Детската градина - всичко, което ни вълнува 19

• 33 101
  • 766
  •   1
Отговори
# 720
Учителките и мед. сестрата на градината имат пълно основание да върнат очевидно болно дете (кашлица, течащ нос и тнт). Защо не го правят, е друг въпрос. В нашата група връщаха. И така трябва.

# 721
  • София
Аз също не съм съгласна да се водят болни деца и не бих си дала детето на градина с антибиотик, въпреки че аз го написах този пост. Моето дете има проблеми с трета сливица, от което задържа секрети и покашля, въпреки че съм говорила с УНГ и с педиатъра и знам, че не е заразен и че може да ходи на градина. Обаче ми е омръзнало всяка сутрин да ме стряскат гневни погледи на майки, когато детето се прокашля при гардеробчетата или когато му издухам нослето. "Вие на кой ден от вирусчето сте?", "Защо водите болно дете?" и т.н. Същевременно в петък отидох да дам бележката за отсъствието и точно детето на една от тези майки се скъсваше да кашля.

# 722
  • Sofia
Според мен бъркаш като не говориш с директорката по този проблем.
Аз съм и пак бих говорила с нея, ако забележа нещо подобно...

Както се разбира от бележката на вратата, родители вече са се оплаквали и ето какъв е резултатът.
Досега не съм се оплаквала, защото не вярвам в успеха на това начинание. Според мен за да има промяна трябва да се промени поведението на абсолютно всички участници в цялата "верига", което е нереално.
- работодателите да нямат против, че служителите им често ще са в болнични
- родителите да спрат да си водят децата болни. Но за това не трябва да ги е страх, че ще си загубят работното място или да имат баба/дядо/детегледачка. Също така, трябва да имат вътрешната нагласа и да вярват, че това е правилната реакция при болно дете.
- педиатрите да спрат да издават фалшиви бележки на болни деца
- в градината учителки/сестри/лелки да не приемат безропотно видимо болно дете, въпреки представена бележка. Например при съмнение (отново въпреки бележката) да бъде прегледано (не просто претупано) от мед. сестра.
Скрит текст:
Това вече в сферата на фантастиката - може би, не знам как би функционирала подобна система - ако едно дете е върнато от детската градина, че е болно, то тогава личната педиатърка да няма право да издава бележка, че детето е здраво/вече е здраво. Бележката да има право да я издаде само сестрата на детското заведение от където са върнали детето.
Не знам, само си умувам как би се спрял този порочен кръг с фалшивите бележки.

В градината на сина ми, досега не сме имали подобни проблеми. Както писах, ни казаха в началото "ако е на лекарства - да си седи вкъщи", после в началото на тази година ни казаха, че всички родители сме били много изпълнителни и точни. Резултатът за моят син беше, че се разболя чак след коледното тържество. Преди да влезне в тази градина всеки месец беше на антибиотик. Сега, вече като познавам госпожите, знам, че са съвестни и в никакъв случай не биха приели дете с лекарства - то тогава и бележка не може да оправдае приемането му.

# 723
  • Варна
Никога не ми се е случвало да искам фалшива бележка от личната. За трета година в градината ми се е случвало веднъж-дваж да ми звъннат да си прибера детето, защото не е добре, но никога не са ни връщали от вратата сутринта, т.е. било е нещо, което се е проявило след това. И за мен е абсурдно да правя напук на персонала като изтичам до личната и след това се върна да им "натрия носа" с бележка, която да ги принуди да вземат детето.

На последната РС обаче бях супер изненадана (и аз не знам защо) да разбера, че явно в нашата група има такива родители, които процедират това с бележките. Директорката спомена случаи без да цитира имена, на родители, които се връщат с бележка и извиват ръцете на персонала, въпреки че сутринта сестрата е върнала детето като явно болно.

