерно на него му трябваше шал и му подарих един страхотен кашмирен. На мен една година ми трябваха ръкавици и ми подари едни маркови кожени до лакътя, че имах едно джиджано палто с широки странно-скроени ръкави и ми влизаше студено Grinning Добре, че има такива празници да се поглезим малко, рождените дни не ги зачитаме, та само една Коледа ни остана хаха.

Ние тук си стоим за Коледа, по-удобно ми е на мен, а и зимата не пътувам с децата, освен ако не отивам на топло. Мислим топла ваканция януари-февруари, но още е под въпрос. Иначе за Коледа ми се ще малко снежец, но нямам надежди, за над 10 години тук май имах една снежна Коледа (обаче бяха едни преспи, едно чудо, красота!).

# 201
  • с/у ОколоМръсТното
Здравейте,

От Фамилиенкасе искат подпечатване и заверка на "Удостоверение за семейно положение" за отпускане на дет. надбавки.
https://scontent.fsof3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/22555190_1708790 … a&oe=5A83D711

КЪДЕ се подпечатва и заверява това чудо? В ЕСГРАОН ли?

Мерси  bouquet

# 202
  • München, Deutschland
Според мен тази година ще е студено и може и да има сняг. Simple Smile
Има ли вече тема за Коледни подаръци? Мислех си, че някой пусна (дали не беше мадам Бътерфлай  newsm78), но само я мернах, не си я маркирах и не я намирам.  newsm78
Не немска тема, обща търся.

# 203
  • Пловдив
    Точно си бях скатала едни пари за коледни подаръци и дъщеря ми ми заяви, че нямала какво да си облече за хелоуинското парти на училището .Горката тя  Wink. Искала да бъде хипи, стил Уудсток. Опитах се да я набутам в H&M, то и без това там дрехите са си по темата, ама не поддаде. Купихме готина рокля от един магазин, където сърцето ме боли, когато влизам там. После се оказа, че и чанта нямала... Коледата явно няма да я мисля от сега. Simple Smile

# 204
  • Wetteraukreis
Благодаря ви за отговорите по темата с фенерите! Мисля, че ще бъде доста интересно за децата.
Относно подаръцитее... и аз го мисля още. От тук ли да купувам, от БГ ли?? Все ще трябва да се размотава нещо по куфарите, а място няма! От друга страна, тъй като сме от скоро в ДЕ, предполагам, че много приятели и роднини ще очакват да им занесем по нещо от немска земя.... И като започна да го мисля и.... решавам да го оставя за другия ден  Sweat Smile Ако имате идеи за малки оригинални подаръчета, моля, СПОДЕЛЯТЕ СМЕЛО!!! Stuck Out Tongue

# 205
Относно дребни подаръчета за Бг,аз миналата година измислих следната система... Simple Smile Отидох в ДМ и от автомата за снимки и етикети направих с персонална снимка и коледен мотив с надпис за всеки по един етикет за душ гел,течен сапун или шампоан,които после купих от БГ.т.е. към БГ носих само етикетите и там ги налепих на място!Много се зарадваха приятелите ми! Simple Smile

# 206
Ние вече носим подаръци само за племенниците. Това лято им занесохме по една тениска с щампа - всичко поръчахме от EMP - не е обемно, но пък и не е много евтино. Радостта обаче беше голяма.

За мен Бъдни вечер и Коледа са семейни празници и ще си ги прекараме у нас. Приготвям според традицията постни ястия и питка, а на другия ден пържоли и свинско с кисело зеле.
Писмо на дядо Коледа писахме миналата седмица - изчаквах някакво нормално желание и като стигнахме до лък със стрели и колчан веднага написахме писмото. Иначе бяха едни роботи дето се превръщат в скорпиони и други подобни извънземни фантазии. Моят син си чака и джуджетата с 24 малки пакетчета, та имам и такива дреболийки да купувам. За нас с таткото взимам по нещо практично - парфюми, козметика, кожени ръкавици, кожен колан, хубави обувки.....

# 207
  • Стара Загора
Здравейте ,наближав
а заминаването ни за Германия и започвам да се чудя относно градината на детето.Знам, че има различни видове градини ,но не съм наясно какви са разликите.Интересува ме в целодневните ,карат ли ги да спят на обяд като в Бг.Накратко ако имате информация да ми ги опишете? Просто с езика не съм добре още, шефовете на ММ ще ни помогнат в началото за регистрация, записване в градинката, но ми се иска да съм наясно коя градина каква е -режимът в градината и т.н , да преценя коя е най-подходяща в нашия случай.
И какви документи за детето трябват от личния лекар- преведени ли трябва да са ?
Много благодаря

Пс- в Титизее Нойщат ще живеем

# 208
От моя опит за детските градини: Те са до обяд. Само ако двамата родители работят и ако има места, тогава може да е целодневна. В градината на детето ми не спят!!! На абсолютно свободен режим бяха. Няма организирани занимания, нищо не се учи, нищо не се прави. И да ти кажа положението с местата в детските градини е много сложно, така че няма да имаш шанса ти да избираш, каква градина и т.н. просто където има свободно място, ако има.
За документите - превеждаш си имунизационния паспорт.

# 209
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
в околните градини, които аз съм посещавала, спят малките деца. станат ли на 4г. и не спят.
ако някое от малките не иска да спи, то не го карат, оставят го будно.
ако някое от над 4-год. се нуждае от сън - слагат го.

въобще тук "карането" не е толкова застъпено.

разликите между градините е трудно да се опишат, защото всяка градина си е различна.
общо: има отворен и затворен концепт.

затвореният е: има смесена група 3-6г. деца, които в тази група се занимават - ръчно творчество, ролеви игри, настолни игри, пеене и т.н.. с другите групи се срещат навън.

отворен: има смесени групи 3-6г., които сутрин 15-20-30мин. правят нещо заедно, после всяко дете ходи и прави каквото си иска. предлагат им различни занимания тип "ръчно творчество", имат конструктури, игри.

отделно има горски ДГ: децата имат само един фургон, в който им стоят нещата, иначе през цялото време са навън.

има ДГ със специален пед. концепт като Монтесори и Валдорф, но там трябва да познаваш концепта, а и не са толкова много.
сугурно и други има, но не се сещам

за лекаря не мога да помогна.
на кирилица едва ли ще четат, ваксини и подобни трябва май да са на латиница, за да знае лекаря какво е слагано.
ако имате специални диагнози и изследвания, то тогава трябва да ги преведете, предполагам, защото няма как да обясниш на лекаря подробно какво и как.

те са там, за да си играят.
така се учат. Peace

Общи условия

Активация на акаунт