Отговори
Здравейте и привет на всички. Не можах да намеря никъде как изглежда уравнението за изчисление на кръвното налягане според пулса/ударите в минута на сърцето. ще съм благодарен ако някой разясни как точно се изчислява! Примерно при сърдечен ритъм от 63 удара в минута какво би следвало да е кръвното налягане горна и долна граница 130/70? по-малко или повече? как по точно става изчисляването? Благодаря!

# 1
Освен да питаш някоя врачка, защото няма подобно уравнение - не е задължително да ти се повиши/понижи пулсът, ако ти се повиши/понижи кръвното налягане, та камо ли да има определено число, коефициент или формула, с което това да става.

# 2
ударите на сърцето не са свързани с кръвното налягане? Аз защо си мисля че ударите в минута и кръвното налягане са едно и също нещо, само че изразени/написани по различен начин:rolling_eyes: не съм доктор и е възмижно да говоря глупости но койти не пита си остава глупав какво да се прави:smile:

# 3
  • София
Има някаква логика двете да са свързани, но други фактори оказват далеч по-голямо влияние. Ширината на кръвоносните съдове, например. Затова формула няма как да има. Баща ми е с нисък пулс - около 60, а е хипертоник. Представи си и един спортуващ човек. Пулсът му хвърчи нагоре от усилията. Това значи ли, че ще получи хипертонична криза?

# 4
ударите на сърцето не са свързани с кръвното налягане? Аз защо си мисля че ударите в минута и кръвното налягане са едно и също нещо, само че изразени/написани по различен начин:rolling_eyes: не съм доктор и е възмижно да говоря глупости но койти не пита си остава глупав какво да се прави:smile:
Не са свързани. Няма формула.

# 5
Нещо не си разбрал.
По тоновете се мери кръвното с обикновен апарат, но само от пулса няма как да се изчисли.
Напомпваш маншета, слушаш в слушалката и започваш бавно да отпускаш помпичката. Където чуеш първия тон, е горната граница, където чуеш последния, е долната.

# 6
Нещо не си разбрал.
По тоновете се мери кръвното с обикновен апарат, но само от пулса няма как да се изчисли.
Напомпваш маншета, слушаш в слушалката и започваш бавно да отпускаш помпичката. Където чуеш първия тон, е горната граница, където чуеш последния, е долната.

Да разбрах, идеята ми беше друга,понеже вече сме с модерни телефони който мерят сърдечния  ритъм. Та по принцип има общо между ударите на сърцето и кръвното налягане, но има и още много фактори които оказват влияние. Поради тази причина няма как да се определи точната стойност на кръвното налягане по ударите на сърцето в минута. Все пак, мисля че при здрав организъм миже да се измисли някаква приблизителна стойност, но ще работи само за здрав организъм а може и да греша, все тая разбрах каквото ме интересуваше благодаря на "mlv" за отговора схванах за какво иде реч, благодаря и поздрави. Simple Smile

# 7
Не ги слушай. Отдавна е изведена формулата за връзката на пулса с кръвното налягане. Ето я.
Те даже са няколко, но аз в моята практика съм установил, че тази по-долу дава най-вярни стойности.

Просто заместваш Х с пулса ти, а А и Б са долната и горната граница. При мен лично винаги показва вярно.

# 8
Наистина ли? Grinning Grinning

# 9

Да разбрах, идеята ми беше друга,понеже вече сме с модерни телефони който мерят сърдечния  ритъм. Та по принцип има общо между ударите на сърцето и кръвното налягане, но има и още много фактори които оказват влияние. Поради тази причина няма как да се определи точната стойност на кръвното налягане по ударите на сърцето в минута. Все пак, мисля че при здрав организъм миже да се измисли някаква приблизителна стойност, но ще работи само за здрав организъм а може и да греша, все тая разбрах каквото ме интересуваше благодаря на "mlv" за отговора схванах за какво иде реч, благодаря и поздрави. Simple Smile

Приблизително при здрав възрастен човек пулсът в покой е от 60-100 удара в минута, извън тези граници обикновено е брадикардия или тахикардия. Има всъщност формули, в които се взима предвид възрастта, пола и т.н., за някакви по-точни изчисления. Но има и хора със сериозни сърдечни заболявания, които са с пулс в рамките на нормалното. Не може да се вземе единичен показател. Кръвното налягане също при повечето хора има някакви нормални граници, под които се води ниско кръвно (хипотония), над които - високо (хипертония). Тези граници са за периферното кръвно налягане - това, което се мери на ръката, иначе има и аортно, което не може да се измери в домашни условия.

# 10
Не ги слушай. Отдавна е изведена формулата за връзката на пулса с кръвното налягане. Ето я.
Те даже са няколко, но аз в моята практика съм установил, че тази по-долу дава най-вярни стойности.

Просто заместваш Х с пулса ти, а А и Б са долната и горната граница. При мен лично винаги показва вярно.
И аз си мислих за нещо такова изглежда сложно за смятане, но ако го разбере човек може да се окаже лесно.

# 11
Човешкият организъм е уникална система, която не се пресмята по формули. Особено по тази  newsm53.
Не е ли по-лесно просто да се измери кръвното с апарат?!? http://ortobg.com/aparati-za-kr-vno-naljagane-s-vgradena-slushalka.html с този можеш сам да си го мериш.

# 12
Човешкият организъм е уникална система, която не се пресмята по формули. Особено по тази  newsm53.
Не е ли по-лесно просто да се измери кръвното с апарат?!? http://ortobg.com/aparati-za-kr-vno-naljagane-s-vgradena-slushalka.html с този можеш сам да си го мериш.
Беше ми интересно дали по ударите на сърцето може да се определи кръвното налягане и наистина мислих че има някакво просто уравнение за тази цел. Например пол, възраст, килограми умножени и делении по сърдечния ритъм и тн. Все пак мисля че формулката на "cure" е интересна и би дала резултат разбира се няма да я ползваме за медицински цели а просто приблизителна стойност в домашни условия.

Общи условия

Активация на акаунт