Също така никога не ми се е случвало сутрин в съблекалнята да ме погледне някой накриво, че детето ми се е изкашляло моментно или пък съм казала "я духни на кърпичката да видя дали има сополи". Че то аз като стана сутрин почти винаги се разкихвам няколко пъти, също и подсмръквам 1-2 пъти, без да съм болна. Такава съм си. До половин час всичко си ми е ок. Как пък няма някоя си странична да ми държи сметка, че детето ми е болно като то не е, а просто прилича на майка си. Аз съм патологичен случай в това отношение - само докато изляза от чаршафите и ме лъхне хладен въздух преди да съм се облякла и веднага започвам да кихам. Ама кихавица ви казвам, по двайсетина пъти едно след друго, направо влизам в серия. Като се облека всичко спира. Край, като отрязано с нож. Така че разни погледи и погледчета отстрани не съм получавала, но и да получа изобщо няма да ги отразя.

# 724
Продължавам да твърдя, че е грешка спестяването на разговора с директорката! Явно тя е взела мерки по предните оплаквания, изразявящи се в поставянето на изрична бележка. Още няколко оплаквания и може да вдеме и по-крути мерки.
От др.страна замълчаването е сигнал към нея, че всичко е наред...Wink

# 725
  • Sofia
Обещавам да се замисля над казаното от теб. Само глупакът не си мени мнението, нали така...
И благодаря за съвета

# 726
  • София
Аз също съм на принципа, че ако нищо не се каже, понякога ръководството просто няма как да знае какво става. При нужда говоря с когото е нужно. Още не ми се е налагало да подавам писмени сигнали, но бих, ако трябва.

# 727
  • София
Учителките и мед. сестрата на градината имат пълно основание да върнат очевидно болно дете (кашлица, течащ нос и тнт). Защо не го правят, е друг въпрос. В нашата група връщаха. И така трябва.

Напълно съм съгласна.. обаче при нас никой не ги гледа на вратата как са.
Нашето дете вече изкара един вирус и всеки ден си мисля кога ще е следващия.

# 728
  • shumen
Сипвер,и при нас никой не ги гледа още от вратата.Иначе ми се е случвало да ми се обадят да го взема,ако не е добре и го правя.
Аз лично не съм ОК да се пуска болно дете,защото миналата година точно така моя се зарази отново и влязохме в болницата.
Аз да питам вашите деца учат ли и какво в трета група?Нашите онзи ден видях,че са взели числата 1 и 2-да ги познават,да смятат с по голямо и по малко,да ги откриват в картинка и оцветяват,а по български буквите К и П да ги познават,да кажат в думата къде се намират и да ги повтарят по контурите.

# 729
  • Варна
Моята е трета група, но нищо такова не съм забелязала.

# 730
  • София
Сетих се как разбрахме, че всъщност в нашата градина има сутрешен филтър на входната врата. Ами... един ден закъсняхме и се оказа, че имало. Просто ние ходим прекалено рано (буквално отваряме градината) и все още не са застанали сестрите да проверяват (липсват ми старите иконки, та си представете онова търкалящото се от смях човече)...

# 731
  • shumen
Да,миналата година и аз го водех рано сутрин и нямаше сестра.

# 732
  • София
Ами при нас съвсем директно си казаха, че сестрата на вратата не стои. Минавала да поогледа по групите по-късно.
Това за мен никак не е ОК.
Не успявам да схвана къде му е хубавото на това. Детето ти да е 2-3 дни на детска и после 2 седмици драми и болести вкъщи.

# 733
  • Варна
Ние отиваме сутрин към 7,30 и сестрата идва почти винаги по същото време и веднага минава да види децата в сборната група, те до това време са около 5-6 само. След това застава във фоайето и всички минават през нея.

А в нашата градина казаха, че 1 ноември е работен ден, нямало да почиват.

# 734
  • Варна
Ами така е, градините не почиват. Просто за трета и четвърта група не е задължителен присъствен ден, т.е. няма нужда от извинителни бележки, ако решиш да не си водиш детето.

Общи условия

Активация на акаунт